Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Ενημερωτικό ΤΕΕ 2392 22/5/2006 σελ.82

Το σημερινό άρθρο θα περιστραφεί γύρω απο την κοινότητα των μηχανικών ΤΕΕ και πως αντιλαμβάνονται το κράτος και τις λειτουργίες του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο της παράταξης του ΤΕΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ με επικεφαλή τον συνάδελφο κο Κιτσίκη (μπορείτε να το κατεβάσετε στην θεση: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2006/ED2392/2392_PARATAXEIS.pdf σελίδα 82).

Το ενδιαφέρον του άρθρου αυτού είναι σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι ότι ένας Ραδιοηλεκτρολόγος πτυχιούχος ΚΑΤΕΕ πέτυχε θετική Πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων με βάση την οποία δικαιούται ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ με την ιδιότητα του αυτή απο κτήσεως πτυχίου. Ελπίζω και η Εφετειακή απόφαση της δικής μου αγωγής να επιβεβαιώσει σύντομα την Πρωτόδικη του συναδέλφου γιατί αλλοιώς θα μας μάθουν στην Ευρώπη. Εγω θα φροντίσω γι’ αυτό.

Το δεύτερο και ποιό σπουδαίο επίπεδο του άρθρου αυτού είναι το πως αντιλαμβάνονται οι μηχανικοί ΤΕΕ την ασφάλιση των Μηχανικών Α-ΤΕΙ, αντίληψη που είναι διάχυτη σ’ ολόκληρο το κείμενο.

Κατ’ αρχήν ο συντάκτης του αμφισβητεί το δικαίωμα Έλληνα συμπολίτη του με την ιδιότητα Μηχανικού Α-ΤΕΙ να ζητήσει ασφάλιση απο τα Δικαστήρια όντας ανασφάλιστος με βάση την αρχή της ισότητας. Επειδή δε το αίτημα του αυτό το έχει τεκμηριώσει με την ισχύουσα νομοθεσία, που είναι όντως διάσπαρτη αλλά εν ισχύ, το δικαστήριο και όχι ο συνάδελφος δέχονται τα πυρά και την μήνιν του συντάκτη του άρθρου.

Όσο για το «απόφοιτος Μέσων Σχολών» στην επικεφαλίδα του εν λόγω άρθρου, μάλλον ο κύριος Κιτσίκης διαμένει μονίμως σ΄άλλη χώρα. Γιατί εάν ήταν μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα θα ήξερε ότι στο δικό μας κράτος τα πάντα ρυθμίζονται με νόμο και άγνοια νόμου δεν συγχωρείται. Και επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης ξανα-ματα-επαναλαμβάνω:
1-Ν. 298/76 Ιδρύονται τα ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ με πτυχία ισότιμα και ισοδύναμα με αυτά των Υπομηχανικών,
2-Ν. 915/79 με βάση τον οποίο υπάγονται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ οι κάτοχοι πτυχίου Υπομηχανικοί,
3-Ν. 1404/83 καταργούνται τα ΚΑΤΕΕ και ιδρύονται τα ΤΕΙ,
4-Ν. 1865/89 όπου τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ ισοτιμούνται με τα πτυχία ΤΕΙ του Ν. 1404/83,
5-Ν. 2916/01 ιδρύονται τα Ανώτατα ΤΕΙ με ρητή κατοχύρωση ισοτιμίας παλαιών και νέων πτυχίων πρίν και μετά την έκδοση του νόμου αυτού,
6-Ν. 3549/07 επιβεβαιώνεται το Ανώτατο των ΤΕΙ σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος,
7-Στην ιστορική διαδρομή 1983 μέχρι το 2007 ο νόμος Ν. 1865/89 παραμένει σε ισχύ και με τις δύο διατάξεις περί Ανώτατων ΤΕΙ (2916/01 & 3549/07), επομένως ΚΑΙ ΤΑ πτυχία ΚΑΤΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ όπως όλα των ΤΕΙ. Είναι όλα τους πτυχία Α-ΤΕΙ. Επιπλέον δε δικαιούνται ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ όλοι οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ επειδή ασφαλίσθηκαν στο Ταμείο αυτό οι Υπομηχανικοί με μοναδικό κριτήριο την κτήση πτυχίου.
Αυτά προς το παρόν για την τάξη.

Συνεχίζοντας παρατηρώ ότι αποτελεί δείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας η αντίληψη ότι εάν επιτευχθεί ασφάλιση Μηχανικών Α-ΤΕΙ στο ΤΣΜΕΔΕ θα γίνει εξίσωση Διπλωματούχων Μηχανικών με Μηχανικούς Α-ΤΕΙ. Και εδώ ένα μόνο ερώτημα έχω για τον κο Κιτσίκη: πώς τελείωσατε Πανεπιστήμιο κύριε μου με τέτοιες επιδόσεις; Κάνατε μαθηματικά ή όχι; Είναι δυνατόν μυαλό ανθρώπου να εξισώνει ακαδημαϊκά προσόντα όπως είναι η κατοχή τίτλου σπουδών με ασφάλιση σε Ταμείο που είναι κοινωνική ανάγκη. Ποιός σας είπε ότι δικαιούστε να κατέχετε ασφαλιστικό Ταμείο «εθνικά καθαρό» απο Μηχανικούς Α-ΤΕΙ; Ποιοί είστε; Η νέα Άρεια φυλή; Με όρους εθνοκάθαρσης και διχόνοιας θα πορευτούμε στην Ερώπη που ενώνεται; Εμένα κύριε Κιτσίκη μου οι σεμνοί και ταπεινοί καθηγητές μου (συνάδελφοί σας όλοι τους) μου έμαθαν ότι ποτέ δεν μπορείς να συγκρίνεις ελέφαντες με μπανάνες. Εκτός εάν η μπανάνα ενσωματωθεί με τον ελέφαντα όταν ο ελέφαντας την φάει οπότε δεν έχεις τι να συγκρίνεις.

Αποτελεί πλήγμα για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη η αντίληψη του κου Κιτσίκη με την αναφορά του στην βίβλο θέλοντας να δείξει το πόσοι πολλοί νόμοι χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχει ασφάλιση ο εν λόγω συνάδελφος. Δεν τους έφερε απο το σπίτι του κύριε Κιτσίκη μου. Εν ισχύ νόμοι του Ελληνικού κράτους είναι. Εγώ πάντως θα σας συνιστούσα ηρεμία κύριε Κιτσίκη μου γιατί θα πρέπει να μας συνηθήσετε. Άλλωστε όταν θα γίνουμε και εμείς μέλη ΤΕΕ δεν θέλουμε να έχετε πρόβλημα. Αν δεν το πιάσατε το επαναλαμβάνω. Όταν θα γίνουμε και εμείς μέλη ΤΕΕ δεν θέλουμε να έχετε πρόβλημα. Και δεν εννοώ την μαϊμού μέλος που επινοήσατε για τους Μηχανικούς Α-ΤΕΙ μόνο και μόνο για τις αμοιβές μελετών και τα 55 ευρώπουλα. Το έργο αυτή την στιγμή παίζετε στο «ΣτΕ Παρκ» (σχετικό άρθρο σύντομα) και ελπίζω οι του δικαστηρίου δικαστές να τελειώσουν γρήγορα όσο θυμόμαστε ακόμη την υπόθεση. Άν όχι μας περιμένει και η Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλαδή γιατί υπάρχει διάσταση απόψεων. Εσείς μας έχετε για ζώα την στιγμή που εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα. Μέχρι στιγμής πάντως το έργο παιζεται σε αργή κίνηση.

Τέλος εντυπωσιακές είναι οι δυο τελευταίες γραμμές στο κλείσιμο του άρθρου του κου Κιτσίκη. Εκεί αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η στρεβλή άποψη των μελών ΤΕΕ για το κράτος και τις λειτουργίες του. Δεν είστε Υπουργείο κύριε Κιτσίκη μου ούτε Ταμείο κοινωνικής ασφάλισης για να αποφασίσετε πότε και πως θα ασφαλιστούν οι Τεχνικοί ανα την επικράτεια. Ένα απλό Επιμελητήριο είστε για την καταγραφή του μητρώου Μηχανικών της χώρας είστε και άντε σύμβουλος της Ελληνικής πολιτείας μετά τους παρατρεχάμενους συμβούλους του κάθε υπουργού. Οι κοινωνικές ανάγκες κε Κιτσίκη μου δεν καλύπτονται με αποφάσεις μειοψηφειών και συλλόγων αλλά απο νομοθέτες που νομοθετούν πρακτικές/πολιτικές που εξυπηρετούν τον άνθρωπο, ακούτε, τον άνθρωπο. Και η απόφαση της ασφάλισης μας στο ΤΣΜΕΔΕ είναι πολιτική και όχι κλαδική ή συντεχνειακή.

Και η Πρωτόδικη απόφαση που πέτυχε ο συνάδελφος σας Ραδιοηλεκτρολόγος είναι μόνο η αρχή.