Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Ο κος Σάββας Τσιτουρίδης (τώρα θα δείτε πόσο ακριβό είναι να έχουν δικαιώματα οι Μηχανικοί ΤΕΙ)

Εμείς σαν Μηχανικοί ΤΕΙ συνάδελφοι είναι «τοις πάσι γνωστό» ότι εξασκούμε ένα επάγγελμα του οποίου τα δύο κυρίαρχα συστατικά του, τα επαγγελματικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί. Άρα επάγγελμα στην ουσία δεν υπάρχει. Αν’ αυτού υπάρχει ένα σύνολο δραστηριοτήτων πάνω στις οποίες στηρίζεται η κρατική μηχανή για να μας φορολογεί εισπράττοντας (αξιώνοντας υποχρεώσεις δηλαδή) από εκεί που δεν επιτρέπει προς το παρόν να υπάρχουν δικαιώματα.

Παράδοξο αλλά υπαρκτό.

Όπως και οι πολιτικοί μας.

Έτσι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα εκκρεμούν από το 1983 όπου η πολιτεία με τον Ν. 1404/83 ίδρυσε τα ΤΕΙ και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα εκκρεμούν από το 1980 όταν η τότε κυβέρνηση ασφάλισε τους ανασφάλιστους Υπομηχανικούς. Μετράμε δηλαδή στα επαγγελματικά μας δικαιώματα 24 χρόνια καθυστέρηση και στα ασφαλιστικά μας 27.

Είναι προς ντροπή όλων των Ελλήνων πολιτικών που θήτευσαν όλα αυτά τα χρόνια στα κρίσιμα Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΘ και ΥΠΑΠ&ΚΠ το ότι δεν μπόρεσαν να βρουν μία λύση.

Μία πολιτική λύση αφού πολιτικό είναι το πρόβλημα.

Βέβαια ο κλάδος αντέδρασε.

Οι απανωτές προσφυγές των Μηχανικών ΤΕΙ και των καθηγητών τους στα δικαστήρια που κινούνται στην εποχή του αραμπά με αργή κίνηση σ’ όλες τις υποθέσεις που κρίνουν ίσως κάποτε να καταλήξει κάπου.

Εάν αυτό συμβεί η ντροπή των πολιτικών θα είναι διπλή.

Θα είναι διπλή γιατί, εκτός της μεγάλης καθυστέρησης, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι παρελθόντες και οι παρόντες εκπρόσωποί μας δεν είναι σε θέση να διοικήσουν την χώρα αφού επί δεκαετίες υποκύπτουν σε οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα.

Θα είναι τριπλή ντροπή γιατί θ’ αποδειχθεί ότι οι δικαστές κυβερνούν την χώρα και όχι οι πολιτικοί.

Θα είναι τετραπλή ντροπή γιατί θα σημάνει το τέλος εποχής του μοντέλου διακυβέρνησης ΕΠΟΠΤΕΥΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩ και θα φανεί η γύμνια αυτών που παρέδωσαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε μειοψηφίες προκειμένου να μην τους ενοχλούν και να διαιωνίζεται η κυριαρχία τους στα κυβερνητικά έδρανα.

Άρα οι ψηφίζοντες είναι οι υπαίτιοι.

Γι’ αυτό και φωνάζω ποιους πρέπει να ΜΑΥΡΙΣΕΙ ο κλάδος μπας και καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου που έχει μαζευτεί στην βουλή.

Παρόλα αυτά μέσα στο μίζερο αυτό σκηνικό υπάρχουν πολιτικές προσωπικότητες που ξεφεύγουν από συντεχνίες και πιστοί στον όρκο τους κάνουν αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνουν.

Είναι ελάχιστοι και θα τους αναφέρω σ’ επόμενο άρθρο μου ξεχωριστά γιατί η παρουσία τους τιμά τον τόπο.

Με κανένα τρόπο όμως δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για τους άλλους, τους πολλούς, τους προσκυνημένους.

Έτσι επιστρέφοντας στο θέμα μας το πρόβλημα μας προσδιορίζεται σαν πολιτικό.

Είναι πολιτικό γιατί τα 24, 27, 31 και 34 χρόνια που έχουν περάσει χωρίς δικαιώματα, σε διαφορετικές διαμορφώσεις και μετρήματα ανάλογα το μοντέλο των ΤΕΙ αποφοίτησης, ήδη έχουν σπαταληθεί ζωές ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Υπάρχουν άνθρωποι που σπουδάζοντας σε κρατικά ιδρύματα έζησαν μετά μιά ζωή χωρίς ευκαιρίες.

Είχαν από το κράτος μεταχείριση ΕΧΘΡΟΥ και μόνον.

Και αυτό γιατί στα κόμματα, όλα τα κόμματα, κυριάρχησαν άνθρωποι με αδυναμίες, με ισχυρές προτιμήσεις, υπηρέτες συμφερόντων.

Τα κόμματα όμως δεν είναι τσιφλίκια κανενός.

Είναι κοινωνικοί φορείς όπου με λαϊκή συμμετοχή γίνεται συνεχής και αδιάλειπτη ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμού και τελικά, με προεξάρχοντα τον αρχηγό σαν μοναδικό υπεύθυνο, εφαρμόζονται πρακτικές (δηλ. πολιτικές) που σπρώχνουν την κοινωνία προς τα εμπρός, σαν τελική έκφραση των προσδοκιών της σύνθετης κοινωνικής ομάδας που υποστηρίζει το κόμμα.

Άρα μέρη των κομμάτων είμαστε και εμείς οι Μηχανικοί ΤΕΙ και το κόμμα, το κάθε κόμμα, στις πρακτικές του (δηλ στις πολιτικές του) επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνει και το δικό μας κοινωνικό προϊόν.

Και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στους νόμους.

Στο πλαίσιο αυτό όταν ο κος Τσιτουρίδης ανέλαβε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας σε κάποια στιγμή της καριέρας του επιχείρησε να αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο του Ταμείου Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι κοινή είναι η αρρώστια όλων σχεδόν των Ελλήνων πολιτικών να μείνουν στην ιστορία σαν αναμορφωτές.

Και στο όνομα της κάθε αναμόρφωσης δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Προτεραιότητα έχει η ιστορία.

Και ο εγωισμός τους.

Με δεδομένη την κρατική υπαιτιότητα στην καθυστέρηση νομοθέτησης του φορέα ασφάλισης των Μηχανικών ΤΕΙ για δεκαετίες και την εμφανή παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, ο κος Τσιτουρίδης είχε στα χέρια του την διαχείριση ενός προβλήματος και εμείς μιά ευκαιρία.

Να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα των ανασφαλίστων Μηχανικών ΤΕΙ.

Το πρόβλημα που είχε κληρονομήσει και εκκρεμούσε επί δεκαετίες.

Σαν πολιτικός προϊστάμενος λοιπόν του Υπουργείου του, μοναδικός διαχειριστής του θέματος «αναμόρφωση του ΤΣΜΕΔΕ», είχε από την πολιτεία και τον πρωθυπουργό όλα τα μέσα και τις ελευθερίες να πράξει το καθήκον του εφαρμόζοντας πολιτικές που να πάνε μπροστά τον τόπο.

Ολόκληρο τον τόπο.

Και τους Μηχανικούς ΤΕΙ.

Στην διαδικασία λοιπόν που επέλεξε για να αναμορφώσει το Ταμείο δεν έλαβε υπ΄ όψιν του τον κλάδο μας.

Αγνόησε επιδεικτικά το κοινωνικό μας προϊόν.

Αγνόησε επιδεικτικά όλα τα υπομνήματα και τις αιτήσεις για ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, αγνόησε τον κλάδο μας και τα ανασφάλιστα παιδιά μας.

Και δεν θέλω να ακούσω ότι είναι υπερβολές αυτά γιατί τότε θα σας δώσω και αριθμούς πρωτοκόλλων.

Μας αγνόησε παντελώς και έκανε όπως αυτός ήξερε.

Τώρα εάν αναρωτηθεί κάποιος πως είναι δυνατόν να ήξερε αφού δεν είναι του κλάδου η απάντηση είναι ότι κάποιος τον συμβούλεψε.

Κάποιος τον καθοδήγησε.

Και αυτός αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη των πράξεων του προώθησε το νομοσχέδιο το οποίο και ψηφίσθηκε όπως ο κος Τσιτουρίδης ήθελε.

Θα μου πείτε τώρα, ναι αυτά είναι γνωστά αλλά πως ένας Υπουργός, άσχετος από τα θέματα του χώρου ξέρει ποιόν θα κόψει και ποιόν θα προωθήσει.

Άσε δε που είναι και αυτή η πάγια θέση της Υπηρεσίας που λέει το υπουργείο ότι οι Μηχανικοί ΤΕΙ πρέπει να ασφαλισθούν στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά διαφωνεί το Ταμείο.

Τότε κάποιος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν Υπουργός άσχετος με το θέμα «Μηχανικοί ΤΕΙ» να αγνοεί την πάγια θέση της υπηρεσίας που τον υποστηρίζει και ταυτόχρονα να αποκλείει με δικό του ρίσκο την συγκεκριμένη κατηγορία των Μηχανικών ΤΕΙ;

Για να μην σας κουράζω άλλο και για να σταματήσω να το φέρνω γύρω γύρω όλοι διαβάστε που τα έμαθε ο κος Υπουργός και τα συμπεράσματα δικά σας.

Το κείμενο είναι από δελτίο τύπου του ΤΕΕ. Απλά πηγαίνετε στην θέση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_SEARCH πληκτρολογείτε το όνομα ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ και το βρίσκετε μεταξύ των θέσεων 1 - 20 από 171.

Θα δείτε λοιπόν ότι διαφημίζει λοιπόν το ΤΕΕ αυτάρεσκα: «Τη δέσμευση ότι «τίποτα δεν θα γίνεται ερήμην του ΤΕΕ», εάν και εφόσον η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα συνεχιστεί η σχέση συνεργασίας που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια, έδωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Αλαβάνο και μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ. Η συνάντηση, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η πρώτη από μια σειρά που σχεδιάζει να κάνει η Δ.Ε. με τους υπευθύνους των κομμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα.» (Ημερομηνία δημιουργίας: 24 ΦΕΒ 2004 Σελίδα: 2283).
«Εμείς θέλουμε έναν πραγματικά ουσιαστικό διάλογο, όπου βεβαίως η Κυβέρνηση αποφασίζει και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα της κριτικής στις τελικές αποφάσεις της» αναφέρει ο κος Αλαβάνος στην ίδια συνάντηση και η πράξη το αποδεικνύει. Οι μηχανικοί ΤΕΙ κρατήθηκαν άλλη μία φορά εκτός ΤΣΜΕΔΕ και ας λέει άλλα ο νόμος και το Σύνταγμα της χώρας.
Ενώ σ’ άλλο σημείο υπο τον τίτλο «Δεσμεύσεις του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, σε συνάντηση με το ΤΕΕ» ο κος Τσιτουρίδης δεσμεύτηκε ότι εφόσον το κόμμα τους στις επικείμενες εθνικές εκλογές αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας «-Να επανεξεταστεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις ευθύνες και το ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών.» (πηγαίνετε και πάλι στην θέση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_SEARCH πληκτρολογείτε το όνομα ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ και το βρίσκετε μεταξύ των θέσεων 21 - 40 από 171 περίπου στην κορυφή).
Το είδατε, των διπλωματούχων.
Μόνο των διπλωματούχων.
Δεν μπορείτε να πείτε, κύριος ο κος Τσιτουρίδης. Κράτησε την συμφωνία με το ΤΕΕ, τον κοινωνικό του εταίρο, μέχρι κεραίας.
Αλλά αυτοί είναι οι κοινωνικοί του εταίροι.
ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.
Ο άνθρωπος που από τηλεοράσεως, όπου πριν την πρώτη του αποπομπή από την κυβέρνηση, με την δικαιολογία ότι έκανε ότι έκανε γιατί ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά του άφησε, για μία ακόμη φορά, τα δικά μας παιδιά ανασφάλιστα.
Και μάλιστα όταν δεν είχε μόνο ορκισθεί περί του αντιθέτου αλλά και εγγυητής της εφαρμογής των Συνταγματικών δικαιωμάτων μας ήταν.
Η παρουσία του στην πολιτική αποτελεί ντροπή όχι μόνο για την χώρα αλλά και για το κυβερνών κόμμα.
Συνάδελφοι του Κιλκίς τώρα ξέρετε.
ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ κο ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ.
ΚΑΤΡΑΜΙ.
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ.
Ούτε μια ψήφος Μηχανικού ΤΕΙ στον ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ των ελπίδων μας.