Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Καυτό και επίκαιρο

Επειδή κάποιοι τώρα μέσα στον ορυμαγδό και την καταστροφή απο τις εκτεταμένες φωτιές πάνε να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια καλό είναι να αρχίσουμε να θυμόμαστε.

Τι να θυμόμαστε;

Ότι το ΤΕΕ είναι ο μοναδικός και ο αποκλειστικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Της κάθε κυβέρνησης.

Η κυριαρχία του είναι συντριπτική σ’ όλες τις επιτροπές, στις πολεοδομίες και όλους τους συλλόγους της χώρας.

Τον τεχνικό τομέα τα μέλη του έχουν απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα και πρόσβαση στις νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τον Ελλαδικό χώρο σε κάθε θέμα.

Ένα απο αυτά είναι και του συμβούλου, που τι άλλο συμβουλές πρέπει να δίνει.

Έτσι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ πριν καλά-καλά σβήσουν οι φλόγες να επιχειρείται αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης και του κόσμου που την πληρώνει τρείς φορές.

Η μία είναι για να υπάρχει όλος αυτός ο μηχανισμός του ΤΕΕ, η δεύτερη για να φτιάξει την περιουσία του και η τρίτη για να ξαναφτιάξει απο την αρχή ότι καταστράφηκε.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν είναι ΑΝΗΘΙΚΟ ο επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης, το ΤΕΕ, να δημοσιεύει άρθρο του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην πρώτη του σελίδα του επίσημου του Ενημερωτικού Δελτίου (Αρ: 2451) με θέμα του τι έπρεπε να είχε γίνει, και μάλιστα την στιγμή που καίγεται η Ελλάδα απο άκρου σε άκρο.

Τώρα θα μου πείτε που είναι το περίεργο;

Το περίεργο παιδιά είναι ότι την γνώμη του επιθεωρητή την είδαμε και μάλιστα γραπτώς απο το επίσημο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ.

Τις προτάσεις του ΤΕΕ δεν είδαμε.

Δεν είδαμε τι αυτό είχε προτείνει στην κυβέρνηση για το θέμα όπως ώφειλε να είχε κάνει.

Και καλό θα ήταν να υπάρξει μία απάντηση απο το ΤΕΕ επι του θέματος γιατί υποψιάζομαι ότι ποιό πολύ ασχολούνται να βρούν τρόπους να πατήσουν κάτω τους μηχανικούς ΤΕΙ παρά με τα θέματα για τα οποία δημιουργήθηκε το επιμελητήριο αυτό.

Άντε μπράβο.
Περιμένουμε να δούμε την είσημη θέση του ΤΕΕ.
Όχι τωρα κατόπιν εορτής.
Πρίν την καταστροφή και σε βάθος ευλόγου χρονικού διαστήματος.
Περιμένουμε και εμείς οι Μηχανικοί ΤΕΙ και οι πυρόπληκτοι με τα ευροψίχουλα στο χέρι.

Όσο για τον επιθεωρητή, που αν μη τι άλλο έκανε το καθήκον του και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, μπορείτε να βρείτε την έκθεση του στο σημείο :
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2007/ED2451/2451_GNWMH.pdf

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Ο κος Σάββας Τσιτουρίδης (τώρα θα δείτε πόσο ακριβό είναι να έχουν δικαιώματα οι Μηχανικοί ΤΕΙ)

Εμείς σαν Μηχανικοί ΤΕΙ συνάδελφοι είναι «τοις πάσι γνωστό» ότι εξασκούμε ένα επάγγελμα του οποίου τα δύο κυρίαρχα συστατικά του, τα επαγγελματικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί. Άρα επάγγελμα στην ουσία δεν υπάρχει. Αν’ αυτού υπάρχει ένα σύνολο δραστηριοτήτων πάνω στις οποίες στηρίζεται η κρατική μηχανή για να μας φορολογεί εισπράττοντας (αξιώνοντας υποχρεώσεις δηλαδή) από εκεί που δεν επιτρέπει προς το παρόν να υπάρχουν δικαιώματα.

Παράδοξο αλλά υπαρκτό.

Όπως και οι πολιτικοί μας.

Έτσι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα εκκρεμούν από το 1983 όπου η πολιτεία με τον Ν. 1404/83 ίδρυσε τα ΤΕΙ και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα εκκρεμούν από το 1980 όταν η τότε κυβέρνηση ασφάλισε τους ανασφάλιστους Υπομηχανικούς. Μετράμε δηλαδή στα επαγγελματικά μας δικαιώματα 24 χρόνια καθυστέρηση και στα ασφαλιστικά μας 27.

Είναι προς ντροπή όλων των Ελλήνων πολιτικών που θήτευσαν όλα αυτά τα χρόνια στα κρίσιμα Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΘ και ΥΠΑΠ&ΚΠ το ότι δεν μπόρεσαν να βρουν μία λύση.

Μία πολιτική λύση αφού πολιτικό είναι το πρόβλημα.

Βέβαια ο κλάδος αντέδρασε.

Οι απανωτές προσφυγές των Μηχανικών ΤΕΙ και των καθηγητών τους στα δικαστήρια που κινούνται στην εποχή του αραμπά με αργή κίνηση σ’ όλες τις υποθέσεις που κρίνουν ίσως κάποτε να καταλήξει κάπου.

Εάν αυτό συμβεί η ντροπή των πολιτικών θα είναι διπλή.

Θα είναι διπλή γιατί, εκτός της μεγάλης καθυστέρησης, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι παρελθόντες και οι παρόντες εκπρόσωποί μας δεν είναι σε θέση να διοικήσουν την χώρα αφού επί δεκαετίες υποκύπτουν σε οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα.

Θα είναι τριπλή ντροπή γιατί θ’ αποδειχθεί ότι οι δικαστές κυβερνούν την χώρα και όχι οι πολιτικοί.

Θα είναι τετραπλή ντροπή γιατί θα σημάνει το τέλος εποχής του μοντέλου διακυβέρνησης ΕΠΟΠΤΕΥΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩ και θα φανεί η γύμνια αυτών που παρέδωσαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε μειοψηφίες προκειμένου να μην τους ενοχλούν και να διαιωνίζεται η κυριαρχία τους στα κυβερνητικά έδρανα.

Άρα οι ψηφίζοντες είναι οι υπαίτιοι.

Γι’ αυτό και φωνάζω ποιους πρέπει να ΜΑΥΡΙΣΕΙ ο κλάδος μπας και καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου που έχει μαζευτεί στην βουλή.

Παρόλα αυτά μέσα στο μίζερο αυτό σκηνικό υπάρχουν πολιτικές προσωπικότητες που ξεφεύγουν από συντεχνίες και πιστοί στον όρκο τους κάνουν αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνουν.

Είναι ελάχιστοι και θα τους αναφέρω σ’ επόμενο άρθρο μου ξεχωριστά γιατί η παρουσία τους τιμά τον τόπο.

Με κανένα τρόπο όμως δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για τους άλλους, τους πολλούς, τους προσκυνημένους.

Έτσι επιστρέφοντας στο θέμα μας το πρόβλημα μας προσδιορίζεται σαν πολιτικό.

Είναι πολιτικό γιατί τα 24, 27, 31 και 34 χρόνια που έχουν περάσει χωρίς δικαιώματα, σε διαφορετικές διαμορφώσεις και μετρήματα ανάλογα το μοντέλο των ΤΕΙ αποφοίτησης, ήδη έχουν σπαταληθεί ζωές ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Υπάρχουν άνθρωποι που σπουδάζοντας σε κρατικά ιδρύματα έζησαν μετά μιά ζωή χωρίς ευκαιρίες.

Είχαν από το κράτος μεταχείριση ΕΧΘΡΟΥ και μόνον.

Και αυτό γιατί στα κόμματα, όλα τα κόμματα, κυριάρχησαν άνθρωποι με αδυναμίες, με ισχυρές προτιμήσεις, υπηρέτες συμφερόντων.

Τα κόμματα όμως δεν είναι τσιφλίκια κανενός.

Είναι κοινωνικοί φορείς όπου με λαϊκή συμμετοχή γίνεται συνεχής και αδιάλειπτη ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμού και τελικά, με προεξάρχοντα τον αρχηγό σαν μοναδικό υπεύθυνο, εφαρμόζονται πρακτικές (δηλ. πολιτικές) που σπρώχνουν την κοινωνία προς τα εμπρός, σαν τελική έκφραση των προσδοκιών της σύνθετης κοινωνικής ομάδας που υποστηρίζει το κόμμα.

Άρα μέρη των κομμάτων είμαστε και εμείς οι Μηχανικοί ΤΕΙ και το κόμμα, το κάθε κόμμα, στις πρακτικές του (δηλ στις πολιτικές του) επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνει και το δικό μας κοινωνικό προϊόν.

Και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στους νόμους.

Στο πλαίσιο αυτό όταν ο κος Τσιτουρίδης ανέλαβε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας σε κάποια στιγμή της καριέρας του επιχείρησε να αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο του Ταμείου Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι κοινή είναι η αρρώστια όλων σχεδόν των Ελλήνων πολιτικών να μείνουν στην ιστορία σαν αναμορφωτές.

Και στο όνομα της κάθε αναμόρφωσης δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Προτεραιότητα έχει η ιστορία.

Και ο εγωισμός τους.

Με δεδομένη την κρατική υπαιτιότητα στην καθυστέρηση νομοθέτησης του φορέα ασφάλισης των Μηχανικών ΤΕΙ για δεκαετίες και την εμφανή παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, ο κος Τσιτουρίδης είχε στα χέρια του την διαχείριση ενός προβλήματος και εμείς μιά ευκαιρία.

Να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα των ανασφαλίστων Μηχανικών ΤΕΙ.

Το πρόβλημα που είχε κληρονομήσει και εκκρεμούσε επί δεκαετίες.

Σαν πολιτικός προϊστάμενος λοιπόν του Υπουργείου του, μοναδικός διαχειριστής του θέματος «αναμόρφωση του ΤΣΜΕΔΕ», είχε από την πολιτεία και τον πρωθυπουργό όλα τα μέσα και τις ελευθερίες να πράξει το καθήκον του εφαρμόζοντας πολιτικές που να πάνε μπροστά τον τόπο.

Ολόκληρο τον τόπο.

Και τους Μηχανικούς ΤΕΙ.

Στην διαδικασία λοιπόν που επέλεξε για να αναμορφώσει το Ταμείο δεν έλαβε υπ΄ όψιν του τον κλάδο μας.

Αγνόησε επιδεικτικά το κοινωνικό μας προϊόν.

Αγνόησε επιδεικτικά όλα τα υπομνήματα και τις αιτήσεις για ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, αγνόησε τον κλάδο μας και τα ανασφάλιστα παιδιά μας.

Και δεν θέλω να ακούσω ότι είναι υπερβολές αυτά γιατί τότε θα σας δώσω και αριθμούς πρωτοκόλλων.

Μας αγνόησε παντελώς και έκανε όπως αυτός ήξερε.

Τώρα εάν αναρωτηθεί κάποιος πως είναι δυνατόν να ήξερε αφού δεν είναι του κλάδου η απάντηση είναι ότι κάποιος τον συμβούλεψε.

Κάποιος τον καθοδήγησε.

Και αυτός αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη των πράξεων του προώθησε το νομοσχέδιο το οποίο και ψηφίσθηκε όπως ο κος Τσιτουρίδης ήθελε.

Θα μου πείτε τώρα, ναι αυτά είναι γνωστά αλλά πως ένας Υπουργός, άσχετος από τα θέματα του χώρου ξέρει ποιόν θα κόψει και ποιόν θα προωθήσει.

Άσε δε που είναι και αυτή η πάγια θέση της Υπηρεσίας που λέει το υπουργείο ότι οι Μηχανικοί ΤΕΙ πρέπει να ασφαλισθούν στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά διαφωνεί το Ταμείο.

Τότε κάποιος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν Υπουργός άσχετος με το θέμα «Μηχανικοί ΤΕΙ» να αγνοεί την πάγια θέση της υπηρεσίας που τον υποστηρίζει και ταυτόχρονα να αποκλείει με δικό του ρίσκο την συγκεκριμένη κατηγορία των Μηχανικών ΤΕΙ;

Για να μην σας κουράζω άλλο και για να σταματήσω να το φέρνω γύρω γύρω όλοι διαβάστε που τα έμαθε ο κος Υπουργός και τα συμπεράσματα δικά σας.

Το κείμενο είναι από δελτίο τύπου του ΤΕΕ. Απλά πηγαίνετε στην θέση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_SEARCH πληκτρολογείτε το όνομα ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ και το βρίσκετε μεταξύ των θέσεων 1 - 20 από 171.

Θα δείτε λοιπόν ότι διαφημίζει λοιπόν το ΤΕΕ αυτάρεσκα: «Τη δέσμευση ότι «τίποτα δεν θα γίνεται ερήμην του ΤΕΕ», εάν και εφόσον η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα συνεχιστεί η σχέση συνεργασίας που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια, έδωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Αλαβάνο και μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ. Η συνάντηση, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η πρώτη από μια σειρά που σχεδιάζει να κάνει η Δ.Ε. με τους υπευθύνους των κομμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα.» (Ημερομηνία δημιουργίας: 24 ΦΕΒ 2004 Σελίδα: 2283).
«Εμείς θέλουμε έναν πραγματικά ουσιαστικό διάλογο, όπου βεβαίως η Κυβέρνηση αποφασίζει και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα της κριτικής στις τελικές αποφάσεις της» αναφέρει ο κος Αλαβάνος στην ίδια συνάντηση και η πράξη το αποδεικνύει. Οι μηχανικοί ΤΕΙ κρατήθηκαν άλλη μία φορά εκτός ΤΣΜΕΔΕ και ας λέει άλλα ο νόμος και το Σύνταγμα της χώρας.
Ενώ σ’ άλλο σημείο υπο τον τίτλο «Δεσμεύσεις του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, σε συνάντηση με το ΤΕΕ» ο κος Τσιτουρίδης δεσμεύτηκε ότι εφόσον το κόμμα τους στις επικείμενες εθνικές εκλογές αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας «-Να επανεξεταστεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις ευθύνες και το ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών.» (πηγαίνετε και πάλι στην θέση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_SEARCH πληκτρολογείτε το όνομα ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ και το βρίσκετε μεταξύ των θέσεων 21 - 40 από 171 περίπου στην κορυφή).
Το είδατε, των διπλωματούχων.
Μόνο των διπλωματούχων.
Δεν μπορείτε να πείτε, κύριος ο κος Τσιτουρίδης. Κράτησε την συμφωνία με το ΤΕΕ, τον κοινωνικό του εταίρο, μέχρι κεραίας.
Αλλά αυτοί είναι οι κοινωνικοί του εταίροι.
ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.
Ο άνθρωπος που από τηλεοράσεως, όπου πριν την πρώτη του αποπομπή από την κυβέρνηση, με την δικαιολογία ότι έκανε ότι έκανε γιατί ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά του άφησε, για μία ακόμη φορά, τα δικά μας παιδιά ανασφάλιστα.
Και μάλιστα όταν δεν είχε μόνο ορκισθεί περί του αντιθέτου αλλά και εγγυητής της εφαρμογής των Συνταγματικών δικαιωμάτων μας ήταν.
Η παρουσία του στην πολιτική αποτελεί ντροπή όχι μόνο για την χώρα αλλά και για το κυβερνών κόμμα.
Συνάδελφοι του Κιλκίς τώρα ξέρετε.
ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ κο ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ.
ΚΑΤΡΑΜΙ.
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ.
Ούτε μια ψήφος Μηχανικού ΤΕΙ στον ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ των ελπίδων μας.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Το Email στον Υφυπουργό κο Καλό (άρθρο Ο Κόσμος του Επενδυτή φύλλο 247)

Mon, 13 Aug 2007 10:41:32 +0100 (BST)
Στην θέση http://anotata-tei.blogspot.com θα βρείτε σχόλια για την δραστηριότητα του κου Υφυπουργού.
Εν όψει των επερχόμενων εκλογών 200.000 πτυχιούχοι περιμένουν την θέση του κου Καλού για την υποβάθμιση των πτυχίων τους σε κείμενο του Υπουργείου Παιδείας με την υπογραφή του κου Υφυπουργού (Ο Κόσμος του Επενδυτή φύλλο 247).

Η απάντηση σας μπορεί να δημοσιευθεί κατ’ αυθείαν μέσω των σχολίων της παραπάνω θέσης ή μέσω email το οποίο και θα δημοσιευθεί ολόκληρο.

Το site διαβάζεται απο κάτω προς τα πάνω. Για την επιλογη παλαιότερων άρθρων παρακαλώ χρησιμοποιείστε της ημερομηνίες αριστερά.

Να σας υπενθυμίσω ότι περιμένουμε την εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης για νομοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων ΤΕΙ.

Εκτός δε απο τα επαγγελματικά δικαιώματα, η έκδοση των οποίων εκκρεμεί και επι ημερών σας, να σας τονίσω ότι ούτε ο φορέας ασφάλισης μας έχει ορισθεί ακόμη και ο χρόνος μετράει απο το 1976 που ιδρύθηκαν τα ΚΑΤΕΕ. Το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορούσε τον χώρο εκφράσθηκε με τους νόμους 1027 και 1028 το 1980 και έδινε λύση για τους ανασφάλιστους έμμισθους Υπομηχανικούς. Είκοσι επτά χρόνια πρίν. Έτσι έχουν μείνει ασφαλιστικά ακάλυπτες όλες οι γενιές αποφοίτων ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ τα 27 χρόνια αυτά που επιχειρούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το email στην Υπουργό κα Γιαννάκου (άρθρο Ο Κόσμος του Επενδυτή φύλλο 247)

Mon, 13 Aug 2007 10:36:03 +0100 (BST)

Στην θέση http://anotata-tei.blogspot.com θα βρείτε σχόλια για τον τομέα ευθύνης της κας Υπουργού.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών 200.000 πτυχιούχοι περιμένουν την θέση της κας Γιαννάκου για την υποβάθμιση των πτυχίων τους σε κείμενο του Υπουργείου Παιδείας με υπογραφή του Υφυπουργού κου Καλού (Ο Κόσμος του Επενδυτή φύλλο 247).

Η απάντηση σας μπορεί να δημοσιευθεί κατ’ αυθείαν μέσω των σχολίων της παραπάνω θέσης ή μέσω email το οποίο και θα δημοσιευθεί ολόκληρο.

Το site διαβάζεται απο κάτω προς τα πάνω. Για την επιλογη παλαιότερων άρθρων παρακαλώ χρησιμοποιείστε της ημερομηνίες αριστερά.

Να σας υπενθυμίσω ότι περιμένουμε την εκπλήρωση της υπόσχεσης για νομοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων ΤΕΙ.

Εκτός δε απο τα επαγγελματικά δικαιώματα, η έκδοση των οποίων εκκρεμεί και επι ημερών σας, να σας τονίσω ότι ούτε ο φορέας ασφάλισης μας έχει ορισθεί ακόμη και ο χρόνος μετράει απο το 1976 που ιδρύθηκαν τα ΚΑΤΕΕ. Το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορούσε τον χώρο εκφράσθηκε με τους νόμους 1027 και 1028 το 1980 και έδινε λύση για τους ανασφάλιστους έμμισθους Υπομηχανικούς. Είκοσι επτά χρόνια πρίν. Έτσι έχουν μείνει ασφαλιστικά ακάλυπτες όλες οι γενιές αποφοίτων ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ τα 27 χρόνια αυτά που επιχειρούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο Κόσμος του Επενδυτή στον ….. κόσμο του Υπουργείου Παιδείας

Με αφορμή του άρθρου του κου Φάνη Καλαντζή στον Κόσμο του Επενδυτή (φύλλο 247 σελίδα 22) με τίτλο «Στον αέρα (και πάλι) 200.000 απόφοιτοι ΤΕΙ» όπου Υφυπουργός, μέλος της κυβέρνησης δηλαδή, κατα παράβαση νόμων προωθεί διαχωρισμό πτυχίων ΤΕΙ πριν και μετα την έκδοση του Ν. 2916/01 με βαση τον οποίο έγιναν Ανώτατα, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1-Ο δημοσιογράφος ήξερε όχι μόνο τον Ν 2916/01 απέξω αλλά και την εισηγητική έκθεση αυτού με βάση την οποία κατοχυρώνεται ότι τα πτυχία ΤΕΙ πριν και μετά την έκδοση του Ν. 2916/01 είναι ισοδύναμα. Στο μόνο σημείο που ελέγχεται είναι η μη αναφορά του στον νόμο 1865/89 (άρθρο 5 παρ. 1) ο οποίος είναι εν ισχύ και μετά τις δύο αναμορφώσεις των ΤΕΙ σε Ανώτατα (Ν. 2916/01 και Ν. 3549/07) και με βάση τον οποίο η ιδιότητα αυτή, του Ανώτατου πτυχίου δηλαδή, επεκτείνεται μέχρι και τους κατόχους πτυχίου Υπομηχανικού (μέσω του Ν. 298/76 Άρθρο 1 και 2). Άντε βρε, και το σκεπτικό της απόφασης 2028/06 του Αρείου Πάγου (Β2’ πολιτικό τμήμα) δεν ήξερε αλλά ας πάει στα κομμάτια.

2-Τον νόμο αυτόν και την εισηγητική έκθεση αυτού, όπως αποτυπώνει ο δημοσιογράφος δεν τα ήξερε ούτε ο Υφυπουργός αλλά και ούτε η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου. (θυμόσαστε για κάτι παλιοπατσαβούρες με πτυχίο νομικής που σας έλεγα;) Έτσι ο δημοσιογράφος περνάει με 7 την στιγμή που ο Υφυπουργός κόβεται με μηδεν γιατι δεν ήξερε τίποτα για το Υπουργείο του. Και που ‘σαι, 3,5 χρόνια άγνοιας είναι αυτά. Δεν είναι και λίγα;

3-Το κείμενο είναι όντως εγκληματικό και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στο μέλος της κυβερνητικής ΔΑΚΕ που το προσδιόρισε ως τέτοιο. Το μόνο που του μένει τώρα είναι το βάρος της αυτοκριτικής για λογαριασμό της κυβέρνησης που υποστηρίζει στο τι φταίει και η ΝΔ συμπεριφέρεται όχι σαν μία αλλά σαν τρεις κυβερνήσεις στο θέμα των ΤΕΙ. Οι απανωτές άλλωστε περιπέτειες του κλάδου τόσο στον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα όσο και στο ΔΟΑΤΑΠ που έτριψαν στα μούτρα της Γιαννάκου και του Καραμανλή 3 μηνών νόμο (Ν. 3549/07) το αποδεικνύουν,

4-Ο υπογράφον Υφυπουργός είναι ο κος Καλός και αυτός φέρει την ευθύνη της υπογραφής του στο εγκληματικό αυτό κείμενο.

5-Ο κος Καλός κατέχει την θέση από την αρχή της θητείας του και άγνοια νόμου δεν συγχωρείτε στην Ελλάδα για τους απλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον για Υφυπουργό και για θέματα αρμοδιότητας του. Άρα η εκδοχή του δεν ήξερε αποκλείεται. Εάν δεν ήξερε μετά από 3,5 χρόνια στην θέση του Υφυπουργού ούτε για κλητήρας στην είσοδο δεν κάνει.

6- Όλα συγκλίνουν στην εκδοχή ότι έγινε εσκεμμένα. Το επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου το επιβεβαιώνει και η προϊστορία του γεγονότος. Άρα έχουμε να κάνουμε με κυβερνώντες ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ. Επίορκους γιατί δεν αντιμετωπίζουν όλους τους Έλληνες σαν ίσους έναντι του νόμου. Επίορκους γιατί ορκίσθηκαν να τηρούν τους νόμους, την ισονομία και ισοπολιτεία και δεν το κάνουν.

6-Έχουμε να κάνουμε με ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ και μάλιστα, λόγω της σχετικής προϊστορίας του θέματος, κατ΄εξακολούθηση. Παράνομους γιατί προκαλείται κόστος σε πολίτες κατά παράβαση του νόμου. Παράνομους γιατί, εξυπηρετούνται ατομικά συμφέροντα απο θέση που έπρεπε να υπηρετούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή όλοι μας. Παράνομους γιατί, όπως αποδεικνύεται από τα προηγούμενα άρθρα μου που γράφτηκαν σε ανύποπτο χρόνο είναι όλοι τους μέλος του club του «αποφασίζω χωρίς να λαμβάνω υπ’ όψιν μου όλους τους νόμους του κράτους» (το Υπουργείο Παιδείας είναι το τέταρτο μέρος που εφαρμόζεται το ευγενικό αυτό σπόρ μετά το ΤΣΜΕΔΕ, το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοιν. Ασφάλισης και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή-Ολα μέρη ενδιαφέροντος ΤΕΙ),

7-Οι κατά καιρούς έγγραφες δηλώσεις του Υπουργείου επί του θέματος ήταν όλες περί του αντιθέτου. Και αυτό γιατί ο λογιότατος και πολυγραφότατος Ειδικός Γραμματέας του συγκεκριμένου Υπουργείο κος Σούτσας όχι σε μία αλλά σε δύο τουλάχιστον επιστολές που έχω στην κατοχή μου βεβαιώνει το αντίθετο ακριβώς απ΄αυτό που υπογράφει ο κος Καλός. Ότι δηλαδή τα πτυχία ΤΕΙ πριν και μετά την έκδοση του Ν. 2916/01 είναι ισότιμα και ισοδύναμα. Τα έγγραφα αυτά είναι τα 52434/Ε5-25/05/2006 και 23927/Ε5-07/03/2006. Κύριε Καλαντζή μου σας προκαλώ να κάνετε χρήση της δύναμης της αίτησης σας και να τα ζητήσετε από το Υπουργείο. Να δούμε εάν τολμάνε να τα κυκλοφορήσουν με στρογγυλή σφραγίδα τώρα.

8-Από τα παραπάνω παρατεθέντα ένα μόνο συμπέρασμα βγαίνει. ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΑΣΧΕΤΟΙ, ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ από Υπουργικές θέσεις.

9-Την πολιτική ευθύνη μέσα σ’ αυτό το Υπουργείο την φέρει ακεραία η Υπουργός κα Μαριέττα-Κουτσίκου Γιαννάκου.

Επειδή οι εκλογές είναι κοντά ένα μόνο έχω να σας προτείνω.

ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.

Η κυρία Μαριέττα-Κουτσίκου Γιαννάκου πολιτεύεται στην Α’ Αθήνας και
ο κύριος Γεώργιος Καλός στην Α΄Πειραιά.

Γυρίστε τους την πλάτη.

Κανένας ψήφος Μηχανικού ΤΕΙ στο δίδυμο της συμφοράς.

Της δικής μας συμφοράς.

Και αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ γιατί τέσσερα χρόνια είναι πολλά να περιμένουμε να τους μαυρίσουμε.

Αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί πρέπει να μην τους αφήσουμε να ασελγήσουν πάνω μας άλλο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Άντε μη τα πάρω στο κρανίο και με την ψεύτικη υπόσχεση πως θα μας δώσουν και επαγγελματικά δικαιώματα.

Χρήματα βρίσκουν για να κάνουν παροχές. Επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορούν. Φαίνεται είναι ποιό ακριβό.

Ραντεβού στο επόμενο άρθρο μου για να δείτε πόσο ακριβό είναι.

Και μην ξεχνίωμαστε.

ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.

Η κυρία Μαριέττα-Κουτσίκου Γιαννάκου πολιτεύεται στην Α’ Αθήνας και
ο κύριος Γεώργιος Καλός στην Α΄Πειραιά.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Ο Κόσμος του Επενδυτή στον..... άγριο κόσμο του ΔΟΑΤΑΠ

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης στο φύλλο 242 της εφημερίδας του Κόσμου του Επενδυτή του άρθρου του δημοσιογράφου κου Φάνη Καλαντζή περί ΤΕΙ (σελίδα 43) συνειδητοποίησα ότι είναι καιρός ποια να ομολογήσουμε ανοιχτά την αποτυχία όλων των συλλογικών οργάνων των πτυχιούχων ΤΕΙ (ΕΕΤΕΜ ….. που όντως είναι μονοκομματική και ανέμελη), των κομματικών παρατάξεων του κλάδου μας και των ίδιων των Μηχανικών ΤΕΙ με την παροιμιώδη αδιαφορία τους στο να περάσουν στην κοινωνία το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ στο σύνολο του.

Έτσι, παρά την φιλότιμη προσπάθεια του δημοσιογράφου για αντικειμενική ενημέρωση, είναι εμφανές οτι κανείς από τις πηγές της στον χώρο μας δεν του έδωσε την πλήρη διάσταση του προβλήματος.

Ενός προβλήματος που απειλεί την ίδια την ύπαρξη μας αφού ο κλάδος αντιπροσωπεύεται από έναν σύλλογο επαγγελματιών που ούτε Επαγγελματικά αλλά ούτε και ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ δικαιώματα έχει. Και ας έχουμε όλοι πτυχίο κρατικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Ανώτατου πιά. Και ας υπάρχει νόμος που ορίζει το 1985 ως χρονιά έκδοσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν, όλοι όσοι εμείς έχουμε διαλέξει να μας αντιπροσωπεύουν, να συσπειρώσουν τους Μηχανικούς ΤΕ και να αναθεωρήσουν τις μίζερες αμυντικές πρακτικές, που όπως καταγράφει η δημοσιογράφος έχουν την ρίζα τους στην ίδρυση της ΕΕΤΕΜ το 1945 με νομοθετικό ορίζοντα το 1930, και να βγουν μπροστά διεκδικώντας τα δικαιώματα μας στο σύνολό τους με την σύγχρονη Ευρωπαϊκή προοπτική του 2008 και πέρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να απομονωθούν οι του ΤΕΕ συνάδελφοι μας που μονίμως επενδύουν στο αρχαιότερο σπόρ των Ελλήνων, τον ΔΙΧΑΣΜΟ και μάλιστα σε ιστορικό βάθος 77 χρόνων όπως καταγράφει η δημοσιογράφος.

Όσο για την Μπανανία που περιγράφει ο εν λόγω δημοσιογράφος ίσως θα πρέπει να ρωτήσει κάποιον συνάδελφο ελεύθερο επαγγελματία που σε κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα αναπολεί νοσταλγικά το ιδεατό αυτό κράτος παράδεισο σε σχέση με τον παρόντα κράτος ΒΟΘΡΟ που ζούμε κάθε ημέρα.

Επιστρέφοντας στο συγκεκριμένο άρθρο του κου Καλαντζή έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1-Ο συνάδελφος μηχανικός μέλος της επιτροπής κρίσεων τίτλων σπουδών του ΔΟΑΤΑΠ, όπως το καταγράφει ο δημοσιογράφος, υποστήριξε και πέτυχε να περάσει για τα μάστερ των ΤΕΙ ότι « … τα «μαστερ» αυτά θα αναβαθμίσουν τους αποφοίτους των ΤΕΙ έναντι των πτυχιούχων των πολυτεχνικών σχολών, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ισχύουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα.».
Άρα για τον ΔΟΑΤΑΠ, αφού η σχετική απόφαση υιοθετήθηκε σαν επίσημη γραμμή του, δεν μπαίνει θέμα να έχουμε καλύτερους και περισσότερους επιστήμονες στην χώρα με τον αντίστοιχο εκσυγχρονισμό και κοινωνικό όφελος, αλλά να μην διαταραχθεί το παρόν καθεστώς που χρονολογείται από το σωτήριο έτος 1930 υπέρ των νυν και μελλοντικών μελών ΤΕΕ. Άρα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες που σπουδάζουν τι ενοχλεί και τι όχι το ΤΕΕ για να κανονίζουν την ζωή τους ανάλογα.

2- Η απόφαση αυτή του ΔΟΑΤΑΠ αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν ελέγχονται με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση όπως θεσμικά οφείλει να κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ, αλλά σε συντεχνιακή βάση κατά τα συμφέροντα των ανταγωνιστών τους,

3-Επίσης το επίσημο ΔΟΑΤΑΠ, ως κρατική υπηρεσία, με την απόφαση αυτή είναι υπόλογο στον Ελληνικό λαό πως επιτρέπει σε μία επαγγελματική ομάδα (των μελών του ΤΕΕ) να κατοχυρώνει ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Ελλήνων επιστημόνων με πτυχίο ΤΕΙ παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Θα μου πείτε βέβαια τώρα ποιο Σύνταγμα εδώ γίνεται χαμός κάθε μέρα αλλά δεν είναι δυνατόν θεσμικό όργανο της πολιτείας να αποφασίζει ότι κάποια μερίδα πολιτών (οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ) χρωστάει σε κάποια άλλη (αυτή των νυν και μελλοντικών μελών ΤΕΕ). Κατά το Σύνταγμα μόνο στην πατρίδα χρωστάμε όλοι αφού έναντι του νόμου είμαστε όλοι ίσοι (λέμε τώρα για να περνάει η ώρα…),

4-Πρέπει να μας εξηγήσει ο μηχανικός του ΔΟΑΤΑΠ πως αντιλαμβάνεται την πάγια θέση του ΤΕΕ ότι διαφορετικά χρόνια σπουδων δεν είναι δυνατόν να οδηγούν σε ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην περίπτωση των μάστερ των ΤΕΙ. Γιατί όπως είναι ορατό τα χρόνια σπουδων γι’ αυτούς μετράνε ένα-ένα ενω με την συγκεκριμμένη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για τους Μηχανικούς ΤΕΙ μάθαμε την αριθμητική του δύο ίσον μηδέν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα μου πείτε. Τότε δεν έχουμε «ισότης» κατά τον λαϊκό βάρδο και δεν τους χρειαζόμαστε τους 301. Και επειδή σαν Έλληνες φέρνουμε όλοι λίγο του Ζορμπά τους αφιερώνω ένα τραγούδι με ιστορία 100 χρόνια κοντά. Εύχομαι να είναι προφητικό. Άλλωστε ράτσα που αντιστεκόμαστε είμαστε. Γι’ αυτό υπάρχουμε τόσες χιλιάδες χρόνια. Λέει λοιπόν το τραγούδι: «Μια μέρα θα το γράψει η ιστορία πως έδιωξαν απο την Αθήνα τα θηρία, πως έδιωξαν βασιλείς και βουλευτάδες, τους ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ.......»,

5-Το ΔΟΑΤΑΠ δεν είναι μόνο του. Είναι κρατική Υπηρεσία ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗ από το ΥΠΕΘ. Έτσι θα πρέπει να μας εξηγήσουν από το Υπουργείο αυτό πως αντιλαμβάνονται τον όρο εποπτεύω. Γιατί, εάν εποπτεύω σημαίνει παίρνω που και που κανένα τηλέφωνο για να δω εάν άνοιξε σήμερα το μαγαζί, καλά κάνουν οι του ΔΟΑΤΑΠ και αυθαιρετούν όπως αυθαιρετούν και εμείς να ψάξουμε ποιος τους ΕΛΕΓΧΕΙ. Αλλά εάν δεν έχουν έτσι τα πράγματα θα πρέπει να μας εξηγήσει η Υπουργός Παιδείας, εγγυήτρια της εφαρμογής των Συνταγματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων, όλων των Ελλήνων (και των αποφοίτων ΤΕΙ συμπεριλαμβανομένων) πως επιτρέπει σε κρατική υπηρεσία να κάνει διακρίσεις και να ταξινομεί κατόχους ιδίων τίτλων σπουδών μάστερ (τελικός τίτλος σημειωτέον) σε διαφορετική κατηγορία κάθε φορά και όχι με βάση την επιστημονική κατάρτιση του κατόχου του (βασικός σκοπός της ύπαρξης του ΔΟΑΤΑΠ) αλλά με βάση τον προγενέστερο του μάστερ τίτλο. Και εάν η κτήση του Μαστερ θα μου πείτε αποδεικνύει ότι ο κάτοχος του είναι επιστημονικά επαρκής με ποιοίο δικαίωμα και για ποίο λόγο οι άθλιοι της επιτροπής κρίσεων παραγράφουν (εξαφανίζουν δηλαδή) ένα πραγματικά μεγάλο και παραγωγικό μέρος της ζωής του κατόχου του κοιτάζοντας ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ τίτλο σπουδών; Μήπως, λέω μήπως είναι και κοινωνικά επικίνδυνο; Θα μου πείτε ότι τώρα κινδυνολογώ αλλά για σκεφτήτε το για λίγο. Με αυτήν την λογική ο φτωχός πρέπει να μείνει φτωχός και ο πλούσιος να μείνει πλούσιος. Καμμία απολύτως πρόοδος δεν επιτρέπει αυτή η λογική που το μόνο που προάγει είναι την διατήρηση των ταξικών διακρίσεων. Και εάν κάτι δεν εξελίσεται, δεν βελτιώνεται, δεν παράγει τότε τελικά πεθαίνει (οχι δεν έχω μάστερ).

6-ρωτάω το ΔΟΑΤΑΠ και τον εγγυητή της εφαρμογής των δικαιωμάτων μου το ΥΠΕΘ για να μάθω: όταν απόφοιτος Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του εξωτερικού προσέρχεται στο ΔΟΑΤΑΠ με τίτλο σπουδών Ναυπηγού με αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο το κτίσιμο πλοίων (σχεδιασμός και κατασκευή λαμαρινοδουλείας δηλαδή) γιατί μετά την ισοτίμηση που παίρνει από το εν λόγω ίδρυμα το ΤΕΕ τον γράφει στα μητρώα του ως Ναυπηγό Μηχανολόγο Μηχανικό δίνοντας του επαγγελματικά δικαιώματα σε αντικείμενα τα οποία ποτέ δεν διδάχθηκε όπως παραδείγματος χάριν απεριόριστο δικαίωμα υπογραφής ηλεκτρολογικών ισχύος; Γιατί οι κάτοχοι τέτοιων τίτλων σπουδών να έχουν «κληρονομικό δικαίω» την δυνατότητα αυτή και όχι ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕΙ που στο κατά κάτω της γραφής το αντικείμενο αυτό αποτελεί αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο των σπουδών του επί τέσσερα συναπτά έτη που έλεγαν και οι παλαιότεροι; Εάν δε το γεγονός αυτό το δούμε από την σκοπιά του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΤΕΙ που δουλεύει στην ΔΕΗ και κρατάει ολόκληρους σταθμούς παραγωγής έχοντας καθημερινά πολλά Μεγαβάτ στα χέρια του χωρίς να μπορεί να υπογράψει ένα κωλο εργοστασιάκι το θέμα χάνει τις τραγικές διαστάσεις και αποτελεί κωμωδία με πρώτους γελοίους τους Έλληνες πολιτικούς. Και τους 301 απο αυτούς (όχι δεν είμαι Ηλεκτρολόγος),

7-Επι του ιδίου θέματος ξαναρωτάω γιατί οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί της ημεδαπής έχουν δικαίωμα υπογραφής Ηλεκτρολογικών μελετών έχοντας ένα (ναι ένα μόνο μάθημα ηλεκτρολογίας στο πρόγραμμα σπουδών τους) και όχι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕΙ που το θέμα της ηλεκτρικής ισχύος είναι αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους. Όλων των σπουδών τους; Επί τέσσερα συναπτά έτη όπως προανέφερα. Βέβαια στις δηλώσεις του ο κος Αλαβάνος (όχι ο ΣΥΡΙΖΑ παιδιά, ο άλλος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ) μας λέει ότι στα Πανεπιστήμια γίνεται διδασκαλία σε βάθος. Χαίρε βάθος αμέτρητον. Κύριε Αλαβάνο μου, να με συγχωρήτε, εγώ μέχρι σήμερα ήξερα μονο για αφρόψαρα. Για μαθήματα του αφρού πρώτη φορά ακούω. Καλά είναι απίστευτο τι μαθαίνει κανείς όταν ακούει πανεπιστήμονες.

8-Τώρα εάν μου περάσει τώρα απο το μυαλό ότι οι πρακτικές του Ελληνικού κράτους που διαβάσατε παραπάνω είναι εθνική μειοδοσία έχω άδικο; Πως αλλοιώς λέγετε το χαμήλωμα των δικών μας πτυχίων Α-ΤΕΙ κατα παράβαση νόμων και Συντάγματος και το ψήλωμα των ισοτίμων τους της αλλοδαπής παρά τις αποφάσεις περί ισοτιμίας τους απο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας; «Στην φοιτητριούλα θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή....» (εντός ολίγου άρθρο περί επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα σας φύγει ο τάκος)

9-Συνεχίζοντας το ίδιο θέμα, στο σημερινό κράτος βόθρο που ζούμε το ΤΕΕ βάσει νόμου έχει την υποχρέωση να κατατάσσει τα μέλη του σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανάλογα το γνωστικό αντίκειμενο του κάθε ένα ξεχωριστά. Δηλαδή ανάλογα των προσόντων του. Ελέγχει κανένα μέλος της διοικητικής βαθμίδας του κράτους βόθρου που σήμερα το λέμε Ελλάδα πως κατατάσσονται στο ΤΕΕ οι κάτοχοι εξωτικών τίτλων σπουδών που μας προέκυψαν από την διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των δορυφόρων της μετά την ισοτιμία των τίτλων σπουδών που έλαβαν από το ΔΟΑΤΑΠ; Πως μηχανικοί με ειδικότητα πχ σε συσκευές ιατρικών μηχανημάτων μας προέκυψαν Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα σε γνωστικά αντικείμενα (ναι πληθυντικός γιατί είναι πολλά) που ΠΟΤΕ δεν έχουν διδαχθεί; Υπάρχει νομοθεσία με βάση την οποία πρέπει να γίνεται η καταταξή τους στα Μητρώα ΤΕΕ; Γιατι δεν τηρείτε; Ποιος, ρωτάω, ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ; Και επειδή μάλλον κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ας μαντέψω…. ΜΑ ΑΥΤΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑΙ. Ζήτω το κράτος θεατής, και μάλιστα χούλιγκαν.

10-Με ευχάριστη έκπληξη είδαμε ότι η ΕΕΤΕΜ σκληραίνει την στάση της. Περίεργο. Εμείς που είμαστε του χώρου δεν παρατηρήσαμε κάτι. Πάντως έτσι όπως το περιγράφει ο δημοσιογράφος σαν πολυμερισμός μου φέρνει. Ενώ γίνεται μέσα τίποτα δεν φαίνεται απ’ έξω. Εξώθερμες αντιδράσεις χρειάζεται ο χώρος παιδιά, εξώθερμες. Πάντως εάν το αποφάσισαν, οπως και να έχει, μπράβο τους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

11-Συγχαίρω το υποσυνείδητο του δημοσιογράφου που επηρεασμένος από την αθλιότητα που διαπίστωσε στο ΔΟΑΤΑΠ έγραψε τον Μηχανικό με μικρό μ όσο ακριβώς και το ηθικό ανάστημα του ανθρώπου που είδε να αποτυπώνεται στο κείμενο της απόφασης του εν λόγω Ιδρύματος.

Κλείνοντας, επειδή μετά τα 25 χρόνια που επιχειρώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τα παιδιά μου ανασφάλιστα προς το παρόν, συνάντησα πολλούς κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι με τη δράση τους βοηθούν να στηθεί και να λειτουργεί το κράτος βόθρος του παρόντος σε επόμενο άρθρο μου έχω σκοπό να τους αναφέρω ονομαστικά. Αυτό ισχύει τόσο για τους διοικητικούς υπαλλήλους και νομικούς όσο και για τους δικαστές που ενυπόγραφα και με βαριεστημένη υπαλληλική διάθεση, λυγίζοντας εμπρός στον δυνατό, αγνοώντας τον αδύνατο, χωρίς να ερευνήσουν το δίκαιο ή όχι του αιτήματος του, δεν εκπλήρωσαν τον θεσμικό τους ρόλο που τους έχει ανατεθεί από τα Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Αν μη τι άλλο το οφείλω στην οικογένεια μου για το συνεχές κοινωνικό έλλειμμα που ζει εξ αιτίας τους, σ’ εμένα που μονομερώς τόσα χρόνια φέρω το βάρος της προστασίας της οικογένειας μου με το κράτος να είναι πάντα απών, στα ανασφάλιστα παιδιά μου, στους συναδέλφους μου και τα άθλια χαρτιά απορίας που χρειάστηκαν όταν είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένεια τους και στους σπουδαστές των σχολών ΑΣΥΘ και ΑΣΥΑ που στις 16/12/1960 στην πορεία διαμαρτυρίας από την Θεσ/νικη στην Αθήνα, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα όπως και τα δικα μας σήμερα (δηλαδή πρόοδος μηδέν επι 47 χρόνια = το σύστημα ήδη αργοπεθαίνει όπως σας εξήγησα παραπάνω), ένοιωσαν στο πετσί τους το κράτος του ΤΕΕ με το υποχρεωτικο χειμερινό μπανιο μετα συνοδείας ξύλου της τότε Χωροφυλακής στη παραλία Ασπροπύργου. Εάν δε έστω και ένας αμφισβητήσει το ξύλο επειδή είναι παλιό το θέμα σας δηλώνω προκαταβολικά ότι είναι αδύνατον για κάποιον να ερθει με τα πόδια απο την Θεσ/νικη στην Αθήνα χειμώνα με συγκεκριμένα αιτήματα και τελικά, αντί να διαδηλώσει στο κέντρο, να κάνει οικειοθελώς χειμερινό μπάνιο ντυμένος στον Ασπρόπυργο.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Απάντηση στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κο Αλαβάνο (ανακοίνωση ΤΕΕ 2 Σεπτεμβρίου 2006)

Στην προαναφερθείσα ανακοίνωση του ΤΕΕ (θα την βρείτε στην θέση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2006/2006_09/Tab3/ÔÅ×ÍÉÊÏ%20ÅÐÉÌÅËÇÔÇÑÉÏ%20ÅËËÁÄÁÓ1) ο κος Αλαβάνος δηλώνει ότι «Το πρόβλημα της απασχόλησης μας ενώνει με τους αποφοίτους των ΤΕΙ» και τονίζει με έμφαση επισημαίνοντας ότι «κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργούν ένα πλαστό κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών και των πτυχιούχων των ΤΕΙ».

Τον ευχαριστούμε για την πάσα και τον παραπέμπουμε στον κώδικα δεοντολογίας του συλλόγου που αυτοπροσδιορίζεται σαν «Πανελλήνιος Σύλλογος Συµβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικινδύνων Εµπορευµάτων» και στον οποίον μετέχουν αποκλειστικά διπλωματούχοι μηχανικοί (θα τον βρείτε στην θέση: http://www.pssamee.gr/frame1.html ).

Εκεί στην επιλογή ΣΥΛΛΟΓΟΣ κύριε Αλαβάνε διαλέγετε τον ΚΩΔ. ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ και διαβάζετε το άρθρο 10 και 13.

«10ον: Να περιβάλλει με σεβασμό τους αρχαιότερους Συναδέλφους και με στοργή τους νεότερους, υποβοηθώντας τους στην απόκτηση εμπειρίας και τη εν γένει πρόοδό τους. Να υποβοηθά τους Συναδέλφους του δημόσιους λειτουργούς στη εκτέλεση του καθήκοντός τους, και αν είναι ο ίδιος δημόσιος λειτουργός να εξυπηρετεί κάθε Συνάδελφό του στα λογικά,δίκαια και νόμιμα αιτήματά του. Να βοηθά δε, καλούμενος τους δημόσιους λειτουργούς με τις γνώσεις και την πείρα του στην κατάρτιση ή βελτίωση διατάξεων επί θεμάτων του ενδιαφέροντός του.»

«13ον: Να μην υποτάσσει τις απαιτήσεις της Επιστήμης και της Τάξεώς του στο ατομικό συμφέρον ή σε συμφέροντα τρίτων. Να μην προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία σε οποιονδήποτε όταν η εντολή έχει ανατεθεί σε μη διπλωματούχο Μηχανικό αν και αρμοδιότητας αυτού, ούτε η εργασία αυτού να τίθεται υπό τον έλεγχο ή την έγκριση μη διπλωματούχου Μηχανικού. Να μην καλύπτει με την υπογραφή του άλλα πρόσωπα, φύσει και θέσει αναρμόδια προς την εκτέλεση εργασίας της αρμοδιότητάς του.»

Εκεί θα βρείτε την ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ για την επιθετικότητα των μελών σας κατα των Μηχανικών ΤΕΙ.

Εκεί θα δείτε πώς με γραπτές διαδικασίες μέλη σας δίνουν οδηγίες για συντεταγμένη επιθετική στάση κατα μη διπλωματούχων μηχανικών.

Εκεί θα διαβάσετε πως αναγνωρισμένο σωματείο, αποτελούμενο αποκλειστικά απο μέλη ΤΕΕ, προδιαγράφει πως ο ιδιώτης διπλωματούχος υποβοηθά τους Συναδέλφους διπλωματούχους δημόσιους λειτουργούς, πως ο δημόσιος λειτουργός διπλωματούχος εξυπηρετεί κάθε ιδιώτη Συνάδελφο διπλωματούχο και όλοι μαζί οι διπλωματούχοι να αρνούνται να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία όταν η εντολή έχει ανατεθεί σε μη διπλωματούχο (δηλαδή Μηχανικό ΤΕΙ).

Εκεί ξεκαθαρίζουν οι «κάποιοι» που «επιχειρούν να καλλιεργούν ένα πλαστό κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών και των πτυχιούχων των ΤΕΙ».

Εκεί προσδιορίζονται σαν υπαίτια τα μέλη σας και μόνο κύριε Αλαβάνε μου.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Ένας μοναχικός και αδούλωτος Μηχανικός ΤΕΙ.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Ειδικά αφιερωμένο στους σημερινούς φοιτητές ΤΕΙ για τους Διευθυντές και Προϊστάμενους των ΣΤΕΦ

Το διάβασα στο Εργοληπτικό Βήμα (τεύχος 56, Μαϊου-Ιουνίου 2007, σελ. 80) και σας το μεταφέρω.

Κάλεσε η ΕΕΤΕΜ τους Διευθυντές και Προϊστάμενους των τμημάτων ΣΤΕΦ για σύσκεψη εντός του Ιουνίου προκειμένου να συζητηθούν το παρόν και το μέλλον των αποφοίτων ΤΕΙ καθώς και να συντονισθεί η στάση τους στις Συνεδριάσεις του ΣΑΤΕ-ΕΣΥΠ (εκεί που καθορίζονται τα δικαιώματα του μέλλοντος για τα ΤΕΙ) δεδομένου ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι πια πιεστική και, απ’ ότι περιγράφεται στο άρθρο, η στάση τους δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Συνάδελφοι φοιτητές ΤΕΙ.

Εσείς που είσαστε ακόμη πίσω απο τα θρανία και έχετε το μέλλον μπροστά σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιχνίδια αυτά κρατούν απο την δεκαετία του 40, που απ’ ότι φαίνεται, η ηγεσία του τότε ΤΕΕ «στράβωσε» με την δημιουργία των σχολών Υπομηχανικών.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη σας έχουν βάλει στο ζύγι και σας έχουν βρεί ελλειπείς χωρίς να σας δώσουν καν την ευκαιρία να τους δείξετε εάν και πόσο αξίζετε.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη χρωστάτε. Χρωστάτε στα παλιά, στα νέα και στα μελλοντικά μέλη ΤΕΕ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να περάσουν αυτοί καλά εσεις δεν πρέπει να έχετε δικαιώματα. Δεν πρέπει να έχετε ευκαιρείες στην ζωή. Οι ευκαιρείες είναι μόνο γι’ αυτούς.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στις σχολές ΤΕΙ, πτυχίο των οποίων σύντομα θα κατέχετε, δεν αντιστοιχούν επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι επιχειρούν εδώ και αρκετό καιρό να μας πάνε σε μία ενωμένη Ευρώπη όχι μόνο χωρίς δικαιώματα αλλά και με διακρίσεις. Διακρίσεις γιατί διαφορετικά υπολογίζουν τους ακαδημαϊκά ισότιμους μας Ευρωπαίους και διαφορετικά εμάς.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ολόκληρες γενειές Μηχανικών ΤΕΙ πριν απο σας καταστράφηκαν επειδή υποχρεώθηκαν σε μία ζωή χωρίς δικαιώματα. Επιτρέπονται μόνο οι υποχρεώσεις.

Αυτό όμως πρέπει να σταματήσει.

Και μπορεί να σταματήσει τώρα.

Και εσεις πολλά μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Μην δινετε ευκαιρία σ’ άλλους να παίζουν με την ζωή σας, το μέλλον σας.

Έχετε να χαράξετε την δικιά σας πορεία στην ζωή και δεν πρέπει ν’ αφήσετε άλλους να σας εμποδίσουν.

Έχετε να αφήσετε την δική σας σφραγίδα σ’ αυτον τον τόπο. Να μείνει πίσω σας ότι και εσείς περάσατε απο εδώ. Να αφήσετε το ίχνος σας στη ιστορία του τόπου.

Αντιδράστε.

Υποχρεώστε αυτούς που επιχειρούν κάθε μέρα τον υποβιβασμό σας να σας σεβαστούν.

Υποχρεώστε αυτούς που δεν σέβονται το μέλλον σας να σας υπολογίσουν.

Υποχρεώστε αυτούς που δεν σεβάστηκαν την ΕΕΤΕΜ να υποκληθούν μπροστά της. Γιατί μπορεί να έχουμε προβλήματα με την στάση της ΕΕΤΕΜ μέχρι σήμερα αλλά καλώς ή κακώς σ’ αυτήν αντιπροσωπευόμαστε.

Υποχρεώστε τους να σεβαστούν τον μοναδικό φορέα αντιπροσώπευσης μας.

Και γι’ αυτό εσείς θα βρείτε τον τρόπο.

Είναι δικό σας δικαίωμα και υποχρέωση μαζί.

Τ’ ακούτε.

Δικό σας.

Απεριόριστα δικό σας όσο και το μέλλον σας.

Και αυτό δεν χαρίζεται.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Ενημερωτικό ΤΕΕ 2392 22/5/2006 σελ.82

Το σημερινό άρθρο θα περιστραφεί γύρω απο την κοινότητα των μηχανικών ΤΕΕ και πως αντιλαμβάνονται το κράτος και τις λειτουργίες του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο της παράταξης του ΤΕΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ με επικεφαλή τον συνάδελφο κο Κιτσίκη (μπορείτε να το κατεβάσετε στην θεση: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2006/ED2392/2392_PARATAXEIS.pdf σελίδα 82).

Το ενδιαφέρον του άρθρου αυτού είναι σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι ότι ένας Ραδιοηλεκτρολόγος πτυχιούχος ΚΑΤΕΕ πέτυχε θετική Πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων με βάση την οποία δικαιούται ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ με την ιδιότητα του αυτή απο κτήσεως πτυχίου. Ελπίζω και η Εφετειακή απόφαση της δικής μου αγωγής να επιβεβαιώσει σύντομα την Πρωτόδικη του συναδέλφου γιατί αλλοιώς θα μας μάθουν στην Ευρώπη. Εγω θα φροντίσω γι’ αυτό.

Το δεύτερο και ποιό σπουδαίο επίπεδο του άρθρου αυτού είναι το πως αντιλαμβάνονται οι μηχανικοί ΤΕΕ την ασφάλιση των Μηχανικών Α-ΤΕΙ, αντίληψη που είναι διάχυτη σ’ ολόκληρο το κείμενο.

Κατ’ αρχήν ο συντάκτης του αμφισβητεί το δικαίωμα Έλληνα συμπολίτη του με την ιδιότητα Μηχανικού Α-ΤΕΙ να ζητήσει ασφάλιση απο τα Δικαστήρια όντας ανασφάλιστος με βάση την αρχή της ισότητας. Επειδή δε το αίτημα του αυτό το έχει τεκμηριώσει με την ισχύουσα νομοθεσία, που είναι όντως διάσπαρτη αλλά εν ισχύ, το δικαστήριο και όχι ο συνάδελφος δέχονται τα πυρά και την μήνιν του συντάκτη του άρθρου.

Όσο για το «απόφοιτος Μέσων Σχολών» στην επικεφαλίδα του εν λόγω άρθρου, μάλλον ο κύριος Κιτσίκης διαμένει μονίμως σ΄άλλη χώρα. Γιατί εάν ήταν μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα θα ήξερε ότι στο δικό μας κράτος τα πάντα ρυθμίζονται με νόμο και άγνοια νόμου δεν συγχωρείται. Και επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης ξανα-ματα-επαναλαμβάνω:
1-Ν. 298/76 Ιδρύονται τα ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ με πτυχία ισότιμα και ισοδύναμα με αυτά των Υπομηχανικών,
2-Ν. 915/79 με βάση τον οποίο υπάγονται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ οι κάτοχοι πτυχίου Υπομηχανικοί,
3-Ν. 1404/83 καταργούνται τα ΚΑΤΕΕ και ιδρύονται τα ΤΕΙ,
4-Ν. 1865/89 όπου τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ ισοτιμούνται με τα πτυχία ΤΕΙ του Ν. 1404/83,
5-Ν. 2916/01 ιδρύονται τα Ανώτατα ΤΕΙ με ρητή κατοχύρωση ισοτιμίας παλαιών και νέων πτυχίων πρίν και μετά την έκδοση του νόμου αυτού,
6-Ν. 3549/07 επιβεβαιώνεται το Ανώτατο των ΤΕΙ σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος,
7-Στην ιστορική διαδρομή 1983 μέχρι το 2007 ο νόμος Ν. 1865/89 παραμένει σε ισχύ και με τις δύο διατάξεις περί Ανώτατων ΤΕΙ (2916/01 & 3549/07), επομένως ΚΑΙ ΤΑ πτυχία ΚΑΤΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ όπως όλα των ΤΕΙ. Είναι όλα τους πτυχία Α-ΤΕΙ. Επιπλέον δε δικαιούνται ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ όλοι οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ επειδή ασφαλίσθηκαν στο Ταμείο αυτό οι Υπομηχανικοί με μοναδικό κριτήριο την κτήση πτυχίου.
Αυτά προς το παρόν για την τάξη.

Συνεχίζοντας παρατηρώ ότι αποτελεί δείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας η αντίληψη ότι εάν επιτευχθεί ασφάλιση Μηχανικών Α-ΤΕΙ στο ΤΣΜΕΔΕ θα γίνει εξίσωση Διπλωματούχων Μηχανικών με Μηχανικούς Α-ΤΕΙ. Και εδώ ένα μόνο ερώτημα έχω για τον κο Κιτσίκη: πώς τελείωσατε Πανεπιστήμιο κύριε μου με τέτοιες επιδόσεις; Κάνατε μαθηματικά ή όχι; Είναι δυνατόν μυαλό ανθρώπου να εξισώνει ακαδημαϊκά προσόντα όπως είναι η κατοχή τίτλου σπουδών με ασφάλιση σε Ταμείο που είναι κοινωνική ανάγκη. Ποιός σας είπε ότι δικαιούστε να κατέχετε ασφαλιστικό Ταμείο «εθνικά καθαρό» απο Μηχανικούς Α-ΤΕΙ; Ποιοί είστε; Η νέα Άρεια φυλή; Με όρους εθνοκάθαρσης και διχόνοιας θα πορευτούμε στην Ερώπη που ενώνεται; Εμένα κύριε Κιτσίκη μου οι σεμνοί και ταπεινοί καθηγητές μου (συνάδελφοί σας όλοι τους) μου έμαθαν ότι ποτέ δεν μπορείς να συγκρίνεις ελέφαντες με μπανάνες. Εκτός εάν η μπανάνα ενσωματωθεί με τον ελέφαντα όταν ο ελέφαντας την φάει οπότε δεν έχεις τι να συγκρίνεις.

Αποτελεί πλήγμα για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη η αντίληψη του κου Κιτσίκη με την αναφορά του στην βίβλο θέλοντας να δείξει το πόσοι πολλοί νόμοι χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχει ασφάλιση ο εν λόγω συνάδελφος. Δεν τους έφερε απο το σπίτι του κύριε Κιτσίκη μου. Εν ισχύ νόμοι του Ελληνικού κράτους είναι. Εγώ πάντως θα σας συνιστούσα ηρεμία κύριε Κιτσίκη μου γιατί θα πρέπει να μας συνηθήσετε. Άλλωστε όταν θα γίνουμε και εμείς μέλη ΤΕΕ δεν θέλουμε να έχετε πρόβλημα. Αν δεν το πιάσατε το επαναλαμβάνω. Όταν θα γίνουμε και εμείς μέλη ΤΕΕ δεν θέλουμε να έχετε πρόβλημα. Και δεν εννοώ την μαϊμού μέλος που επινοήσατε για τους Μηχανικούς Α-ΤΕΙ μόνο και μόνο για τις αμοιβές μελετών και τα 55 ευρώπουλα. Το έργο αυτή την στιγμή παίζετε στο «ΣτΕ Παρκ» (σχετικό άρθρο σύντομα) και ελπίζω οι του δικαστηρίου δικαστές να τελειώσουν γρήγορα όσο θυμόμαστε ακόμη την υπόθεση. Άν όχι μας περιμένει και η Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλαδή γιατί υπάρχει διάσταση απόψεων. Εσείς μας έχετε για ζώα την στιγμή που εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα. Μέχρι στιγμής πάντως το έργο παιζεται σε αργή κίνηση.

Τέλος εντυπωσιακές είναι οι δυο τελευταίες γραμμές στο κλείσιμο του άρθρου του κου Κιτσίκη. Εκεί αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η στρεβλή άποψη των μελών ΤΕΕ για το κράτος και τις λειτουργίες του. Δεν είστε Υπουργείο κύριε Κιτσίκη μου ούτε Ταμείο κοινωνικής ασφάλισης για να αποφασίσετε πότε και πως θα ασφαλιστούν οι Τεχνικοί ανα την επικράτεια. Ένα απλό Επιμελητήριο είστε για την καταγραφή του μητρώου Μηχανικών της χώρας είστε και άντε σύμβουλος της Ελληνικής πολιτείας μετά τους παρατρεχάμενους συμβούλους του κάθε υπουργού. Οι κοινωνικές ανάγκες κε Κιτσίκη μου δεν καλύπτονται με αποφάσεις μειοψηφειών και συλλόγων αλλά απο νομοθέτες που νομοθετούν πρακτικές/πολιτικές που εξυπηρετούν τον άνθρωπο, ακούτε, τον άνθρωπο. Και η απόφαση της ασφάλισης μας στο ΤΣΜΕΔΕ είναι πολιτική και όχι κλαδική ή συντεχνειακή.

Και η Πρωτόδικη απόφαση που πέτυχε ο συνάδελφος σας Ραδιοηλεκτρολόγος είναι μόνο η αρχή.