Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Αποκάλυψη. Τα εξώδικα στον Υπουργό Παιδείας κο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό του κο Ταλιαδούρο






Τα έγγραφα που βλέπετε από πάνω είναι η αντίδραση μας στο πόλεμο που δέχεται ο κλάδος από το ΤΕΕ τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που ανταποδίδουμε πυρά στο ΤΕΕ. Πραγματικά πυρά.

Κατά τα άλλα βλέπετε εκεί πάνω το αντίγραφο από το εξώδικο που επιδόθηκε στο πρώην Υπουργό Παιδείας κο Στυλιανίδη και στο Υφυπουργό του τον κο Ταλιαδούρο.

Δεν μπορούσανε όμως να φανταστούνε οι συνάδελφοι που το έστειλαν το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα.
Έτσι με το φευγιό του κου Στυλιανίδη ο αντικαταστάτης του, ο κος Σπηλιωτόπουλος μένει χωρίς το μπουγιουρντί του.

Δεν πειράζει όμως ποτέ δεν είναι αργά. Θα στείλουμε τώρα ένα νέο στον κο Σπηλιωτόπουλο.

Το εξώδικο αυτό περιέχει ένα υπόμνημα με την προσέγγιση του θέματος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με την επιχειρηματολογία που παρουσιάζουμε εδώ στην θέση αυτή για εγγραφή μας στο ΤΕΕ μέσω της ισοτιμίας με τα Fachhochscule (FH), ενώ συνοδευότανε από το ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του ΙΤΕ και τα δύο γνωστά σε εσάς έγγραφα του ΤΕΕ με την ανακοίνωση εγγραφής του ενός από τους απόφοιτους Fachhochscule (FH) σε αυτό.

Υπάρχουν βλέπετε και άλλοι τρόποι για να πεις σε έναν Υπουργό το δίκιο που σε πνίγει.

Η προσέγγιση του Υπουργού δεν αποτελεί πια μονοπώλιο του ΤΕΕ και του προέδρου του κου Αλαβάνου.

Η έμπρακτη απόδειξη του ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Με την επίδοση του άρχισε βέβαια και το χρονικό της απρόβλεπτης φυγής του κου Στυλιανίδη. Λόγω της σύγκρουσης του με το ΤΕΕ κυρίως.

Ωστόσο πετύχαμε να τεκμηριώσουμε σε επίπεδο Υπουργού ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και οι επιτροπές που τόσα χρόνια λειτουργούν για την κατάρτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ κινούνταν προς λάθος κατεύθυνση και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν μια ακόμη παραβίαση των Συνταγματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
Αποδείξαμε ότι ενεργούν χρησιμοποιώντας επιλεκτικά την διαθέσιμη νομοθεσία και νομολογία. Ότι λειτουργούν αποσπασματικά.

Αγαπημένο παιχνίδι του ΤΕΕ σε όλα σχεδόν τα Υπουργεία ενδιαφέροντος ΤΕΕ. Το οποίο το έχω τεκμηριώσει εδώ σε παλαιότερα άρθρα μου.

Και αυτή την φορά η λαμογιά είναι καραμπινάτη. Και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να περάσει χωρίς αντίδραση.

Φίλε Γ.Α., όχι αυτός των σχολίων, όπως βλέπεις σύμφωνα με την παραστατική περιγραφή σου, σταματήσαμε να τους γυρίζουμε γύρω-γύρω σαν καρχαρίας, όπως σου αρέσει να μας περιγράφεις, και κάναμε την ποιο αξιοπρεπή κίνηση που κάθε κυνηγός της εμβελείας του θηλαστικού αυτού θα έκανε.

Τους δαγκώσαμε τελικά και δεν θα είναι η μοναδική φορά από εδώ και πέρα.

Πιστεύω λοιπόν ότι με την επίδοση των εξωδίκων το θέμα μας έχει φτάσει στον Πρωθυπουργό.
Και μπορεί ο κος Καραμανλής να έχει κάνει πολιτική συμφωνία με το κο Αλαβάνο προσεγγίζοντας το 2003 τον ΣΥΡΙΖΑ δια του ΤΕΕ (θα παρουσιάσω τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα μετά την συζήτηση στην βουλή στις 23/01/2009), αλλά μπροστά στην νομιμότητα που προβάλει με το εξώδικο αυτό, έχω την αίσθηση ότι η μηδενική βάση που ανέφερε ο κος Σπηλιωτόπουλος περιλαμβάνει και την δική μας θέση.

Αρχίζουμε να παίζουμε και εμείς στο σκηνικό έκδοσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Γιατί είναι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν παίζαμε. Στο σχεδόν καθόλου μας είχαν. Το είχε αποκαλύψει ο κος Στυλιανίδης στα τέλη Αυγούστου στο Mega. Θα δώσουμε κάποια δικαιώματα είχε πει απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου.

Το πόσο όμως θα παίξουμε θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι εκλογές και η απόφαση του ΣτΕ είναι κοντά αμφότερα.

Και εάν το θέμα μας λυθεί δια της δικαστικής οδού, το έχω ξαναγράψει άλλωστε, τότε οι δικαστές παίρνουν πολύ λίγα για να δικάζουν και να κυβερνούν αυτόν τον τόπο ταυτόχρονα.

Προς ντροπή των πολιτικών βεβαίως-βεβαίως.

Έτσι αν είναι να κάνει στροφή η ΝΔ θέλει δύο πράγματα.

Χρόνο και δουλειά.

Για να ξεφύγει η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος από το σκεπτικό και τις πρακτικές του ΣΑΤΕ και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του προς την κατεύθυνση που έδειξε το ΙΤΕ από το 1993 με την περιβόητη απόφαση του. Πρόκειται άλλωστε για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι με την προϋπόθεση ότι το θέμα μας τρέχει στο ΣτΕ ότι δεν χάνουμε και τίποτα στο να πιστώσουμε λίγο χρόνο στο νέο Υπουργό Παιδείας προκειμένου να μας δείξει τι ακριβώς εννοεί για διάλογο από μηδενική βάση και μάλιστα την στιγμή που εγώ καταλαβαίνω ότι παίζουμε και εμείς πια στην τελική διαμόρφωση της κατάστασης με βάση το σκεπτικό που παρουσιάσαμε από αυτή την θέση.

Δημοσιεύω λοιπόν αυτό το άρθρο όχι μόνο για να δηλώσω το ότι ξέρουμε ότι ξέρουν, αλλά και το ότι να ξέρουνε ότι ξέρουμε. Έτσι αφού ξεραινόμαστε αμφότεροι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή την φορά εάν βγάλουν πάλι κανένα έκτρωμα εμείς θα είμαστε που θα το πάρουμε στο κυνήγι, και το έκτρωμα και αυτούς που το υπέγραψαν. Όχι το ΤΕΕ.

Πιστεύω δηλαδή ότι και στο πεδίο του ηθικού έχουμε πια το προβάδισμα. Και αυτό γιατί όλα από το μυαλό του ανθρώπου εξαρτώνται. Και εάν έχουν πιστέψει ότι έχουμε δίκιο τότε θα μας δώσουν την ισοτιμία με τα Fachhochscule.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω στον κο Σπηλιωτόπουλο το τι πραγματικά είμαστε.

Βλέπετε ο νέος Υπουργός δεν είναι δυνατόν να μας ξέρει ακόμη.

Με την έννοια της ποιότητας μιλάω.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε μια κοινωνική ομάδα που αποφοίτησε από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ανώτατο πια πανάθεμα το.

Για την πράξη μας αυτή, καθόλα της νόμιμη και φυσιολογική, τα όργανα και οι υπηρεσίες της πολιτείας, υπό την καθοδήγηση των μελών του ΤΕΕ, μας κυνήγησαν ανηλεώς.
Το πόσο ανηλεώς το δείχνει η ιστορία του κλάδου.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι την πρωτοχρονιά του 1960 οι σπουδαστές της σχολής Υπομηχανικών της Θεσσαλονίκης έκαναν την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τα πόδια διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά, σήμερα, το 2009 ο κλάδος έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα, ελλείψεις και αιτήματα.

Από τότε η κοινωνία άλλαξε, η τεχνολογία έκανε τρομερά άλματα προόδου, ο διπολικός κόσμος εξαφανίστηκε, η Ευρώπη ενώθηκε αλλά το καθεστώς των Μηχανικών ΤΕ στην Ελλάδα έμεινε ακριβώς το ίδιο.

Και αυτό είναι η ατράνταχτη απόδειξη πως καμία κυβέρνηση από τότε δεν έκανε το ελάχιστο για να λύσει τα δύο προβλήματα αυτά.

Αντιθέτως, τα μέλη του διώκτη μας όπως άλλωστε και οι πολιτικοί που θήτευσαν στην θέση σας έκαναν καριέρες και περιουσίες βασιζόμενοι τόσο στο νομοθετικό πλεονέκτημα που είχαν λόγω της θέσης του Συμβούλου της πολιτείας από πλευράς ΤΕΕ όσο και στις πλάτες μας.

Μέχρι σήμερα όλες οι κοινωνικές προσβάσεις είναι ερμητικά κλειστές για τους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ.
Είμαστε ανασφάλιστοι και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Και παρά όλα αυτά εμείς είμαστε εδώ. Χωρίς να έχουμε κάψει κανένα Υπουργείο ακόμη, εάν και σε κάποιες ιστορικές στιγμές του κλάδου θα έπρεπε.

Το παλεύουμε έντιμα δίνοντας αγωνιστικό παρόν σεβόμενοι τα πονεμένα ποδάρια και τα βρεγμένα κορμιά αυτών που ξεκίνησαν την υπόθεση αυτή το 1960. Γιατί η χωροφυλακή Ασπροπύργου τους πέταξε στην θάλασσα μετά συνοδείας ξύλου.

Για αυτό μην χαλαρώνετε.

Μια μικρή πίστωση χρόνου σας δίνουμε και τίποτα άλλο.

Παίρνουμε φόρα για να ορμήσουμε για να το κάνω ποιο λιανά.

Η εναλλακτική διαδρομή της δικαστικής εξόδου μας από τον βρομότοπο αυτόν που μας βασανίζει μισό αιώνα τώρα για απονομή δικαιοσύνης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πια κοντά.

Τώρα υπάρχει μια άλλη προοπτική που δεν είχαν οι συνάδελφοι μας το 1960.

340.000 Τεχνολόγοι, ενεργοί ψηφοφόροι όλοι τους και άμεσα ενδιαφερόμενοι, περιμένουν την δικαίωση τους.

Την λύτρωση τους από την άτυπη ομηρία από το ΤΕΕ λόγω των πολιτικών αδυναμιών των πολιτικών τζακιών της Ελλάδας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Στις επόμενες εκλογές τα ΤΕΙ βγάζουν κυβέρνηση.

Ελπίζω να είσαστε εσείς που θα δρέψτε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Αλλιώς έχει και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν …. ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ.

Και δεν κάνω κήρυγμα αυτή την στιγμή ούτε γράφω συνθήματα. Να έχετε υπόψη σας ότι ο αποκλεισμός που υφιστάμεθα 25 χρόνια τώρα αρχίζει να αγγίζει την διάρκεια μιας πλήρους επαγγελματικής ζωής. Εάν δεν το λύσετε εσείς θα το λύσει η ζωή, η κοινωνία. Άλλωστε και οι επαναστάσεις διαχρονικά κοινωνικές ανάγκες ανεπίλυτες εξυπηρετούσαν.

Να έχετε επίσης στο μυαλό σας ότι η νέα γενιά ανασφαλίστων πλησιάζει. Και αν συνεχίσετε το ίδιο βιολί με εμάς να δούμε τι θα μας κάνετε χωρίς ασφαλιστικό φορέα και εισφορές.

Και για να ξεδιαλύνω πλήρως την θέση μου και τις όποιες πιθανές παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν από το παραπάνω κείμενο μου να σας δηλώσω ξεκάθαρα: Αν διάλογο στον διάλογο με εσάς ως Υπουργό Παιδείας φτάσουμε στις εκλογές, όποτε και εάν αυτές προκηρυχτούν, και μας ζητήσετε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αυτό που ζητήσατε από τις άλλες κοινωνικές ομάδες στις προηγούμενες εκλογές, να σας ψηφίσουν δηλαδή για να βγάλετε τον σχετικό νόμο στην επόμενη Βουλή, να ξέρετε ότι ο κλάδος δεν θα το φάει και θα σας μαυρίσει αγρίως και συντεταγμένα.

Θα ρίξει μαύρο σε εσάς και το ΣΥΡΙΖΑ των αδελφών Αλαβάνου.

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ είναι προεκλογικό του 2003 και ακόμη δεν υπάρχει πρόοδος. Καμία.

Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και πάμε για τρίτη.

Έτσι σε αυτή την περίπτωση θα καταλάβουμε όλοι μας ότι μας κοροϊδεύετε και θα εισπράξετε την οργισμένη αντίδραση μας.

Στο χέρι σας λοιπόν είναι να διεκδικήσετε την πρόσβαση στους 340.000 x 3 = 1.020.000 ψήφους που σέρνουν πια τα ΤΕΙ.

Στο χέρι σας είναι εάν θα είσαστε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση μετά της επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Και μόνο.

Πιστεύω ότι αυτοί που πρέπει να πάρουνε το μήνυμα πρέπει να το πήραν και να κατάλαβαν ότι τους παραχωρούμε χώρο για να κάνουνε αυτό που πρέπει αλλά όχι χρόνο.

Ο χρόνος μας τελείωσε. Και για εμάς και για εσάς.

Είχαμε 25 χρόνια να καταναλώσουμε περιμένοντας και τα καταναλώσαμε.

Σας δίνουμε μια ανάσα μέχρι μια ημέρα πριν επόμενες τις εκλογές.

Μετά θα σας επιστρέψουμε ότι θα μας έχετε δώσει μέχρι τότε.

Θα ανταλλάξουμε δηλαδή πράξεις με πράξεις και λόγια με λόγια (Ανδρέας Παπανδρέου στα καλύτερα του).

Και αυτό γιατί είκοσι πέντε χρόνια δώσαμε τα πάντα.

Την ζωή μας, τα λεφτά μας, την ψυχή μας και ορισμένοι από εμάς και την υγεία μας.

Τώρα ή θα πάρουμε ή θα μας δώσετε.

Από εσάς εξαρτάται.

Γεια σας,
Ένας αδούλωτος Μηχανικός