Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ο Χριστός Ανέστη αλλά τα δράμα και τα πάθη των ΤΕΙ συνεχίζεται.






Σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι όχι μόνο ό τόπος αλλά και τα ΤΕΙ διέρχονται την ποιο κρίσιμη περίοδο τους.

Για τον μεν τόπο να θυμόμαστε όλοι ότι έχουμε να κάνουμε με την κυβέρνηση των τριών ΔΕΝ:
1-ΔΕΝ θα βάλουμε νέους φόρους (τους έβαλαν),
2-ΔΕΝ θα μειώσουμε τους μισθούς (τους μείωσαν),
3-ΔΕΝ θα κόψουμε τα δώρα (τα έκοψαν),
μας έλεγαν την στιγμή που αλαζονικά, οσμίζοντας την εξουσία, δήλωναν ότι : ΛΕΦΤΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ (που δεν υπήρχαν και το ήξεραν).

Και όλο αυτό το σκηνικό μέσα στην δίνη της επερώτησης των 18 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που κατέληξε σε μια υπουργό συντονιστή της τότε επερώτησης, μέλος ΤΕΕ, εξαφανισμένη από προσώπου γης στην «διαβούλευση» = εκτέλεση των ΤΕΙ, που φέρεται δυσαρεστημένη με τον κο Πανάρετο όταν ανέλαβε εργολαβικά να κάνει πράξη όχι μόνο το περιεχόμενο της επερώτησης της αλλά και τις επανειλημμένες δηλώσεις της από την θέση της υπουργού ότι ΣΥΝΤΟΜΑ θα βγάλει τα Ε.Δ. των ΤΕΙ και που θέλει να τον απομακρύνει από το υπουργείο για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Τώρα εάν κανείς συνυπολογίσει και ότι τα Ε.Δ. των ΤΕΙ έχουν παγώσει δια νόμου, από εκείνο τον απίθανο τον κο Σπηλιωτόπουλο και μόνο για ψήφιση μπορούν να πάνε, αλλά ο κος Πανάρετος μη εφαρμόζοντας τον νόμο (όπως και ο Ν. 1404/83 δεν εφαρμόστηκε επίσης κακή ώρα), τα διαβουλεύεται και τα διαπραγματεύεται έχοντας σαν συνομιλητές του με ενώσεις, επιμελητήρια, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση από εμάς για το πώς θα χαράξουν το μέλλον μας, τότε δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η χώρα αυτή δεν πρόκειται με αυτούς τους πολιτικούς να δει άσπρη μέρα.

Η πολιτική της διαβούλευσης του υπουργείου σε στεγανά πίσω από κλειστές πόρτες χρεοκόπησε την χώρα μια φορά, εδώ είμαστε, θα χρεοκοπήσει και δεύτερη. Και αυτή θα μας εξαφανίσει σαν έθνος.

Γιατί εάν θέλουμε να είμαστε πραγματιστές, οι πολιτικοί μας φταίνε με την παραδοσιακή αδυναμία τους τόσο για τα χάλια του κράτους μας όσο και για την κατάσταση των ΤΕΙ με την αναβλητικότητα των 30 χρόνων τώρα.

Για την ακρίβεια όλοι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης είναι υπεύθυνοι για τα χάλια μας. Και για τα ΤΕΙ φταίνε διπλά.

Απορώ δε τόσο πολύ με την αδυναμία τους αυτή που μου κάνει εντύπωση πως κατάφεραν και τούμπαραν Βασιλιά και Χούντα.

Εμένα μου φαίνεται αδύνατον να το έκαναν μόνοι τους εκτός εάν συνέτρεχαν και άλλοι παράγοντες. Εξωτερικοί, και ο νοών νοήτω.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε στην πράξη τις προθέσεις του Υπουργείου της Δια βίου Μάθησης αφού το Παιδείας μας τελείωσε και τώρα έχουμε να κάνουμε με εκπαίδευση μόνο (κάτι σαν το τσίρκο δηλαδή).

Έχουμε λοιπόν ένα δίδυμο σοσιαληστών υπουργών. Που ανέλαβαν καθήκοντα μετά την παταγώδη αποτυχία του προηγούμενου καταλληλότερου κόμματος, της ΝΔ, τα ινία της Παιδείας στην χώρα από την θέση της Υπουργού και του Υφυπουργού.

Να θυμηθούμε όλοι μας ότι με το που ανέλαβαν δήλωναν και δηλώνουν ότι το πρόβλημα των Ε.Δ. των ΤΕΙ θα το λύσουν ΣΥΝΤΟΜΑ και χωρίς παραπέρα επιφυλάξεις.

Άρα μέχρι τον Σεπτέμβρη που λέει ο κος Πανάρετος σχετικά καλά είναι. Άντε και επειδή πολύ τον συμπαθώ που έβαλε νταλκά στο κεφάλι του για τα ΤΕΙ να του δώσω και άλλους τρείς μήνες μέχρι τον Δεκέμβρη.

Καλά δεν είναι; Τόσο σύντομα μπορούμε να το δεχθούμε νομίζω.

Και ίσως παραπάνω θα έλεγα, μια και ο κλάδος πλήττετε εδώ και χρόνια από τους αγωνιστές μας του καναπέ.

Να του δώσουμε μωρέ του παιδιού άλλους τρείς μήνες; Ψυχούλα έχει.

Άρα πιθανολογώ ότι καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα μέχρι τον Μάρτη του 2011 τα ΤΕΙ  … πάει και τελείωσε θα έχουν ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτό λέει ο κος υφυπουργός, υποστηρίζει η κα υπουργός και εμείς λέμε ότι μπορούμε να αποδεχθούμε.

Επειδή όμως με το λέγε-λέγε δεν γίνονται οι νόμοι αλλά με το γράφε-γράφε και το ψήφισε-ψήφισε στην βουλή για να πάμε να δούμε κατά που πέφτουν τα χρονικά περιθώρια στα γραπτά του Υπουργείου δια Βίου Μάθησης έχοντας πάντα υπόψη μας ότι τα 27 χρόνια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα είναι ήδη ένας βίος που η πολιτεία δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Παρένθεση: κε Παπανδρέου προτείνω το πρώην υπουργείο παιδείας να ονομαστεί Υπουργείο δια Βίων Μάθησης και όχι δια Βίου μια και για τα ΤΕΙ δεν θα είναι η πρώτη φορά. Κλείνει η παρένθεση. Τα κεφάλια μέσα τώρα.

Τι γράφει λοιπόν ο κος Πανάρετος και η βιαστική κα Διαμαντοπούλου μας;

Χρησιμοποιώ σαν δείγμα τα δικαιώματα των Μηχανικών Δομικών Έργων ΤΕ (Τέλος Εποχής) άγιες μέρες που είναι λόγω ειδικότητας (να με συμπαθάτε αλλά εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου … ξέρετε τώρα, θα πέσει από ΤΕΙτζή, ελπίζουν οι πανεπιστήμονες που μέχρι στιγμής χάνουν 10-0 δρόμους και γιοφύρια αλλά μούγκα στην στρούγκα του ΕΜΠ-ποιητική αδεία κε Πρύτανη, ποιητική αδεία με όλο τον σεβασμό που σας έχω).
Τα πάθη,               Άρθρο 1: 2.1 Οι πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τμήματος Δομικών Έργων μετά την απόκτηση της σχετικής αδείας άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να δραστηριοποιούνται ως ανωτέρω αναλαμβάνοντας έργα που αντιστοιχούν στο πρώτο Επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης και το οποίο  περιλαμβάνει συνήθη έργα. (Σχόλιο: 1ο επίπεδο ευθύνης με μηδέν χρόνια εμπειρία, 1ο επίπεδο ευθύνης με 20 χρόνια εμπειρία; Καλά εεε; Αυτοί οι ΤΕΙτζής δεν μαθαίνουν με τίποτα)
Το αγκάθινο στεφάνι 5. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων έχουν δικαίωμα αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στην κατηγορία των οικοδομικών-κτιριακών έργων, με τα αντίστοιχα των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, μετά τριετή συμμετοχή στην Γ’ τάξη πτυχίου, όπως αυτή ορίζεται σήμερα, στην κατηγορία των οικοδομικών-κτιριακών έργων, και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις αναβάθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας, που διεξάγονται κατ’ έτος.(Σχόλιο: Καλά εμείς εξετάσεις κάθε χρόνο, αυτοί που έχασαν μέχρι στιγμής Μαλακάσα, Τρίπολη, Τέμπη, Ricomex, Άρτα κλπ θα τους ρωτήσει κάποιος τι έγινε ή θα πάει έτσι το πράγμα ες αεί;)
Ο γολγοθάς, Άρθρο 1: Με Π.Δ. θα καθορισθούν: (Σχόλιο: πολύ μου άρεσε το θα και το μεγάλωσα. Δεν ξέρω βέβαια πότε θα πάρω ανάποδες και θα αρχίσω το πάνω χέρι κάτω χέρι. Και δεν θα βάφω να εξηγούμαστε)
α. η συγκρότηση του ενιαίου φορέα που θα καλύπτει όλο το φάσμα των Μηχανικών
β. τα 3 Επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα / προωθημένα έργα καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.
γ. τα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, όπως θα καθορίζονται εκάστοτε και για κάθε ειδικότητα από τον ενιαίο φορέα. (Σχόλιο: Ποιος ξέρει κάπου, κάποτε, σε δύο-τρία τέρμινα μεγάλη πόρτα θα διαβούμε. Να θυμηθώ να ρωτήσω την χαρτορίχτρα της γειτονιάς το πότε μια και ο υπουργός δεν ξέρει. Τι διάολο να μην βοηθήσω την πατρίδα μου τώρα που έχει ανάγκη;)
Η σταύρωση,       4. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στον διευρυμένο τους φορέα, όπως θα προσδιορίζεται ειδικότερα από το Π.Δ. και τον φορέα των παρ. 2.1 και 3 του παρόντος άρθρου, και που σήμερα διεξάγονται κατ’ έτος, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.3 του Π.Δ. 27311/14-12-1926 κατ’ αντιστοιχία με τις εξετάσεις Διπλ. Μηχανικών. (Σχόλιο: το πιάσαμε το υπονοούμενο, και δεν έχει σχέση με τις δεξιότητες μας αλλά με τις χαρούλες των πολιτικών μας στο ΤΕΕ. Μπορεί κε Πανάρετε να μην παίρνουμε τα γράμματα αλλά αυτά τα πιάνουμε με την πρώτη)
Η λόγχη 1η,          3. δ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης οικοδομικών-κτιριακών έργων και εργασιών που εμπίπτουν στην κατηγορία των Κατοικιών, Καταστημάτων ή Γραφείων ή κατηγορία κτιρίων ΝΕΑΚ ΣΙ, Σ2, όπως αυτή ορίζεται σήμερα. (Σχόλιο: Λόγοι δημοκρατίας και εξασφάλισης των κατασκευών επιβάλουν αυτό ή να γίνει αμοιβαίο με τους διπλωματούχους άρα θα πρέπει να περάσει και στην δική τους νομοθεσία ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με το δικό μας)
Η λόγχη 2η,          ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ  ΝΕΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Αποκαθήλωση, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΡΩΜΕΡΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ DNA ΤΟΥΣ.
Για την κοινωνική πλευρά του θέματος αυτά λοιπόν μας γράφει που λέτε ο κος Πανάρετος και η κα Υπουργός του κρατάει μούτρα γιατί είναι μαλακός μαζί μας.

Τώρα εάν πάμε στο πρακτικό μέρος να προσέξετε όλοι σας ότι θα δίνουμε μια ζωή εξετάσεις για να κυνηγάμε ένα άπιαστο όνειρο. Να δουλέψουμε ανεξάρτητοι.

Επαναλαμβάνει λοιπόν το υπουργείο το ίδιο story που παίζεται και με τα master μας εδώ και χρόνια.

Και ποιο είναι αυτό; Μα το ότι το ΤΕΕ δέχεται τριετούς διάρκειας σπουδών αποφοίτους σαν μέλη του, με απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα, και τα master που φέρνουν ενώ απορρίπτει τους απόφοιτους ΤΕΙ και τις μεταπτυχιακές τους εργασίες την στιγμή που τις παίρνουμε στις ίδιες αίθουσες, με τις ίδιες εξετάσεις και με τους ίδιους καθηγητές όπως και απόφοιτοι ξένων σχολών τριετούς διάρκειας.

Συμπέρασμα: Μια από τα ίδια όπως και με τον Στυλιανίδη, ο οποίος πάλεψε για τα ΤΕΙ.

Και επειδή έχω το κληρονομικό χάρισμα προβλέπω ότι ή θα φύγει ο κος Πανάρετος (ανασχηματισμός ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας) ή θα φρενάρουν την δημιουργία του νέου φορέα παραπέμποντας το στις ίδιες Ελληνικές καλένδες που παρέπεμψαν και το άρθρο του Ν. 1404/83 για τα Ε.Δ. των ΤΕΙ 27 χρόνια τώρα.

Πάντως όπως και να έχει το πράγμα παίζουν ξανά μαζί μας και εμείς φταίμε που τους αφήνουμε.

Γιατί η λύση είναι μόνο μία στο πολιτικό παζάρι που μας διαπραγματεύονται.

Ο πολιτικός φορέας των ανθρώπων των ΤΕΙ. Για να δουν το ηφαίστειο να σκάει και να μην μπορούν να μαζευτούν.

Όσο για την κυβέρνηση και τους σοσιαληστές κο Πανάρετο και κα Διαμαντοπούλου, εάν έχουν τα κότσια και θέλουν πραγματικά να αφήσουν ιστορία ας προσθέσουν στα ΠΔ και μια παράγραφο με τα χρονικά περιθώρια έκδοσης των Π.Δ. με τα επίπεδα ευθύνης και τον νέο μικτό φορέα.

Η διατύπωση δε του ότι: Εάν με τα την πάροδο έξη ημερολογιακών μηνών από την έκδοση των παρόντων Π.Δ. δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι νόμοι περί κανονισμού των επιπέδων ευθύνης ή και ο ιδρυτικός νόμος του νέου μικτού φορέα των μηχανικών, οι παραπάνω διατάξεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ ισχύουν ανεπιφύλακτα χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό πιστεύω ότι είναι αντικειμενική και για τις δύο πλευρές.

Τότε μόνο θα μπορούν να μας πείσουν ότι όχι μόνο σέβονται τα 27 χρόνια μας που πέρασαν αλλά και τα επόμενα 27 που θα περάσουν σε βάρος των νέων γενιών Μηχανικών ΤΕ διαπραγματευόμενοι την ίδρυση του νέου μικτού φορέα των μηχανικών με το ΤΕΕ που θέλει να μας εξαφανίσει. Και όλα αυτά ανασφάλιστοι.

Τότε μόνο θα αποδείξουν ότι είναι σοσιαλιστές και όχι σοσιαλήστες.

Τότε θα αποδείξουν ότι αξίζουν να τους υποστηρίξουμε στις απόμενες εκλογές.

Αλλιώς η απαξίωση και το -10,5% τους αξίζει μόνο στις επόμενες εκλογές.

Το κάναμε μια φορά με την ΝΔ μπορούμε να το κάνουμε και δεύτερη με τους σοσιαληστές του γλυκού νερού.

Και σίγουρα μπορούμε ακόμη καλύτερα να στείλουμε τα δικά μας παιδιά στην βουλή.

Γεια σας
Ένας αδούλωτος Μηχανικός