Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της 10-10-08. Ειδικά αφιερωμένο άρθρο στους σύνεδρους της ΕΕΤΕΜ της Πανελλαδικής Σύσκεψης την Κυριακή 12-10-2008

Το παρόν άρθρο είναι συνεισφορά του Πρύτανη των συνδικαλιστών του χώρου, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις υποστηρίζοντας τα νέα παιδιά με τις πάντα έγκυρες αναλύσεις του όποτε αυτό χρειάζεται, αν και δεν κατέχει Νόμπελ Λογοτεχνίας όπως δηλώνει και ο ίδιος. Το άρθρο της εφημερίδας αφορά του δικηγόρους και είναι ενδεικτικό για το μέλλον που είναι πια εδώ. Όπως πολύ σωστά ανέπτυξε και ένας συνάδελφος στα προηγούμενα σχόλια για μερικούς στην ΕΕ η ισότητα θα εφαρμοσθεί δια ροπάλου εάν χρειασθεί.

Η δική μου συνεισφορά, εκτός απο την αφιέρωση, θα περιορισθεί στην υποσημείωση (με κόκκινο χρώμα) των σπουδαίων σημείων του άρθρου που αφορούν την περίπτωση μας. Ειδικά θα πρέπει να προσέξετε ότι εκεί που αναφέρεται η διαδικασία άσκησης του επαγγέλματος στην Ελλάδα όταν έχει αποκτηθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Ελπίζω να έχετε πάρει όλοι σας το πιστοποιητικό εγγραφής σας στο VDI και να έχετε σιγουρέψει ότι δεν το χάσατε. Χρειάζεται να το μετεφράσετε επίσημα σε τέσσερα περίπου αντίγραφα.

Γιατί απο εκεί ξεκινάνε όλα.

Και διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο θα δείτε ότι τελικά είναι όπως ακριβώς σας τα έλεγα.

Έχουμε πια εξασφαλίσει μαζί ισχυρά διαπραγματευτικά ανταλλάγματα, εντός μερικών εβδομάδων μάλιστα, και η κατοχύρωση των πτυχίων μας εξελίσεται σε μια συνεχώς ισχυροποιούμενη υπόθεση.

Η ισοτιμία με τους αποφοίτους Fachhochschule (FH) είναι μη ανατρέψιμη και αυτό γιατί μας επιτρέπει να μπούμε και εμείς στο χωρό της χώρας προέλευσης και της χώρας προορισμού. Κατέχουμε και δύο κατηγορίες αποφοίτων ακαδημαϊκά ισότιμα πτυχία ξέρετε. Μετά απο κρίση εδώ την Ελλάδα μάλιστα. Και το πτυχίο ήταν το μοναδικό κριτήριο υπαγωγής στο ΤΕΕ των αποφοίτων των σχολών Fachhochschule (FH).

Συμπέρασμα: Καλά πάμε απο εδώ μέχρι στιγμής.

Το αυθεντικό κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δικό σας
Ένας αδούλωτος Μηχανικός

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΡΟΜΥΝΗΜΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΚΕΙ, ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Κυρίες και κύριοι το άρθρο της καθημερινής:

Απάντηση Αμαργιανάκη στον πρόεδρο του ΔΣΑ

Ο Ε. Αμαργιανάκης ζητά να ανασκευαστούν προηγούμενες δηλώσεις, λέγοντας όλη την αλήθεια προς το Ελληνικό κοινό, σε ότι αφορά στην αξία των τίτλων σπουδών που απονέμονται από τα ως άνω Δημόσια Γαλλικά Πανεπιστήμια σε σύμπραξη με το ΙdEF.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με δελτίο τύπου στις 23/09/2008 αναφέρθηκε στην διαδικασία εγγραφής σε ελληνικούς Δικηγορικούς συλλόγους αποφοίτων από Κολλέγια, με αφορμή διαφημίσεις Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

Σύμφωνα το συγκεκριμένο δελτίο τύπου, ο ΔΣΑ γνωστοποίησε ότι «Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του δικηγόρου έχει όποιος κατέχει πτυχίο «νομικού τμήματος της Νομικής Σχολής ελληνικού ή αλλοδαπού αναγνωρισμένου ομοταγούς Πανεπιστημίου. Η δυνατότητα «απευθείας» εγγραφής σε Δικηγορικό Σύλλογο της Ελλάδας, χωρίς την τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας προϋποθέτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αφού ο ενδιαφερόμενος αποκτήσει την κατά τα ως άνω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε άλλο κράτος μέλος, εγγράφεται με τον επαγγελματικό του τίτλο καταγωγής (ήτοι Barrister, Solicitor, Avocat κ.λπ.) στα μητρώα του ΔΣΑ, ενώ επί μία τριετία δικαιούται να παρίσταται ενώπιον Δικαστηρίων, Αρχών κ.λπ. μόνο με τη σύμπραξη «ημεδαπού» δικηγόρου.

Είναι σαφές εκ των προδιαληφθέντων ότι οι ανωτέρω διαφημιστικές καταχωρίσεις αποκρύπτουν από τους καταναλωτές κρίσιμες για το μέλλον των παιδιών τους πληροφορίες».

Απάντηση Αμαργιανάκη σε Παξινό

Σε απάντηση του παραπάνω δελτίου, ο Ε.Αμαργιανάκης πρόεδρος του IdEF, το οποίο συμπράττει με τα δημόσια γαλλικά Πανεπιστήμια της Σορβόννης θεωρεί ότι, ο όρος «Avocat» που αναφέρεται στο δελτίο τύπου του ΔΣΑ της 23/09/08 φωτογραφίζει το IdEF και ως εκ τούτου απέστειλε στον πρόεδρο κύριο Δ. Παξινό και το ΔΣ του ΔΣΑ, στον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίους Γ. Γιαννίδη και Θ. Φορτσάκη καθώς και τον Συνήγορο του καταναλωτή κύριο Ε. Ζερβέα την ακόλουθη επιστολή:
"Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριοι Γ. Γιαννίδης και Θ. Φορτσάκης, εκφράζοντας υποθέτουμε και την άποψη όλου του τμήματος Νομικής, ο νόμος περί Κολλεγίων συγκρούεται με το άρθρο 16Σ το οποίο δεν αναθεωρήθηκε.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος και το ΔΣ του ΔΣΑ καθώς και ο Συνήγορος του Καταναλωτή χρησιμοποίησαν τον ίδιο νόμο περί Κολλεγίων, δηλώνοντας με έμφαση ότι «έτσι ρητά διευκρινίζεται κλπ.», αποδεχόμενοι προφανώς πλήρως την ισχύ του νόμου ο οποίος σημειωτέον δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 25/08/08.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποια άποψη είναι υπερέχουσα. Της Νομικής Αθηνών που θεωρεί τον νόμο αντισυνταγματικό ή του ΔΣΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή που δεν αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του;

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν γνώριζαν οι συμμετέχοντες στην συνέντευξη της 23/09/08 ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελληνική Δημοκρατία με την IP/08/1368 της 17/09/08 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διότι δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 2005/36/ΕΚ ως όφειλε από την 20/10/2007.

Εάν ναι, τότε γιατί κανένας δεν ανεφέρθη στην ανωτέρω παραπομπή με την οποία η Κοινότητα απαιτεί την άμεση αναγνώριση πτυχίων ομοταγών Πανεπιστημίων της ΕΕ που έχουν δευτερεύουσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα;

Εάν όχι, τότε είναι υπόλογοι στον Έλληνα πολίτη τον οποίο διαβεβαίωσαν «μετ' επιτάσεως ότι η ανωτέρω οδηγία (εννοούν την 2005/36/ΕΚ), ομοίως δεν επιφέρει καμία ουσιώδη αλλαγή […]»

Το τρίτο ερώτημα αφορά στο θεσμικό ρόλο των συμμετεχόντων στην συνέντευξη της 23/09/08. Ο ΔΣΑ, ελληνικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σωματειακής φύσεως, παρέστη ως αρμόδια αρχή στο πλαίσιο των οδηγιών 77/249 και 98/5 για την αναγνώριση, την πρόσβαση και την άσκηση δικηγορικού επαγγέλματος στην εδαφική του περιφέρεια.

Δεν έχει οριστεί όμως ακόμα ως αρμόδια αρχή για τη νέα οδηγία 2005/36/ΕΚ όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του. Επειδή η οδηγία απαιτεί «μια ενιαία αρμόδια αρχή για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» και εφόσον ο ΔΣΑ δεν έχει ακόμα οριστεί, διερωτώμεθα αν ως «αρμόδια αρχή» έκανε τις δηλώσεις του εδαφίου σύμφωνα με τις οποίες η νέα οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στα ισχύοντα (89/48/ΕΟΚ) για το δικηγορικό επάγγελμα.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών παρέστησαν με τον θεσμικό τους ρόλο ως Πανεπιστημιακή Σχολή. Με το κύρος και την βαρύτητα που έχει η νομική θέση της πρώτης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα δήλωσαν ότι ο νόμος περί Κολλεγίων είναι αντισυνταγματικός.

Το ερώτημα είναι, ποιο είναι το ακριβές μήνυμα που στέλνουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών στον Έλληνα πολίτη, τον ΔΣΑ και τον Συνήγορο του Καταναλωτή;

Τέλος ο Συνήγορος του Καταναλωτή, που παρέστη με το θεσμικό του ρόλο του Συνηγόρου του καταναλωτή, επαναβεβαίωσε ότι «η επίκληση αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους (εννοεί των Κολλεγίων) γίνεται βάση της οδηγίας 36/2005/ΕΚ, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στην Ελληνική έννομη τάξη με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα γνωστό τι επισήμως πρόκειται να ισχύσει σε επίπεδο αναγνώρισης ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών προσόντων».

Το ερώτημα είναι γιατί απέκρυψε την παραπομπή της Ελλάδος στο ΔΕΚ για τη μη εφαρμογή από την 20/10/07 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ και πότε θα εκδώσει, ως οφείλει, νέο δελτίο τύπου που θα ενημερώνει τον Έλληνα πολίτη για τα δικαιώματα που του δίνει η ως άνω οδηγία.

Κατόπιν των προπαρατεθέντων, και με δεδομένο ότι έχουμε ήδη υποβάλει προς το ΥΠΕΠΘ τις συμβάσεις μας με τα Δημόσια Γαλλικά Πανεπιστήμια (Paris 1 Panth?on-Sorbonne και Paris 13) και ότι οι συμβάσεις αυτές, ομού με τις βεβαιώσεις του άρθρου 50 της οδηγίας 2005/36, τίθενται στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, ζητούμε από τον πρόεδρο κύριο Δ. Παξινό και το ΔΣ του ΔΣΑ, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίους Γ. Γιαννίδη και Θ. Φορτσάκη καθώς και τον Συνήγορο του καταναλωτή κύριο Ε. Ζερβέα, να ανασκευάσουν προηγούμενες δηλώσεις τους λέγοντας όλη την αλήθεια προς το Ελληνικό κοινό, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη νομιμότητα των ενεργειών (λειτουργία, διαφήμιση κτλ) και στην αξία των τίτλων σπουδών που απονέμονται από τα ως άνω Δημόσια Γαλλικά Πανεπιστήμια σε σύμπραξη με το ΙdEF».

Η θέση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι σε ερώτηση Παπαδημούλη

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, έθεσε ερώτηση για το κατά πόσο οι ελληνικές αρχές μπορούν να ελέγχουν τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων, το πρόγραμμα σπουδών και να αξιολογούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν με συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια.

Στην απάντησή του ο κ. ΜακΚρίβι ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα «να ελέγχει τους τίτλους εκπαίδευσης δασκάλων ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα», σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Ο Επίτροπος συνεχίζοντας αναφέρει ότι το μόνο δικαίωμα που έχει η ελληνική πολιτεία είναι «να επαληθεύει με τον αρμόδιο φορέα στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου εκπαίδευσης:

α) κατά πόσον η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου

β) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου και

γ) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους μέλους που χορήγησε τον τίτλο».