Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ Μηχανικού ΤΕΙ από κτήσεως πτυχίου

Επειδή γνωρίζω πολλούς συνάδελφους, ειδικά ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πολλά χρόνια ανασφάλιστα όπως και εγώ και προσπαθούν να καλύψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους με την εγγραφή τους στο ΤΣΜΕΔΕ από κτήσεως πτυχίου αλλά δεν μπορούν λόγω του απαράδεκτου καθεστώτος που έχει επιβάλλει το ΤΕΕ μέσω του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του πολιτικούς, νόμους και το Σύνταγμα λέω να δημοσιεύσω σήμερα την αίτηση, την νομική βάση του αιτήματος και τον αντίλογο σ’ όλα τα επιχειρήματα που έχω συναντήσει τα 17 αυτά χρόνια της τριβής μου με το θέμα από το Ταμείο και τους συνοδοιπόρους του.

Το κείμενο λοιπόν της αίτησης σας συνάδελφοι, αφού αναφέρετε το Ονοματεπώνυμο και την ειδικότητα σας σαν Τεχνολόγοι Μηχανικοί μαζί με τα στοιχεία της ταχυδρομικής διεύθυνσης σας μπορεί να είναι ως εξής:

«Κύριοι, έχοντας υπ’ όψιν:
1-τον νόμο Ν. 298/76 Άρθρο 1 και 2 περί ισοτιμίας και ισοδυναμίας πτυχίων Υπομηχανικών με αυτά των ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ,
2-τον νόμο 915/79 Άρθρο 4 περί υποχρεωτικής ασφάλισης των Υπομηχανικών που δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα κυρίας ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ,
3-τον Ν. 1865/89 Άρθρο 5 περί ισοτιμίας πτυχίων ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ με αυτά των ΤΕΙ,
4-τον νόμο Ν. 2084/92 περί ασφάλισης των Ελλήνων πολιτών στο οικείο Ταμείο κάθε φορά,
5-επειδή το οικείο Ταμείο για την κατηγορία του πτυχίου μου είναι μόνο το ΤΣΜΕΔΕ,
6-επειδή το πτυχίο είναι το μοναδικό κριτήριο υπαγωγής των ισοτίμων μ’ εμένα Υπομηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ
7- επειδή όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι έναντι των νόμων (Σύνταγμα Άρθρο 4 παρ.1),
παρακαλώ να με εγγράψετε στα μητρώα των ασφαλισμένων σας από κτήσεως πτυχίου με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν προς το Ταμείο οι ήδη υποχρεωτικά υπαχθέντες Υπομηχανικοί.
Σε αναμονή της απάντησης σας,»

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται ότι σίγουρα θα πάρετε αρνητική απάντηση και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κινηθείτε νομικά μέσω δικηγόρου ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ περί κατάθεσης ένστασης στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ και αγωγής στα Διοικητικά δικαστήρια της χώρας σε αρνητική απάντηση ή σε σιωπηρή απόρριψη (δηλαδή χωρίς απάντηση) από το ΔΣ του Ταμείου.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι με την υπαγωγή των Μηχανικών ΤΕΙ στο Ταμείο
αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει οπότε δικαιούνται να απαντήσουν αρνητικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος προστατεύοντας τα ήδη μέλη και τις εισπραχθείσες εισφορές τους.

Η έρευνα που έκανα έδειξε ότι η ρίζα του κακού είναι η αναλογιστική (δηλ. η οικονομοτεχνική) μελέτη του 1997 που εγκρίθηκε το 2000. Με βάση αυτήν η κοινωνική ομάδα των Μηχανικών ΤΕΙ ΨΕΥΔΩΣ παρουσιάζεται να είναι κλειστή, μη ανανεούμενη δηλαδή με νέους αποφοίτους. Έτσι χρεώνουν στους Μηχανικούς ΤΕΙ ότι σε περίπτωση ασφάλισης τους ενώ θα υπάρχει κανονική είσπραξη εισφορών αρχικά για κάποιο διάστημα, αφού όλοι μας είμαστε σε παραγωγική ηλικία ακόμη, μετά την συνταξιοδότηση μας το ΤΣΜΕΔΕ θα έχει μόνο έξοδα αφού θα πρέπει να πληρώνει μόνο συντάξεις χωρίς έσοδα ελλείψει νέων αποφοίτων.

Και εδώ ακριβώς είναι στημένο το κόλπο του αποκλεισμού μας στο οποίο δυστυχώς μετέχουν και πολιτικοί. Και αυτό γιατί σίγουρα έγινε εν γνώσει τουλάχιστον του Υπουργού και του αρμόδιου Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2000 που εγκρίθηκε η αναλογιστική μελέτη του 1997. Στην αγνή δε περίπτωση που δεν το κατάλαβαν δεν κάνουν όχι για υπουργοί αλλά ούτε και για κλητήρες του εν λόγω υπουργείου.

Ποιο είναι τώρα το κόλπο; Οι αποφάσεις παίρνονται όχι μόνο από το Ταμείο αλλά και από το υπουργείο ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΝΟΜΟΙ της χώρας και οι οποίοι εάν λαμβάνονταν υπ’ όψιν εξασφαλίζουν ότι όχι μόνο το επάγγελμα του Μηχανικού ΤΕΙ δεν είναι κλειστό αλλά αντιθέτως ανοικτό ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΑ το σύστημα με νέους αποφοίτους όλοι σε παραγωγική ηλικία, βελτιώνοντας την αναλογία συνταξιούχων/ασφαλισμένων αποτελώντας ταυτόχρονα εγγύηση για την μακρόχρονη ευρωστία του. Και ποιοι είναι αυτοί οι νόμοι; Ας τους πάρουμε από την αρχή έναν έναν έχοντας υπ όψιν μας ότι η κτήση του πτυχίου είναι το μοναδικό κριτήριο για υπαγωγή στο ΤΣΜΕΔΕ, ως ακολούθως:
1-Ν. 298/76 Άρθρο 1 και 2 περί ισοτιμίας και ισοδυναμίας πτυχίων ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ με αυτά των Υπομηχανικών,
2-Ν. 915/79 περί υποχρεωτικής ασφάλισης των μη ασφαλιζομένων Υπομηχανικών σ’άλλο φορέα κυρίας ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ,
3-Ν. 1404/183 περί ίδρυσης των ΤΕΙ και κατάργησης των ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ,
Δ-Ν. 1865/89 Άρθρο 5 όπου κατοχυρώνεται η ισοτιμία πτυχίων ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ με αυτά των ΤΕΙ,
4-Ν. 2916/01 όπου τα πτυχία ΤΕΙ γίνονται Ανώτατα αφήνοντας πάντα εν ισχύ τον Ν. 1865/89 περί ισοτιμίας πτυχίων ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ με τα ΤΕΙ αφού δεν περιλαμβάνεται στις καταργήσεις του, και τον
5-Ν. 3549/07 όπου επαναβεβαιώνεται το Ανώτατο των ΤΕΙ υπό το πρίσμα του Άρθρου 16 του Συντάγματος και έχοντας πάντα τον Ν. 1865/89 εν ισχύ αφού ούτε εδώ δεν περιλαμβάνεται στις καταργήσεις του,
και επομένως με βάση την αρχή της ισότητας όλοι μας δικαιούμαστε την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ ανεξαρτήτως χρόνου αποφοίτησης.

Το δεύτερο και ποιο σαθρό τους επιχείρημα ότι για την ασφάλιση των Μηχανικών ΤΕΙ στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να υπάρχει ρητή διάταξη σκοντάφτει στο γεγονός ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΙ. Οπότε συμβουλευόμενοι πρωτοετή φοιτητή της νομικής μπορεί να σας πει αμέσως ότι είναι αρχή δικαίου (δηλαδή από εκεί που αρχίζει η νομική επιστήμη) όταν δεν υπάρχει ο ειδικός νόμος εφαρμόζεται ο γενικός, δηλαδή ο Ν. 2084/92 που ορίζει ασφάλιση στον οικείο φορέα, δηλαδή στο ΤΣΜΕΔΕ.

Τελειώνοντας ένα ακόμη έχω να πω για το θέμα: επάνω τους συνάδελφοι να τους φάμε όπως αυτοί μας τρώνε χρόνια τώρα. Οι καιροί άλλαξαν.

Α,Α, ..... και κάτι άλλο γιατί το ξέχασα. Θέλω να ξαναρωτήσω το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τι το κρατάει 34 χρόνια τώρα και δεν ορίζει τον ασφαλιστικό φορέα των Μηχανικών ΤΕΙ και των ισοτίμων μ’ αυτούς. Εάν δεν το κάνουν αυτοί ποιος περιμένουν να το κάνει; Στα 35 χρονιά παίρνει σύνταξη ένας μέσος Μηχανικός. Τι σκοπεύουν να κάνουν με την νέα γενιά ανασφαλίστων που έρχεται;