Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Πρός ΔΑΚΕ-ΕΕΤΕΜ ενταύθα. Το χειροκρότημα της ντροπής.

Συνάδελφοι,
Επανέρχομαι στο νέο ασφαλιστικό μετά τις εκλογές της ΕΕΤΕΜ που δυστυχώς μόνο το 10% καταφέραμε να ροκανίσουμε απο την κυβερνητική παράταξη.

Να ξέρετε ότι οι εκλογομάγηρες της ΝΔ θα εισηγηθούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Σε απλά νεο-Ελληνικά, η μικρή κλαδική πτώση του 10% θα τους κάνει να πιστεύουν ότι μπορούν να μας ξανα-μπαλαμουτιάσουν.

Εάν δε το συνδιάσουμε με το χειροκρότημα των χαζοχαρούμενων δικών μας της ΝΔ στο τέλος της ψηφοφορίας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου τότε η κατάσταση αγγίζει τα όρια του γελίου.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, οι δικοί μας τουλάχιστον, χαιρόντουσαν.

Χειροκροτούσαν που φυστίκωσαν 10.000.000 Έλληνες ή γιατί έμειναν ανασφάλιστοι 340.000 συνάδελφοι τους και ειδικά οι νέοι απο αυτούς.

Ήταν τέτοιας ποιότητας οι πολιτικοί χειρισμοί της κας Πετραλιά που κανένας δεν έμεινε ευχαριστημένος. Τώρα γιατί εγω έχω την εντύπωση ότι ο πολιτικός κάνει το αντίθετο δεν ξέρω.

Αλλά είπαμε. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Υπάρχουν εναλακτικές που όποιος τις χρησιμοποιεί κερδίζει.

Εμείς θα προχωρήσουμε στο προγραμμά μας με ένα και μοναδικό στόχο.

Την καταξίωση του πτυχίου που έχει ο καθένας απο εσας ενω ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουμε διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ανταλλάγματα στην επόμενη συνάντηση μας με τον κο Καραμανλή.

Μην νομίζετε ότι το θέμα με την αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ ήταν μια αδιέξοδη ρητορική πρόταση απο πλευράς μου. Δεν σας ξέχασα.

Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας βασισμένης στην εμπειρία που απόκτησε η ομάδα των συναδέλφων που με υποστηρίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η διαδικασία αυτή θα εξελιχθεί απο αυτές τις σελίδες βήμα-βήμα και θα δείτε ότι θα βγούμε κερδισμένοι.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια δεν μπορώ να μην σκέφτομαι και να προβληματίζομαι αυτά που έγιναν αυτή την φορά.

Δεν ήταν που μας άφησαν πάλι ανασφάλιστους. Το έχουμε συνιθήσει το περιθώρειο πιά.

Είναι που μας προσέβαλαν, που μας αρνήθηκαν τα δικαιώματα του πολίτη αυτής της χώρας και δεν τους απαντήσαμε.

Και όλα αυτά βέβαια στηριγμένα στην ιδεολογία της δήλωσης του κου Καραμνλή ότι «Δεν φοβάμε το πολιτικό κόστος».

Και εμείς πρέπει να τον πιστέψουμε, ξέρετε. Δεν έχουμε να του προτάξουμε οτιδήποτε άλλο περί του αντιθέτου. Τα γεγονότα φίλοι μου, τα γεγονότα.

Για αυτό πρέπει να του φερθούμε ανάλογα.

Θυμάμε λοιπόν ότι λίγο πρίν αναλάβει για πρώτη φορά η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας ο κος Καραμανλής μας είχε υποσχεθεί ότι θα εκδόσει επιτέλους τα επαγγελματικά μας δικαιώματα βάζοντας τέλος σε μιά εκκρεμμότητα κοντά τριάντα χρόνια τώρα.

Είναι ανήθικο να μην έχουν τα ΤΕΙ ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα μυξόκλαιγε η Μαρριέτα (μάλλον ήξερε ότι προοριζότανε για Υπουργός Παιδείας σε περίπτωση νίκης).

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής τοποθέτησης, που εκτιμήσαμε δεόντος ψηφίζοντας τους, ήταν η πρώτη παρέμβαση της ΝΔ στον κλάδο αμέσως μετά τις εκλογές.

Με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ ο κος Καραμανλής έκανε Τεχνολόγους Μηχανικούς τους Εργοδηγούς.

Τρελό, εκτός προγράμματος, αλλά αληθινό. Να πω ένα μπράβο στους νέους συναδέλφους ενημερώνοντας τους ταυτόχρονα ότι τσάμπα μάγκες είναι. Απόκτησαν μια ιδιότητα που δεν έχει ούτε επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό αντίκρυσμα. Ο κλάδος τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν έχει όχι μονο επαγγελματικά αλλά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μάλλον Σαρακατσάνικο κόλπο είναι. Δεν μας τρώνε μονο απο εμπρός. Κοιτάνε να μας ροκανίσουν και απο πίσω.

Παράλληλα ο κος Καραμανλής ξεκίνησε ένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους βάζοντας παντού τους τοποτηρητές του ΤΕΕ.

Τον θυμόσαστε το περίφημο Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία που έσκασε στην ανηφόρα;

Αφου δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος γιατι άφησε το ΠΑΣΟΚ να τον διαλύσει;

Γιατί δεν έδειξε την πυγμή του τότε, αφου το πάει το άθλημα και μάλιστα σε κάτι που ήταν και προγραμματική του θέση;

Και μια ερώτηση εδώ επι του θέματος για τους ΠΑΣΟΚ-ους που με διαβάζουν γιατι με πνίγει.

Ρε σεις παιδιά, μια χαρά κόμμα έχετε. Ανοικτός χάρτης της κοινωνίας είναι. Περιλαμβάνετε απο αγράμματους, αγρότες μέχρι καθηγητάδες Πανεπιστημίου φορτωμένους με διδακτορικά και με εξειδίκευση σε θέματα Παιδείας όπως αυτό της έλλειψης των επαγγελμάτων δικαιωμάτων των ΤΕΙ. Έχετε ποτέ αναρρωτηθεί με ποιές διαδικασίες μπήκε η κα Δαμανάκη αντιπρόσωπός σας σε αυτόν το διάλογο που τορπίλησε; Τον τοποτηρητή του ΤΕΕ πήγατε και βάλατε; Τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα στείλατε; Με ποιά προσόντα; Με ποιές προυποθέσεις; Την ποιό γρήγορη αλλαγή πολιτικών θέσεων στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό εκτιμήσατε; Αυτή με την φόρα που έχει πάρει σε λίγο στρουμφάκι ΝΔ θα την δούμε. Που είναι οι ειδικοί σας; Και καλά να το δεχτώ ότι η αντιπολιτευτική τακτική σας επέβαλε να κοντράρετε την ΝΔ (που σημειωτέον πολύ βόλευε το ΤΕΕ που αντιπροσωπεύει η εν λόγω κα), αλλά εμας δεν μας σκεφτήκατε; Και εάν δεν ήταν αυτή η τακτική σας, τι σας είπε όταν ήρθε πίσω; Ότι οι προτάσεις της ΝΔ θάβουν την νεκρή χρόνια τώρα Παιδεία; Σας το εξήγησε Μαρξιστικά ή Λενινιστικα όπως την έμαθαν στο ΚΚΕ; Η χρησιμοποίησε τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό στην έκθεση της; Μα εσείς πήγατε εκεί για να αναστήσετε το πτώμα που ελέω ΤΕΕ αρχίζει στον χώρο των ΤΕΙ και βρωμάει. Και εντάξει, να το δεχθώ οτι ο διάλογος της ΝΔ μπορεί να ήταν επάρατος για εσας, όπως έλεγαν άλλες εποχές, αλλά εσείς κόμμα εξουσίας θέλετε να σας υπολογίζουμε. Τον διάλογο της ΝΔ τον διαλύσατε. ΄Εναντι ποιάς εναλλακτικής δικής σας πρότασης; Θέλετε εξουσία και δεν έχετε πρόταση; Θέλετε εξουσία και δεν μπορείτε να ελέγξετε μια κυρία που αντιπροσωπεύει το επαγγελματικό της φορέα έναντι οποιουδήποτε άλλου; Θέλετε εξουσία και δεν μπορείτε να στείλετε έναν αντικειμενικό αντιπρόσωπο; Θέλετε εξουσία και θάβετε εν γνώση σας μια επαγγελματική τάξη 340.000 ατόμων προκειμένου η κα Δαμανάκη να κάνει το κομμάτι της στο ΤΕΕ; Να πάρετε σοβαρά υπ’ όψη σας όλες αυτές τις παρατηρήσεις γιατί πρόσφατα το κόμμα σας αρχίζει να έχει πάλι δραστηριότητα στον χώρο (πρόταση Προέδρου και επερώτηση 18 βουλευτών για τα επαγγελματικά δικαιώματα, επερώτηση κου Αλευρά για την ασφάλιση, επερώτηση κου Μπόλαρη, κλπ) και εμείς σας συμπεριφερόμαστε ήδη όπως οι συγχωριανοί στον μικρό της ιστορίας του Αιώπου που φώναζε λύκος ψευδόμενος και ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ. Περιμένουμε δηλαδή να ανταλλάξουμε λόγια με λόγια και πράξεις και πράξεις όπως μας έμαθε πολιτικά ο μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου στα καλά του. Θα δείτε δηλαδή την ψήφο μας μετά τις εκλογές που θα κερδίσετε και μετά την έκδοση των νόμων που αυτό το κράτος μας χρωστάει. Έτσι όταν θα αρχίσετε να έχετε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ίσως να αρχίσετε να βλέπετε εξουσία πάλι. Μέχρι τότε να είστε με τα κεφάλια μέσα γιατί θα σας τα πάρει ο Κωστάκης (ίσως και ο χαμογελαστός Αλέξης θα έλεγα).

Και ας γυρίσουμε στο θέμα μας πάλι και στην ΝΔ.

Αφού λοιπόν ο διαβόητος διάλογος για την Παιδεία έσκασε στην ανηφόρα άρχισαν τα Πανεπιστημονικά. Επιτροπή απο εδώ, επιτροπή απο εκεί άρχισε κατι να κινείται, ειδικά για τους καμμένους Μηχανικούς Δομικών Έργων που η ακύρωση του 318 τους άφησε σύξηλους. Στον αέρα.

Και ποιόν αέρα, ε;!

Οι λάτρεις της ελεύθερης αγοράς, οι της ΝΔ, εφάρμοσαν την κατάργηση του 318 όπως ζήτησε το ΣτΕ χωρίς όμως να ορίσουν μεταβατική διάταξη τινάζοντας καρρίερες, επενδύσεις και ζωές στον αέρα για χάρη του ΤΕΕ.

Ούτε τις οικογένειες μας υπολόγησαν αλλά ούτε και την καρριέρα μας.

Α!! Όλα και όλα. Η αγορά είναι ελεύθερη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει. Αρκεί οι ανταγωνιστές του ΤΕΕ να μην σηκώσουν κεφάλι. Και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στο κράτος βόθρο που διοικεί ο σύγχονος στρατός κατοχής των 302 οικογενειών και των παραφυάδων τους.

Αλλά, τι σύμπτωση θεέ μου. Και πάλι ο Κωστής δεν μας έδωσε σήμα ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, όπως καλή ώρα με το ασφαλιστικό τώρα.

Αντίθετα το πόρισμα της επιτροπής των σοφών, απο κάτι κρατικοδίαιτους Πανεπιστήμονες (που η μόνη επιστημονική δραστηριότητα που έχουν να επιδείξουν είναι κατι μεταφράσεις ξένων μελετών), και που το πήρε ο Σουφλιάς για να πει την γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΝΔ το έριξε στο συρτάρι χωρίς πάτο. Και έβαλε τον άλλο πραιτωριανό του ΤΕΕ, τον κο Ξανθόπουλο να φυλάει μπας και κάποιος ανοίξει το συρτάρι και φανούν τα αίσχη τους.

Έτσι η τύχη του αγνοείται έκτοτε.

Παράλληλα είχαν ξαμολύσει τότε τον περιβόητο κο Σούτσα. Τον θυμόσαστε εκείνο τον απίθανο τύπο που όταν τον ρώταγαν οι του ΤΕΕ έλεγε ότι τα ΤΕΙ χωρίζονται στα πριν του Ν. 2916 Ανώτερα και στα μετά Ανώτατα τοιαύτα, προσθέτοντας στην φτωχή Ελληνική νομοθεσία περί ΤΕΙ και την δικιά του παράνομη πινελιά. Όταν δε τον ρώταγαν οι δικοί μας έλεγε ότι τα ΤΕΙ είναι εννιαία Ανώτατα ανεξαρτήτως χρόνου αποφοίτησης.

Έτσι στο τότε Υπουργείο Παιδείας οι του ΤΕΕ καρεκλοκένταυροι τα είχαν βρεί με το κο Καλό, πρώτο Υφυπουργό Παιδείας της ΝΔ στην μετά ΠΑΣΟΚ εποχή, και μαζί θάβανε τα ΤΕΙ αγνοόντας νόμους και παρανόμους που λένε.

Να θυμηθώ και τα παρακάλια στο Προκόπη, που αναμορφώνοντας τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα, πέταγε έξω όλους τους συναδελφους της γενιάς των 1.000 ευρώ. Και τι αναμόρφωση ε; Βάλανε δίπλα στο Μηχανικός ένα Διπλωματούχος με μοναδικό σκοπό να μονοπωλήσει το ΤΕΕ και οι αντιπρόσωποι του τις θέσεις συμβούλων.
Μόδα που δοκιμάστηκε και ξεκίνησε επι «επάρατου» ΠΑΣΟΚ και αυτή.

Σε ένα άλλο Υπουργείο εκείνη την εποχή επιστρέφει απο την πρώτη αποπομπή του ο «μάγος» κος Τσιτουρίδης, οποίος σαν προσωπική επιλογή του κου Καραμανλή αναλαμβάνει να αναμορφώσει το Ταμείο των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο αρνείται να δεχθεί εγγραφή Τεχνολόγων Μηχανικών αν ΚΑΙ το Σύνταγμα ΚΑΙ οι νόμοι το επιτρέπουν. Λες και είμαστε λαθρομετανάστες στην χώρα μας. Λες και το ΤΣΜΕΔΕ ανήκει σε άλλο κράτος με άλλους νόμους και σύνταγμα.

Για να μην μακρυγορώ, ο κος Τσιτουρίδης τους μας αγνόησε παντελώς. Για αυτόν δεν υπήρχαμε στην χώρα. Έτσι "βόλεψε" τους Διπλωματούχους μέλη ΤΕΕ φυστικόνοντας τους με μια τρελή αύξηση των εισφορών αντί να αυξήσει τους ασφαλισμένους με την εφαρμογή του Ν. 2084/92 με την υπαγωγή των Μηχανικών ΤΕΙ (είπαμε ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙ).

Στις εκλογές που ακολουθούν ο κλάδος, με πρόταση της θέσης μας, τιμωρεί την κα Γιαννάκου και το κο Καλό για την στάση τους στο Υπουργείο Παιδείας αφού δεν εκλέγονται, ενώ μας ξεφεύγει ο κος Τσιτουρίδης στο Κιλκίς.

Να προσθέσω ότι τότε προεκλογικά, ο κλάδος δεν πρόσεξε ότι η ΝΔ δεν είχε προγραμματίσει τίποτα περί ΤΕΙ. Μας άφηναν να νομίζουμε ότι την προεκλογική υπόσχεση των πρώτων εκλογών που κέρδισαν θα την πραγματοποιούσαν μετά τις επόμενες.

Και έτσι τους ψηφίσαμε και δεύτερη φορά.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο κλάδος εισέπραξε δύο προκλήσεις.

Τα ξέρετε.

Η μία είναι το νέο ασφαλιστικό που το αναλύσαμε αρκετά νομίζω και η άλλη είναι η ΠΑΡΑΝΟΜΗ μετατροπή του ΤΕΕ απο Σύμβουλου της Κυβέρνησης σε ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να πατήσουν και να λιώσουν τον κλάδο των Μηχανικών ΤΕΙ το δυνατόν γρηγορότερα. Έδωσαν το δικαίωμα στο ΤΕΕ να ελέγχει τις αμοιβές των μελετητών Μηχανικών, δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνεται στο κατασταστικό του.

Γιατί το δυνατόν γρηγορότερα;

Γιατι ξέρουν ότι πέφτουν και ο πνιγμένος ως γνωστόν απο τα μαλλιά του πιάνετε.

Αλλά εμείς είπαμε.

Εδώ.

Στο πρόγραμμα μας.

Και μια απάντηση στο φίλο μου τον Π...... Είναι ένας απο τους δεκάδες που έκαναν χρήση του email anotata_tei@yahoo.gr και επικοινώνησαν μαζί μου.

Π....... μου πολύ εκτιμώ την παρατήρηση σου ότι μία σπίθα λείπει για να εκραγεί ο κλάδος.

Δηλώνω εθελοντής και σκοπεύω να το κάνω απο την θέση αυτή πιστός στα νιάτα μου, στις σπουδές μου, στην ανασφάλιστη οικογένεια μου και στην πατρίδα αν θέλεις.

Αρνούμαι να ξεφτίσει μέσα μου αυτό που οι γονείς μου και οι καθηγητές μου με έμαθαν να εκτιμώ και να υπολογίζω. Η πατρίδα.

Έχω σκοπό να αφήσω το ίχνος μου στην ιστορία αυτού του τόπου. Να φαίνεται οτι και εγω πέρασα απο εδώ κάποτε.

Και να μην φοβάστε τις εκρήξεις. Στην έκρηξη τα σάπια πέφτουν και εξαφανίζονται ενώ τα υγιή μένουν στην θέση τους.

Θα έρθει η ημέρα που το βάρος στο στήθος μας θα φύγει.

Θα αναπνεύσουμε καθαρό αέρα.

Θα αναπνεύσουμε Ελλάδα, μια Ελλάδα ελεύθερη, μια Ελλάδα καθαρή.

Και δεν έχουμε να χάσουμε την ζωή μας για αυτό.

Μόνο κατι αιτήσεις χρειάζονται και υπομονή. Μεγάλη υπομονή.

Και να θυμόσαστε ότι η εκτίμηση και ο σεβασμός δεν χαρίζονται.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΑΧΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ.

Γειά σας
Ένας αδούλωτος Μηχανικός