Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Απάντηση στο παρακάτω ερωτηματολόγιο.

Αυτή η κίνηση ποιο σκοπο έχει?
Μου θυμίζει υπόθεση Γερμανίας με το εκεί Επιμελητήριο?
Ποίος είναι ο στόχος αυτής της ενέργειας?
Ποίος είναι ο τόπος συνάντησης και με ποίους??

ΓΕΝΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Όταν είπα ότι θα πάμε Λονδίνο το είπα ποιητική αδεία μεταφορικά. Όταν έχεις δίπλα σου υπολογιστη, Εκτυπωτή και fax δεν χρειάζεται να πας πουθενά. Και πολύ περισσότερο να συναντήσης κανένα. Άρα δεν υπάρχει τόπος συνάντησης. Όσο για την Γερμανία δεν σας είπα ποτέ ότι είμαι παντογνώστης. Τον δρόμο της Αγγλίας ξέρω αυτόν δείχνώ. Εάν κανείς σας ξέρει άλλον δρόμο εδώ είμαστε να τον δημοσιεύσουμε. Το email είναι γνωστό και ότι μου στείλετε θα δημοσιευθεί αυτούσιο και χωρίς σχόλια.

ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ: Φίλε μου ένα απο τα σοβαρά δομικά προβλήματα των Τεχνολόγων Μηχανικών στα τόσα χρόνια που διαπραγματεύονται μαζί σας (σαράντα πέντε νομίζω φθάσαμε και χωρίς αποτέλεσμα), είτε σαν ΠΕΠΥΤΕΜ αρχικά ή σαν ΕΕΤΕΜ αργότερα, είναι ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ισχυρά διαπραγματευτικά ανταλλάγματα στην συνδιαλαγή μαζί σας που πιθανώς θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν και να επέλθει συμφωνία. Πάντα, απο όσο θυμάμε, υποχωρούσαμε όσο μας επέβαλε η αδυναμία μας και εσείς επελαύνατε όσο σας επέτρεπε η ισχύς σας. Και ο στόχος αυτής της κίνησης είναι ακριβώς αυτός. Να σταματήσει ο κλάδος να μιλάει μαζί σας με τα χέρια στην τσέπη. Να αποκτήσει ειδικό βάρος. Να αποκτήσει σχετικό ύψος και να σταθεί δίπλα σας χωρίς να εξαφανίζεται απο την σύγκριση. Και δεν μιλάω βέβαια για ποιότητα, προγράμματα σπουδών και πτυχία, διπλώματα ή μεταπτυχιακά. Μιλάω για την καρδιά του προβλήματος που μας χωρίζει. Και αυτό είναι πολιτικό. Άρα πολιτικά μιλάω. Πολιτικά πράτω. Και ξέρεις κάτι και οι σκακιστές και οι πυροσβέστες το ίδιο πράγμα ακριβώς ψάχνουν για να νικήσουν. Την εστία, το κέντρο, την καρδιά του προβλήματος. Πάντα όποιος ελέγχει το κέντρο ελέγχει το παιχνίδι, την φωτιά, την διαπραγμάτευση. Και αυτό έχω σκοπό να επιχειρήσω με τους συναδέλφους μου. Αν όχι να καταλάβουμε το κέντρο, τουλάχιστον να το πλησιάσουμε. Έχω βέβαια πάντοτε υπ’ όψιν μου ότι αυτή την στιγμή εσείς έχετε καταλάβει όλο το κέντρο και πρέπει να πάρουμε λιγο απο τον χώρο σας. Και για να θυμηθούμε ότι Μηχανικοί είμαστε στο κάτω κάτω της γραφής, για την δυναμική αυτής της αλλάγής εσείς έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για να διατηρήσετε την θέση σας ενώ εμείς θα πρέπει να βρούμε πόρους για να καταναλώσουμε. Χωρίς τους πόρους απο το Λονδίνο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Άεργη αλλάγη δεν γίνεται, μας χρειάζεται ενέργεια και εδω το Red Bull δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Στην υγειά σου. Να είσαι καλά.

ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ: Γιατί αυτή η αμυντική στάση ρε συνάδελφε; Γιατί τόσα ερωτηματικά; Χαλάρωσε. Δεν πάμε να σκοτώσουμε κανένα. Μία αίτηση θα κάνουμε και θα μας δώσουν μία απάντηση. Αυτό είναι όλο. Νόμιμα, πολιτισμένα, Ευρωπαικά, και για να μην ξεχνιώμαστε επειδή κάποιοι μας χρωστάνε, σεμνά και ταπεινά. Άντε και να πιούμε καμμιά μπύρα μια και στο Λονδίνο θα είμαστε (μεταφορικά ε, μην το παρεις τοις μετρητοίς πάλι).
Τι έχεις να χάσεις; Τίποτα. Στο πάτο του βαρελιού μαζί είμαστε δίπλα-δίπλα και κοιτάμε ψηλά το φως τόσα χρόνια που μας πιάστηκε ο λαιμός. Δεν κάνουμε όνειρα γιατί δεν ξέρουμε πως είναι η ζωή με δικαιώματα. Μεγαλώνουμε οικογένειες και δεν ξέρουμε τι θα πει κρατική μέριμνα. Χάδι κρατικό δεν μας έχει αγγιξει μέχρι τώρα. Απο εμβόλια στα παιδιά μέχρι τις αρρώστιες μας με το χέρι βαθειά στην τσέπη είμαστε. Και πιά παιδιά ε; Αυτά που θα στείλουμε φαντάρους σε κάποια χρόνια και που τώρα το κράτος βόθρος δεν θέλει να τα προστατεύσει όταν έχει την απαίτηση να αυτά να το προστατεύουν αργότερα. Δεν υπάρχει χειρότερο γιατί η κατάσταση μας είναι χείριστη.
Τι έχεις να κερδίσεις; Αυτοσεβασμό. Δεν βαρέθηκες να σου λένε ότι δεν είσαι Μηχανικός αλλά νομίζεις ότι είσαι; Δεν βαρέθηκες να κρύβεσαι και να μην μπορείς να δηλώσεις το τι σπούδασες;
Δεν θέλεις να μπορείς να δηλώνεις στους διαγωνισμούς του Δημοσίου την ιδιότητα σου, πράγμα που δεν μπορεις να κάνεις τώρα και ας έχουν περάσει Χι χρόνια απο την αποφοίτηση σου; Σου αρέσει να σε λένε αποτυχημένο απλά και μόνο μιά ομάδα ανταγωνιστών σου με πολιτική κάλυψη έχει πατήσει όλα τα όνειρα σου και τα πιστεύω σου για να χαριεντιζεται με την εξουσία με μοναδικό σκοπό το δικό τους κέρδος και την δική σου μιζέρια; Θέλεις να πάρεις σύνταξη, ναι ή οχι;
Να βγάλουμε το Αυτο και να μείνει μόνο ο Σεβασμός. Νομίζεις ότι τώρα σε σέβετε κανένας; Κατάλαβες τι έγινε με τις αμοιβές στις Πολεοδομίες ή θέλεις να στο αναλύσω. Χαστούκι σου ρίξανε, γρήγορο και δυνατό, ένα Σαρακατσάνος και ένας καθηγητής Πολυτεχνείου. Και αν ακόμη αναρρωτιέσε το γιατί, ένας και μόνο ένας είναι ο λόγος. Δεν σε σέβονται. Και μόνο που τόλμησαν και άλλαξαν χωρίς νόμο τον σκοπό λειτουργίας του ΤΕΕ και απο Σύμβουλο του κράτους το έκαναν ελεγκτικό μηχανισμό θα έπρεπε να σε είχε προβληματίσει. Δείχνει ξεκάθαρα ότι σε λογαριάζουν για τίποτα και μόνο δεινά σου επιφυλασουν όσο σε βλέπουν άτολμο και φοβισμένο πρόβατο να κάνεις δέκα ερωτήσεις για μιά αίτηση. Θα τους γυρίσεις το μάγουλο σαν καλός χριστιανός ή θα κάνεις κάτι άλλο; Να σου θυμίσω ότι όταν ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν στο αποκορύφωμά του με μεγάλες απώλειες απο την πλευρά μας, όπως καλή ώρα τώρα με εμάς, ένας μεγάλος χριστιανός και άνθρωπος, ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Καραβαγγέλης δήλωνε στους Μακεδονομάχους «οφθαλμοί έναντι οφθαλμού και όδοντες έναντι οδόντος». Συνάδελφε, σε καμμιά περίπτωση δεν θέλω να σε προσβαλω. Πρέπει να ξέρεις ότι την στάση αυτή την έχει ο κλάδος μας στο σύνολο του για δύο λόγους. Ο ένας είναι οτι κατα την διάρκεια των σπουδών μας μας το εμφύσησαν οι τοποτηρητές του ΤΕΕ και ο δεύτερος η παταγώδης αποτυχία των συνδικαλιστών του χώρου να έχουν έστω και μία επιτυχία στα σαράντα πέντε χρόνια ιστορίας που έχει διανύσει ο κλάδος. Η πτώση ηθικού είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Ο τολμών νικά μου έμαθαν στην θητεία μου και να ξέρετε είχαν δίκιο. Και αυτό γιατί μετα την θητεία μου διάβασα ότι η ποιό αποτυχημένη προσπάθεια είναι αυτή που δεν έγινε ποτέ.

Πάντως ρε μάγκα μου άμα είσαι Διπλωματούχος να ξέρεις ότι πρώτη μου φορά είναι που βλέπω Διπλωματούχο μασκαρεμένο σε Τεχνολόγο. Απορώ το πως καταδέχθηκες να το κάνεις. Εσείς μας έχετε στο φτύσιμο μισό αιώνα τώρα. Και θα τολμήσω να μαντέψω ανοικτά. Ανυσηχείς. Βλέπεις τα ζώα να ξυπνάνε με ευρωπαϊκό αέρα. Και σου χαλάει την φτιάξη. Αρχίζετε να φοβάστε ότι θα μείνετε χωρίς αντίπαλο γιατί την ισχύ του ΤΕΕ εκεί επάνω την έχετε κτίσει. Στην επιβολή του πάνω στους ανταγωνιστές του, που σημαίνει με εφαρμογή δύναμης. Σε κάθε δράση ίσως να θυμάσε ότι υπάρχει και αντίδραση. Φυσικό είναι. Βλέπετε το νέο να έρχετε και δεν έχετε γραμμή, δεν έχετε εναλλακτική πολιτική πρόταση. Και το συμπέρασμα μου είναι ότι πρώτον καλά πάμε απο εδώ και δεύτερο ότι αρχίζουμε να μαζεύουμε διαπραγματευτικά ανταλλάγματα επιτέλους. Όπως και να έχει το πράγμα σε προσκαλώ να μείνεις μαζί μας. Μην κρυφοκοιτάς. Κοίτα, μάθε και υποστήριξε την θέση σου ανοικτά. Δεν είναι κακό. Υγεία δημοκρατίας είναι. Πάντως θα ήθελα να ξέρεις ότι απογοήτευση νιώθουμε και όχι έχθρα για εσάς. Είτε εσείς επιβάλατε αυτό το καθεστώς που ζούμε σήμερα είτε όχι εμείς δεν έπρεπε να σας αφήσουμε έτσι. Χασαμε χρόνια. Και ως γνωστό χρήμα μπορεί να σου δώσουν πολλοί, χρόνο όμως κανένας.

Γεία σου. Ραντεβού στο Λονδίνο.
Ένας αδούλωτος Μηχανικός