Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Άσκηση εθνικών εκλογών στις εκλογές της ΕΕΤΕΜ

Συνάδελφοι,
Ώρα να κάνουμε αντικειμενική και ψύχραιμη απογραφή της κατάστασης του κλάδου, ειδικά εν όψει των εκλογών της ΕΕΤΕΜ που έρχονται σύντομα μέσα στον απόηχο της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Τα δεδομένα της κατάστασης εχουν ως εξής.

Στην κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται πάλι η ΝΔ όπου μετά απο μια δεύτερη νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση έχει την ευθύνη των χειρισμών και για τα δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Τα ανύπαρκτα επαγγελματικά μας δικαιώματα και το ασφαλιστικό.
Και τα δύο εκκρεμούν κοντά τρείς δεκαετίες τώρα.
Απο αυτά τα δύο το ασφαλιστικό είναι ποιό πιεστικό αυτή την στιγμή γιατί οι συνάδελφοι που φοίτησαν στα ΤΕΙ του 1976 (οι πρωτοι απόφοιτοι των τότε ΚΑΤΕΕ) οδεύουν σε συντάξιμη ηλικία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Προεκλογικά λοιπόν, πριν απο τις πρώτες εκλογές που κέρδισε η ΝΔ, μας είχε υποσχεθεί προσωπικά ο κος Καραμανλής ότι θα δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στα ΤΕΙ και μέχρι στιγμής ΔΕΝ εχει τηρήσει την υπόσχεση του.
Στην συνέχεια, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας απο την ΝΔ ο πρωτοκλασσάτος τότε Υπουργός Απασχόλησης κος Τσιτουρίδης με τον Ν. 3518/2006 αναμόρφωσε το ΤΣΜΕΔΕ που είναι ο φυσικός φορέα ασφάλισης των Μηχανικών ΤΕΙ λόγω του Ν. 2084/1992 και τον οποίον νόμο αρνείται να εφαρμόσει το Ταμείο και η κυβέρνηση δέκα έξη χρόνια τώρα. Αντίθετα δε η Εθνική Αναλογοστική Αρχή, βασιζόμενη στην άρνηση του ΤΣΜΕΔΕ να εφαρμόσει τον νόμο για την ασφάλιση των Μηχανικών ΤΕ έχει εκδόσει μια απόφαση με βάση την οποία "τεκμηριώνει" ότι τα ΤΕΙ αποτελούν "κλειστό επάγγελμα", μη ανανεούμενο δηλαδή απο νέους αποφοίτους, οπότε δεν συμφέρει το Ταμείο για να μας ασφαλίσει. Το πλήρες άλλοθι. Η Ελληνική τέχνη του δεν φταίω εγώ αλλά ο άλλος αν κάτι πάει στραβά για τα διαπλεκόμενα λαμόγια. Έτσι ο κος Τσιτουρίδης τότε αγνοόντας τον κλάδο επιδεικτικά τσακίσε στην κυριολεξία τις ελπίδες μας για απόκτηση πρόσβασης στις απαγορευμένες για εμας υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας του κράτους κατι που είναι αυτονόητο για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες.
Μετά την δεύτερη νικηφόρα για το κόμμα της ΝΔ εκλογική αναμέτρηση ο κος Καραμανλής αποφάσισε να αναμορφώσει πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα για όλα τα Ταμεία της Ελληνικής επικράτειας.
Το αποτέλεσμα το ξέρετε πιστεύω ήδη.
Είμαστε όλοι μάρτυρες ότι και πάλι αγνοηθήκαμε.
Επιδεικτικά.
Η εχθρότητα του ΤΕΕ κατα των Μηχανικών ΤΕΙ υιοθετήθηκε πλήρως και πέρασε για άλλη μία φορά στην νομοθεσία.
«Δεν σας θέλουμε για πολίτες αυτής της χώρας όσο δηλώνετε Μηχανικοί» μας φωνάζουν χρόνια τώρα οι του ΤΕΕ και ένα απο τις βασικά λάθη του κλάδου είναι ότι δεν τους άκουσε έγκαιρα.
Ίσως με μία άλλη στρατηγική να είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.
Όμως άλλο είναι αυτή την συνολική άρνηση δικαιωμάτων να την εκφράζει ένας επαγγελματικός φορέας ανταγωνιστών μας όπως είναι το ΤΕΕ και άλλο να το διαλαλεί η κάθε κυβέρνηση δια της νομοθετικής οδού.
Πιστεύω ότι το δεν σε θέλω για πολίτη αυτής της χώρας που εισπράξαμε αυτή την φορά πρέπει να απαντηθεί γιατι μας προσβάλει όχι μόνο σαν επαγγελματίες αλλά και σαν προσωπικότητες, σαν πολίτες.
Μας τα χρωστάνε όλα και δεν τους χρωστάμε τίποτα.
Αν το αφήσουμε να περάσει αναπάντητο αυτό πρώτα εμείς δεν σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας που για χάρη μας ζούνε μέσα στην ανέχεια και το περιθώρειο.
Ας μας το έλεγαν όταν νύχτα περιμέναμε μεσα στην λάσπη το Τούρκο να έρθει.
Να κρατήσουν τους Διπλωματούχους του ΤΕΕ να κάνουν την δουλειά αυτή.
Όχι εμάς.
Ας το πουν στα νέα παιδιά των ΤΕΙ, που πιστοί στην πατρίδα, κάνουν την στιγμή της ψήφησης του νομοσχεδίου της ντροπής το χρέος τους στα σύνορα της χώρας υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των μελών του ΤΕΕ (πρών, νύν και μελλοντικών) και τις υποχρεώσεις τις δικές τους.
Έτσι, ως γνωστόν, ο κος Καραμανλής έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχείας, τα ανθρωπάκια που σέρνει μαζί του και δηλώνουν ανεξάρτητοι Βουλευτές, και δυστυχώς μερικά απο δαύτα συνάδελφοι μας, έκαναν τις κότες αντι να κάνουν τον Βουλευτή και ο νόμος πέρασε.
Και το θέμα πιά είναι τι κάνουμε τώρα.
Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα μάλλον σκεφτόσαστε.
Ο γκρεμός μπροστά είναι η ΝΔ και το ρέμα πίσω η γνωστή παιδική χαρά του ΔΣ της ΕΕΤΕΜ που ελέγχεται απο τον άλλο μεγάλο κομματικό σχηματισμό της χώρας το ΠΑΣΟΚ και που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κακή κατάσταση του κλάδου σήμερα.
Μα στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν μόνο λύσεις.
Υπάρχουν εναλλακτικές καταστάσεις με τις οποίες αποφεύγεις τόσο το καταστροφικό μπροστά όσο και το καταστροφικό πίσω.

Να ομολογίσω ότι αυτό που μου έρχεται στο μυαλό άμεσα είναι η θεωρητική ανάλυση του θέματος.
Η ανάλυση των γεγονότων με βάση την θεωρία των διαπραγματεύσεων.
Απο εκεί θα ξεκινήσω την τεκμηρίωση του σκεπτικού που θα σας αναπτύξω παρακάτω.
Η θεωρητική λοιπόν προσέγγιση του προβλήματος απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της ισορροπίας που διαταράχθηκε σε πρώτο χρόνο και την εξασφάλιση πλεονεκτημάτων που μπορούν να ανταλαχθούν στην επόμενη συνάντηση μας με τον κο Καραμανλή.
Και τι εννοώ.
Ο κλάδος των Μηχανικών ΤΕΙ έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ είχε μέχρι στιγμής δύο τουλάχιστον αποτυχημένες διαπραγματευτικές διαδικασίες.
Η πρώτη ήταν τότε με τον κο Τσιτουρίδη και η δεύτερη τώρα με την κα Πετραλιά.
Σίγουρα δεν θα υπήρχε η δεύτερη αποτυχία εάν ο κλάδος είχε απαντήσει σωστά στην πρώτη αποτυχία.
Οι θεωρητικοί λένε επ’ αυτού ότι όσο δείχνεις στο αντίπαλο τα οπίσθια σου αυτός πάντοτε θα σου δείχνει τα γεννητικά του όργανα. Για να αρχίσεις να κερδίζεις πρέπει να αντιστρέψεις την κατάσταση. Πρέπει λένε να αρχίσεις να δείχνεις τα γεννητικά σου όργανα οπότε είνα απολύτως βέβαιο ότι ο αντίπαλος θα σε ακολουθήσει δείχνοντας σου τα οπίσθια του αμέσως.
Επιτρέωτε μου να σας ζητήσω συγνώμη εδώ για το ύφος της περιγραφής αλλά αυτή γράφτηκε την εποχή που την τουαλέτα την έλεγαν απόπατο.
Έτσι συνάδελφοι να σας τονίσω ότι όσο η λάθος στάση μας συνεχίζεται, βλέπε απάθεια δηλαδή, μετά την δεύτερη αποτυχία θα υπάρξει και τρίτη.
Να το ξέρετε, εμείς και μόνο εμείς φταίμε για την κατάσταση αυτή.
Το ίδιο συμπέρασμα άλλωστε έχουν διατυπώσει και οι δύο θεωρητικοί των διαπραγματεύσεων, ο Θουκιδίδης και ο Στρατηγός Σουν Τζού χιλιάδες χρόνια πριν.
Διατύπωσαν δηλαδή το αξίωμα ότι όταν δύο μέλη συνδιαλέγονται το αποτέλεσμα της συνδιαλαγής αυτής για κάθε πλευρά θα πρέπει να ειναι κερδίζω-κερδίζεις.
Αυτό άλλωστε λέει και η κα Μπακογιάννη στους Σκοπιανούς αυτές τις ημέρες.
Οι καταστάσεις του κερδίζω-χάνεις δεν συμφέρουν καμμία πλευρά λένε οι θεωρητικοί, και ειδικά την κερδισμένη, γιατί αποθηκεύεται αρνητική ενέργεια που θα εκτονώθει αλλού όταν θα είναι μη ελεγχόμενη, άκρως αρνητική και θα προκαλέσει την μέγιστη ζημιά για την πλευρά του προσωρινά κερδισμένου.
Είναι, λένε οι θεωρητικοί των διαπραγματεύσεων μεγάλο λάθος του κερδισμένου να αισθάνεται ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης κερδίζω-χάνουν.
Πρέπει ο κερδισμένος να σκέφτεται πάντοτε την άλλη πλευρά.
Τοτε μόνον προκύπτουν πραγματικές λύσεις.
‘Ετσι ο κερδισμένος μιας διαπραγμάτευσης (όταν ο άλλος είναι ο χαμένος όπως εμείς καλή ώρα) αισθάνεται δυνατός, πολύ δυνατός και ειδικά όταν στον κοινωνικό του περίγυρο έχει εισπράξει το ίδιο αποτέλεσμα και απο άλλες διαπραγματεύσεις που προχωρούσαν παράλληλα.
Συνάδελφοι, η παραπάνω πρόταση περιγράφει τον Καραμανλή την παρούσα περίοδο και εξηγεί γιατί πρέπει να περιμένουμε και τρίτο δυσμενές αποτέλεσμα απο αυτόν.
Και εξηγώ.
Ο Καραμανλής αυτή την στιγμή έχει απέναντι του ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, ένα ΣΥΡΙΖΑ χαμηλά που ανεβαίνει απειλώντας το ΠΑΣΟΚ και οχι αυτόν, ένα ΚΚΕ που με τον ξύλινο πολιτικό του λόγο φαίνεται να το συμφέρουν περισσότερο τα προβλήματα απο τις λύσεις, το ΛΑΟΣ που το παιζει «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νυκοκύρης» υποστηρίζοντας στα μουλωχτα τις βασικές επιλογές της ΝΔ και την πτώση της ΝΔ που πάντα την κρατάει πρώτο κόμμα αυξάνοντας την απόσταση απο το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που πέφτει και αυτό.
Βασιλιάς και πρώτος μάγκας αισθάνετε ο Κωστής και καλά κάνει.
Ερχόμαστε λοιπόν εμείς, μια δράκα ανοργάνωτοι άνθρωποι, και του ζητάμε ασφάλιση ενάντια στο ΤΕΕ, τον επίσημο σύμβουλο του κράτους.
Που να τα βάζει με το ΤΕΕ τώρα;
Να χαλάει την ζαχαρένια του.
Αυτός τώρα αισθάνεται τόσο παντοδύναμος όσο και ο θεός.
Για αυτό θα μας την ξαναφορέσει.
Αισθάνετε δηλαδή ότι δεν τον φτάνει κανένας για να τον κτυπήσει.
Αυτό λέει η θεωρεία για τους κερδισμένους και έχει δίκιο για την πλευρά τους.
Υπάρχει όμως πρόβλεψη και για τους χαμένους. Υπομονή θα δείτε τι εννοώ.
Να κρατάτε το δεδομένο ότι για κάθε Γολιάθ υπάρχει πάντα ένας Δαυϊδ (και αυτό διαπραγμάτευση είναι άλλωστε).
Πάμε λοιπόν τώρα ως Μηχανικοί να εφαρμόσουμε την θεωρεία στην πράξη και γαία πυρί μειχθείτω.

Πρώτον. Αποκατάσταση ισοροπίας.
Κοινωνικά ωφείλουμε στον κο Καραμανλή δύο χασούρες.
Του επιστρέφουμε την μία άμεσα στις εκλογές της ΕΕΤΕΜ στα τέλη Μαρτίου.
Ψηφίζουμε όλοι για να μετράει η φήφος μας ΜΑΥΡΙΖΟΝΤΑΣ την κυβερνητική ΔΑΚΕ.
Τους εξαφανίζουμε απο την ΕΕΤΕΜ.
Κάντε τους να πάνε με την ουρά στα σκέλια να ρωτήσουν την κα Πετραλιά το γιατί.
Εμείς ούτε κουμπαροι της είμαστε, ούτε αδελφό αρχηγό κόμματος έχουμε (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ μεριά) ούτε απόγονοι παλαιών πολιτικών.
Και επειδή του χρωστάμε και δεύτερη τον ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ ΔΑΓΚΩΤΑ στις εθνικές εκλογές που έρχονται.
Όσο για τον Δημόπουλο, εαν έχει άντερα, ας τολμήσει να διαγράψει τα ρετάλια που μοστράρουν σαν Βουλευτές Τεχνολόγοι Μηχανικοί της ΝΔ μονο και μονο για να μας χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή ψήφων.

Προσεγγίζοντας πολιτικά το θέμα τώρα έχω να παρατηρήσω ότι το σύνολο των ανθρώπων των ΤΕΙ αριθμει ήδη 340.000 ανθρώπους.
Με ένα γονέα και μία σύζυγο κάνουμε τους 1.020.000 ψήφους.
Εάν πάτε στην θέση http://ekloges.singularlogic.eu/pages/index.html θα διαπιστώσετε ότι παίζουμε μεταξύ 5% και 19% του εκλογικού σώματος.
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ χωρίς εμάς χάνει το προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων (μαζί και την ισχύ που αισθάνεται ότι έχει) και ότι όχι μόνο έρχετε στα ίσια αλλά θα μπεί σε εκλογές σε δυσμενέστερη θέση.
Για αυτό λένε οι διαπραγματευτάδες ότι πάντα κερδίζω-κερδίζεις αγόρι μου.
Πρέπει να σκεφτεσαι και την άλλη πλευρά.
Ποτέ κερδίζω-χάνεις.

Έτσι λοιπόν φθανουμε στην δεύτερη φάση που αφορά την απόκτηση διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος για την εξασφαλιση ανταλαγμάτων στην επόμενη διαπραγμάτευση που θα έρθει.
Για να μην μας την φορέσει ξανά δηλαδή. Ούτε αυτός μα και ούτε κανένας άλλος.
Και εδώ θα δείτε τι μεγάλα μυαλά ήταν οι παλιοί και λέγανε ότι μέσα στις επιστροφές του χαμένου έρχετε μη ελεγχόμενη αντίδραση με μέγιστο κόστος για τον προσωρινά κερδισμένο.
Λέω λοιπόν, αφού παίζουμε μεταξύ 5% και 19% και ο Καρατζαφέρης με 272.000 ψήφους πήρε 10 έδρες στην Βουλή (τον εθνικό μας οίκο ανοχής) γιατί να ζητιανεύω γυρω-γυρω και να μην χρησιμοποιήσω αυτό το δυναμικό για να στείλω δικούς μας ανθρώπους εκει μέσα ώστε να διεκδικήσουν το αυτονόητο που μας αρνούνται κοντά τριάντα χρόνια τώρα;
Έτσι και αλλοιώς τώρα είμαστε έμπειροι.
Τώρα ξέρουμε.
Οι συνδικαλίστές φροντίζουν πρώτα το τομάρι τους, μετά το κόμμα που υπηρετούν και τελευταίους αυτούς που αντιπροσωπεύουν.
Εμας δηλαδή και έχουμε απτές αποδείξεις για αυτό.
Αν το ζυγήσετε στα γρήγορα θα δείτε ότι είναι μια πολύ λογική σκέψη αφου έτσι και αλλοιώς οι παρόντες κομματικοί σχηματισμοί αδυνατούν να δώσουν λύση στα θέματα μας μέσα στα υπάρχοντα νομικά και Συνταγματικά περιθώρεια τριάντα χρόνια κοντά τώρα. Εαν μπορούσαν θα το είχαν ήδη κάνει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε δικαιώματα μέσα στην ίδια μας την χώρα.
Τι διάολο, λαθρομετανάστες είμαστε;
Να τονίσω ότι είμαστε διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα, άρα μπορούμε να κατεβάσουμε υποψήφιους παντού.
Είμαστε συμπαγής ομάδα και μέλος της κοινωνίας των Ελλήνων του περιθωρείου όπως οι συνταξιούχοι πχ που μπορεί να είναι πατεράδες ή και παπούδες μας.
Τι έχουμε να φοβηθούμε. Μήπως δεν μας ψηφήσουν οι δικοί μας άνθρωποι;
Όσο για το οικονομικό να θυμάστε πάντα οτι τα ΤΕΙ του ασύλου είναι ο καλύτερος χώρος για εμάς, τις ιδέες μας και τα όνειρα μας.
Δεν χρειάζετε να αναφέρω ότι για την προβολή του πολιτικού μας λόγου το Internet είναι παραπάνω απο αρκετό.
Εσύ που με διαβάζεις αυτή την στιγμή κατα μία έννοια κάνεις πολιτική πράξη στην θέση αυτή.
Σας προτείνω δηλαδή να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουμε την δική μας πολιτική κίνηση, το δικό μας κόμμα.
Για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που μας απαγορεύουν τόσα χρόνια κατα παράβαση νόμων και Συντάγματος αυτοί που ορκίστηκαν να τα τηρούν και δεν το κάνουν.
Για να μη τους αφήσουμε να σβήσουν αυτά τα ελάχιστα που μπορέσαμε να δημιουργησουμε στο εχθρικό περιβάλλον που έφτιαξαν ειδικά για εμας.
Για να μπορέσουμε να αφήσουμε το ίχνος μας στον τόπο αυτό.
Για να φαίνεται ότι και εμείς περάσαμε απο εδώ.
Έτσι για αρχή χρειαζόμαστε ένα όνομα, ένα κατασταστικό, ένα πρωτόκολλο αρχών και ένα πρόγραμμα που θα αποτελέσει την μαγιά μας και το οποίο θα πρέπει να αποτυπώνει την πρόταση μας στην κοινωνία.
Την ανοικτή κοινωνία των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, περιθώρειο και περιορισμούς.
Και ξέρετε κάτι.
Διαισθάνομε ότι μπορούμε να το κάνουμε καλά.
Μπορεί να είμαστε άπειροι στην δημιουργία κόμματος αλλά είμαστε έμπειροι, μα πολύ έμπειροι στο περιθώρειο.
Με αυτό μεγαλώσαμε άλλωστε.
Λέω λοιπόν να αλλάξω λίγο την μορφή και την θέση του site.
Να το κάνω ποιό ανοικτό σε όλους σας.
Περιμένω τις προτάσεις σας στο email: anotata_tei@yahoo.gr (με κάτω παύλα μεταξύ anotata και tei) αρκεί οτιδήποτε που στέλνετε να είναι γραμμένο στην σελίδα του email και οχι σε επισυναπτόμενα αρχεία.

Κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ σε όλους εσας που χαμογελάτε αμφισβητόντας τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση.
Προσέξτε πως αποτυπώνει την εμπειρία του ο μεγάλος Γκάντι που μόνος του τα έβαλε με την παντοδύναμη τότε Βρεταννική Αυτοκρατορία και κέρδισε γιατί είχε δίκιο βουνό όπως και εμείς : «Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν γελάνε μαζί σου, ύστερα σε πολεμάνε και μετά κερδίζεις».

Καλημέρα σας.
Ελπίζω να σας έχω συνοδοιπόρους στην περιπέτεια που τώρα μόλις αρχίζει.
Ελάτε μαζί να γράψουμε ιστορία, μην μένετε θεατές της.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός.