Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Προσχέδιο της αντίδρασης των Μηχανικών ΤΕΙ στα σχέδια των μαϊμού ΠΔ που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο λόγος που γράφω αυτό το σημείωμα είναι νομίζω προφανής.

Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που αφού σήκωσε ψηλά το θέμα των ΤΕΙ όταν ήταν στην αντιπολίτευση τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να το πνίξει και να εξυπηρετήσει όχι τον τόπο που καταρρέει αλλά τους κολλητούς συνάδελφους των υπουργών και των γενικών γραμματέων που μας κουβάλησαν μετά από την «αξιοκρατική» επιλογή μέσω ιντερνέτ.

Μόνο που το ιντερνέτ δεν κάνει επιλογές.

Τις επιλογές τις κάνουν οι άνθρωποι και οι της κυβέρνησης όλως τυχαίως μέλη ΤΕΕ επέλεξαν στις κρίσιμες θέσεις τις ώρες που κρίνουν το μέλλον μας.

Αλλά δεν θα τους την κάνουμε την χάρη.

Το μέλλον δικό μας είναι και εμείς μόνο το διαχειριζόμαστε.

Άλλωστε την διαχείριση την δικιά τους την είδαμε.

Και στα οικονομικά και στα τεχνικά.

Στα οικονομικά δράμα των δραμάτων δράμα, και στα τεχνικά μια από τα ίδια.

Μηδέν στην έρευνα, τα αντισταθμιστικά στους πανάκριβους εξοπλισμούς να φεύγουν και να δεν γυρίζουν, Τέμπη, Μαλακάσες, Τρίπολες, Ricomex, γιοφύρια και λιμάνια πληγώνουν όλο και ποιο συχνά την χώρα.

Και όλα αυτά όταν το δικό τους ΤΕΕ είχε την αμέριστη υποστήριξη όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων ανεξαιρέτως.

Όταν για την ίδια χρονική περίοδο μας επέβαλαν με την νομοθετική οδό το να μην είμαστε εκεί.

Όταν μας απομόνωσαν.

Όταν επέλεξαν το αλαλούμ να είναι μόνο δικό τους. Και το οποίο προσπαθούν να το διατηρήσουν και να το επεκτείνουν την στιγμή που η χώρα διψάει για ανάπτυξη.

Τρανή απόδειξη η παρούσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της παιδείας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επαγγελμάτων που ανατέλλουν.

Που πάνε να εφεύρουν επαγγελματικά δικαιώματα που για να δουλέψουν θα χρειάζονται 12 χρόνια εξετάσεις και επανεξετάσεις με παραμονή τελικά εκτός τεε. Για να έχουν ανθρώπους να παιδεύουν τα κυκλώματα προκειμένου να ψηλώνουν και να γίνονται σπουδαίοι κάποιοι στα χαρτιά. Την ώρα που η χώρα χρειάζεται στελέχη στην εφαρμογή και δεν τα έχει. Γιατί κάποιοι για προσωπικούς λόγους και όχι εθνικούς δεν τους συμφέρει να τα έχει.

Που πάνε να εφεύρουν ειδικότητες που θα εξετάζονται από το τεε και αυτές που δεν θα πρέπει να περνάνε ούτε από έξω.

Και ένα καλό παράδειγμα της τρικυμίας εν κρανίο = βολεύουμε τους κολλητούς όσο μπορούμε είναι το αίσχος με τους ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων.

Εάν προσέξατε στις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων για το υπουργείο παιδείας, που είναι το ποιο κατάλληλο να κρίνει το τι μπορούμε να αποδώσουμε σαν επαγγελματίες αποφοιτώντας από τις σχολές του σχοινιού και του παλουκιού, των ΤΕΙ, πρέπει να έχουμε απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα.

Για το άλλο υπουργείο, της ανάπτυξης (;), της ίδιας κυβέρνησης παρακαλώ, έχουμε πρώτο όριο τα 1000 τετραγωνικά μέτρα και μετά από πέντε χρόνια τα υπόλοιπα. Έτσι λοιπόν ένα απόφοιτος ΤΕΙ για 1001 τετραγωνικά μέτρα κτίριο, δηλαδή ένα μόνο πάνω από το «όριο» θα πρέπει να περιμένει = σπαταλήσει πέντε χρόνια από την ζωή του.

Δεν θα βάλω το ερώτημα πως τεκμηριώνουν σαν όριο τα 1000 τμ, όλο και κάποια δικαιολογία θα έχουν, αλλά για όσους δεν το κατάλαβαν πρακτικά εδώ στο θέμα αυτό τα μέλη ΤΕΕ με την εφευρετικότητα τους προήγαγαν με την έρευνα την επιστήμη και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε εμείς των ΤΕΙ.

Γιατί με το μέτρο αυτό αποδεικνύεται ότι και έρευνα υπάρχει και αποδίδει.

Σε πείσμα της οποιαδήποτε μηχανικής.

Κυρίες και κύριοι θαυμάστε το ποιο μεγάλο τετραγωνικό μέτρο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ελληνικό τεχνολογικό επίτευγμα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Που ενώ για να σταθούμε σαν χώρα και σαν έθνος μέσα στην λαίλαπα που σαρώνει τις οικονομίες παγκόσμια χρειαζόμαστε ομόνοια και αλληλοϋποστήριξη οι ταγοί του έθνους σπέρνουν διχόνοια, μίσος και αδικία.

Να μην πω για τα μαϊμού (?) σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που υποτίθεται ότι ψήφισε ομόφωνα το ΣΑΤΕ και μας μοστράρει εδώ και λίγες ημέρες ο κος Πανάρετος;

Αλλά γιατί να μην το κάνει.

Να μου πεις εδώ οι επιστήμονες άνθρωποι του ΣΑΤΕ ποιούν την νήσσα για να μην πω την κότα την λυράτη.

Ακούσατε καμία δήλωση τους; Να μας που τουλάχιστον τι ακριβώς ψήφισαν. Και κανείς τους δεν κάνει κιχ.

Και στις δημοκρατίες η σιωπή δεν είναι δείκτης υγείας. Η σιωπή δείχνει ενοχή και ολοκληρωτική μέθοδο διακυβέρνησης της χώρας σε καιρούς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (λέμε τώρα…).

Τα φράγκα τα πήρανε οι του ΣΑΤΕ, μας έπαιξαν τους καμπόσους για λίγο καιρό, πήραν και την δημοσιότητα τους, ίσως και να ανέβηκαν και λίγο στις δουλειές τους και αποκεί πάνε και οι άλλοι.

Εμείς εδώ κολλημένοι επίμονα στην δεκαετία του 50 των υπομηχανικών.

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και ασφαλιστικό φορέα για 27 συναπτά έτη (το 26 έφυγε και δεν ξαναγυρνάει).

Για αυτό, επειδή παλιές καραβάνες είμαστε και έχουν δει πολλά τα μάτια μας έχω να σας προτείνω για διαβούλευση το εξής προσχέδιο αντίδρασης μας.

Εδώ στα ανοικτά, όχι σαν τις κότες της πολιτικής που όλο στο μουλωχτό και πίσω από κλειστές πόρτες είναι.

Πρόταση:

Συνάδελφοι, τα προσχέδια είναι δικά τους όπως και οι κολλητοί που τους τα υπαγορεύουν.

Εάν θέλουνε να τα ψηφίσουν όπως είναι θα το κάνουν ο κόσμος να χαλάσει.

Αλλά αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τι ικανότητες και τις σπουδές μας. Έχει να κάνει με τις γνωριμίες τους και το πολιτικό έλλειμμα μας.

Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας που εξελίσσεται με σκοπό αυτοί που έχουν πολιτικές άκρες να θέλουν να μας καβαλήσουν για τα καλά και να τους υπηρετούμε στο αιώνα τον άπαντα. Όπως έκαναν και οι Τούρκοι.

Στο χέρι μας είναι να μην το αφήσουμε να περάσει. Όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας τότε με τα Τούρκα.

Πρώτη αντίδραση μας μετά την ψήφιση τους να μην συμμετάσχει κανένας μας στις εξετάσεις του τεε. Το μαγαζάκι των εξετάσεων έχει μόνο ένα πελάτη. Εμάς. Εάν δεν πατήσουμε θα κλείσει.

Δεύτερη αντίδραση, σε πολιτικό επίπεδο αυτή την φορά, σχηματισμό πολιτικού φορέα που θα εκπορεύεται από τα ΤΕΙ. Τώρα είμαστε σε κατάσταση κερδίζουν-χάνουμε σε παιχνίδι που αυτοί ορίζουν τους κανόνες. Αν δεν απαντήσουμε στο επίπεδο τους δεν υπάρχει πιθανότητα να δικαιωθούμε στην παρούσα φάση.

Τρίτη αντίδραση, μαύρο σε ότι αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους χώρους της κοινωνικής σας ζωής. Στα πλαίσια αυτά πετάμε και την ΠΑΣΚΕ έξω από την ΕΕΤΕΜ. Αρκετά ανεχτήκαμε και τοις υποσχέσεις τους και την αναποτελεσματικότητα τους.

Το σκηνικό αυτό βέβαια περιμένοντας τις όποιες εθνικές εκλογές. Το κάνατε με την ΝΔ μπορείτε να το ξανακάνετε και με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δύσκολο άλλωστε. Μόνο το χρώμα αλλάζει. Οι υπουργοί μέλη τεε άλλωστε παραμένουν ίδιοι και απαράλλακτοι.

Σκεφτείτε το και τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε διαβάστε λιγάκι και τον Θούριο του Ρήγα.

Θα μας χρειαστεί βλέπω σύντομα.

Γεια σας
Ένας αδούλωτος Μηχανικός