Και τώρα η ψήφιση του νομοσχεδίουουου …………..
Στο σημερινό μου άρθρο δεν μπορώ παρά να σχολιάσω τους λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς του κου Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Αυτούς ντε που έκανε στο περίφημο άρθρο 18. Και που θα ζητήσει να ψηφισθεί την εβδομάδα που μας έρχεται από την βουλή.
Αυτό ντε που ξεκίνησε προτείνοντας την έγκριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων μόνο με την δική του υπογραφή και κατέληξε στο να αποφασίζει για το μέλλον των ΤΕΙ η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα.
Δεν σας φαίνεται ρε παιδιά περίεργο;
Δεν σας φαίνεται ότι κάτι παίζει εδώ πέρα;
Και το λέω αυτό γιατί εσείς και εγώ, εάν για παράδειγμα θέλαμε να κάνουμε μια σοβαρή πράξη με αντίκτυπο στο μέλλον μας, παραδείγματος χάριν να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο, προτού βγούμε στην αγορά και αρχίσουμε να ψάχνουμε ,ήδη έχοντας κάνει το οικονομικό απολογισμό μας, ξέρουμε τι περίπου μας παίρνει να πάρουμε.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό , όταν τα οικονομικά μας είναι στην κατηγορία φτερού, κοιτάμε κανένα Punto, κανένα Micra,άντε και κανένα Cιτροενάκι.
Δεν ξεκινάμε ποτέ από Rolls-Royce και Mercedes 600.
Και αυτό γιατί απλά ΞΕΡΟΥΜΕ ότι δεν μας παίρνει.
Αυτό λέει η λογική.
Μοναδική δε εξαίρεση να πάμε να ψάχνουμε για Mercedes είναι μόνο εάν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κάποιον για να έχουμε να λέμε. Π.χ. τον γείτονα τον ζηλιάρη.
Θέλω δηλαδή να πω ότι όταν ο κος Σπηλιωτόπουλος ξεκίνησε την περίφημη πρόταση στο άρθρο 18 ήξερε ότι τα ΤΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και ότι το ΤΕΕ αντιδρά σε οποιαδήποτε κίνηση νομοθετικής ρύθμισης τους.
Η 26-χρονη δε ιστορία μας είναι παραπέρα από διδακτική για τον οποιοδήποτε πολιτικό πια.
Το ΤΕΕ με την παρεμπόδιση της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ (και των ασφαλιστικών τοιούτων μην ξεχνιόμαστε) έχει καταφέρει , σε κοινωνικό επίπεδο αυτή την φορά, να αποδείξει την αξιωματική αρχή του ότι στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Και για να το πω και επιστημονικά, το δείγμα των ΤΕΙ πια είναι αρκούντος μεγάλο για να οδηγεί τον οποιοδήποτε πολιτικό στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ΤΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει τίποτα σχετικό με τα δικαιώματα τους που να δίνει αυτόνομη εργασιακή παρουσία στους κατόχους τίτλου σπουδών ΤΕΙ.
Η ιστορία μας επίσης αποδεικνύει ότι η τριμερής σχέση ΤΕΕ-Πολιτεία-ΤΕΙ είναι μια ανηλεής πολιτική διαπραγμάτευση.
Σε αυτή:
- το ΤΕΕ ζητάει (και πετυχαίνει να έχει μέχρι στιγμής) τον έλεγχο της χώρας στα τεχνικά και όχι μόνο θέματα,
-η ανήμπορη ΠΟΛΙΤΕΙΑ που μη έχοντας το σθένος και τα ψυχικά χαρίσματα του Σολομώντα αφήνει να κόβουν το μωρό στα δύο οι του ΤΕΕ επί 26 χρόνια ενώ παράλληλα αποδέχεται ανεπιφύλακτα την μεταμόρφωση του από επίσημο σύμβουλο του σε επίσημο Υποβολέα της χωρίς να έχει την επικύρωση της ψήφου του Ελληνικού λαού για αυτό,
-και τα ΤΕΙ πολιτικά ανύπαρκτα και ανήμπορα όπου ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο παζάρι των αξιών του Ελληνικού κράτους του 2009 αφού δεν έχουν να πληρώσουν την αξία του προϊόντος που επιθυμούν να αποκτήσουν.
Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο κος Σπηλιωτόπουλος αφού τα είχε όλα αυτά υπόψη του, και προετοίμασε ολόκληρο υπουργείο για αυτό (που μεταξύ μας πιστεύω ότι είναι σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά), δεν δικαιολογείτε με τίποτα στην εναλλακτική πρόταση που είχε και με την οποία όλοι έχουν γνώμη για τα ΤΕΙ εκτός από τους αποφοίτους τους.
Γιατί εάν ο στόχος του στην εναλλακτική πρόταση του άρθρου 18 που πάει να ψηφισθεί είναι η ισότιμη αντιμετώπιση ΑΠΕΙ- ΑΤΕΙ δεν έχει παράλληλα με την ψήφιση του άρθρου 18 να κάνει την ΕΕΤΕΜ επιμελητήριο η οποία σημειωτέον έχει ένα ευρύ πεδίο δράσης να επιτελέσει και εμποδίζεται από την ανυπαρξία του νομοθετικού πλαισίου. Είναι η παροχή συμβουλών στο Ελληνικό κράτος στο Τεχνολογικό τομέα ο οποίος αποτελεί και το μισό της Ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα, δυναμικό που παραμένει ανεκμετάλλευτο μέχρι στιγμής και που ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός μας από τα κοινωνικά δρώμενα αποτελεί εθνική μειοδοσία πια.
Και το λέω αυτό γιατί η ΝΔ είναι αυτή που επικύρωσε το Ν. 2916/01 με τον Ν. 3549/07. Έτσι αφού το ΤΕΕ δεν μας θέλει, ο κος Σπηλιωτόπουλος θέλει ντε και καλά την ισότιμη αντιμετώπιση μας και μας περνάει από την Σκύλα και την Χάρυβδη για αυτό, δεν έχει παρά να εφαρμόσει την ισοτιμία που ευαγγελίζεται και στην επιμελητηριακή οργάνωση των αποφοίτων των ΑΤΕΙ.
Αλλά επειδή δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά τα αυτονόητα, επειδή ο ίδιος ο κος Σπηλιωτόπουλος εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά την στιγμή που την ισότιμη αντιμετώπιση επικαλείται, αποδεικνύεται ότι η πολιτική του βούληση όπως μας την παρουσίασε αρχικά ήταν διαφορετική από την πολιτική του πράξη που είχε στο μυαλό του να κάνει.
Μας παρουσίασε Mercedes ενώ είχε στο μυαλό του skate board για τα ΤΕΙ.
Μας κορόιδευε δηλαδή.
Μας παρουσιάστηκε σαν ο ηγέτης, ο πρωτοπόρος, ο αναμορφωτής που θα έλυνε το πρόβλημα των ΤΕΙ και τελικά αποδεικνύεται ο δήμιος μας.
Και αυτό θα συμβαίνει όσο εμείς δεν αποφασίζουμε να συσπειρωθούμε σε έναν δικό μας πολιτικό φορέα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το αντίπαλο πολιτικό δέος του ΤΕΕ.
Και επειδή ξεχνάτε σας τονίζω για μια ακόμη φορά ότι και να μας δοθεί κάτι από την πολιτεία, όποτε αυτό συμβεί, αμέσως μετά την ψήφιση του θα δεχθεί την επίθεση του ΤΕΕ, είτε με προσφυγή στο ΣτΕ είτε με τις αυθαίρετες ερμηνείες δια μέσου των Πολεοδομιών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ή όπου αλλού μπορούν.
Ακλόνητη απόδειξη η διαστρέβλωση του Ν. 2916/01 που βγήκε με την προϋπόθεση ισοτιμίας των πτυχίων των ΤΕΙ πριν και μετά την ψήφιση του και που κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν ακόμη και σήμερα να αντιστρέψουν.
Και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας όσοι από εσάς ελπίζετε σε μια νομοθετική δικαίωση μας από την πλευρά της πολιτείας.
Κατά τα άλλα πατάτε εδώ (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-year-2003/ED2266/PERIFEREIAKA) και βλέπετε πως η ΝΔ και το ΤΕΕ συνεργάζονται, και εδώ (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2004/ED2283/DRASTHRIOTHTES)πως η ΝΔ υπόσχεται στο ΤΕΕ ότι τίποτα δεν θα γίνεται στην χώρα επί διακυβέρνησης της ΝΔ χωρίς αυτό.
Πιστεύω τώρα να σας έπεισα και να μην περιμένετε τίποτα καλύτερο από την ΝΔ. Τουλάχιστον έτσι δικαιολογείτε η απότομη αλλαγή και τελική απόφαση του κου Σπηλιωτόπουλου για το άρθρο 18 που πάει για ψήφιση στην βουλή.
Μόνο όταν επιχειρήσουμε το αυτονόητο, την δική μας πολιτική στέγη, θα αρχίσουν να μας μετράνε στα σοβαρά.
Στο πολιτικό πλαίσιο θα ήθελα να αναφερθώ στο πολύ καλό και έγκυρο ιστολόγιο του συναδέλφου Αίσωπου όπου στο άρθρο του «Να πάψει η ομηρία χιλιάδων αποφοίτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και να τους αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα» ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης όπου αγαπητός συνάδελφος κος Αυγενάκης παρουσιάζεται με τις δηλώσεις του να ζητά το αυτονόητο.
Και το νόμιμο. Τα Δικαιώματα για τα ΤΕΙ που μας χρωστάνε δια νόμου από το 1983.
Αγαπητέ κε Αυγενάκη, μου φαίνεται ότι στην ΝΔ έχετε χάσει το μέτρο και κοντά σε εσάς προσπαθείτε να μας κάνετε να το χάσουμε και εμείς.
Βουλευτής σε δημοκρατική χώρα είσαι, με κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της βούλησης σου απευθείας από τον Ελληνικό λαό.
Έχει ματώσει ο λαός αυτός για να σας έχει εκεί και να κυβερνάτε. Ελεύθερα και Δημοκρατικά.
Εάν νομίζεις από την θέση του βουλευτή , ασχέτως επαγγέλματος, ότι τα ΤΕΙ πρέπει να πάρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως ακριβώς τα είπες στην δήλωσή σου δεν έχεις παρά να αποδείξεις του λόγου σου το αληθές στην Βουλή με την ανάλογη πράξη.
Να μην ψηφίσεις το νομοσχέδιο του κου Σπηλιωτόπουλου. Αφού παραβιάζει την βούληση σου.
Αλλιώς σώπασε και σταμάτα να μας κοροϊδεύεις προσπαθώντας να ψαρέψεις ψήφους που θα επιμηκύνουν την πολιτική σου παρουσία στην Βουλή.
Γιατί μετά από 26 χρόνια συζητήσεις πράξεις θέλει το πράγμα κε Αυγενάκη μου.
Πράξεις και μόνο πράξεις.
Και εγώ κάθε Κυριακή θέλω να κερδίσω το Τζόκερ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε Δευτέρα ξυπνάω εκατομμυριούχος.
Άλλο το τι θέλεις και άλλο το τι κάνεις.
Και για να μην πάρει η μπόρα μόνο τον κο Αυγενάκη να θυμίσω ότι στην Βουλή υπάρχουν και άλλα φυντάνια του κλάδου των ΤΕΙ που λάμπουν δια της απουσίας τους σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες που αφορούν τις σχολές μας.
Είναι οι κύριοι Παπαδόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΕΤΕΜ παρακαλώ, τώρα δεν μας έχει ανάγκη, εκλέχθηκε άλλωστε), Μανώλης, Λυκουρέτζος (μας έχει γραμμένους από την θέση του υφυπουργού παιδείας), Κωνσταντινίδης και Αυγενάκης.
Και κλείνοντας να πω και κάτι για την ΕΕΤΕΜ.
Μας έχετε μπαφιάσει στην αδράνεια ρε παιδιά. Δικαιολογία πάντοτε τα οικονομικά, τα διοικητικά και οι άλλοι. Λες και μιλάτε σε Αμερικανάκια. Δεν ξέρουμε νομίζεις από το ίδιο μας τον εαυτόν ότι στην Ελλάδα πάντα φταίνε οι άλλοι. Ποτέ εμείς.
Κύριοι του ΔΣ εγώ εάν και δεν συμφωνώ με τις δικαιολογίες σας λέω να κάνω μια απόπειρα και να πω, έτσι για την κουβέντα ότι εντάξει ρε παιδάκι μου. Έχετε δίκιο. Φταίνε οι άλλοι. Οι δυνάμεις μας δεν φτάνουμε ως εκεί.
Δεν νομίζετε όμως ότι στο σπίτι μας, στην ΕΕΤΕΜ, τουλάχιστον έχουμε το πάνω χέρι;
Ανεχθήκαμε μια φορά την αδράνεια των συναδέλφων στην ψήφιση του ασφαλιστικού και τώρα ετοιμαζόμαστε, κάνοντας τις κότες, να δεχθούμε και δεύτερο πλήγμα στο τομέα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Και ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό στο πολιτικό τομέα, παραμένουμε αδρανείς και στο επίπεδο της ΕΕΤΕΜ. Εκεί που είμαστε νοικοκύρηδες και αφέντες .
Κύριε Δημόπουλε δεν νομίζεις ότι εάν το νομοσχέδιο του κου Σπηλιωτόπουλου ψηφισθεί όπως έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να βάλεις μπροστά τις καταστατικές διαδικασίες προκειμένου οι εγγεγραμμένοι στην ΕΕΤΕΜ συνάδελφοι Βουλευτές, να δικαιολογήσουν και να απολογηθούν για την διπλή αδράνεια τους;
Και εάν δεν καλέσεις την σύγκληση του Πειθαρχικού τώρα που χαντακώνεται ο κλάδος, και αποδεδειγμένα απαιτείται η σύγκληση του, πότε με το καλό έχεις υπόψη σου να το κάνεις;
Όταν βρεις κανένα κακομοίρη για να δείξεις την δύναμη των οργάνων της Ένωσης;
Μιμούμενος εκτός του ΤΕΕ και το δικαστικό σύστημα της χώρας;
Και αν το πρόβλημα σου είναι ότι θα πρέπει να κάτσεις στο σκαμνί του πειθαρχικού μας πολιτικό πρόσωπο της κυβερνητικής ΔΑΚΕ η λύση υπάρχει και είναι μπροστά σου.
Αντί να αντιπαρατεθείς με την ΔΑΚΕ δεν έχεις παρά να ζητήσεις την βοήθεια της και μαζί να προχωρήσετε τον δύσκολο ομολογώ αυτό δρόμο.
Η ΔΑΚΕ άλλωστε, αν και δεν συμφωνώ πολιτικά μαζί της, έχει αποδείξει ότι η ομάδα του κου Σιάχου έχει έντιμα και ηθικά μέλη που δεν διστάζουν να τα βάλουν με τους υπουργούς της κυβέρνησης τους, υποστηρίζοντας σθεναρά την θέση των ΤΕΙ.
Αλλά και από την άλλη να το δεις, την πολιτική θέλω να πω, σε αυτή την περίπτωση έχεις εμάς.
Τον λαό.
Την ψήφο μας.
Την συγκατάθεση μας.
Πιστεύεις ότι κάνοντας μια τέτοια κίνηση μπορεί να μείνεις από πουθενά ακάλυπτος;
Ζήτα την κοινωνική συναίνεση των μελών της ΕΕΤΕΜ, εξασφάλισε την αποδοχή του εγχειρήματος από την ΔΑΚΕ και στείλε μια πρόσκληση στον κύριο Παπαδόπουλο προκειμένου να δικαιολογήσει την στάση του στα όργανα της Ένωσης.
Τι δημοκρατικότερο από αυτό;
Ραντεβού στο επόμενο άρθρο. Γιατί ότι είχε να κουβεντιαστεί είχε 26 χρόνια περιθώριο.
Τώρα οι περιστάσεις απαιτούν πράξεις και μόνο πράξεις.
Και αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε.
Είναι η αντίδραση μου που πολλοί από εσάς περιμένετε. Και θα το κάνουμε μαζί.
Γεια σας
Ένας αδούλωτος Μηχανικός
Σχόλιο 1: Ουαου!!!!! 800 σχόλια και βάλε. Τον πιο νεκρό μήνα του χρόνου, τον Αύγουστο. Σας ευχαριστώ για την μαζική σας παρουσία και την μαχητικότητα σας. Και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που μας χωρίζει. Άντε και καλό συναπάντημα στα εγκαίνια της γέφυρας που θα μας ενώσει.
Σχόλιο 2: Η ευχάριστη νότα είναι ότι σε αρκετές των περιπτώσεων αρχίζει και αναπτύσσετε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, που ήταν και είναι στα σχέδια της παρουσίας του ιστολογίου αυτού. Σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης δημοκρατίας. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να επισημάνουμε αρκετά σημεία τριβής που οφείλονται σε άγνοια και στην πληροφόρηση. Αφαιρώντας τα νομίζω ότι τα περιθώρια συνεννόησης διευρύνονται σημαντικά. Επιφυλάσσομαι ότι σύντομα με την αρθρογραφία που έρχεται να μπορέσουν οι φίλοι διπλωματούχοι που μας παρακολουθούν να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τι πραγματικά είμαστε. Μετά μπορούν να συγκρίνουν αυτό που είδαν με αυτό που τους έχουν πει ότι είμαστε και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Μεγάλα παιδιά και επιστήμονες είναι άλλωστε. Και σε συνθήκες δημοκρατίας το πάταξον μεν άκουσον δε ισχύει όσο ποτέ άλλοτε. Όσο και το ερευνάτε τας γραφάς που μας διδάσκει η θρησκεία μας.
Σχόλιο 3: Με λύπη μου διαπιστώνω ότι μερικοί από εσάς, ένθεν και ένθεν που έλεγε και ο παππούς μου, έχοντας έλλειψη επιχειρημάτων είτε βρίζεται είτε απαντάτε σε βρισιές με βρισιές. Σημασία έχει η ανταλλαγή απόψεων. Με τις βρισιές το μόνο που πετυχαίνετε είναι να κατεβάσετε το επίπεδο και τίποτα άλλο. Για το μέρος που μου αναλογεί, τους απόφοιτους των ΤΕΙ δηλαδή έχω άποψη και θα την καταθέσω. Οι διπλωματούχοι συνάδελφοι των ΤΕΙ βρίσκονται, πώς να το πω χωρίς να παρεξηγηθώ από τους διπλωματούχους, σε κατάσταση νιρβάνα. Με το που τελειώνουν την σχολή έχουν τακτοποιημένα τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κοινωνικά δεν έχουν δοκιμαστεί στις συνθήκες της δικής μας ζωής. Μην περιμένετε να μας καταλάβουν με την πρώτη (ναι πρώτη γιατί τόσα χρόνια κοιμόμαστε με τα τσαρούχια).
Σχόλιο 4: Όσο και να βρίσετε η μια πλευρά την άλλη, ούτε επαγγελματικά δικαιώματα μας δίνει ούτε μας στέλνετε εμάς των ΤΕΙ στο πυρ το εξώτερο.
Σχόλιο 5: Θα συνιστούσα ηρεμία. Η δημοκρατία δεν προάγεται με βρισιές και αντιδικίες. Κοινωνικά δεν έχουμε τίποτα απολύτως με το ΤΕΕ και τα μέλη τους. Την κολοβή δημοκρατία μας εκμεταλλεύονται οι διπλωματούχοι και τα κενά που αφήνουν οι ανεπαρκείς Έλληνες πολιτικοί. Όπως ακριβώς θα κάναμε και εμείς εάν ήμασταν στη θέση τους. Μια διαφορά απόψεων περί δικαιωμάτων, για την οποία οι πολιτικοί φέρουν ακέραια την ευθύνη, θα την λύσουμε στα αρμόδια δικαστήρια. Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Άλλωστε είναι παράλογο να κατηγορούμε το ΤΕΕ για καλοδιαχείρηση υπέρ των μελών του. Το αυτονόητο έκαναν οι άνθρωποι. Οι δικοί μας που ήταν όλο αυτό τον καιρό; Που ήταν τα ΤΕΙ και οι φοιτητές τους; Και τέτοιοι που ήμασταν καλά μας έκαναν. Το ότι σηκώσαμε κεφάλι τους ενοχλεί γιατί τους χαλάει την κατάσταση που είχαν παγιώσει. Θα το συνηθίσουν όμως όπως είχαν συνηθίσει και την παλιά κατάσταση. Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει άλλωστε. Άλλωστε μετά από πολλά χρόνια άνοιξε και ένας δίαυλος διαλόγου της ΕΕΤΕΜ με τα ΤΕΙ που είναι πολύ θετικό. Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα της κίνησης το Σεπτέμβρη και αναλόγως να επιβραβεύσουμε ή να κράξουμε.