Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Από το Έθνος σήμερα.Ευρω-παραπομπή για τα κολέγια. Τους έχουν πάρει όλοι στο κυνήγι.

Ως γνωστόν συνάδελφοι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της αυθαιρεσίας που έχει στηθεί απο τους ρεζίληδες τους πολιτικούς στην Ελλάδα για τα μάτια των μελών του ΤΕΕ και μόνο που όλοι, μα όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τα επαγγελματικά δικαιώματα στον στενό πολιτικό χώρο της Ελλάδας τους έχουν πάρει στο κυνήγι.

Και σε λίγο θα τους πάρουν και αμπάριζα. Και ήδη τα πρώτα μαντάτα για καταδίκες τα ακούσαμε.

Βέβαια δεν ξέρω πόσοι και ποιοί απο εσάς συμφωνούν ή διαφωνούν στο να πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα οι των κολλεγίων αλλά εγώ οφείλω να σας πω την γνώμη μου.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που ζούμε αυτή την στιγμή συμβαίνει γιατί είμαστε σε τέλος εποχής.

Η κοινωνία μας αλλάζει σελίδα.

Χαιρετάει και φεύγει ανεπιστρεπτί απο την περιχαρακωμένη κοινωνία των Βασιλικών Διαταγμάτων της νομοθετημένης εθνοκάθαρσης της εποχής του 1940 και κατευθύνεται (εάν δεν έχει φθάσει κιόλας) στην νέα κοινωνική πραγματικότητα όπου επικρατεί συντριπικά η κουλτούρα της πλήρους και ανεμπόδιστης ελευθερίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και προπάντως της Ευρωπαϊκής ομογενοποίησης.

Και για τον μετασχηματισμό αυτό, που εδώ πάει μπροστά απο τις νομοθετικές αλλαγές λόγω της πελατιακής και οικογενιοκεντρικής Ελληνικής πολιτικής σκηνής, απαραίτητο συστατικό είναι ο σεβασμός και η αποδοχή των δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων των κοινωνικών συνιστωσών που μετέχουν της αλλαγής αυτής.

Γιατί εάν δεν υπάρχει σεβασμός και δεν υπάρχει αποδοχή, υπάρχει απόρριψη, περιθώρειο και κοινωνική αναταραχή. Και το έχουμε ζήσει πάρα πολύ καλά στο πετσί μας αυτό το πράγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα της προσπάθειας , το αποτέλεσμα της και όχι για το πολιτικά ή νομικά ορθό.

Γιατί και το πολιτικά και το νομικά ορθό γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι οι άνθρωποι των ομαδικών οργανωμένων συμφερόντων τα καταρτίζουν και ορίζουν στις πολυδικτυομένες συμφεροντολογικές κοινωνίες του σήμερα.

Το ΤΕΕ αμέσως-αμέσως είναι είναι ένα πολύ καλό και χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Έτσι λοιπόν με βασικό τους άξονα αρχών το να δώσουν ευκαιρίες και να ξεχωρίσει ο καλύτερος ενδιαφέρονται για τα απτά αποτελέσματα και κυρίως να επωφεληθούν απο τον ανταγωνισμό του να ξεχωρίσει ο καλύτερος με την αντίστοιχη άνοδο του περιγύρου του.

Για τους λόγους αυτούς συμφωνώ με την άποψη ότι θα πρέπει οι των κολεγίων να πάρουν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, όπως και οι των ΤΕΙ άλλωστε, και ας μας κρίνει η κοινωνία και ο ανταγωνισμός.

Καιρός να επιβιώσει ο πραγματικά καλύτερος.

Όχι όπως τώρα που η αγορά υποτίθεται ότι είναι ελεύθερη αλλά κανένας πλήν των διπλωματούχων δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα και ταυτόχρονα οι εραστές των ευαυτών τους,τα μέλη του ΤΕΕ, αυτοί που νομίζουν ότι a priori ότι είναι οι κάλλιστοι εμποδίζουν επι δεκετίες να φυτρώσει οτιδήποτε άλλο δίπλα τους φοβούμενοι ακριβώς αυτό που διαφημίζουν.

Την σύγκριση.

Άρα όλοι τα ίδια δικαιώματα και όποιος είναι να επιβιώσει, θα επιβιώσει.

Και σε αυτό εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα.

Ωριμάσαμε και αναπτυχθήκαμε μέσα σε συνθήκες ολικής άρνησης μας επι δεακαετίες.

Καταφέραμε να δουλέψουμε σε περιβάλλον απινούς καταδίωξης.

Γευθήκαμε και γευόμαστε της επιθετική για εμάς Ελληνική νομοθεσία επειδή οι του ΤΕΕ είναι αυτοί που την καταρτίζουν.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά το τι είναι να μην σε θέλει η πατρίδα σου. Για αυτή που είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε αν χρειασθεί.

Εδώ θα κολώσουμε;

Τώρα που η θάλασσα θα γίνει γιαούρτι;

Καλά τα νέα λοιπόν και σε λίγο ακόμη καλύτερα.

Κλείνοντας το άρθρο μου αυτό να κάνω και μιά παρατήρηση.

Καθημερινά, όλο και ποιό συχνά παρατηρούμε ότι τα δημοσιεύματα που περιγράφουν τα δεινά της δυναστείας του ΤΕΕ όλο και πυκνώνουν.

Δεν νομίζετε ότι όταν θα αρχίσουν να πέφτουν τα θηριώδη πρόστιμα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση βροχή ότι είναι ΑΔΙΚΟ να συμετέχουν στην πληρωμή και αυτοί που ήταν επι δεκαετίες αποκλεισμένοι απο αυτό που θα αποτελεί το αντικείμενο των προστίμων;

Γεία σας, ευχόμενος ολόθερμα στους Πανεπιστήμονες του ΤΕΕ:Με τις υγίες σας.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός

Δικό σας. Παραθέτω για λόγους δημοκρατίας και τον αντίλογο των δικηγόρων μαζί με τον Συνήγορο του πολίτη (τα οργανωμένα συμφέροντα που λέγαμε παραπάνω που ορίζουν το πολικά και νομικά ορθό; Αυτό εννοούσα.)
Το προτότυπο σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

Κυρίες και κύριοι το άρθρο του Έθνους.

«Ευρω-παραπομπή για τα κολέγια

Στο Ευρωδικαστήριο -για άλλη μια φορά- παραπέμπεται η Ελλάδα αλλά και ακόμη οκτώ χώρες επειδή δεν ενσωμάτωσαν, παρά και τις προηγούμενες καταδίκες, την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτή η απόφαση προκαλεί εκ νέου πλήθος αντιδράσεων.

Από τη μια οι ιδιοκτήτες των κολεγίων αλλά και οι απόφοιτοι ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να παραπέμπει το ζήτημα στις καλένδες γιατί βλάπτει τους 25.000 αποφοίτους. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλούν για σφοδρές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίσει αυτά τα πτυχία και ζητούν από τα πολιτικά κόμματα και τους επαγγελματικούς φορείς να πάρουν σαφή θέση.

«Η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο για τα κολέγια με πρόσχημα τη ρύθμιση της αγοράς της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ετσι διαπράττει συνταγματικό "πραξικόπημα", αφού οργανώνει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθώντας να παρακάμψει το Σύνταγμα (άρθρο 16).
Οποιοδήποτε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μιας οποιασδήποτε χώρας θα μπορεί χωρίς κανένα ακαδημαϊκό έλεγχο και ακαδημαϊκή αξιολόγηση να εγκαθίσταται μέσω του συστήματος της δικαιόχρησης και να διατείνεται ότι τα πιστοποιητικά σπουδών του ισοδυναμούν με πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ.

Ποιότητα σπουδώνΕίναι απολύτως βέβαιο πως αυτή η "εξίσωση" θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας και του ακαδημαϊκού επιπέδου», υπογραμμίζουν πανεπιστημιακοί, οι οποίοι τάσσονται κατά της θεσμοθέτησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και παροτρύνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα να κινητοποιηθεί άμεσα.
Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των ΕΚ κατά του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας, λόγω της μη κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2005/36/ΕΚ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
«Η οδηγία αυτή είναι το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που ανέλαβε η Επιτροπή, προκειμένου να συμβάλει στην ευελιξία των αγορών εργασίας, να οδηγήσει σε αυξημένη απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών, να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη αυτοματοποίηση στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων καθώς και να εξασφαλίσει την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Κολεγίων κ. Καρκανιάς.
Σύμφωνα με τα κολέγια, αυτή η οδηγία ενοποιεί, σε μία και μόνη νομοθετική πράξη, δεκαπέντε οδηγίες που καλύπτουν τα επαγγέλματα του ιατρού, του υπευθύνου για γενική περίθαλψη νοσοκόμου, του οδοντιάτρου, του κτηνιάτρου, της μαίας, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα - και τρεις οδηγίες που θέσπισαν ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και οι οποίες καλύπτουν την πλειονότητα των λοιπών νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.
ΕΛΗΞΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΠεριμένουν να... καθαρογραφεί η απόφαση
Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας 2005/36/ΕΚ στο εθνικό μας δίκαιο έχει λήξει από τις 20 Οκτωβρίου 2007. Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γενικότερα δεν έχουν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της οδηγίας, καθώς -όπως λένε- παράγοντες του υπουργείου έχουν ετοιμάσει τα Προεδρικά Διατάγματα, αλλά περιμένουν να... καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα καταδικάστηκε γι αυτό το θέμα το 1996. Από τότε ακολούθησαν και άλλες καταδίκες, αλλά ουδείς υπουργός ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο να διευθετήσει μια για πάντα αυτό το ζήτημα. Ετσι η υπόθεση σέρνεται χρόνια τώρα και ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, ενώ γίνεται αιτία για συνεχείς αναταραχές στα πανεπιστήμια.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑntriga@pegasus.gr

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣΠαραπλανούν τους νέους με τις διαφημίσεις τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών
Δριμύ κατηγορώ κατά Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών γιατί παραπλανούν τις οικογένειες με διαφημίσεις για τις δυνατότητές τους και τις δήθεν συνεργασίες τους με ξένα Πανεπιστήμια, εξαπέλυσαν χθες εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, των ΑΕΙ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
Σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου έκαναν λόγο για «χοντρή κοροϊδία» σε βάρος των νέων και των γονέων τους, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας, των εισαγγελικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ώστε να σταματήσει η εξαπάτηση και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις.
Ταυτόχρονα αμφισβητήθηκε έντονα η συνταγματικότητα του πρόσφατου νόμου 3696/08 του υπ. Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία κολεγίων στην Ελλάδα, αφού δεν υπήρξε αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του παν. Αθηνών Γ. Γιαννίδης και ο αναπληρωτής του Θ. Φορτσάκης, ο Συνήγορος Καταναλωτή Ευ. Ζερβέας, η σύμβουλος ΔΣΑ Χρ. Τσαγκλή κ.ά. κατήγγειλαν σωρεία παραπλανητικών διαφημίσεων από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που αγγίζουν τα όρια του αξιόποινου.
Οπως κατήγγειλαν όλοι, τα εργαστήρια διαφημίζουν παραπλανητικά ότι μπορεί να παρακαμφθεί ο ΔΟΑΤΑΠ (ο αρμόδιος κρατικός φορέας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων) και ευαγγελίζονται ότι με το τελείωμα των σπουδών στην Ελλάδα, μπορεί κάποιος να αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου, του ιατρού, του μηχανικού κ.λπ. στο εξωτερικό.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ»