Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Για τα μάστερ του ΤΕΕ. Ζεστό και φρέσκο, μα προπαντώς επίκαιρο. Απο την δημοσιογράφο κα Μάρνυ Παπαματθαίου και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σήμερα.

Καταγράφει η δημοσιογράφος απο την εφημερίδα «Το Βήμα» ότι οι του ΤΕΕ θέλουν εδώ και τώρα μάστερ.

Και τι τους απαντάνε;

Ότι «προκύπτουν σειρά νομικών προβλημάτων, όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν νομικά οι σχολές με τετραετείς κύκλους σπουδών αλλά και πολλά τμήματα των ΤΕΙ με αντίστοιχα αντικείμενα».

Και τα οποία προβλήματα λύνονται με ένα μόνο τρόπο.

Με την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

Αλλοιώς μαϊμού Δημοκρατία θα έχουμε. Και μάλιστα με κάτι μπανάνες απο την Βουλή έως το ΤΕΕ μακρυές, μετα συγχωρήσεως.

Και το έλεγε ο λαός, να μην το έλεγε θα το καταλάβαινα.

Όποιος σκαβει τον λάκο του άλλου αυτός πρώτος πέφτει μέσα.

Έτσι δεν λέει;

Συνάδελφοι Διπλωματούχοι χαλαρώστε να απολαύσετε το ταξίδι της ελεύθερης πτώσης σας στην άβυσσο.

Σας περιμένουμε στο πάτο να συναντηθούμε.

Εδώ κάτω που μας έχετε ρίξει είναι πολύ βαθειάαα...αααααααα.......αααααα.....αααα....ααα..αα....α!!!!

Ένας αδούλωτος Μηχανικός (..... άνευ παρεξηγήσεως βεβαίως-βεβαίως αφέντες του ΤΕΕ)

Ακολουθεί το άρθρο αυτούσιο.

Για το προτότυπο σε ηλεκτρονική μορφή κάντε κλίκ εδώ.


«Ζητούν από το υπουργείο να υλοποιήσει την υπόσχεση για μεταπτυχιακό τίτλο στις πενταετείς σπουδές
Θέλουν «εδώ και τώρα» μάστερ

Οι πρυτάνεις των πολυτεχνείων απαιτούν επίλυση του ζητήματος ως το τέλος του χρόνου

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Υλοποίηση της υπόσχεσης του υπουργείου Παιδείας για ενσωμάτωση ενός τίτλου μάστερ στις πενταετείς σπουδές ζητούν οι πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών της χώρας για μία ακόμη φορά. Σε συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Λέσβο οι πρυτάνεις των πολυτεχνείων και οι κοσμήτορες των πολυτεχνικών σχολών αποφάσισαν να απαιτήσουν από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση των πτυχίων που δίνουν οι πολυτεχνικές σχολές, ώστε τα (πενταετή) πτυχία τους να είναι ισότιμα με μεταπτυχιακά, δηλαδή με έναν τίτλο μάστερ. Παρ΄ ότι όμως για τα πολυτεχνεία και τις σχολές των πενταετών σπουδών στη χώρα το πρόβλημα απαιτεί άμεση επίλυση, για το υπουργείο Παιδείας η απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η ηγεσία του είναι θετική ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος των πανεπιστημίων, ωστόσο δεν είναι κάτι το οποίο εντάσσει στη νομοθετική «ατζέντα» του φθινοπώρου. Και αυτό γιατί προκύπτουν σειρά νομικών προβλημάτων, όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν νομικά οι σχολές με τετραετείς κύκλους σπουδών αλλά και πολλά τμήματα των ΤΕΙ με αντίστοιχα αντικείμενα. Το υπουργείο Παιδείας αναζητεί νομική λύση ώστε να εντάσσεται στους πενταετείς κύκλους σπουδών και ένας πρώτος τίτλος πτυχίου προτού δοθεί ο τίτλος του μάστερ που θα παρέχει στον κάτοχό του και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Πάντως για τα πολυτεχνεία, η μη επίλυση του ζητήματος ως το τέλος του χρόνου αποτελεί αιτία «πολέμου». Επισημαίνουν δε ότι η αναγκαιότητα της αναβάθμισής τους καθίσταται πιο επείγουσα λόγω της επικείμενης αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ζήτησαν και μείωση των εισακτέων στα τμήματά τους. «Εάν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, θα κινητοποιηθούμε έντονα» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Κ. Μουτζούρης. «Πόσο μάλλον ενώ η κυβέρνηση προχωρεί σε επίλυση των προβλημάτων που είχαν με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα πολλά τμήματα των ΤΕΙ,αλλά και σε αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ηρθε ο χρόνος να αποδοθεί δικαιοσύνη στους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών της Ελλάδας ».

«Το Πολυτεχνείο επιμένει και τεκμηριώνει με στοιχεία το αίτημά του για ισοδυναμία του διπλώματος του έλληνα μηχανικού με έναν τίτλο μάστερ» λέει σχετικά ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ κ. Γ.Πολύζος. «Η μη επίλυση του θέματος εντός του τρέχοντος έτους εκ των πραγμάτων βάζει τα Ιδρύματα σε εντονότατο προβληματισμό για το πού το πάει η Πολιτεία.Μήπως πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στην ελληνική δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση;» συνεχίζει ο κ. Πολύζος. «Δεν μπορεί η ίδια η Πολιτεία να υποβαθμίζει τα πτυχία της» καταλήγει. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των πολυτεχνικών σχολών το Σαββατοκύριακο, πήραν δύο αποφάσεις. Συγκεκριμένα ζητούν:

Τα χορηγούμενα διπλώματα από τα πολυτεχνικά τμήματα και σχολές ενιαίου και αδιάσπαστου πενταετούς κύκλου σπουδών της χώρας (απαραίτητη προϋπόθεση για την άδεια άσκησης να είναι ισοδύναμα με τα ευρωπαϊκά μάστερ πενταετούς διάρκειας ή 10 εξαμήνων εφόσον τα προγράμματα σπουδών τους διαρθρώνονται με τον ακόλουθο τρόπο.

Στη διάρκεια των 10 εξαμήνων επιπλέον των γενικών μαθημάτων υποδομής και κορμού να συμπεριλαμβάνονται και μαθήματα εμβάθυνσης στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους, διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων, και να έπεται η εκπόνηση πρωτότυπης διπλωματικής εργασίας ερευνητικού χαρακτήρα διάρκειας τουλάχιστον ενός εξαμήνου. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν τα γεωπονικά και δασολογικά τμήματα της χώρας, καθώς και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.»