Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Κατοχύρωση πτυχίων ΤΕΙ ΑΛΜΑ 2ο (καιρός να αρχίσουμε να γράφουμε ιστορία ... όλοι μαζί)

Συνάδελφοι,

Δύο εβδομάδες ήδη πέρασαν απο το πρώτο άλμα και ώρα είναι να αρχίσουμε να δείχνουμε τα δόντια μας με το δεύτερο.

Καιρός είναι, μετα απο τριάντα χρόνια καθυστέρηση με αποκλειστική υπαιατιότητα της πολιτείας και των πολιτικών, να κατοχυρώσουμε τους τίτλους σπουδών μας.

Καιρός να αποκτήσουμε επαγγελματική υπόσταση και δικαιώματα.

Καιρός να αποκτήσουμε αυτό που η ίδια μας η πατρίδα μας το αρνήθηκε αν και σε δικά της κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σπουδάσαμε.

Καιρός είναι μόνοι μας να συμπληρώσουμε την αμέλεια της πολιτείας.

Καιρός είναι να συμπληρώσουμε μόνοι μας την αθέτηση του νόμου Ν. 1404/83 απο τους πολιτικούς για τα επαγγελματικά δικαιώματα μας που ΝΟΜΙΜΑ έπρεπε να είχαν εκδοθεί το 1985, και ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ.

Καιρός για de facto αντικατάσταση της αμέλειας των θεσμών γιατί το de jure, όπως σύντομα θα δείτε, το έχουν πρώτοι οι πολιτικοί προστάτες του το έχουν παραβιάσει.

Καιρός να απελευθερωθούμε απο τον στρατό κατοχής των 302 ανίκανων της βουλής, τις οικογένειες τους και τις παραφυάδες τους.

Καιρός να ξεφύγουμε απο την ανάγκη των προσκυνημένων που θέλουν σώνει και καλά να μας κυβερνάνε παζαρεύοντας τα δικαιώματα μας έναντι της «εξουσίας» τους με τους ανταγωνιστές μας. Εαν αυτοί είναι ξευτίλες να ξέρετε ότι μπορούμε να τους κάνουμε να σταματήσουν να μας κρίνουν εξ ιδίων.

Καιρός να αρχίσουμε να γράφουμε ιστορία.

Μόνοι μας.

Πάμε μαζί λοιπόν.

Να σας εξομολογηθώ πρώτα ότι αναλαμβάνοντας να σας δείξω τον δρόμο για μιά πολιτική υπόθεση όπως είναι η κατοχύρωση των τίτλων σπουδών μας (και παράνομη, υπομονή θα τα δείτε όλα απο αυτή την θέση) αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας προστατέψω ταυτόχρονα απο τους δημοσιοσχεσήτες του ΤΕΕ, τουλάχιστον για το πρώτο κύμα απο εσας.

Έτσι, να ομολογήσω ότι σας είπα ψέματα με την ελπίδα ότι οι του ΤΕΕ να πάνε Λονδίνο να μας περιμένουν ενώ εμείς μαζί θα πάμε αλλού, σε άλλη χώρα. Ήσυχοι και χαλαροί.

Τακτικός ελιγμός μάχης λέγετε για εξασφάλιση του πολυπόθητου απο κάθε στρατηγό παραγωγικού αιφνιδιασμού.

Το πόσο πέτυχε θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Άλλωστε και οι στρατηγοί όταν τον τολμάνε περιμένουνε να δούνε τα αποτελέσματα.

Στον στόχο μας λοιπόν, ο τολμών νικά και χωρίς το βάρος της αντίδρασης τους πιστεύω.

Όλοι σας λοιπόν θα έχετε προσέξει ότι στην αριστερή πλευρά της θέσης αυτής υπάρχει εδω και καιρό μία λίστα συνδέσμων με την ονομασία «Ιστοσελίδες για Μηχανικούς».

Πρώτη επιλογή στην λίστα είναι ο Σύλλογος Γερμανών Μηχανικών, το περίφημο VDI (ναι, στην Γερμανία για μπύρα θα πάμε γιατί ο καιρός για τσάι πέρασε)

Να ξέρετε ότι είναι εκεί γιατί μόνο η πρωτιά και η κορυφή του πρέπει.

Εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο αυτόν σε οδηγεί σε μία σελίδα γραμμένη στα Αγγλικά όπου περιλαμβάνει δύο σήματα φακέλλων PDF.

Ο πρώτος καταγράφεται σαν «Membership Application Form (732.81 KB)» και είναι η αίτηση εγγραφής στο ΤΕΕ της Γερμανίας, για να το πούμε Ελληνιστί προσβάλλοντας όμως τους ανθρώπους. Και εξηγώ ότι το κύριο προϊόν των εκεί Μηχανικών είναι να παράγουν Τεχνολογία/Τεχνογνωσία και όχι γραφειοκρατικές μεθοδολογίες πατήματος των ανταγωνιστών τους όπως οι εδώ «συνάδελφοι» τους ή μεταφράσεις προδιαγραφών άλλων και μετά να τις παρουσιάζουν σαν δικές τους.

Είναι η αίτηση εγγραφής σας με την ιδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανικού.

Τον ανοίγετε και τον σώζετε στον υπολογιστή σας.

Κρατάτε τον φάκελλο ανοικτό.

Στην κορυφή, στην άκρη δεξιά του εγγράφου όπως φαίνεται στην οθόνη σας, υπάρχει ένα κουμπί με την περιγραφή «Highlight required fields».

Πατόντας το κοκκινίζουν τα απολύτως απαραίτητα για την εγγραφή σας στο VDI.

Συμπληρώστε τα.

Συμπληρώνετε τα πάντα με λατινικούς χαρακτήρες, προσέχοντας το πως ζητάνε να καταγραφεί η ημερομηνία γέννησης σας (χρόνος-μήνας-ημέρα).

Να θυμάστε ότι η φόρμα σώζετε πάντα κενή. Δεν μπορεί δηλαδή να σωθεί με τα στοιχεία σας.

Αφού συμπληρώσετε την φόρμα ικανοποιητικά τυπώστε την και υπογράψτε την.

Στην κορυφή δεξιά της φόρμας, με τα θαλασσιά τα γράμματα, υπάρχει το Fax +49 (0) 211 62 14-1 69 (το + ισοδυναμεί με δύο μηδενικά και το (0) δεν το λαμβάνεται υπ’ όψιν σας επειδή η κλήση σας στο fax θα είναι υπεραστική) στο οποίο πρέπει να σταλεί η συνοδευτική επιστολή σας, η επίσημη μετάφραση του αρχικού τίτλου σπουδών σας, ή και masters όπως είχα και εγώ (ανεξάρτητα εάν είναι απο άλλη χώρα) καθώς και η αίτηση εγγραφή σας.

Θα καλέσετε δηλαδή το νούμερο 0049 211 62 14 169.

Κατόπιν γράφετε μιά συνοδευτική επιστολή την οποία αφού την τυπώσετε την υπογράφετε.

Πιθανό κείμενο της επιστολής αυτής μπορεί να είναι το εξής:

«To : VDI-The Association of German Engineers
Membership Division
Date : 04/05/2008

Subject: Yiannis Papadopoulos Membership Application-Civil Engineer (ή Mechanical, Electrical, Automation, Electronics, Naval και ότι άλλο μα Engineer)

Dear Sirs,
Appling as VDI full member, please find attached the relevant documents, as:
1-VDI membership application form, duly signed,
2-Engineering Diploma of Larissa Technological Educational Institutes (T.E.I.), official translated in English, and (εαν έχετε)
3-Masters of XXXX.
Awaiting your response,
Regards
Yiannis Papadopoulos»

Σαν απάντηση, εντός δύο εβδομάδων, θα λάβετε ένα κουτί στο οποίο θα περιέχονται:
1-Πάπυρος με την εγγραφή σας στο ιστορικότερο επιμελητήριο του κόσμου,
2-Επιστολή με την οποία θα σας καλοσωρίζουν και θα σας κανουν γνωστά τα ωφελήματα της εγγραφής σας,
3-Ταυτότητα Μηχανικού. Διπλωματούχου Μηχανικού. Εκεί, στην αγορά των 70.000.000 κατοίκων δεν μηχανεύονται «βοηθούς μηχανικών» όπως συμβαίνει στην ντόπια αγορά των 10.000.000 μίζερων και μόνιμα κρατικοδίαιατων κρατικών «συμβούλων». Εκεί δεν «ζητάει η αγορά» να πατάνε δια νόμου ζωές και καρρίερες πολιτών προς χάριν μιάς μικρής μερίδας επαγγελματιών που μοναδικό προσόν που έχουν είναι η δικτύωση τους με πολιτικούς. Εκεί η κοινωνία είναι ανοικτή και ζητάει ικανούς στην ζωή και όχι χαρτογιακάδες όπως εδώ που αράζουν απο τα 24 τους με την απόκτηση ενός Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών επειδή οι πολιτικοί τους επιτρέπουν την δια νόμου απαγόρευση δικαιωμάτων στους ανταγωνιστές τους. Η ζωή εκεί για τους επιστήμονες ξεκινάει στα 24 και δεν τελειώνει όπως εδω στην ίδια ηλικία.
4-Εφημερίδα με τα νέα , τα σεμινάρια και την δραστηριότητα του VDI. Μετά την εγγραφή σας θα σας ενημερώνουν και θα σας συμβουλεύουν σε κάθε σας βήμα.
5-Απόδειξη εγγραφής στο VDI κόστους 30,00 € για να πληρώσετε κατ’ ευθείαν στο Επιμελητήριο μέσω Τραπέζης. Η ετήσια συνδρομή είναι 130,00 € που το πληρώνετε σε δεύτερη φάση (δεν έχει σκάνδαλο Φοίβο μου η υπόθεση, δεν έχει. Προσπάθησε να μην σε παρασύρει το πνεύμα Ευαγγελάτου και Τρυανταφυλλόπουλου).

Έτσι απλά.

Χωρίς κυνηγητά, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Δημοκρατικά, σύγχρονα και προπαντώς Ευρωπαϊκά.

Μετά την εγγραφή σας θα πρέπει να περιμένετε τέσσερις εβδομάδες για το τρίτο άλμα.

Αυτά για εσάς.

Και τώρα να συζητήσουμε τα δικά μου.

Την πληρωμή μου.

Αν νομίζατε ότι όλα αυτά τα κάνω τζάμπα είστε γελασμένοι.

Μεγάλα παιδιά είσαστε όλοι και πρέπει να έχετε αντιληφθεί ότι τίποτα σε αυτή την ζωή δεν αποκτάται χωρίς πληρωμή. Τίποτα δεν είναι χωρίς κόστος.

Θα πρέπει λοιπόν να ξέρετε ότι όσοι απο εσάς ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνω απο αυτή την θέση μου χρωστάνε και απαιτώ να με πληρώσουν.

Η πληρωμή μου είναι ένα αντίγραφο της εγγραφής σας στο VDI στο email που υποστηρίζει την θέση αυτή (anotata_tei@yahoo.gr).

Θέλω ένα αντίγραφο του εργαλείου που θα σας χρειασθεί στο έκτο άλμα, ένα βήμα πρίν αρχίσουμε την πολιτική.

Γιατί το θέμα μας θα έχει σίγουρα πολιτική (όχι κόμμα παιδιά, όχι αυτός ο διάολος που λέει και ο Λουκιανός), μα καθόλου sex και χρήμα.

Για τον λόγο αυτό ίσως η κίνηση μας αυτή να μην ενδιαφέρει κανένα πολιτικό και δημοσιογράφο προς το παρόν.

Ταυτόχρονα η ΕΕΤΕΜ, ο μοναδικός φορέας που μας αντιπροσωπεύει επίσημα σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσει να ενισχύεται αποκτώντας τα πολυπόθητα διαπραγματευτικά ανταλλάγματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναβάθμηση της θέσης μας στο ντόπιο σάπιο σύστημα αξιών.

Και αυτό γιατί εμείς, μόνοι μας, θα φροντίσουμε για αυτό. Όσο και να διαφωνούμε με τις πρακτικές Δημόπουλου, υποχρέωση μας είναι να φροντίσουμε να έχει όλα τα εφόδια στις επαφές του με τις αρχές ώστε αυτές να τον σέβουνται. Γιατί εάν σέβονται αυτόν, στο πρόσωπο του εμάς σέβονται τελικά. Και μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει αυτό αλλά και με τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος που ακολουθούνται απο το ΔΣ τηε ΕΕΤΕΜ δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να συμβεί απο μόνο του.

Ελπίζω επίσης να θυμάστε ακόμη ότι ο εχθρός ακούει πάντα.

Και κλείνει και πόρτες καμμιά φορά όπως με πληροφορούν έκαναν με τον ΔΟΑΤΑΠ απο την εποχή της δημοσίευσης του άρθρου μου οι φίλοι της σελίδας.

Οι εποχές χρειάζονται μαχητές με μικρή ταχύτητα αντίδρασης και όχι αργοκίνητα καράβια και σαπιοκοιλιές.

Αφήστε την μιζέρια και την ραθυμία στην άκρη.

Δεν ταιριάζει με την περίπτωση μας ξέρετε.

Δεν ταιριάζει καθόλου, ειδικά μάλιστα εαν λάβετε υπ’ όψιν σας τις εναλλακτικές.

Ποιές είναι αυτές;

Διαβάστε τις.

1-Να αγνοήσει ο Καραμανλής το πολιτικό κόστος, να τα βάλει με το ΤΕΕ και το Σουφλιά, και να βγάλει τελικά κάτι που να θυμίζει τα ξεχασμένα επαγγελματικά δικαιώματα μας. Σίγουρα σκεφτόσαστε, «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;»,

2-Να αναλάβει προτοβουλία το ΤΕΕ και να εκδοθούν αυτά που τριάντα χρόνια τώρα με νύχια και με δόντια προσπαθεί να πνίξει. Σκέψη σας δεύτερη είναι, βάζω στοίχημα για αυτό, «καλό αυτό με τον Τοτό, μα αυτό μετο ΤΕΕ είναι καλύτερο»,

3-Να γίνει η Ενωτική ΕΕΤΕΜ Επιμελητήριο και κάποια στιγμή, σε αρκετό βάθος χρόνου (τα 45 χρόνια ιστοριας της μας έδειξαν ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός) να επιρεάσει κάποιον Υπουργό του μέλλοντος ο οποίος θα εκδόσει κάποιο νόμο που θα προσβληθεί απο το ΤΕΕ και άγνωστο πως θα καταλήξει. Πιστεύω να θυμάστε την εκδίκαση του 318 μετά απο 10 χρόνια, που και πως κατέληξε;

4-Να περιμένουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις Υπουργοποιήσεις, να αποφύγουμε την κα Δαμανάκη ή όποιο άλλο ινστρούχτορα του ΤΕΕ προωθήσουν μέχρι τότε, και ποιός ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή να κατατεθεί ένα άρτιο νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να επιβιώσει απο τις αγωγές του ΤΕΕ, και μετά απο 10 χρόνια απο την έκδοση του, όπως δεν έγινε με τον Ν. 318 ίσως να μας δώσουν τα δικαιώματα που μας χρωστάνε απο το 1983.

5-Να περιμένουμε να συννενοηθούν τα κόμματα της ευρύτερης της Αριστεράς. Να κατέβουν στις εκλογές και αφού τις πάρουν, να αποφύγουμε το βύσμα του ΤΕΕ που πολύ αμφιβάλλω εαν μπορούμε να αποφύγουμε σε τέτοιες συνθήκες (στην αναμπουμπούλα ο λύκος ΤΕΕ χαίρεται) και μετά μιά πάλι απο τα ίδια. Να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο εάν επιβιώσει των δικαστικών αγώνων του ΤΕΕ και καταφέρει να εκδικασθεί μετά απο 10 χρόνια απο την κατάθεση του, όπως καλή ώρα έγινε με τον 318, τότε μπορεί να αποκτήσουμε κάποια δικαιώματα.

6-Μπορείτε να σκεφτείτε άλλο σενάριο; Εγω δεν μπορώ και το anotata_tei@yahoo.gr είναι ανοικτό στην φαντασία σας.

Απέναντι όμως σε κάθε δυνατό σενάριο και τον μεγάλο χρόνο που θέλει αυτό για να πραγματοποιηθεί, η πρόταση που σας κάνω εδώ είναι πραγματική.

Η αλλαγή που σας προτείνω να κάνετε στην ζωή σας μπορεί να σας συμβεί στις επόμενες εβδομάδες.

Και τώρα κάτι τελευταίο. Η χρησιμότητα. Το τι κερδίζετε με την εγγραφή σας στο VDI.

Δεν θα σας ζαλίσω με ανοησίες του τύπου ότι το VDI είναι δυνατό, παλιό, ιστορικό και άλλες αηδίες.

Σίγουρα είναι πολύ τιμητικό που μας δέχονται στο ιστορικότερο επιμελητήριο του κόσμου, όταν ειδικά η ίδια μας η πατρίδα μας απορρίπτει καθολικά χωρίς να μας έχει δώσει ούτε καν μια ευκαιρία, μία μόνο ευκαιρία, για να δείξουμε τι αξίζουμε.

Επαγγελματικά, απτά και άμεσα, την επομένη δηλαδή της εγγραφής σας στο VDI δεν θα σας χρησιμεύσει πουθενά.

Πολιτικά μπορούμε να το εκμεταλευτούμε και μόνο γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό πρόβλημα.

Και μετά την εγγραφή στο VDI πάλι Τεχνολόγοι του κερατά θα είστε για την Ελλάδα, χωρίς επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το κέρδος σας θα είναι ότι για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα είστε Διπλωματούχοι με τα αντίστοιχα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα. Και εάν το συγκρίνεται με το σήμερα που δεν μας αναγνωρίζει ούτε η μάνα μας στο κράτος βόθρο που ζούμε απο μόνο του είναι κάτι.

Θα τους αναγκάσουμε να εξηγήσουν στην διεθνή κοινότητα γιατι μας φέρονται έτσι.

Και απο ότι έχετε προσέξει σε άλλα θέματα, οι πολιτικοί μας την διεθνή απομόνωση την φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι.

Αυτό το κάτι που προανάφερα είναι η αρχή εξελίξεων στον χώρο μας όπου εμείς και μόνο εμείς θα έχουμε και την πρωτοβουλία και τις εναλλακτικές. Και στο χώρο των διαπραγματεύσεων είναι πολύ συμαντικό γιατί μόνο με αυτά τα δύο συστατικά φτιάχνεται η συνταγή της επιτυχίας.

Αυτό το κάτι θα το δείτε απο αυτή την θέση σύντομα, και εάν είσαστε συνεπείς στο ραντεβού μας, να ξέρετε ότι σίγουρα μαζί θα γράψουμε ιστορία.

Έτσι δείτε την εγγραφή σας στο VDI σαν το όπλο που θα χρειασθήτε, όταν θα αρχίσει η πολιτική προσέγγιση του θέματος μας.

Ελπίζω να με εμπιστευτήτε.

Αλλοιώς δεν έχετε να περιμένετε να συμβεί ένα απο τα άλλα εναλλακτικά σενάρια με τις προυποθέσεις του αδιέξοδου παρελθόντος μας προσθέτοντας στην ηλικία σας 10 με 15 χρόνια άπρακτα στην καλύτερη των περιπτώσεων για να έχετε την απαρχή μίας έστω πιθανής λύση.

Και ένα μύνημα για τους πολιτικούς μας. Ρε παλιολεχρίτες το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα στην Ελλάδα το έχετε καθορίσει εδώ και δύο δεκαετίες. Για τους απόφοιτους ΤΕΙ δεν υπάρχουν το ίδιο ακριβώς διάστημα ούτε επαγγελματικά μα ούτε και ασφαλιστικά δικαιώματα που είναι χειροπιαστή απόδειξη πως ούτε για ζώα δεν μας μετράτε. Για όλα όμως υπάρχει ένα τέλος. Και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Προσέξτε μόνο όταν στο πρώτο σκαλοπάτι που θα μας αναβαθμίσετε σε ζώα γιατί θα σας δαγκώσουμε άγρια.

Γειά σας.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός (χωρίς τον κολαούζο Τ.Ε. που λέει και ο φίλος μου ο Βαγγέλης, και έχει δίκιο βουνό ξέρετε).