Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Διευθέτηση μερικών θεμάτων επί της αρχής

Παρεμβαίνω για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που πραγματικά δημιουργούν έριδες χωρίς λόγο.

Πρώτον. Το blog απευθύνεται σε αυτούς που έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Το οποιοδήποτε πτυχίο ΤΕΙ. Το λέει άλλωστε και ο τίτλος που νομίζω ότι είναι αρκετά ευδιάκριτος με το που μπαίνει κάποιος. Στους απόφοιτους ΤΕΙ απευθύνεται και μόνο. Γιατί κάποιος πρέπει να τους ενώσει και αφού δεν το κάνει κανείς θα το κάνουμε εμείς από εδώ αυτή την θέση. Και επειδή ελεύθερο μέσο είναι το internet καλοδεχούμενοι είναι και οι διπλωματούχοι συνάδελφοι μας με την όποια άποψη και εάν έχουν. Διάλογο θέλουμε και όχι πόλεμο. Και μεταξύ μας και με τους διπλωματούχους. Την συνύπαρξη μας κυνηγάμε μέσα στο ΤΕΕ του μέλλοντος. Το εύκολο είναι να σκοτωθούμε. Το πολιτισμένο, και το ποιο δύσκολο, είναι να συζητήσουμε.

Δεύτερο. Το blog αυτό φτιάχτηκε για να σας ενημερώσει. Και μόνο. Είναι δική σας ευθύνη πως αφομοιώνετε τις πληροφορίες που διαβάζετε στην θέση αυτή. Έτσι μόλις κλείνετε τον υπολογιστή σας έχετε δύο επιλογές. Η να πάτε στον καναπέ ή για καφέ συνεχίζοντας να κάνετε τίποτα για τα προβλήματα σας ή να δραστηριοποιηθείτε με οποιοδήποτε τρόπο στην κατεύθυνσης της επίλυσης των δικών σας προβλημάτων. Πιστεύω να προσέξατε πως τόνισα επαρκώς πως τα προβλήματα δικά σας είναι και εσείς έχετε την ευθύνη της επίλυσης τους. Εάν δεν κάνετε τίποτα μην κατηγορείτε κανένα. Ούτε συνάδελφο μα ούτε και τους επισκέπτες μας διπλωματούχους.

Τρίτο. Οι διαχειριστές του blog αυτού έχουν πολιτικές πεποιθήσεις όπως άλλωστε έχετε όλοι σας. Αυτό όμως δεν μας λύνει κανένα από τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουμε αναφέρει από εδώ. Άρα, σαν ενεργοί πολίτες, κρατάμε το πολιτικό και ρίχνουμε το κομματικό στο καλάθι των αχρήστων. Το κομματικό θα το θυμηθούμε δέκα λεπτά πριν την κάλπη και μετά την ψηφοδόχο θα το ξεχάσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αφεντικό βρίσκω ότι ώρα θέλω. Δικαιώματα δύσκολα. Για αυτά πρέπει να παλέψουμε. Ίσως λίγο περισσότερο από ότι παλεύουν άλλες κοινωνικές ομάδες της πατρίδας μας.

Τέταρτο. Ο κλάδος την τελευταία φορά που κινήθηκε στοιχειωδώς ήταν το 1960. Εμείς η νέα γενιά, βάζω και τον εαυτόν μου μέσα, ξυπνήσαμε μετά από 50 χρόνια ζαλισμένοι και ξεσκέπαστοι. Και έτσι δεν πρέπει να μας φταίει κανένας. Ούτε οι διπλωματούχοι μα και ούτε και το ΤΕΕ. Και οι διπλωματούχοι δεν φταίνε γιατί βλέπουν κάποιους, αγράμματους τους έχουν πει ότι είμαστε, που πάνε να τους πάρουν αυτό που θεωρούν δικό τους. Πέρα του ότι είναι ανενημέρωτοι να ξέρετε ότι αντιδρούν ενστικτωδώς όπως θα αντιδρούσε κάθε ένας από εμάς όταν κάποιος άγνωστος πάει να του πάρει κάτι δικό του. Αμύνονται εάν δεν επιτίθενται. Αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του καθενός τους. Το ΤΕΕ δεν φταίει επίσης γιατί αυτό που κάνει σήμερα είναι να εισπράττει τα κέρδη μιας εξαιρετικά μακρόχρονης επένδυσης που έχουν κάνει όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις του προκειμένου να πλασαριστούν τα μέλη τους στην καλύτερη δυνατόν κοινωνική και οικονομική θέση. Δεν ξέρω εάν υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος για την ΔΕ αλλά πολιτικό σίγουρα. Δεν μπορούμε λοιπόν να τους κατηγορήσουμε για καλοδιαχείρηση και επιτυχή διοίκηση. Σε αυτά τα δύο μόνο να τους συγχαρούμε μπορούμε και όσο ποιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο ποιο γρήγορα θα φτάσουμε στην λύση των προβλημάτων που μας παιδεύουν 50 χρόνια τώρα.

Πέμπτο και τελευταίο. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι στεγανό. Η οικογενειοκρατία είναι το κυρίαρχο συστατικό του. Για να κρατηθεί λοιπόν όλο αυτό το οικοδόμημα έχει μοιράσει χρήμα και εξουσία σε διάφορους παρατρεχάμενους που σε κανονικές συνθήκες όλοι τους είναι άχρηστοι του κερατά. Όλοι αυτοί είναι ο στρατός του κάθε πολιτευτή/βουλευτή που εξυπηρετεί την άνοδο του καταλληλότερου μπουμπούκου σε κυβερνητική θέση. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούν διάφορα κοινωνικά στηρίγματα που είτε είναι είτε πιστεύουν ότι είναι ισχυρά. Εκεί παίζει το ΤΕΕ και όχι με δική του ευθύνη. Το ΤΕΕ το μόνο που κάνει είναι να παίζει με την ανάγκη και το ψώνιο των μπουμπούκων. Καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα όλο τον κενό χώρο που ΕΜΕΙΣ αμαχητί του αφήσαμε. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι μπορούν να παραληφθούν σαν ευκόλως εννοούμενα.

Τώρα εάν από όλα αυτά επιμένουμε και θέλουμε σώνει και καλά να κατηγορήσουμε κάποιον, βάζω και το εαυτόν μου μέσα, δεν έχουμε παρά να πάμε στον καθρέπτη για να δούμε τον υπαίτιο των δεινών μας.
Η αδράνεια μας, η αδιαφορία μας, η μιζέρια μας, η έλλειψη συμμετοχής, η ανύπαρκτη συνοχή μας έδωσαν χώρο και ΧΡΟΝΟ για να πετύχει το ΤΕΕ στον προγραμματισμό του.

Οι δικοί μας αντιπρόσωποι ήταν τραγικά ανεπαρκείς. Και αυτούς εμείς τους ψηφίσαμε.

Τους αφήσαμε χρόνια και χρόνια να λυμαίνονται την ΕΕΤΕΜ και δεν τους πετάξαμε ποτέ έξω όταν άρχισαν να θεωρούν εμάς κουκιά και την ΕΕΤΕΜ μαγαζάκι. Να έχετε υπόψη σας ότι το ΤΕΕ είναι μαγαζάρα και με νοοτροπία αρχοντοχωριάτη δεν πρόκειται να το ακουμπήσουμε ποτέ. Άπιαστο όνειρο θα παραμείνει στο αιώνα τον άπαντα.

Έτσι θα ήθελα να σας παρακαλέσω να είστε ήρεμοι, λογικοί και να σκεφτόσαστε κυρίως την απέναντι πλευρά. Εάν δεν τους καταλάβουμε δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε ποτέ.

Και αυτό σας το λέει κάποιος που ίσως αισθάνεται περισσότερο οργισμένος από πολλούς από εσάς λόγω της τριβής του με το θέμα.

Έτσι, για να το κάνω τελείως ξεκάθαρο, με το ΤΕΕ έχουμε μόνο μία διαφορά. Κάναμε μια αίτηση για να γίνουμε μέλη του και μας είπαν όχι. Επειδή διαφωνούμε με την άρνηση που εισπράξαμε απευθυνθήκαμε στα αρμόδια δικαστήρια και αυτά έχουν αναλάβει να δώσουν την λύση.
Πέρα αυτού ουδέν.

Με τους διπλωματούχους, τα παρόντα μέλη του ΤΕΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Απλώς έχουμε διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα.
Δικαίωμα μας και δικαιωμά τους είναι. Σεβαστά αμφότερα.

Ο κακός μας εαυτός μας έφτασε εδώ και πρέπει να πληρώσουμε.

Δεν φταίει κανένας άλλος παρά εμείς και μόνο εμείς.
Περισυλλογή λοιπόν και υπομονή. Κυρίως το δεύτερο που είναι απαραίτητη προυπόθεση για όλα τα άλλα.
Γεια σας.
Ένας αδούλωτος Μηχανικός