Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΑΛΜΑ 3ο-Επαγγελματικά Δικαιώματα ΤΕΙ (....... ώρα να σας φύγει ο τάκος)

Το σημερινό άρθρο γράφεται έχοντας υπ΄όψιν τις παρακάτω προυποθέσεις:

1-Την συνέντευξη του κου Στυλιανίδη στην δημοσιογράφο κα Μπενέκου όπου ανέφερε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ΤΕΙ με την κατάρτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σχολών που ακόμη δεν έχουν νομοθετηθεί «κινούνται στην εξομοίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με στόχο όχι την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων αλλά την αναβάθμιση των ΤΕΙ.». (σύνδεσμος εδώ)

2-Την ερώτηση της δημοσιογράφου «Παρατηρείται μία αντίδραση τις τελευταίες ημέρες από τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ στη δήλωσή σας ότι θα αναγνωρίσετε εντός του 2008 τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ. Ποιες είναι οι προθέσεις σας» στη οποία ο Υπουργός απαντώντας αυτός θα προχωρήσει όπως έχει δεσμευθεί τονίζοντας ότι «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της κοινωνίας.», που πολύ μα πάρα πολύ μου αρέσει (κρατήστε το και εσείς θα μας φανεί χρήσιμο σύντομα).

3-Οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας στις 6 Μαΐου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ όπου δήλωσε ότι τα κατασκευαστικά τμήματα των ΤΕΙ είναι σε επίπεδο βοηθών μηχανικών.

4- Η εμμονή του Υφυπουργού κου Ταλιαδούρου κατά την διάρκεια της απάντησης της επερώτησης των 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην αξιοποίηση της απόφασης 678/05 (κατάργηση 318) της Ολ. ΣτΕ σε βάρος των ΤΕΙ, η οποία, μετά και τους ν.2916/2001 και 3549/07 αποδεικνύει την εναγώνια προσπάθεια του Υφυπουργού να υποβαθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα μας με τις προτάσεις του, ώστε να ικανοποίηση το ΤΕΕ, όπως ορθά σχολιάζει η ΕΕΤΕΜ. (σύνδεσμος εδώ).

5-Την ομολογία του προέδρου του ΤΕΕ κου Αλαβάνου, όπου απαντώντας στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κου Παπανδρέου, αποκάλυψε ότι το ΤΕΕ συζητάει με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας πίσω απο κλειστές πόρτες για εμάς, χωρίς εμάς σε ένα διάλογο που βρίσκεται μάλιστα στο τέλος του. (σύνδεσμος εδώ)

Δεν θέλω να εκφρασθώ περί αντίληψης της Δημοκρατίας απο τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας γιατί θα είμαι υπερβολικά αγενής. Θα περιορισθώ προς το παρόν να σημειώσω ότι βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και ότι η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μας υπολογίζει για τέτοιους. Αν δε συνδιάσουμε την στάση του κου Στυλιανίδη και του κου Ταλιαδούρου με την στάση της απελθούσας προηγούμενης ηγεσίας της κας Γιαννάκου και του κου Καλού, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το αναλύσω ξανά ότι μία πρέπει να ειναι η στάση του κλάδου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όσο αφορά τον κο Καραμανλή.

ΜΑΥΡΟ και μόνο ΜΑΥΡΟ στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που μόνο δημοκρατία δεν αναδύει.

ΜΑΥΡΟ απο το 5% έως 19% της δύναμης του εκλογικού σώματος.

Μόνο αυτό μπορεί να φέρει σε ισορροπία το ισοζύγιο ισχύος και να εξασφαλίσει επαρκή ανταλλάγματα για την αλλαγή που έρχεται.

Και αυτό γιατί η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο μας κορόϊδεύει όπως μας κορόϊδευε και η προηγούμενη αλλά επειδή έχει εμπλουτίσει το ρεπερτόριο της.

Προσανατολίζεται να μας αφαιρέσει δικαιώματα.

Και όπως σωστά σας είχα επισημάνει αμέσως μετά τις εκλογές της ΕΕΤΕΜ, θεώρησαν το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΑΚΕ στις εκλογές μικρό και αναστρέψιμο. Για τον λόγο αυτό σας έλεγα ότι στην επόμενη συνάντηση μας με τον κο Καραμανλή, που είναι η επερχόμενη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ, θα μας αντιμετωπίσουν σε κατώτερη θέση απο αυτή που μας υπολόγιζαν πρίν απο τις εκλογές.

Το γεγονός αυτό επιτείνεται και απο τα θετικά πολιτικά αποτελέσματα που συλλέγει η ΝΔ απο τον στενό κομματικό περίγυρο του εθνικού οίκου ανοχής, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και το οριακό σημείο που έχουν φθάσει όλοι οι μεταπολιτευτικοί κομματικοί σχηματισμοί.

Αλλά και εμείς δεν είμαστε ανύμποροι.

Δημοκρατία έχουμε. Θυμάστε;

Και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και μονοπώλια.

Υπάρχουν εναλλακτικές και μάλιστα με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα σας με επιβεβαιώνουν.

Όλα στο μυαλό του ανθρώπου είναι.

Εάν πιστέψουμε ότι μας αδικούν και μείνουμε στο παράπονο ρωτόντας μέσα μας το τι μπορώ να κάνω εγώ ο ανύμπορος, όπως κάνει και η ΕΕΤΕΜ χρόνια τώρα, τότε η υπόθεση μας θα εκφυλισθεί.

Και για να το κάνω λιανά, εάν εμείς αισθανόμασθε αδύνατοι και ανύμποροι, το ΤΕΕ αισθάνεται παντοδύναμο και Υπουργός μαζί με τον Υφυπουργό Παιδείας νιώθουν είναι στο απυρόβλητο, τότε τα δικαιώματα μας θα αρχίσουν να φθίνουν όλο και ποιό γρήγορα μέχρι τελικής επίτευξης του τελικού στόχου του ΤΕΕ που είναι η πλήρης εξάληψη τους.

Θα ήθελα δε να σας παρακαλέσω να μην το παρεξηγήτε το πράγμα. Δείτε το θετικά. Με αυτή την πρακτική άλλωστε και οι αγράματοι πρόγονοι μας ισχυροποιούσαν την κοινωνική τους θέση με το να συμπεθεριάζουνε κάνοντας γάμους με τις ισχυρές οικογένειες και όχι με τις αδύναμες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα με το ΤΕΕ και το Υπουργείο Παιδείας.

Αν τώρα σκέφτεστε ότι αυτό δεν είναι σωστό και δημοκρατικό να ξέρετε ότι δεν τους νοιάζει.

Ειδικά όπως συμπεριφέρετε και αντιδρά ο κλάδος.

Σαν τον τέλεια ΑΝΙΚΑΝΟ και ΑΔΥΝΑΜΟ οργανισμό.

Νομίζω ότι θα ειναι κατανοητή απο όλους σας η σκέψη ότι χρειαζόμαστε κάποια εφόδια για να αντισταθούμε και να μην μας εξαφανίσουν καθώς και συνοχή στις αντιδράσεις μας.

Προπάντων συνοχή.

Χρειαζόμαστε σταθερές για να πιαστούμε και να σταματήσουμε την διολήσθηση. Σε ποιό απλά ελληνικά, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση γατί η αποδοχή της διολήσθησης μόνο σε δυσμενέστερες θέσεις μπορεί να μας οδηγήσει.

Οι σταθερές αυτές πρέπει να είναι κοινής αποδοχής και αντικειμενικές.

Άρα μόνο ο νόμος μπορεί να μας εφοδιάσει με τέτοιες.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι οπλοστάσιο έχουμε.

Πρίν απο αρκετό καιρό δημοσίευσα ένα έγγραφο του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) χρονολογίας 1993 με βάση το οποίο η Ελληνική πολιτεία όριζε ότι το πτυχίο που παρέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Fachhochschulen είναι ισότιμο με αυτό των ΤΕΙ του τότε. Των ΤΕΙ του 1993. Το δημοσιεύω και σήμερα για να μην ψάχνεστε.


Επειδή το έγγραφο αυτό μάλλον το είδατε και δεν το εκτιμήσατε, καταγράφω το δίκαιο που αναδύει υπέρ των ΤΕΙ σύμφωνα με το ισχύον διοικητικό δίκαιο (για 2008 μιλάμε). Να θυμάσθε διαβάζοντας τις παρακάτω παραγράφους ότι όλη η διοικητική διαδικασία που θα δείτε απο εδώ και κάτω ήταν η απελπισμένη αντίδραση του ΤΕΕ το 1993 για την διπλή υποβάθμιση, και των ΤΕΙ και των Fachhochschulen, προσπαθόντας να αποφύγει το πικρό ποτήρι της ΕΕ. Πήγαν δηλαδή με ένα σπάρο για δύο τρυγώνια. Έκαναν όμως ένα στρατηγικό λάθος. Δεν υπολόγισαν τον ταχέως εξελισσόμενο λόγω ΕΕ κοινωνικό περίγυρο. Εδώ τότε μας ψέλλιζαν δειλά για εκσυχρονισμό την στιγμή που στην Ευρώπη οι κοινωνίες επαναστατούσαν και μεταμορφώνονταν σε πολυφυλετικές, πολυμορφικές και πολυπολιτισμικές μέσα σε καθεστώς πλήρους αναγνώρησης όλων των δικαιωμάτων που πρόβαλε η κάθε κοινωνική ομάδα. Εκεί δεν είχαν άλλη λύση. Εδώ όμως οι του ΤΕΕ αντέδρασαν άκαιρα με πρακτικές εθνοκάθαρσης και αποκλεισμών της διχαστικής εποχής των Βασιλικών Διαταγμάτων του 1940 στην εποχή της πλήρους δημοκρατίας που τότε άρχισε να ανατέλει και για τον τόπο μας. Να μην σας κρύψω δε ότι αυτή η ένδειξη αποπροσανατολισμού και απώλειας αντικειμενικού στόχου που δείχνει η κίνηση τους αυτή μου δίνει ελπίδες για την συνέχεια και την θετική εξέλιξη της υπόθεσης μας.

Δείτε λοπόν πως ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΜΕ ότι έχουμε δικαίωμα με την ΠΑΡΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για εγγραφή μας στο ΤΕΕ σαν ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ και με ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τα οποία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ τον κώλο τους κάτω να κτυπούν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γραμματείς και Φαρισαίοι.

Και αυτό γιατί διαγαλαξιακά απο κανένα νόμο δεν επιτρέπεται η αφαίρεση δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί κάτω απο συγκεκριμένο νομοθετικό καθεστώς. Ο πολίτης πάντα κρίνεται με την ευνοϊκότερη για αυτόν διάταξη και όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει δικαιώματα διώκεται.

Δικό σας.


1.Το 1992 σύμφωνα με την γενική απόφαση του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. περί Fachhochschulen (282/26.6.1992), και μετά απο αίτηση των πρώτων αποφοίτων των σχολών αυτών που αποφάσισαν να εργασθούν στην Ελλάδα, απορρίπτει την αίτηση τους και το ίδρυμα αυτό (το Fachhochschulen δηλαδή) ΔΕΝ αναγνωρίζεται ως ομοταγές των ημεδαπών τότε ΑΕΙ. Το ΔΙΚΑΤΣΑ βασίστηκε στο γεγονός ότι η διάρκεια σπουδών στα ιδρύματα αυτά είναι επτά (7) εξάμηνα, ενώ στα αντίστοιχα ημεδαπά είναι δέκα (10) εξάμηνα. Η κρίση αυτή του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ επικυρώθηκε δυο φορές από το ΣτΕ με τις αποφάσεις 3156/2001 & 1932/2002 του ΣΤ’ Τμηματος. Άρα πίσω δεν πάει. Μόνο εμπρός.

2. Το 1993 το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Π.Δ. 567/1984-ΦΕΚ 204 Α’ άρθρο 1 και 2) με την απόφαση του 32/7.12.1993 που σας παρουσιάζω εδώ ξανά, καθόρισε ότι τα πτυχία των αποφοίτων Fachhochschulen, χωρίς άλλο πρόσθετο προσόν, είναι ισότιμα με αυτά των Ανώτερων ΤΕΙ ομόφωνα. Την χρονική περίοδο εκείνη υπήρχαν στην χώρα μόνο τα Ανώτατα και τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έκτοτε με βάση την απόφαση αυτή του ΙΤΕ οι απόφοιτοι Fachhochschulen, ως κάτοχοι πτυχίου της Ανώτερης βαθμίδας σπουδών, επιχειρούν με την ιδιότητα και τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τεχνολόγου Μηχανικού των ΤΕΙ.

3. Την ιδία χρονιά, το 1993 δηλαδή, τα πτυχία των Ανώτερων ΤΕΙ, λόγω του Ν. 1865/89 (Άρθρο 5 παρ. 1) η έκδοση του οποίου προηγήθηκε των δυο αποφάσεων του ΔΙΚΑΤΣΑ και του ΙΤΕ περί Fachhochschulen, ήταν ήδη ισότιμα με αυτά των ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ του Ν. 298/76 και ΤΕΙ Ν. 1404/83. Δηλαδή τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ του Ν. 1404/83 την χρονιά εκείνη ανήκαν στην Ανώτερη Βαθμίδα Εκπαίδευσης μαζί με αυτά των Fachhochschulen. Άρα και το περίφημο Άρθρο 16 έτσι όπως είναι τώρα και μας ορίζει Ανώτερους μια χαρά άρθρο είναι. Δεν μας χρειάζεται καμμία αλλαγή. Μην σας παραμυθιάζει η ΝΔ. Μόνο το ΤΕΕ μπορεί να επωφεληθεί απο αυτή την αλλαγή και μόνο. Όχι εμείς. Θα βρούν την ευκαιρία που γύρευαν να χωρίσουν τα ΤΕΙ στα πρίν και μετά την έκδοση του Ν. 2916/2001.


4. Η απόφαση 32/7.12.1993 του ΙΤΕ εφαρμόζετε ανεπιφύλακτα από την Ελληνική Διοίκηση μέχρι σήμερα (δεκαπένετε χρόνια) με την έγκριση όλων των Υπουργών που θήτευσαν στο Υπουργείο Παιδείας. Και αυτό γιατί, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο εποπτευόμενο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά δημοσία υπηρεσία υπαγόμενη σ' αυτόν, και έτσι εαν ο κάθε Υπουργός (και πέρασαν πολλοί απο το 1993) ήθελε να κρίνει ότι η διοικητική αυτή πράξη που εκδόθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου δεν είναι νόμιμη, είχε την εξουσία και δέκαπεντε χρόνια καιρό, ασκώντας ιεραρχικό έλεγχο νομιμότητας που δικαιούται, να ακυρώσει την πράξη αυτή. Αλλά δεν το έκανε κανένας Υπουργός. Άρα η απόφαση είναι νόμιμη και προ πάντων εφαρμόσιμη σήμερα.


5. Ο νομοθέτης ασχολήθηκε διαχρονικά με τα ΤΕΙ και μετά από το 1983 όπου αυτά ιδρύθηκαν ως Ανώτερα ( Ν. 1404/83) και κατάρτησε δύο ακόμη νόμους, τον Ν. 2916/2001 και τον Ν. 3549/2007 με βάση τους οποίους τα μετέτρεψε σε Ανώτατα. Επίσης, ταυτόχρονα με την έκδοση των νέων τότε νόμων αναμόρφωσε τον Ν. 1404/1983 (ιδρυτικός των Ανώτερων ΤΕΙ) όσο θεώρησε απαραίτητο για την αναμόρφωση των Ανώτερων ΤΕΙ σε Ανώτατα χωρίς παράλληλα να τροποποιήσει τον Ν. 1865/1989 (παρ. 1 Άρθρο 5) και τις δύο φορές που ασχολήθηκε μ’ αυτά. Αποτέλεσμα της νομοθετικής διαδικασίας αυτής είναι ότι τα πτυχία των Ανώτερων ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ να είναι ισότιμα με τα πτυχία Ανώτατων ΤΕΙ διάρκειας σπουδών οκτώ εξαμήνων. Να σημειώσω εδώ ότι στα ΤΕΙ υπάρχει ένα εξάμηνο περισσότερο από τα επτά των Fachhochschulen και ότι ακόμη και σήμερα σε καμμία σχολή ενδιαφέροντος ΤΕΕ δεν έχουν ορισθεί επαγγελματικά δικαιώματα.

6. Η ισοτιμία των πτυχίων των Ανώτερων ΤΕΙ με αυτά των Ανώτατων την κρίσιμη στιγμή όπου τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε Ανώτατα με την έκδοση του Ν. 2916/2001 επιβεβαιώνεται τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου αυτού όσο και από τον ίδιο τον νόμο στο Άρθρο 5 παρ. 12γ. Εκεί ο νομοθέτης το λέει καθαρά. Τα πτυχία πρίν και μετά απο την εφαρμογή του νόμου είναι ισότιμα και με κοινά επαγγελματικά δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό δεν κατάργησε τον Ν. 1404/83 και τον 1865/89, αν και είχε αυτή την ευχέρεια όχι μία αλλά δύο φορές.

7. Η ίδια ισοτιμία μεταξύ των Ανώτερων και Ανώτατων ΤΕΙ επιβεβαιώνεται και από το σκεπτικό της αρνητικής για τον κλάδο απόφασης 2028/06 του Αρείου Πάγου (Β2’ πολιτικό τμήμα) και από την 161/2003 όμοια του ΣτΕ (Β1’ πολιτικό τμήμα). Έτσι, εάν ισχύει η αρχή της ισότητας έναντι των νόμων, η ισοτιμία αυτή ισχύει και για τα πτυχία Fachhochschulen.

8. Το 2003 οι απόφοιτοι των σχολών Fachhochschulen με εφαρμογή ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΟΜΟΥ, του Π.Δ. 165/2000, έγιναν δεκτοί στο ΤΕΕ σαν Διπλωματούχοι Μηχανικοί Ανώτατης Εκπαίδευσης αποκτώντας αντίστοιχα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα με μοναδικό προσόν το πτυχίο τους από τα Fachhochschulen και χωρίς καμία πρόσθετη εξέταση (αποφάσεις ΣτΕ 1333/2003, 1332/2003 και 1329/2003 τμήμα Δ’),

9. Τα ΤΕΙ έχουν γίνει πλέον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με δυο συνεχόμενους νόμους, τον Ν. 2916/2001-11.6.2001-ΦΕΚ 114 Α' και το Ν. 3549/2007-20.03.2007-ΦΕΚ 69 Α’, αλλά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ακόμη,

10. Με δεδομένη την συνέχεια της διοίκησης, η απόφαση 32/7.12.1993 του ΙΤΕ περί Ακαδημαϊκής ισοτιμίας των Ανώτερων ΤΕΙ του Ν. 1404/83 με τα Fachhochschulen είναι ακόμη και σήμερα εν ισχύ και μάλιστα μετά τις δύο προαναφερθέντες αναμορφώσεις του Ν. 1404/83 των Ανώτερων ΤΕΙ με τους Ν. 2916/01 και Ν. 3549/07 με βάση τους οποίους τα ΤΕΙ έγιναν Ανώτατα και με το Ν. 1865/89 οι ιδιότητες που προστέθηκαν μεταφέρθηκαν στους κατόχους πτυχίου ΚΑΤΕΕ και στους Υπομηχανικούς ελέω Ν. 298/1976.

11. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών ΤΕΙ δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, όπως ο Ν. 1404/83 (στοιχείο γ' της παρ. 2 του άρθρου 25) ορίζει. Αναγκαστικά λοιπόν οι απόφοιτοι ΤΕΙ επιχειρούν σε Μη Ρυθμιζόμενο Νομοθετικά Επάγγελμα από το 1983 με αποκλειστικό υπαίτιο γι’ αυτό την Ελληνική Διοίκηση.

12. Οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ γίνονται ήδη δεκτοί στο Σύλλογο Γερμανών Μηχανικών VDI σαν διπλωματούχοι Μηχανικοί με μοναδικό προσόν τους την κτήση του πτυχίου τους ισότιμα με τους αποφοίτους των σχολών Fachhochschulen. Έτσι η συνεχιζόμενη παραμονή των Μηχανικών ΤΕΙ της ημεδαπής εκτός ΤΕΕ και εντός VDI, χωρίς τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν χορηγηθεί στους κατόχους πτυχίου Fachhochschulen εδώ στην Ελλάδα, δημιουργείτε κώλυμα στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζοντας μονομερώς απο την Ελληνική πολιτεία την συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ.

13 (και το καλύτερο). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΣΤΡΑΝ κατά της Ελλάδος της 9.12.1994, παρ. 46 και 49, Δ 26, 239. Εκεί ο δικαστής αποφασίζει τελεσίδικα ότι, «... ανεξαρτήτως των ανωτέρω (ΣΓ: απο την εκάστοτε υπόθεση και το ιστορικό της δηλαδή), από τις αρχές του Κράτους δικαίου, οι οποίες κατοχυρώνονται όχι μόνο από το Σύνταγμα αλλά και με το άρθρο 3 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κυρώθηκε με το ΝΔ 196/1974 και απέκτησε ισχύ υπέρτερη από τυπικό νόμο, κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, συνάγεται ότι, εφόσον με βάση ορισμένο νομοθετικό καθεστώς αποκτήθηκαν δικαιώματα από τους διοικουμένους (ΣΓ: απόφαση ΙΤΕ 32/7.12.1993 και ΔΙΚΑΤΣΑ 282/26.6.1992), δεν είναι επιτρεπτό να καταργούνται τα δικαιώματα αυτά με νεότερο νόμο (ΣΓ: το ΠΔ 165/2000 με βάση τον οποίο οι απόφοιτοι Fachhochschulen έγιναν δεκτοί στο ΤΕΕ ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί με πλήρη δικαιώματα και εμείς οι ισότιμοι τους παραμείναμε χωρίς δικαιώματα), ο οποίος καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς ενώπιον της Διοικήσεως υποθέσεις (ΣΓ: εκκρεμμότητα έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων ΤΕΙ), εφόσον οι υποθέσεις αυτές παρέμειναν εκκρεμείς ενώπιον της Διοικήσεως αδικαιολόγητα επί μακρό χρονικό διάστημα με αποκλειστική υπαιτιότητα των διοικητικών οργάνων (ΣΓ: 25 χρόνια τώρα από την εποχή του 1404/83), με αποτέλεσμα να καταλαμβάνονται από τον νεότερο νόμο (ΣΓ: το ΠΔ 165/2000), ενώ αν τα αρμόδια διοικητικά όργανα προέβαιναν εγκαίρως στη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών (ΣΓ: στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ), όπως είχαν υποχρέωση, δεν θα καταλαμβάνονταν οι υποθέσεις αυτές από τον νεότερο καταργητικό των σχετικών δικαιωμάτων νόμο.»

Λένε δηλαδή όλα τα παραπάνω που διαβάσατε ότι το 2000 οι εκπρόσωποι της Ελληνικής πολιτείας επι Υπουργείας κου Ευθυμίου παρακαλώ απο την μία (και ο οποίος μαζί με το ΠΑΣΟΚ μας ΩΦΕΙΛΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ έκτοτε) και οι του ΤΕΕ απο την άλλη, συζητώντας πάλι πίσω απο κλειστές πόρτες, όπως συμβαίνει ακριβώς τώρα μετά την ομολογία του κου Αλαβάνου, έβγαλαν ένα αντισυνταγματικό Προεδρικό Διάταγμα (το 165/2000 που αφορά την μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 της τότε ΕΟΚ στην Ελληνική νομοθεσία) το οποίο για να είναι νόμιμο έπρεπε να συμεριλαμβάνει λόγω της ισχύουσας ακόμη και σήμερα απόφασης του ΙΤΕ, και τους ισότιμους απόφοιτους των σχολών ημεδαπής που ήταν και είναι τα ΤΕΙ.

Και ο κος Ευθυμίου όχι μόνο σαν Υπουργός αλλά και σαν ορκισμένος εγγυητής της εφαρμογής των Συνταγματικών μας δικαιωμάτων ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.

Και για να προλάβω κανένα παρεξηγημένο ΠΑΣΟΚο επιτρέψετε μου να παρατηρήσω ότι:
Α) Λόγος: ο κος Ευθυμίου είναι ένας καλός άνθρωπος. Αντίλογος: Οι κακοί είναι στην φυλακή.
Β) Λόγος: Δεν ήξερε. Αντίλογος: Εάν δεν ήξερε όχι για Υπουργός δεν κάνει αλλά ούτε για κλητήρας στην είσοδο του Υπουργείου του.
Γ) Λόγος: Τον πίασανε Κώτσο τα σαϊνια του ΤΕΕ. Αντίλογος: ότι και ο αμέσως επάνω.
Δ) Λόγος: Του το επέβαλε ο κακός Σημίτης. Αντίλογος: Ο σοσιαλιστής που σέβεται τον ευατόν του και τις αρχές του, όταν διατάσσεται να τις παραβεί, παραιτήτε και δεν κάθετε σαν κότα στο κοτέτσι της εξουσίας.
Ε) καμμιά άλλη καλή ιδέα για το τι μας έστεισε το ΠΑΣΟΚ το 2000; Το e-mail της θέσης anotata_tei@yahoo.gr στην διάθεση σας.

Ύστερα απο όλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι ο υπολογιστής σας είναι ανέπαφος και όσοι φουντώσατε πήρατε χαπάκι και ηρεμίσατε. Σας είχα προειδοποιήσει άλλωστε.

Ας κάνουμε μιά στάση να πάρουμε ανάσα και να κάνουμε έναν προσωρινό απολογισμό.

Με μία αίτηση σας γίνατε μέλη στο Γερμανικό Επιμελητήριο το VDI. Απο την ανώνυμη και επι σαράντα-πέντε χρόνια ανύμπορη ΕΕΤΕΜ μπήκατε στα Γερμανικά σαλόνια με την μία.

Και αυτό σας δίνει δικαιώματα ξέρετε. Αυτά που θα ζητήσουμε κατ’ ευθείαν απο το ΤΕΕ με την αίτηση που θα σας παρουσιάσω στο επόμενο μου άρθρο στις επόμενες πέντε ημέρες.

Η κατάσταση εξελίσετε όπως ακριβώς σας την περιέγραψα. Τόσο ευθεία όσο και ο πύραυλος που κτυπά το πλοίο. Σύντομα δε θα σας δείξω ότι το θωρηκτο ΤΕΕ είναι χάρτινο και η δική μας μιζέρια, αδιαφορία, ανοργανωσιά, τσαπατσουλιά και υποχωρητικότητα το έκαναν να φαίνεται τεράστιο και ανίκητο.

Θα σας δείξω ότι με παρανομίες και ψέματα μας κρατάνε στο περιθώρειο τριάντα χρόνια τώρα. Και οι συνεργοί τους είναι οι πολιτικοί μας. Με τους οποίους θα λογαριασθούμε σύντομα. Οι άλλοι του ΤΕΕ δεν έκαναν παρά την δουλειά τους χρησιμοποιόντας ψεύτες που δήλωναν εθνοσωτήρες.

Μέσα στο πενταήμερο έχετε αρκετό χρόνο για τρία πράγματα.

Πρώτον. Να ρωτήσετε έναν δικηγόρο (θέλετε ειδικότητα Συνταγματικού Δικαίου ή Εργατολόγο και όχι διαζυγιολόγο) γιατι σε αρνητική απάντηση του ΤΕΕ θα σας χρειασθεί σύντομα.

Δεύτερο. Ψαχτείτε βαθεία μέσα σας. Δώστε απάντηση στο ερώτημα που σας έχω βάλει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Θέλετε το όνομα σας να μείνει στην ιστορία του τόπου; Θέλετε να φαίνεται στο μέλλον ότι και εσείς περάσατε απο εδώ; Θελετε να μείνουν ίχνη απο το πέρασμα σας απο αυτόν τον καταραμένο τόπο; Σεβόσαστε τα νιάτα και τις σπουδές σας;

Τρίτο. Μεταφράζετε επίσημα στα ελληνικά την βεβαίωση εγγραφής στο VDI.

Εάν απαντήσετε ναι, τότε ραντεβού σε πέντε περίπου ημέρες για την αίτηση στο ΤΕΕ.

Εάν η απάντηση είναι όχι, κάντε στην άκρη για αυτούς που θα τιμήσουν τους προγόνους μας. Παρακολουθήστε πως γράφετε η ιστορία. Μείνετε απλοί θεατές της.

Μύνημα προς τους Διπλωματούχους συναδέλφους: Φίλοι μου δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθανόσαστε πικρία και απογοήτευση με αυτά που διαβάσατε παραπάνω. Θύματα της ίδιας παράλογης πολιτικής είσαστε και εσείς όπως και εμείς. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι σε εμάς προσπάθησαν να μας μάθουν ότι είμαστε κατώτεροι την στιγμή που σε εσάς μάθαιναν ότι είστε ανώτεροι. Το πόσο πολύ και πόσο καλά σπουδάσατε δεν το κάνατε για τις συνδικάλες του ΤΕΕ που πρόσφατα σας φυστίκωσαν ανελεήτα με το νέο ασφαλιστικό και τις αυξημένες εισφορές την στιγμή που μας κρατάνε ανασφάλιστους, στερώντας μας την δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά το ΤΣΜΕΔΕ με χαμηλές εισφορές και τη δική μας συμμετοχή, αλλά για να προσφέρετε στην Ελληνική κοινωνία. Εάν ψάξετε βαθεία μέσα σας, βάζω στοίχημα για αυτό, ποτέ δεν είπατε στα 15 σας όταν προγραμματίζατε την ζωή σας ότι εγώ θα γίνω Διπλωματούχος Μηχανικός αλλά με την προυπόθεση τα ΤΕΙ να μην έχουν δικαιώματα. Αυτό προέκυψε αργότερα και το μόνο που εξυπηρετεί είναι αυτούς που τα λένε με Υπουργούς και ελέγχουν την Τράπεζα του ΤΣΜΕΔΕ. Είστε οι στρατιώτες που πάντα χωρίς διαιώματα εκτελούν διαταγές στον πόλεμο εξουσίας που παίζετε στο στενό περιβάλλον της δοιηκούσας του ΤΕΕ. Και να σκοτωθούμε εμείς στο επίπεδο μας να θυμάστε ότι οι στρατηγοί μας θα πίνουν και θα γλεντάνε στα μετώπισθεν και στο τέλος θα πάρουν και τις αποφάσεις για την εκεχειρία θα έρθει (θα κρίνουν εκ του ασφαλούς δηλαδή την είσοδο μας στο ΤΕΕ). Μην βάζετε λοιπόν υποψηφιότητα για θύμα. Αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα και στο τέλος θα τα βρούν. Δεχθήτε την αλλαγή που έρχεται. Είναι κοινωνική ανάγκη κόντρα σε ένα σύστημα. Θυμηθήτε ότι όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε το σύστημα ήταν εκεί, αλλά δεν δούλεψε γιατί οι κοινωνικές συνθήκες ήταν ώριμες για την αλλαγή οπως και τώρα εδώ. Μόνο εμείς μείναμε εκτός ΤΕΕ απο ολόκληρη την Ευρώπη.

Μύνημα πρός τον κο Στυλιανίδη και κο Ταλιαδούρο: Κύριοι, ο κλάδος περιμένει τριάντα χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα. Εάν αντι αυτών μας παραχωρήσετε χάντρες και καθρεπτάκια θα σας παραπέμψω να τα δώσετε στους Αρχιτέκονες Μηχανικούς Διπλωματούχους Παρισίου οι οποίοι με κανένα μάθημα ηλεκτρολογίας στο πρόγραμμα σπουδών τους, μετά το ΔΟΑΤΑΠ, εγγράφονται στο ΤΕΕ και αποκτούν δικαιώματα ηλεκτρολογικων που δεν έχουν οι απόφοιτοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕΙ που τα ηλεκτρολογικά είναι αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο επι τέσσερα συναπτά έτη σπουδών. Αυτοί μάλλον μπορούν να τα εκτιμήσουν καλύτερα απο εμάς. Να σας δηλώσω δε ότι εάν επιχειρηθεί απο το Υπουργείο σας κατα την διαδικασία έκδοσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων οτιδήποτε άλλο εκτός απο απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα όπως η νομιμότητα επιβάλλει θα μας βρείτε απέναντι. Όχι στο πεζοδρόμιο. Στο δικαστήριο. Όλους μαζί.
Μύνημα προς την ΕΕΤΕΜ: Πάλι με τα τσαρούχια σας πήρε ο ύπνος. Πείτε στο κο Δημόπουλο ρε παιδιά να αλλάξει πλευρό γιατί θα τσαλακώσει τις φούντες. Και άντε μετά να είναι ευπρεπής όταν μας αντιπροσωπεύσει στο ΤΕΕ, στο Υπουργείο, στην Περιφέρεια, στην Νομαρχία, στον Γραμματέα, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΤΕ,στην ΔΕΠΑ και όπου αλλού. Ερώτηση: Και αυτή η κα Μανίκα τι κάνει; Απάντηση: κοιμάτε ποιό βαριά απο τον κο Δημόπουλο.

Γεία σας.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός. (Βαγγέλη μου έβγαλα και το -Διπλ. Δεν χρειάζεται κολαούζος. Δείγμα διχόνιας είναι και απο αυτή μπουχτήσαμε. Εάν δεν την σκοτώσουμε εμείς οι αδικημένοι δεν θα πεθάνει ποτέ.)

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

«ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 18/05/08, ένθετο «Ανάπτυξη», σελ. Β4. Η πολιτικής μας για εξασφάλιση διαπραγματευτικών ανταλλαγμάτων αρχίζει να δικαιώνεται.

Στο άρθρο του αυτό ο δημοσιογράφος κος Διον. Σταμπόγλης αναφέρει ότι είναι ζήτημα μηνών να ανοίξουν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Και σαν τέτοια, που είναι ενδιαφέροντος ΤΕΙ, αναφέρονται οι Αρχιτέκτονες, οι Γεωπόνοι, οι Μηχανικοί, οι Μηχανολόγοι, οι Ναυπηγοί, οι Οπτικοί, οι Οικονομολόγοι, οι Περιβαλλοντολόγοι, οι Πολεοδόμοι, οι Σχεδιαστές, οι Φυσικοθεραπευτές και οι Χημικοί.

Το σκεπτικό είναι απλό και βασίζεται στην σύμβαση προσχώρησης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ.

Και εξηγεί ο δημοσιογράφος «Όταν σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των σχεδίων νόμων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα αντιληφθούμε ότι ένας Ιρλανδός, Πολωνός, Λιθουανός ή οποιοδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ θα μπορεί να ασκεί στην Ελλάδα οποιοδήποτε επάγγελμα με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που το ασκεί και ο Έλληνας». Στην φάση αυτή ο κλάδος θα εξακολουθήσει να είναι όμηρος του ΤΕΕ. Οι μηχανικοί που θα έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα θα είναι τόσο διπλωματούχοι όσο θέλει το ΤΕΕ.

Και συμπληρώνει ο δημοσιογράφος «Παράλληλα, ο Έλληνας θα μπορεί να ασκεί χωρίς εμπόδια το επάγγελμα του στην Ουγγαρία, στην Εσθονία ή στην Πορτογαλία υπό τις ίδιες προυποθέσεις που το ασκεί και ο Ούγγρος, ο Εσθονός ή ο Πορτογάλλος». Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα για τους Πανεπιστήμονες του ΤΕΕ. Και αυτό γιατί στην Γερμανία π.χ., όσοι απο εμάς επέλεξαν να γίνουν μέλη VDI, αναγνωριζόμαστε σαν Διπλωματούχοι Μηχανικοί με απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα όπως και οι Γερμανοί συνάδελφοι μας που επέλεξαν για την εργασία τους την Ελλάδα.

Και επειδή και στην Γερμανία όλοι ίσοι έναντι των νόμων είναι, όπως και στην Ελλαδίτσα μας (δεν το γράφω χαϊδευτικά, προσδιορισμό διαφοράς μεταξύ του Γερμανικού μεγαλείου και Ελληνικής μιζέριας κάνω) τότε αρχίζουν τα ΤΕΙ και τα πτυχία τους, εκτός απο διπλώματα που έγιναν, να αποτελούν και πρόβλημα δημοκρατίας ενδο-ευρωπαϊκό.

Και αυτό γιατί μόνο στην Ελλάδα έχει συνδεθεί η ακαδημαϊκότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και μάλιστα με τρόπο συντριπτικό εις βάρος μας.

Θαυμάστε ισότητες και αναλογίες που ισχύουν τριάντα χρόνια τώρα «στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία» σε αντιπαράθεση ετών σπουδών με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΤΕΕ: πέντε=άπειρο,

ΤΕΙ: τέσσερα=μηδέν.

Μάλλον μετά τα γεννητούργια το βρέφος «Δημοκρατία» δόθηκε για παράνομη υιοθεσία στην οικογένεια ΤΕΕ (το θέμα αυτό θα το τεκμηριώσω σύντομα) και έτσι ο φυσικός του γονιός, ο Ελληνικός λαός, έχασε το μητρικό του δικαίωμα σε αυτό.

Και κάτι τελευταίο για τους απαισιόδοξους ή τους καθυστερημένους στην υποβολή αίτησης στο VDI.

Για αυτούς επεξηγεί αναλυτικά ο έγκριτος δημοσιογράφος «Με άλλα λόγια, όπως σήμερα κάποιος κάτοικος Πελοποννήσου μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του στη Στερεά Ελλάδα ή στην Ήπειρο, θα μπορεί και οποιοσδήποτε πολίτης της ΕΕ να ασκεί το επάγγελμα του σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ. Βέβαια, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί «τοπικού χαρακτήρα» για ορισμένα επαγγέλματα (π.χ. δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) αλλά και αυτοί θα καταργηθούν ως συνέπεια των καταργήσεων απο χώρα-μέλος σε άλλη χώρα-μέλος.» Πιστεύει κανένας από εσάς ότι όταν εμείς οι των ΤΕΙ πάμε για δουλεία στην Γερμανία, και μας δεχθούν όπως μας δέχονται σαν Διπλωματούχους, και μετά γυρίσουμε στην Ελλάδα μπορεί κάποιος, ο οποιοσδήποτε που λέει και ο δημοσιογράφος στο άρθρο του, να δώσει δίκιο στις επικλήσεις του ΤΕΕ ότι είμαστε περιορισμένης εμβέλειας Μηχανικοί μόνο για την Ελληνική επικράτεια;

Και όπως σας έχω ήδη γράψει πρώτα μπαίνει το πολιτικό θέμα και αμέσως μετά και το νομικό.

Να σας θυμίσω ότι βασικό άρθρο στην συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ είναι η ανεμπόδιστη κίνηση των εργαζομένων εντός των ορίων της Κοινότητας. Και εκεί δεν έχει ούτε μικρά γράμματα μα ούτε και προϋποθέσεις να φωτογραφίζουν τις επιθυμίες (= εντολές προς τους ντόπιους πολιτικούς) του ΤΕΕ.

Άρα καλά πάμε.

Όπως σας υποσχέθηκα. Οι αλλαγές στην ζωή σας θα αρχίσουν να συμβαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Έχουμε δρόμο ακόμη αλλά καλά πάμε.

Για πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια υπάρχει ελπίδα και στο χέρι μας είναι να την κάνουμε πραγματικότητα. Στο χέρι και στο μυαλό μας μόνο.

Για πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια ο κλάδος αποκτά διαπραγματευτικά ανταλλάγματα.

Και έχουμε πολλούς λογαριασμούς να κλείσουμε.

Ειδικά με τους πολιτικούς.

Και εσείς θα το δείτε και ο κος Στυλιανίδης θα το αισθανθεί σύντομα.

Θα το αισθανθεί όπως και εμείς αισθανόμαστε τον τριαντάχρονο αποκλεισμό από την κοινωνική ζωή του τόπου.
Προς χάριν του κατασκευασμένου μεγαλείου των πολιτικών και του πλουτισμού των μελών ΤΕΕ εις βάρος μας.

Γειά σας. Ραντεβού στο άρθρο για το 3ο άλμα.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός-Διπλ. (είπαμε Βαγγέλη μου ο νέος είναι ωραίος)

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Το άρθρο της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας. Πατέντες του παρελθόντος για την παράκαμψη των φορέων του Ελληνικού κράτους.

Συνάδελφοι,
Σήμερα σας παρουσιάζω ένα παλαιό άρθρο της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας, όπου σε μία πολύ καλή και συνοπτική δημοσιογραφική δουλειά, παρουσιάζεται και αναλύεται η αγωνία του κλάδου μας για αναγνώριση.

Μου το έστειλε φίλος της θέσης μας πρόσφατα. Και να ομολογήσω ότι κάποια απο τα αναφερόμενα δεν τα ήξερα. Τον ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Διαβάζοντας το λοιπόν να θυμάστε τα παρακάτω:
1-οι προσπάθειες αυτές που θα δείτε και θα διαβάσετε παρακάτω ήταν απο την αρχή καταδικασμένες. Και ο λόγος πολύ απλός. Όταν είσαι στην απέξω τριάντα χρόνια σαν και εμας, και διεκδικείς την είσοδο σου στο σύστημα, τότε, ποτέ μα ποτέ δεν είναι δυνατόν να πετύχει οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του. Για να ενταχθούμε σε αυτό νόμιμα, που είναι το επιθυμητό και το ζητούμενο, θα πρέπει να συναντηθούμε με αυτό. Να συγκρουσθούμε με αυτό, γιατί κακά τα ψέματα, παγιομένα συμφέροντα δεκαετιών έχουμε να ανατρέψουμε. Και ως γνωστόν τα παράλληλα δεν συναντιούνται ποτέ.

2-Η κοινωνική αδυναμία στον χώρο μας με την έλλειψη επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων υπάρχει με κρατική υπαιτιότητα και μόνο. Και αυτό λόγο της μονομερούς εξυπηρέτησης των συμφερόντων της συντεχνείας του ΤΕΕ απο την πολιτεία. Έτσι είναι φυσικό η απελπισία και η αγανάκτηση μερικών απο τους συναδέλφους να εκτονώνεται σε μεθόδους και πρακτικές που θα δείτε παρακάτω. Όσο για την παρεμβατικότητα νομικών να ξέρετε ότι και αυτή η πολιτεία την επιτρέπει ενώ θα έπρεπε να μας προστατεύει. Είναι η άλλη ισχυρή συντεχνεία της χώρας. Έτσι στο τρίγωνο ΤΕΕ, Δικηγόροι και ΤΕΙ πιέζεται και καταπιέζεται ο ανίσχυρος. Τα ΤΕΙ. Κλασσική περίπτωση διαπραγματευσης. Τελευταία αυτό το σύνδρομο το έννοιωσε και η ΕΕΤΕΜ στην Πάτρα. Ενώ οι συνάδελφοι έκαναν ότι και οι του ΤΕΕ μόνο αυτοι υπέστησαν κυρώσεις.

3-Για να πετύχει κάποια προσπάθεια αναγνώρισης μας απο την πολιτεία θα πρέπει να αναδύει δίκαιο. Δηλαδή με την πρώτη ματιά να λέει κάποιος ότι δίκιο έχουν. Και αυτό το ζητάς κατ’ ευθείαν στην πηγή, όπως ο πύραυλος κτυπάει το πλοίο. Στο ΤΕΕ. Για τον λόγο αυτό στο επόμενο άρθρο μου θα σας παρουσιάσω την νομική βάση με την οποία τεκμηριώνεται ότι με βάση το παρόν νομοθετικό καθεστώς της χώρας μας ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΕΕ ΣΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Και μην σας ακούσω να λέτε τι δεν κάνουν οι άλλοι για εσας. Μόνοι μας θα το διεκδικήσουμε. Η παλιοί λέγανε ότι η μάνα δεν ταϊζει το μωρό εάν αυτό δεν κλάψει. Και θα διαπιστώσετε ότι για κάθε Γολιάθ υπάρχει πάντα ένας Δαυίδ.

Δικό σας, και προσεγγίστε το με σκεπτικισμό.

«για την αναγνώριση του πτυχίου
Του ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Φωτ. ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στη χώρα της πατέντας, ακόμα και η επαγγελματική επάρκεια του γιατρού, του δικηγόρου ή του μηχανικού γίνεται αφορμή για να στηθούν τα πιο εκκεντρικά τεχνάσματα. Μια σειρά από τέτοιες αμφίβολης απόδοσης πατέντες που στοχεύουν σε παράκαμψη του ελληνικού κράτους, παρουσιάζει η «Κ.Ε.».

Στον ρόλο του εφευρέτη-ευρεσιτέχνη, μια δικηγόρος Αθήνας, αλλά και Βυτεμβέργης, που εκπροσωπεί πτυχιούχους από πολλές ειδικότητες. Επικαλούμενη την ελαστικότητα των κοινοτικών οδηγιών περί αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων (κυρίως 89/48, 85/93), επιχειρεί να παρακάμψει τους ελληνικούς φορείς αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (το ΣΑΕΙΤΤΕ και το ΔΙΚΑΤΣΑ) αλλά και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, όπως το ΤΕΕ. Λίγο παραπάνω από 30 χρόνων, η Κωνσταντίνα Φουντέα έχει καταφέρει με την δικηγορική της πολυδραστηριότητα να έχει μεγάλο πελατολόγιο αλλά, εξίσου, πολλούς εχθρούς.
Χρέωση 100 ευρώ.
Η προσωπική της ιστορία, όπως την διηγείται η ίδια, είναι από μόνη της ενδεικτική.
Σπούδασε Νομικά στη Γερμανία και κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα διεκδίκησε το δικαίωμα των δικηγόρων να μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από άλλη χώρα Ε.Ε., χωρίς να υπόκεινται στο ΔΙΚΑΤΣΑ και τις εξετάσεις των δικηγορικών συλλόγων.
Η δικαστική μάχη είχε αίσιο τέλος. Ηταν η πρώτη, όπως λέει η ίδια, ελληνίδα δικηγόρος, εγγεγραμμένη τόσο σε γερμανικό όσο και σε ελληνικό δικηγορικό σύλλογο. Οι ελπίδες που υπόσχεται η κ. Φουντέα κοστίζουν πολύ φτηνά.
Η δικηγόρος, για να εγγράψει τους πελάτες της σε επαγγελματικούς συλλόγους του εξωτερικού, χρεώνει γύρω στα 100 ευρώ, ποσό ελάχιστο μπροστά στα κέρδη που υπόσχεται στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προσδοκούν, αν δικαιωθούν, να αλλάξουν την επαγγελματική τους μοίρα. Αν πιστέψει κανείς τους ισχυρισμούς της κ. Φουντέα ότι έχει πάνω από 4.000 πελάτες, τότε ένας απλός πολλαπλασιασμός δείχνει ότι το εισόδημά της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Δουλειές με... φούντες.
Τι λένε όμως οι αριθμοί:
*Ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες πελάτες της έχουν αιτηθεί την εγγραφή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ομως, ο πρόεδρος του ΤΕΕ λέει ότι είναι λίγες δεκάδες.
*Ισχυρίζεται ότι έχει εγγράψει εκατοντάδες μηχανικούς στο γερμανικό σύλλογο VDI. Ομως, ο εκπρόσωπος του VDI Γκεόργκ Μάγιερ είπε στην «Κ.Ε.» ότι αυτοί δεν είναι παρά μερικές δεκάδες.
1. Πατέντα «VDI»: Η πιο διάσημη πατέντα της, η εγγραφή των πτυχιούχων μηχανικών στο γερμανικό VDI, το οποίο εμφανίζεται ως «επιμελητήριο». Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι θεωρούν ότι έχουν αποκτήσει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και ζητούν αλλαγή κλιμακίου στην υπηρεσία τους. Το πετυχαίνουν;
Για να βγάλει άκρη μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο νόμων, απόψεων και συμφερόντων, η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε στις τρεις αρμόδιες για το θέμα πηγές στο εξωτερικό:
*Στη διεύθυνση για θέματα κινητικότητας επαγγελματιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
*Στον κρατικό φορέα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων της Γερμανίας.
*Στο ίδιο το VDI, στο Ντίσελντορφ.
Τα νέα δεν είναι καλά για όσους αγόρασαν την πατέντα... Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους ελληνικών ΤΕΙ, το «μπάι-πας» δεν λειτουργεί. Αν στην Ελλάδα η πατέντα επικράτησε να λέγεται μπάι-πας, στην ευρω-αργκό της Κομισιόν την αποκαλούν ζιγκ-ζαγκ και έχουν γνωμοδοτήσει επ' αυτού: Σε σχετικό αίτημα του ΣΑΕΙΤΤΕ προς την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, η διευθύντρια Κατρίν Χελμάγιερ δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Κάποιος που πήρε στο Ην. Βασίλειο την αναγνώριση των διπλωμάτων του Τεχνολόγου Μηχανικού που απέκτησε στην Ελλάδα, χωρίς ποτέ να έχει κάνει σπουδές στο Ην. Βασίλειο, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτή την αναγνώριση για να αναγνωριστεί έπειτα στην Ελλάδα ως μηχανικός πανεπιστημιακού επιπέδου». Συνεπώς, το ΣΑΕΙΤΤΕ δεν αποδέχεται κανένα φάκελο υποψηφίου χωρίς σπουδές σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους σχολών χωρών Ε.Ε., η εγγραφή στο VDI είναι εντελώς περιττή.Το VDI, όπως δείχνουν και τα αρχικά του (Verein Deutscher Ingenieure, Σύλλογος Γερμανών Μηχανικών), είναι σύλλογος και όχι επιμελητήριο. Αφήνουμε στην Μπέκα Ντίτριχ (δ/ντρια του φορέα ελέγχου επαγγελματικών προσόντων της Γερμανίας) την απομυθοποίηση του δήθεν επιμελητηρίου: «Το VDI δεν είναι επιμελητήριο και γι' αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό ΤΕΕ. Είναι απλώς ένα σύλλογος μηχανικών στον οποίο η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική. Το VDI δεν πιστοποιεί επαγγελματικά προσόντα. Για να γίνει κανείς μηχανικός στη Γερμανία, πρέπει να δώσει εξετάσεις και να εγγραφεί σε κρατικούς φορείς!» Δηλαδή: είτε εγγραφεί κάποιος στο VDI είτε όχι, δεν κερδίζει τίποτα σε σχέση με τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Το μπάι-πας (παράκαμψη) των ελληνικών επιμελητηρίων μέσω Ευρώπης δεν πετυχαίνει.
2. Πατέντα «Κύπρος»: Προσπερνώντας την πιθανή αποτυχία της «πατέντας VDI», η δικηγόρος σκέφτηκε άλλο μονοπάτι: Αναγνώριση μέσω Κύπρου. Ο πτυχιούχος μηχανικός κάνει αίτηση στο ΚΥΣΑΤΣ (ανάλογο του ΔΙΚΑΤΣΑ). Το ΚΥΣΑΤΣ, όπως ισχυρίζεται η κ. Φουντέα, αναγνωρίζει την ισοτιμία του πτυχίου. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος εγγράφεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου. Ομως (και εδώ είναι η καρδιά της πατέντας), λόγω της διμερούς σύμβασης Ελλάδας-Κύπρου, ο υποψήφιος εγγράφεται αυτομάτως στο ΤΕΕ και τα επαγγελματικά του δικαιώματα υποτίθεται πως μεταφέρονται από την Κύπρο στην Ελλάδα! Ομως, ούτε το «κυπριακό κόλπο» πιάνει. Εξηγεί η Δέσποινα Ανδρίτσου, προϊσταμένη του ΣΑΕΙΤΤΕ: Η Κύπρος δεν είναι ακόμα τυπικά μέλος της Ε.Ε. Η ένταξή της θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά και απομένει να διασαφηνιστεί αν θα ισχύσουν και γι' αυτήν οι μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες νεοενταχθείσες χώρες.Ακόμα και αν οι μηχανικοί αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα στην Κύπρο, το μείζον θέμα θα εξακολουθήσει να είναι το αν σπούδασαν εκεί και όχι στην Ελλάδα. Οι απόφοιτοι ελληνικών σχολών (χωρίς σπουδές στο εξωτερικό) και πάλι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Στο ίδιο θέμα, παρεμβαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Αλαβάνος: «Δεν πρόκειται να εγγράψουμε υποψήφιους αυτομάτως, χωρίς να εξετάσουμε τους φακέλους».
3. Πατέντα «Τρίτος Κόσμος»: Οι πατέντες δεν αφορούν μόνο τους μηχανικούς. Γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επιχειρούν να προσγειωθούν στην ελληνική αγορά εργασίας, μεταβαπτισμένοι σε αναγνωρισμένους επαγγελματίες μέσω ευρωπαϊκών επιμελητηρίων ή επαγγελματικών συλλόγων. Η πατέντα δεν αφορά μόνο πτυχία Ε.Ε., αλλά και πάσης προέλευσης. Ηδη, όπως μας πληροφορεί η κ. Φουντέα, γιατροί εκτός Ε.Ε. εγγεγραμένοι σε ιατρικούς συλλόγους της Γερμανίας, αιτούνται την εγγραφή τους στη διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών. Και πάλι, το ΣΑΕΙΤΤΕ απαντά: «Το ζητούμενο, κάθε φορά, δεν είναι αν ο πτυχιούχος έχει εγγραφεί στο τάδε επιμελητήριο ή τον δείνα σύλλογο, αλλά αν στη χώρα υποδοχής (στη Γερμανία, στην περίπτωσή μας) μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα».Η κ. Φουντέα δεν πτοείται από την απορριπτική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επικαλείται αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην Ε.Ε. Προαναγγέλλει προσφυγές στα ελληνικά και κοινοτικά δικαστήρια. Διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό των πελατών της, που ζημιώθηκαν από τη μη εφαρμογή των οδηγιών. Αλλωστε, όπως λέει, η τωρινή προσφυγή της Κομισιόν κατά της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ως αφετηρία προφυγή πελατών της.Στην περίπτωση που η κ. Φουντέα διαψεύσει τους πάντες και τα δικαστήρια δικαιώσουν τους πελάτες της, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ιδίως στο δημόσιο) θα υποστεί σημαντική αλλαγή. Αν όχι, στους δεκάδες ή χιλιάδες πελάτες της δεν θα μείνει παρά η κορνίζα των γερμανικών «επιμελητηρίων».»

Μέχρι εδώ φθάνει ο Δημοσιογράφος.

Απο εδώ και πέρα αναλαμβάνει ο Μηχανικός.

Στο επόμενο ραντεβού μας να έχετε δίπλα σας υπολογιστή, εκτυπωτή και ηρεμιστικά.
Θα μου υποσχεθείτε ότι δεν θα σπάσετε τον υπολογιστή, θα τυπώσετε ότι σας δώσω και θα πιείτε τα ηρεμιστικά εάν φουντώσετε.

Ώρα είναι να δείτε πως μας κλέβουν την ζωήν.

Και είμαστε 340.000 άτομα. Παίζουμε 5% έως 19% του εκλογικού σώματος. Μην το ξεχνάτε αυτό, όπως η Διοίκηση της ΕΕΤΕΜ καλή ώρα;

Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν πολιτικές καρρίερες άλλων φτίαχθηκαν, κέρδη μεγάλα βγήκαν και όλα σε βάρος μας.

Καιρός για ανατροπές.

Ώρα να αρχίσουμε να λογαριαζόμαστε, όπως σας υποσχέθηκα, με όλους τους.

Γεία σας.
Ένας αδούλωτος Μηχανικός-Διπλ. (νέος κολαούζος, γιατί ο νέος είναι ωραίος).

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Αυτό σας ζητάω να πάρετε. Μπορείτε. Μετά θα τους χορέψουμε στο ταψί, κυρίως τους πολιτικούς. Μαζί.

Αυτό που βλέπετε παραπάνω είναι το προϊόν της αίτησης στο VDI. Εμένα με δέχθηκαν σαν Πολιτικό Μηχανικό.

Διπλωματούχο Μηχανικό.

Το ακούτε λαμόγια της πολιτικής.

Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό.

Και ας μην με ξέρανε. Και ας ήμουν απο άλλο κράτος.

Με δέχθηκαν όταν στο κράτος μου, αυτή την ξεφτίλα του κερατά, δεν μου έδωσαν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να δείξω ποιός είμαι και τι αξίξω.

Για αυτό σας ζητάω να έρθετε μαζί μου.

Μαζί πολλά μπορούμε να κάνουμε.

Μόνοι μας ο καθένας τίποτα.

Γειά σας.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός χωρίς τον κολαούζο Τ.Ε.

Δεν χρειάζεται πιά Βαγγέλη μου.

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Κατοχύρωση πτυχίων ΤΕΙ ΑΛΜΑ 2ο (καιρός να αρχίσουμε να γράφουμε ιστορία ... όλοι μαζί)

Συνάδελφοι,

Δύο εβδομάδες ήδη πέρασαν απο το πρώτο άλμα και ώρα είναι να αρχίσουμε να δείχνουμε τα δόντια μας με το δεύτερο.

Καιρός είναι, μετα απο τριάντα χρόνια καθυστέρηση με αποκλειστική υπαιατιότητα της πολιτείας και των πολιτικών, να κατοχυρώσουμε τους τίτλους σπουδών μας.

Καιρός να αποκτήσουμε επαγγελματική υπόσταση και δικαιώματα.

Καιρός να αποκτήσουμε αυτό που η ίδια μας η πατρίδα μας το αρνήθηκε αν και σε δικά της κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σπουδάσαμε.

Καιρός είναι μόνοι μας να συμπληρώσουμε την αμέλεια της πολιτείας.

Καιρός είναι να συμπληρώσουμε μόνοι μας την αθέτηση του νόμου Ν. 1404/83 απο τους πολιτικούς για τα επαγγελματικά δικαιώματα μας που ΝΟΜΙΜΑ έπρεπε να είχαν εκδοθεί το 1985, και ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ.

Καιρός για de facto αντικατάσταση της αμέλειας των θεσμών γιατί το de jure, όπως σύντομα θα δείτε, το έχουν πρώτοι οι πολιτικοί προστάτες του το έχουν παραβιάσει.

Καιρός να απελευθερωθούμε απο τον στρατό κατοχής των 302 ανίκανων της βουλής, τις οικογένειες τους και τις παραφυάδες τους.

Καιρός να ξεφύγουμε απο την ανάγκη των προσκυνημένων που θέλουν σώνει και καλά να μας κυβερνάνε παζαρεύοντας τα δικαιώματα μας έναντι της «εξουσίας» τους με τους ανταγωνιστές μας. Εαν αυτοί είναι ξευτίλες να ξέρετε ότι μπορούμε να τους κάνουμε να σταματήσουν να μας κρίνουν εξ ιδίων.

Καιρός να αρχίσουμε να γράφουμε ιστορία.

Μόνοι μας.

Πάμε μαζί λοιπόν.

Να σας εξομολογηθώ πρώτα ότι αναλαμβάνοντας να σας δείξω τον δρόμο για μιά πολιτική υπόθεση όπως είναι η κατοχύρωση των τίτλων σπουδών μας (και παράνομη, υπομονή θα τα δείτε όλα απο αυτή την θέση) αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας προστατέψω ταυτόχρονα απο τους δημοσιοσχεσήτες του ΤΕΕ, τουλάχιστον για το πρώτο κύμα απο εσας.

Έτσι, να ομολογήσω ότι σας είπα ψέματα με την ελπίδα ότι οι του ΤΕΕ να πάνε Λονδίνο να μας περιμένουν ενώ εμείς μαζί θα πάμε αλλού, σε άλλη χώρα. Ήσυχοι και χαλαροί.

Τακτικός ελιγμός μάχης λέγετε για εξασφάλιση του πολυπόθητου απο κάθε στρατηγό παραγωγικού αιφνιδιασμού.

Το πόσο πέτυχε θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Άλλωστε και οι στρατηγοί όταν τον τολμάνε περιμένουνε να δούνε τα αποτελέσματα.

Στον στόχο μας λοιπόν, ο τολμών νικά και χωρίς το βάρος της αντίδρασης τους πιστεύω.

Όλοι σας λοιπόν θα έχετε προσέξει ότι στην αριστερή πλευρά της θέσης αυτής υπάρχει εδω και καιρό μία λίστα συνδέσμων με την ονομασία «Ιστοσελίδες για Μηχανικούς».

Πρώτη επιλογή στην λίστα είναι ο Σύλλογος Γερμανών Μηχανικών, το περίφημο VDI (ναι, στην Γερμανία για μπύρα θα πάμε γιατί ο καιρός για τσάι πέρασε)

Να ξέρετε ότι είναι εκεί γιατί μόνο η πρωτιά και η κορυφή του πρέπει.

Εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο αυτόν σε οδηγεί σε μία σελίδα γραμμένη στα Αγγλικά όπου περιλαμβάνει δύο σήματα φακέλλων PDF.

Ο πρώτος καταγράφεται σαν «Membership Application Form (732.81 KB)» και είναι η αίτηση εγγραφής στο ΤΕΕ της Γερμανίας, για να το πούμε Ελληνιστί προσβάλλοντας όμως τους ανθρώπους. Και εξηγώ ότι το κύριο προϊόν των εκεί Μηχανικών είναι να παράγουν Τεχνολογία/Τεχνογνωσία και όχι γραφειοκρατικές μεθοδολογίες πατήματος των ανταγωνιστών τους όπως οι εδώ «συνάδελφοι» τους ή μεταφράσεις προδιαγραφών άλλων και μετά να τις παρουσιάζουν σαν δικές τους.

Είναι η αίτηση εγγραφής σας με την ιδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανικού.

Τον ανοίγετε και τον σώζετε στον υπολογιστή σας.

Κρατάτε τον φάκελλο ανοικτό.

Στην κορυφή, στην άκρη δεξιά του εγγράφου όπως φαίνεται στην οθόνη σας, υπάρχει ένα κουμπί με την περιγραφή «Highlight required fields».

Πατόντας το κοκκινίζουν τα απολύτως απαραίτητα για την εγγραφή σας στο VDI.

Συμπληρώστε τα.

Συμπληρώνετε τα πάντα με λατινικούς χαρακτήρες, προσέχοντας το πως ζητάνε να καταγραφεί η ημερομηνία γέννησης σας (χρόνος-μήνας-ημέρα).

Να θυμάστε ότι η φόρμα σώζετε πάντα κενή. Δεν μπορεί δηλαδή να σωθεί με τα στοιχεία σας.

Αφού συμπληρώσετε την φόρμα ικανοποιητικά τυπώστε την και υπογράψτε την.

Στην κορυφή δεξιά της φόρμας, με τα θαλασσιά τα γράμματα, υπάρχει το Fax +49 (0) 211 62 14-1 69 (το + ισοδυναμεί με δύο μηδενικά και το (0) δεν το λαμβάνεται υπ’ όψιν σας επειδή η κλήση σας στο fax θα είναι υπεραστική) στο οποίο πρέπει να σταλεί η συνοδευτική επιστολή σας, η επίσημη μετάφραση του αρχικού τίτλου σπουδών σας, ή και masters όπως είχα και εγώ (ανεξάρτητα εάν είναι απο άλλη χώρα) καθώς και η αίτηση εγγραφή σας.

Θα καλέσετε δηλαδή το νούμερο 0049 211 62 14 169.

Κατόπιν γράφετε μιά συνοδευτική επιστολή την οποία αφού την τυπώσετε την υπογράφετε.

Πιθανό κείμενο της επιστολής αυτής μπορεί να είναι το εξής:

«To : VDI-The Association of German Engineers
Membership Division
Date : 04/05/2008

Subject: Yiannis Papadopoulos Membership Application-Civil Engineer (ή Mechanical, Electrical, Automation, Electronics, Naval και ότι άλλο μα Engineer)

Dear Sirs,
Appling as VDI full member, please find attached the relevant documents, as:
1-VDI membership application form, duly signed,
2-Engineering Diploma of Larissa Technological Educational Institutes (T.E.I.), official translated in English, and (εαν έχετε)
3-Masters of XXXX.
Awaiting your response,
Regards
Yiannis Papadopoulos»

Σαν απάντηση, εντός δύο εβδομάδων, θα λάβετε ένα κουτί στο οποίο θα περιέχονται:
1-Πάπυρος με την εγγραφή σας στο ιστορικότερο επιμελητήριο του κόσμου,
2-Επιστολή με την οποία θα σας καλοσωρίζουν και θα σας κανουν γνωστά τα ωφελήματα της εγγραφής σας,
3-Ταυτότητα Μηχανικού. Διπλωματούχου Μηχανικού. Εκεί, στην αγορά των 70.000.000 κατοίκων δεν μηχανεύονται «βοηθούς μηχανικών» όπως συμβαίνει στην ντόπια αγορά των 10.000.000 μίζερων και μόνιμα κρατικοδίαιατων κρατικών «συμβούλων». Εκεί δεν «ζητάει η αγορά» να πατάνε δια νόμου ζωές και καρρίερες πολιτών προς χάριν μιάς μικρής μερίδας επαγγελματιών που μοναδικό προσόν που έχουν είναι η δικτύωση τους με πολιτικούς. Εκεί η κοινωνία είναι ανοικτή και ζητάει ικανούς στην ζωή και όχι χαρτογιακάδες όπως εδώ που αράζουν απο τα 24 τους με την απόκτηση ενός Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών επειδή οι πολιτικοί τους επιτρέπουν την δια νόμου απαγόρευση δικαιωμάτων στους ανταγωνιστές τους. Η ζωή εκεί για τους επιστήμονες ξεκινάει στα 24 και δεν τελειώνει όπως εδω στην ίδια ηλικία.
4-Εφημερίδα με τα νέα , τα σεμινάρια και την δραστηριότητα του VDI. Μετά την εγγραφή σας θα σας ενημερώνουν και θα σας συμβουλεύουν σε κάθε σας βήμα.
5-Απόδειξη εγγραφής στο VDI κόστους 30,00 € για να πληρώσετε κατ’ ευθείαν στο Επιμελητήριο μέσω Τραπέζης. Η ετήσια συνδρομή είναι 130,00 € που το πληρώνετε σε δεύτερη φάση (δεν έχει σκάνδαλο Φοίβο μου η υπόθεση, δεν έχει. Προσπάθησε να μην σε παρασύρει το πνεύμα Ευαγγελάτου και Τρυανταφυλλόπουλου).

Έτσι απλά.

Χωρίς κυνηγητά, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Δημοκρατικά, σύγχρονα και προπαντώς Ευρωπαϊκά.

Μετά την εγγραφή σας θα πρέπει να περιμένετε τέσσερις εβδομάδες για το τρίτο άλμα.

Αυτά για εσάς.

Και τώρα να συζητήσουμε τα δικά μου.

Την πληρωμή μου.

Αν νομίζατε ότι όλα αυτά τα κάνω τζάμπα είστε γελασμένοι.

Μεγάλα παιδιά είσαστε όλοι και πρέπει να έχετε αντιληφθεί ότι τίποτα σε αυτή την ζωή δεν αποκτάται χωρίς πληρωμή. Τίποτα δεν είναι χωρίς κόστος.

Θα πρέπει λοιπόν να ξέρετε ότι όσοι απο εσάς ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνω απο αυτή την θέση μου χρωστάνε και απαιτώ να με πληρώσουν.

Η πληρωμή μου είναι ένα αντίγραφο της εγγραφής σας στο VDI στο email που υποστηρίζει την θέση αυτή (anotata_tei@yahoo.gr).

Θέλω ένα αντίγραφο του εργαλείου που θα σας χρειασθεί στο έκτο άλμα, ένα βήμα πρίν αρχίσουμε την πολιτική.

Γιατί το θέμα μας θα έχει σίγουρα πολιτική (όχι κόμμα παιδιά, όχι αυτός ο διάολος που λέει και ο Λουκιανός), μα καθόλου sex και χρήμα.

Για τον λόγο αυτό ίσως η κίνηση μας αυτή να μην ενδιαφέρει κανένα πολιτικό και δημοσιογράφο προς το παρόν.

Ταυτόχρονα η ΕΕΤΕΜ, ο μοναδικός φορέας που μας αντιπροσωπεύει επίσημα σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσει να ενισχύεται αποκτώντας τα πολυπόθητα διαπραγματευτικά ανταλλάγματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναβάθμηση της θέσης μας στο ντόπιο σάπιο σύστημα αξιών.

Και αυτό γιατί εμείς, μόνοι μας, θα φροντίσουμε για αυτό. Όσο και να διαφωνούμε με τις πρακτικές Δημόπουλου, υποχρέωση μας είναι να φροντίσουμε να έχει όλα τα εφόδια στις επαφές του με τις αρχές ώστε αυτές να τον σέβουνται. Γιατί εάν σέβονται αυτόν, στο πρόσωπο του εμάς σέβονται τελικά. Και μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει αυτό αλλά και με τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος που ακολουθούνται απο το ΔΣ τηε ΕΕΤΕΜ δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να συμβεί απο μόνο του.

Ελπίζω επίσης να θυμάστε ακόμη ότι ο εχθρός ακούει πάντα.

Και κλείνει και πόρτες καμμιά φορά όπως με πληροφορούν έκαναν με τον ΔΟΑΤΑΠ απο την εποχή της δημοσίευσης του άρθρου μου οι φίλοι της σελίδας.

Οι εποχές χρειάζονται μαχητές με μικρή ταχύτητα αντίδρασης και όχι αργοκίνητα καράβια και σαπιοκοιλιές.

Αφήστε την μιζέρια και την ραθυμία στην άκρη.

Δεν ταιριάζει με την περίπτωση μας ξέρετε.

Δεν ταιριάζει καθόλου, ειδικά μάλιστα εαν λάβετε υπ’ όψιν σας τις εναλλακτικές.

Ποιές είναι αυτές;

Διαβάστε τις.

1-Να αγνοήσει ο Καραμανλής το πολιτικό κόστος, να τα βάλει με το ΤΕΕ και το Σουφλιά, και να βγάλει τελικά κάτι που να θυμίζει τα ξεχασμένα επαγγελματικά δικαιώματα μας. Σίγουρα σκεφτόσαστε, «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;»,

2-Να αναλάβει προτοβουλία το ΤΕΕ και να εκδοθούν αυτά που τριάντα χρόνια τώρα με νύχια και με δόντια προσπαθεί να πνίξει. Σκέψη σας δεύτερη είναι, βάζω στοίχημα για αυτό, «καλό αυτό με τον Τοτό, μα αυτό μετο ΤΕΕ είναι καλύτερο»,

3-Να γίνει η Ενωτική ΕΕΤΕΜ Επιμελητήριο και κάποια στιγμή, σε αρκετό βάθος χρόνου (τα 45 χρόνια ιστοριας της μας έδειξαν ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός) να επιρεάσει κάποιον Υπουργό του μέλλοντος ο οποίος θα εκδόσει κάποιο νόμο που θα προσβληθεί απο το ΤΕΕ και άγνωστο πως θα καταλήξει. Πιστεύω να θυμάστε την εκδίκαση του 318 μετά απο 10 χρόνια, που και πως κατέληξε;

4-Να περιμένουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις Υπουργοποιήσεις, να αποφύγουμε την κα Δαμανάκη ή όποιο άλλο ινστρούχτορα του ΤΕΕ προωθήσουν μέχρι τότε, και ποιός ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή να κατατεθεί ένα άρτιο νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να επιβιώσει απο τις αγωγές του ΤΕΕ, και μετά απο 10 χρόνια απο την έκδοση του, όπως δεν έγινε με τον Ν. 318 ίσως να μας δώσουν τα δικαιώματα που μας χρωστάνε απο το 1983.

5-Να περιμένουμε να συννενοηθούν τα κόμματα της ευρύτερης της Αριστεράς. Να κατέβουν στις εκλογές και αφού τις πάρουν, να αποφύγουμε το βύσμα του ΤΕΕ που πολύ αμφιβάλλω εαν μπορούμε να αποφύγουμε σε τέτοιες συνθήκες (στην αναμπουμπούλα ο λύκος ΤΕΕ χαίρεται) και μετά μιά πάλι απο τα ίδια. Να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο εάν επιβιώσει των δικαστικών αγώνων του ΤΕΕ και καταφέρει να εκδικασθεί μετά απο 10 χρόνια απο την κατάθεση του, όπως καλή ώρα έγινε με τον 318, τότε μπορεί να αποκτήσουμε κάποια δικαιώματα.

6-Μπορείτε να σκεφτείτε άλλο σενάριο; Εγω δεν μπορώ και το anotata_tei@yahoo.gr είναι ανοικτό στην φαντασία σας.

Απέναντι όμως σε κάθε δυνατό σενάριο και τον μεγάλο χρόνο που θέλει αυτό για να πραγματοποιηθεί, η πρόταση που σας κάνω εδώ είναι πραγματική.

Η αλλαγή που σας προτείνω να κάνετε στην ζωή σας μπορεί να σας συμβεί στις επόμενες εβδομάδες.

Και τώρα κάτι τελευταίο. Η χρησιμότητα. Το τι κερδίζετε με την εγγραφή σας στο VDI.

Δεν θα σας ζαλίσω με ανοησίες του τύπου ότι το VDI είναι δυνατό, παλιό, ιστορικό και άλλες αηδίες.

Σίγουρα είναι πολύ τιμητικό που μας δέχονται στο ιστορικότερο επιμελητήριο του κόσμου, όταν ειδικά η ίδια μας η πατρίδα μας απορρίπτει καθολικά χωρίς να μας έχει δώσει ούτε καν μια ευκαιρία, μία μόνο ευκαιρία, για να δείξουμε τι αξίζουμε.

Επαγγελματικά, απτά και άμεσα, την επομένη δηλαδή της εγγραφής σας στο VDI δεν θα σας χρησιμεύσει πουθενά.

Πολιτικά μπορούμε να το εκμεταλευτούμε και μόνο γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό πρόβλημα.

Και μετά την εγγραφή στο VDI πάλι Τεχνολόγοι του κερατά θα είστε για την Ελλάδα, χωρίς επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το κέρδος σας θα είναι ότι για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα είστε Διπλωματούχοι με τα αντίστοιχα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα. Και εάν το συγκρίνεται με το σήμερα που δεν μας αναγνωρίζει ούτε η μάνα μας στο κράτος βόθρο που ζούμε απο μόνο του είναι κάτι.

Θα τους αναγκάσουμε να εξηγήσουν στην διεθνή κοινότητα γιατι μας φέρονται έτσι.

Και απο ότι έχετε προσέξει σε άλλα θέματα, οι πολιτικοί μας την διεθνή απομόνωση την φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι.

Αυτό το κάτι που προανάφερα είναι η αρχή εξελίξεων στον χώρο μας όπου εμείς και μόνο εμείς θα έχουμε και την πρωτοβουλία και τις εναλλακτικές. Και στο χώρο των διαπραγματεύσεων είναι πολύ συμαντικό γιατί μόνο με αυτά τα δύο συστατικά φτιάχνεται η συνταγή της επιτυχίας.

Αυτό το κάτι θα το δείτε απο αυτή την θέση σύντομα, και εάν είσαστε συνεπείς στο ραντεβού μας, να ξέρετε ότι σίγουρα μαζί θα γράψουμε ιστορία.

Έτσι δείτε την εγγραφή σας στο VDI σαν το όπλο που θα χρειασθήτε, όταν θα αρχίσει η πολιτική προσέγγιση του θέματος μας.

Ελπίζω να με εμπιστευτήτε.

Αλλοιώς δεν έχετε να περιμένετε να συμβεί ένα απο τα άλλα εναλλακτικά σενάρια με τις προυποθέσεις του αδιέξοδου παρελθόντος μας προσθέτοντας στην ηλικία σας 10 με 15 χρόνια άπρακτα στην καλύτερη των περιπτώσεων για να έχετε την απαρχή μίας έστω πιθανής λύση.

Και ένα μύνημα για τους πολιτικούς μας. Ρε παλιολεχρίτες το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα στην Ελλάδα το έχετε καθορίσει εδώ και δύο δεκαετίες. Για τους απόφοιτους ΤΕΙ δεν υπάρχουν το ίδιο ακριβώς διάστημα ούτε επαγγελματικά μα ούτε και ασφαλιστικά δικαιώματα που είναι χειροπιαστή απόδειξη πως ούτε για ζώα δεν μας μετράτε. Για όλα όμως υπάρχει ένα τέλος. Και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Προσέξτε μόνο όταν στο πρώτο σκαλοπάτι που θα μας αναβαθμίσετε σε ζώα γιατί θα σας δαγκώσουμε άγρια.

Γειά σας.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός (χωρίς τον κολαούζο Τ.Ε. που λέει και ο φίλος μου ο Βαγγέλης, και έχει δίκιο βουνό ξέρετε).