Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Απάντηση στον φίλο που μας αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών του ΕΜΠ

Το σχόλιο του:

ΣΤΟ ΕΜΠ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΤΙΕΙΣΤΕ Η ΑΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑΕΧΕΤΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΗΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΜΑΣΔΙΠΛ ΜΗΧ

Η απάντηση μου:

Φίλε Διπλωματούχε επισκέπτη κατ' αρχάς καλώς ήρθες στην παρέα.

Να ξέρεις ότι όσο συμμετέχεις η γνώμη σου, παρά τις διαφορές μας, είναι σεβαστή και πολύτιμη.

Να σε ενημερώσω σαν διαχειριστής ότι εδώ δεν πρόκειται κανένας να κλειδώσει τη συζήτηση όπως κάνουν συχνά-πυκνά στο michanikos.gr και δεν υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς Μηχανικών ΤΕΙ προς Διπλωματούχους όπως κάνουν επιφανή μέλη του ΤΕΕ εγγράφως στο http://www.pssamee.gr/frame1.html . Ρίξε μιά ματιά στον κώδικα δεοντολογίας εκεί για τους κανόνες εμπλοκής Διπλωματούχων κατά αποφοίτων ΤΕΙ (άρθρα 10 και 13) και θα δεις τι εννοώ. Εάν δεν καταλάβεις τι θέλω να σου δείξω, υπάρχουν δύο σχετικά άρθρα εδώ ποιό κάτω για να σου απαντήσουν στα ερωτήματα που μπορείς να έχεις.

Και πάμε στην κύρια αναφορά σου στο τι σας μαθαίνουν στο ΕΜΠ. Το θετικό είναι ότι απασχολούμε τους καθηγητές του. Το αρνητικό είναι ότι δημόσιοι λειτουργοί, αμοιβόμενοι απο το υστέρημα του Ελληνικού λαού (και απο εμάς τις αρρώστιες συμπεριλαμβανομένων) προχωράνε σε κύρηγμα και μάθημα μίσους κατά συμπολιτών τους κατα τις διδακτικές ώρες που άλλα έπρεπε να λένε.

Ελπίζω να μην δίνετε και εξετάσεις επι τούτου, ε;

Συνάδελφε, τι να σου πώ, ότι θες διαλέγεις.

Τώρα νομίζω ότι είσαι εκτός πολυτεχνείου, αρα ποιό ώριμος και κατασταλαγμένος και μάλιστα που απο φοιτητής είσαι πολίτης αλλά και επιστήμονας ταυτόχρονα. Οι εξετάσεις σου σαν υποψήφιος επιστήμονας είναι πίσω πια και θα πρέπει να ενταχθής ομαλά στο κοινωνικό σύνολο που περιλαμβάνει και εμάς.

Άρα μπορείς και πρέπει να διαλέξεις.

Η αμφισβήτηση οδηγεί στην επιστήμη και η επιστήμη στην αμφισβήτηση.

Έτσι δεν σας μάθανε;

Τώρα λοιπόν σαν ολοκληρωμένος πολίτης επιβάλλεται απο την κοινωνική σου θέση σαν επιστήμονας, να ψαχτής εάν αυτά που σου έμαθαν στέκουν. Η ζωή δεν είναι αξίωμα και διαφορικές εξισώσεις ξέρεις.

Κάντο και δεν θα χάσεις.

Εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι ο αγώνας μου για τα ΤΕΙ, αν μη τι άλλο, με κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Και είναι η επιλογή μου.

Αυτομάτως λοιπόν η θέση μου αυτή με υποχρεώνει να σεβαστώ την δική σου άποψη, όποια και εάν είναι. Και αυτό κάνω ακριβώς την στιγμή αυτή.

Πάντως για να κλείσουμε το θέμα καθηγητές ΕΜΠ νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι το καθηγητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων θα πρέπει να βρίσκετε στην αιχμή της τεχνολoγίας και να είναι οι ηγήτορες της κοινωνικής προόδου, όπου και οι αρρώστιες σαν και εμάς συμμετέχουν. Δεν μπορείτε να μας αποφύγετε. Συμμετέχουμε και εμείς στην εξίσωση της ζωής.

Δεν πιστεύω λοιπόν να έχεις δεί πουθενά τέτοιο πράγμα ανά την Ελλάδα.

Και για την τεχνολογία και για την κοινωνία των καθηγητών σου.

Αν κάνω λάθος μπορείς ελεύθερα να το εκφράσεις μέσα απο αυτή την θέση.

Και πάμε τώρα στις διαφορές μας.

Πιστεύω ότι συμφωνής με την άποψη ότι οι καθηγητές του ΕΜΠ που ανέφερες, εσύ (στο πρόσωπό σου συμπεριλαμβάνω όλους τους Διπλωματούχους), εγώ (σαν εκπρόσωπος των αποφοίτων ΑΤΕΙ), το ΤΕΕ σαν «θεσμικό» όργανο της πολιτείας, η Βουλή και η κυβέρνηση λειτουργούν και υπάρχουν σαν ένα εννιαίο σύνολο που ταυτόχρονα συμφωνεί διαφωνόντας έχοντας σαν κοινό και αποδεκτό μπούσουλα αρχικά το Σύνταγμα και συμπληρωματικά τους νόμους του κράτους.

‘Οπως βλέπεις όλοι μας έχουμε λόγο και δικαίωμα ύπαρξης σε αυτό το κράτος.

Οι πρόγονοί μας άλλωστε έδωσαν το αίμα τους για να φτάσει εδώ που έφτασε αυτός ο τόπος. Και οι δικοί σας και οι δικοί μας.

Και είναι κατονοητό λοιπόν ότι σε όλη αυτή την διαδικασία το να κυρήττει κάποιος ότι οι των ΤΕΙ είναι αρρώστιες και κάποιοι άλλοι όχι μόνο να το πιστεύουν αλλά και να προσπαθούν να εφαρμόσουν πρακτικές εξαφάνησης μας δεν αποτελεί δημοκρατική αντίληψη αλλά ταυτόχρονα είναι μια αυθαίρετη πράξη που το μόνο που καταφέρνει είναι να σπάσει την κοινωνική συνοχή.

Στην πράξη δηλαδή συνάδελφε, εσύ και οι καθηγητές του μίσους απο το ΕΜΠ που μας περιέγραψες, θα πρέπει στις δράσεις σας να έχετε σαν ελάχιστο το κοινωνικό συμφέρον.

Έτσι δεν καταλαβαίνω που είναι το κοινωνικό συμφέρον όταν είμαστε ανασφάλιστοι.

Τι κερδίζει ο αγρότης του Έβρου για παράδειγμα ρε παιδάκι μου με το να είναι ανασφάλιστος ο Τεχνολόγος Μηχανικός που δουλεύει στην Ρόδο ας πούμε;

Γιατί όλοι τους πληρώνουν για να σπουδάσουν οι καλύτεροι του έθνους, οι οποίοι καλύτεροι όταν αποφοιτήσουν με την καθυστερημένη είσοδο τους στις κοινωνικές δομές πρέπει να ανακουφίζουν όλους τους άλλους που υποστήριζαν για πολλά χρόνια τις σπουδές του καλύτερου.

Περί αυτού πρόκειται εάν δεν το έχεις καταλάβει. Και όταν εφαρμόζονται τεχνιτοί κοινωνικοί αποκλεισμοί, σαν αυτόν που βιώνουν τόσα χρόνια οι απόφοιτοι ΤΕΙ λογω ΤΕΕ, δεν σημαίνει ότι οι προσωρινά επωφελούμενοι κερδίζουν κάτι. Ίσα-ίσα χάνουν. Αψευδής μου μάρτυρας η αναδιοργάνωση του ΤΣΜΕΔΕ για να μην υποφέρει στο μέλλον. Μπορεί προσωρινά να είναι πλεονασματικό αλλά μελλοντικά μαύρα τα νέα συνάδελφε. Και για να ολοκληρώσω, με την συμμετοχή των Τεχνολόγων στο ΤΣΜΕΔΕ διπλασιάζεται το δυναμικό και τα έσοδα του, απο νεαρά άτομα, όλα ενεργοί πολίτες με πολλά χρόνια εισφορών μπροστά τους.

Ή να το πάρουμε αλλιώς, τι κερδίζει ο Διπλωματούχος όταν ο Τεχνολόγος είναι εκτός ΤΣΜΕΔΕ; Η μέχρι τώρα εμπειρία μας διδάσκει ότι μόνο χάνει και το μόνο που εισπράτει είναι συνεχώς βύσματα.

Βλέπε διαδοχική αύξηση εισφορών και συγχώνευση για αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Έτσι εγώ λέω τίποτα στο υπόλοιπο.

Και να πάμε στα επαγγελματικά δικαιώματα τώρα. Και να αφήσουμε τους άλλους στην άκρη γιατί μάλλον δεν τους αφορά. Να μείνουμε στο μεταξύ μας γιατί εκεί υπάρχει το στενά εννοούμενο συμφέρον. Μέχρι πριν μια εβδομάδα ο κος Αλαβάνος την πενταετή εννιαία εκπαίδευση μας μόστραρε σαν συγκριτικό πλεονέκτημα των Πανεπιστημόνων έναντι όλων των άλλων, δηλαδή 5 χρόνια σπουδές και 1 master. Προωθούσε δηλαδή το μοντέλο της ανωτερώτητας του ΚΑΛΟΣ = 5+1 σαμποτάροντας ταυτόχρονα τους «αποτυχημένους» των ΤΕΙ με 4+2. Για δεκαετίες αυτο ήταν το πρέπον και οι κάτοχοι πτυχίων του μοντελου αυτού είχαν τα πάντα στην διάθεση τους για να προκόψουν στην ζωή. Τώρα που το μοντέλλο αυτό άλλαξε και έγινε 4+1, με ένα χρόνο λιγότερο απο τα ΑΤΕΙ, τι έχετε να πείτε στο κόσμο;

Όχι σε εμάς στο κόσμο. Τους πολίτες αυτής της χώτας. Και σε αυτά τα ρεμάλια τους πολιτικούς που σας υποστήριζαν σε αυτή την πρακτική της καλυμένης εθνοκάθαρσης όλο αυτό τον καιρό;

Νομίζω ότι τίποτα και εδώ.

Εάν τολμήσετε να αρθρώσετε κάποιο λόγο περί βαθείας σπουδής και γνώσης της επιστήμης που σπουδάσατε να ξέρετε ότι υπάρχει και ο πανεύκολος αντίλογος που προέρχετε μέσα απο τις τάξεις σας. Είναι οι ειδικότητες που με ένα ή κανένα μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών τους απολαμβάνουν πλήρη και ανεμπόδιστα δικαιώματα λόγω της θελημένα στρεβλής νομοθεσίας του ΤΕΕ ειδικά παραγγελεία για τους ντόποιους Σούπερ Πανεπιστήμονες που όμως δεν παράγουν τίποτα.

Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει φίλε μου το ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες.

Έτσι, δεν ξέρω εάν το πρόσεξες, επειδή τόση ώρα μιλάμε για οργανωμένο κράτος με Σύνταγμα και νόμους, παρά την διαφωνία μας εμείς πρέπει να πάμε την κοινωνία και την χώρα ένα βήμα παρακάτω απο εκεί που μας την έδωσαν οι πριν απο εμάς.

Επειδή λοιπόν απο διαφωνία σε διαφωνία το πάμε, και κλείσαμε τριάντα χρόνια κοντά, και δεν φαίνεται φως στο ορίζοντα λόγω ΤΕΕ το μόνο που μας μένει πριν την έμπρακτη κοινωνική ρήξη είναι η προσφυγή στην Δικαιοσύνη με βάση τις υπάρχουσες διοικητικές διατάξεις. Είναι η μόνη αντικειμενική συνιστώσα που μπορεί να προσφέρει στην λύση του προβλήματος.

Και αυτό κάνουμε απο την θέση αυτή.

Μην μας κρατάς κακία. Μπορεί να αργήσαμε λιγάκι, για διάφορους λόγους που περισσότερο έχουν να κάνουν με την δική μας αδράνεια και μιζέρια, αλλά εδώ είμαστε.

Θα το πάμε μέχρι τέλος χωρίς να ενοχλούμε και να βλάπτουμε κανένα.

Δημοκρατικό δικαίωμα μας είναι και αυτό κάνουμε. Γίνεται δε σε αναζήτηση της αλήθειας. Είμαστε ή δεν είμαστε η αρρώστια του επαγγέλματος; Μόνο ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει και όχι εσείς (εννοώ το ΤΕΕ).

Εσείς απο την στιγμή που έχετε συμφέροντα να υπερασπισθείτε εναντίον του οποιουδήποτε είστε εκτός.

Και πάμε στο ερώτημα σου για ποιά είναι τα μεγάλα έργα που έχουμε κάνει.

Εγώ μελετητής είμαι αλλά με εντυπωσιάζει το μέγεθος της άγνοιας που δείχνεις για τα μεγάλα κατα δήλωση σου έργα Διπλωματούχος άνθρωπος.

Φίλε μου κανένας, μα κανένας Διπλωματούχος ανα τον κόσμο, όλες της εποχές της ανθρωπότητας, σε όλα τα επίπεδα πολιτισμού και έαν έζησε δεν έκανε ΜΟΝΟΣ του ένα μεγάλο έργο. Τα μεγάλα έργα τα κάνουν πολλοί, μα πάρα πολλοί άνθρωποι. Τα μεγάλα έργα είναι ομαδική δουλειά. Και αυτά για να γίνουν θέλουν κεφάλαια, όραμα, στόχο και προικισμένα άτομα. Να θυμάσε δε ότι και την ποιό καλή μελέτη να έχεις κάνει (για να ευλογήσουμε και τα γένια μας), εάν ο μπαρμπα Μήτσος ο αγράμματος σιδεράς δεν τη εφαρμόσει σωστά μηδέν το αποτέλεσμα.

Αυτά λέει όμως μόνο το συναίσθημα.

Η ψυχρή επαγγελματική μου λογική ρωτάει, ποιά μεγάλα έργα ρε μεγάλε; Αφού ούτε στα μικρα δεν μας αφήνετε να δείξουμε ποιοί είμαστε; Που είναι τα αντίστοιχα επαγελματικά δικαιώματα για να ξεδιπλώσουμε την μαγκιά μας;

Καλά δεν σου έμαθαν στο σπίτι ότι είναι ανήθικο να βαράς δεμένο άνθρωπο;

Γιατί ενώ είμαστε δεμένοι (= χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα), και το ξέρεις πολύ καλά αυτό, μας ρωτάς ποιά μεγάλα έργα έχουμε κάνει για να προβάλεις την ανωτερότητα των Διπλωματούχων όπως εσύ την έχεις στο μυαλό σου.

Και εδώ ακριβώς, σε αυτό το θέμα, της εκτέλεσης των μεγάλων έργων φαίνεται η ανεπάρκεια σου και η απλοποιημένη σκέψη που επικρατεί περί επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα λόγω ακριβώς της στρεβλής θέσης για το θέμα που έχει το ΤΕΕ προκειμένου να ευννοούνται μόνο τα μέλη του.

Παρ΄όλα αυτά βέβαια δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό που μου βάζεις να μην σου πώ ότι ολόκληρο ΤΕΕ, απο ιδρύσεως παρακαλώ, βολεμένο στα κουτάκια και τα κτιριάκια, περίμενε το κο Καλατράβα να έρθει και να σχεδιάσει τοξοτή κατασκευή ανοίγματος 400 μέτρα κοντά. Και για να σε προλάβω, δεν θέλω να θίξω στο ελάχιστο τις προσπάθειες των μαχόμενων αρχιτεκτόνων και τις δημιουργίες τους, αλλά κάποιοι απο το ΤΕΕ, της συντεχνίας των Αρχιτεκτόνων, τον κυνήγησαν τον άνθρωπο.

Αυτά λοιπόν προς το παρόν απο έναν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ και χωρίς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ συνάδελφο σου (και επειδή δεν γνωριζόμαστε πίσω απο το ανασφάλιστος να ξέρεις οτι υπάρχουν δύο ανήλικα παιδιά και μια σύζυγος που πληρώνουν καθημερινά τις πολιτικές επιλογές των μελών ΤΕΕ και των ξεφτιλισμένων μιζιασμένων ελλήνων πολιτικών).

Ελπίζουμε να συνεχίσης τις επισκέψεις σου στην θέση αυτή, και που ξέρεις; Μπορεί και η ανταλαγή απόψεων να σε κάνει να δείς με άλλο μάτι τους απόφοτους ΤΕΙ.

Πρώτα για την κοινωνία και μετά για εμάς.

Αντε, γειά και να τα λέμε που και που, ε;;;!!!

Ένας αδούλωτος Μηχανικός