Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Τα μελλούμενα. Δευτέρα, 08/04/2013 το υπουργείο παιδείας καταθέτει τα ΠΔ με τα επαγγελματικά δικαιώματα μας στο ΣτΕ



Κάτω από την πίεση των αποζημιώσεων της πρόσφατης απόφασης 4917/12 και της επικείμενης δίκης για τα τοπογραφικά τελικά το υπουργείο καταθέτει τα ΠΔ με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ την ερχόμενη Δευτέρα.

Μοναδικό αντάλλαγμα η αναβολή της δίκης των τοπογραφικών.

Προφανώς τεε και κυβέρνηση διαβλέπουν ότι σε περίπτωση δικαίωσης των συναδέλφων στην περίπτωση των τοπογραφικών ανοίγει τρύπα στην πολιτική  τους η οποία  οδηγεί σε πλήρη δικαιώματα για τα ΤΕΙ χωρίς να υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της κατάστασης από το τεε.

Και αυτό  δεν είναι αρεστό από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. 

Ακόμη. 

Εκτιμώ ότι επιχειρούν με τα ΠΔ να προσεγγίσουν μινιμαλιστικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και να αποκόψουν ελεγχόμενα όσα περισσότερα μπορούν από αυτά που θα έδινε μια θετική, ανεξέλεγκτη όμως από το τεε, απόφαση για τα τοπογραφικά. 

Αυτός φαίνεται ότι ήταν ο λόγος της συνάντησης των επιμελητηρίων με τον υπουργό την τελευταία εβδομάδα και η σύσταση επιτροπής που θα ξανά-μελετήσει το θέμα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα πιθανά σενάρια εδώ είναι δύο.

Το πρώτο είναι σχετικό με αυτό που έχουμε ζήσει με τα ΕΔ των Υπομηχανικών. Δηλαδή να δώσουν τώρα κάποια δικαιώματα, αφού προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς λόγω ΣτΕ,  τα οποία θα κόψουν αργότερα με την μέθοδο της αναμόρφωσης της νομοθεσίας και με τις τραβηγμένες ερμηνείες των ομάδων εργασίας του τεε ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηματολογούν ότι τα ΤΕΙ έχουν δικαιώματα.

Το δεύτερο έχει σχέση με το μάντρωμα μας στο επιμελητήριο σε δεύτερη φάση αργότερα, αφού με την  παρούσα συγκυρία το ΣτΕ δεν εμπιστεύεται το τεε και δεν μπορεί να περπατήσει η λύση αυτή με το διευρυμένο επιμελητήριο προς το παρόν. Νομίζω ότι αυτό είναι και η ποιο πιθανή εξέλιξη αφού δίνει το ζητούμενο χρονικό βάθος προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις μέσα στα επιμελητήρια.

Πάντως ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά, ούτε ο διάλογος αλλά και ούτε η δημιουργία διερευνητικής επιτροπής δικαιολογείται διαφορετικά μιας και όλοι τους το θέμα των ΤΕΙ το ξέρουν πάρα-μα-πάρα πολύ καλά σαν δημιουργοί του και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οτιδήποτε άλλο νέο για διερεύνηση μετά από 30 χρόνια «διαλόγου» και 9 υπουργούς παιδείας.

Να έχετε στο μυαλό σας όμως ότι  σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον και παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα ο κλάδος έχει να αντιτάξει δυνάμεις που για πρώτη φορά στην ιστορία του είναι υπέρτερες των αντιπάλων (… Επ’ ώμου… αρμ).

Είναι οι αποζημιώσεις της τελεσίδικης απόφασης 4917/12 του ΣτΕ οι οποίες εάν χρησιμοποιηθούν σωστά θα αναγκάσουν τους κυνηγούς μας να λογικευτούν και να περιορίσουν τις φιλοδοξίες εξουσίας επί των αποφοίτων ΤΕΙ που έχουν εδώ και χρόνια (… στόχους αναγνωρίσατε ...).

Έχουμε δηλαδή αυτό που ονομάζουν  οι πολιτικοί αναλυτές «αντίπαλο δέος».

Γεια σας,
Ένας αδούλωτος Μηχανικός …. Χαρούμενος που έχει καλή και εκλεκτή παρέα πια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ-1: Ρε εσείς στην ΕΕΤΕΜ όταν σας κάλεσε το τεε για να κουβεντιάσετε με τους Αγρονόμους Τοπογράφους μηχανικούς το θέμα των τοπογραφικών (με προφανή στόχο την φαλκίδευση της επικείμενης απόφασης των ΣτΕ που δεν σας αφορά αφού η ΕΕΤΕΜ δεν υποστήριξε τους συναδέλφους που την έκαναν) πως σας καλέσανε; Σαν τεχνολόγους ή σαν μηχανικούς; Γιατί εάν σας κάλεσαν σαν τεχνολόγους και δεν τους κλείσατε το τηλέφωνο είστε άξιοι της μοίρας σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ-2: Τελικά αυτόν τον Αλαβάνο το πρόεδρο του τεε τον είχα παρεξηγήσει. Μια υπόθεση = επίθεση οργάνωσε κατά των ΤΕΙ, αυτή με τα τοπογραφικά, και πάμε λάου-λάου να πάρουμε διδακτορικό κατευθείαν με την βούλα του ΣτΕ και του υπουργείου παιδείας μαζί. Τι ωραίος άνθρωπος; Κακώς σταμάτησαν να τον βγάζουν πρόεδρο.