Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Οι αποδείξεις. Η αποκάλυψη. Η αδικία των πολιτικών κατά των ΤΕΙ. Δείτε το σαν πολιτική δήλωση για την απελευθέρωση των ΤΕΙ.

Φίλε μου Non Patience προκειμένου να σε πείσω μου ζητάς αποδείξεις ότι ένα πολιτικό κόμμα που θα βγει από τα σπλάχνα των ΤΕΙ θα έχει αποτελέσματα στο πρόβλημα μας και νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσω την θέση μου με αποδείξεις.

Όχι μόνο για εσένα. Για όλους σας.

Να σας θυμίσω μόνο ότι το θέμα των κολλεγίων ήταν ανύπαρκτο μέχρι που το πήρε στα χέρια του ο κος Χατζηδάκης και το έσπρωξε μέσω Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να θυμηθούμε όλοι μας εδώ ότι ο κος Χατζηδάκης είναι ο συναρμόδιος υπουργός που δεν προσυπογράφει τα ΠΔ του υπουργείου παιδείας που τα ψήφησαν ομόφωνα οι ειδικοί του ΣΑΤΕ , ενεργώντας σύννομα παρακαλώ, κρίνοντας τα πολιτικά και όχι νομικά (γιατί εάν υπήρχε νομικό κώλυμα θα το είχαν αντιμετωπίσει στο υπουργείο παιδείας πριν τα στείλουν στο ΥΠΑΝ).

Τα αποτελέσματα μας είναι σε όλους γνωστά, να μην τα επαναλαμβάνω. Τα ΤΕΙ μετά από 26χρόνια αναμονής θα πρέπει να περιμένουν και άλλο σε αντίθεση με τα κολλέγια που με το σπρώξιμο των πολιτικών και κάνα δύο ρυθμισούλες τσούλησαν και πάνε για λύση σε ελαχιστότατο διάστημα.

Απειροελάχιστο θα έλεγα σε σχέση με την χρονική αναμονή των ΤΕΙ.

Άρα νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας στο γεγονός ότι η πολιτική παρέμβαση είναι καταλύτης για την επίλυση του όποιου προβλήματος στην Ελλάδα, ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τα συμφέροντα τρίτων. Απόδειξη. Οι τρίτεκνοι πήραν τελικά από την ΝΔ μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με τις εξαγγελίες της επειδή πίεζαν οι ήδη πολύτεκνοι για αυτό. Οι οργανωμένοι σε σύλλογο παρακαλώ. Σαν το τεε καλή ώρα. Άρα δεν είναι σύμπτωση αυτό που συμβαίνει για τα ΤΕΙ. Για να πετύχεις στη Ελλάδα πρέπει να μετράς πολιτικά και από αυτό το γλυκό που αρέσει στους πολιτικούς μας δεν έχουμε καθόλου για να τους σερβίρουμε.

Όπως επίσης νομίζω ότι συμφωνούμε στο γεγονός ότι ναι μεν στο τεε έχουν σοβαρούς ανθρώπους να το διοικούν αλλά δεν είναι και οι μάγοι των Τεχνών και των Επιστημών; Πολιτικά πιέζουν οι άνθρωποι και το ποιο γόνιμο σπρώξιμο τους υποθέτω ότι είναι η ανατροπή της πολιτικής της κάθε κυβέρνησης μέσω των διπλωματούχων που είναι βουλευτές της. Κοινώς εξαργυρώνουν το διοικητικό μοντέλο του ΤΕΕ λαμβάνοντας σαν επιστροφή την επικυριαρχία τους στον τεχνικό κόσμο της Ελλάδας.

Και σε αυτό υστερούμε δραματικά. Τι λέω δραματικά; Δεν έχουμε πολιτικά αποθέματα καθόλου.

Το αποδεικνύει η παγωμένη δήλωση του κου Αυγενάκη, που δυστυχώς ήταν ο μόνη φωνή για τα ΤΕΙ στη ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του κου Σπηλιωτόπουλου.

Οι άλλοι οι συνάδελφοι μας, βουλευτές στην παρούσα βουλή, έλαμψαν με την απουσία τους και νομίζω ότι το προσέξαμε όλοι μας. Στο πλαίσιο αυτό δεν καταλαβαίνω πως ο συνάδελφος ΑΙΣΩΠΟΣ παρουσιάζει τους εν ενεργεία βουλευτές συναδέλφους για την επόμενη υποψηφιότητα τους. Γιατί να μνημονεύουμε τον κο Λυκουρέτζο π.χ. Και δεν το λέω τυχαία το όνομα. Εκτός ότι επί υπουργίας έκανε ότι έκαναν και τα τρία πιθηκάκια του Ιονέσκο μαζί, δηλαδή τον κουφό, τον τυφλό και τον μουγκό ταυτόχρονα γιατί θα πρέπει να τον θυμόμαστε; Α να μην ξεχάσω, έκανε και την πάπια όταν μας πέταξε έξω από το ΤΣΜΕΔΕ η κα Πετραλιά.

Το ίδιο ισχύει και για τον αγαπητό συνάδελφο κο Μιχάλη Παπαδόπουλο που εκτός από την ανυπαρξία του θα πρέπει όλοι σας να ξέρετε ότι έχει θητεύσει και στο ΔΣ της ΕΕΤΕΜ. Τώρα δε που το σκέφτομαι, και ξέροντας την πλήρη απουσία του από τα θέματα των ΤΕΙ κατά την πρόσφατη διακυβέρνηση της ΝΔ, μάλλον είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της χαμηλής αποτελεσματικότητας των ατόμων που συχνωτίζονται στο ΔΣ της Ένωσης. Άρα δεν πρέπει να απορούμε για τα σημερινά μας χάλια. Δες τε την πορεία του κου Παπαδόπουλου και θα καταλάβετε ότι με τέτοιους αντιπροσώπους δεν ήταν δυνατόν να πάμε καλύτερα.

Την επόμενη δε φορά λοιπόν που θα τους δείτε στην ΕΕΤΕΜ θυμηθείτε να τους πετάξετε έξω. Εκεί είναι το σπίτι μας. Εκεί εμείς είμαστε οι νοικοκυραίοι.

Και τώρα που το γράφω απορώ γιατί ο κος Δημόπουλος αφιέρωσε τόσο χώρο στο Τεχνικό Βήμα μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές πανηγυρίζοντας που έχουμε τόσους συναδέλφους βουλευτές; Λες και έχουμε λεφτά για πέταμα.

Και μην νομίσεις συνάδελφε ότι οι αποδείξεις που ζητάς είναι μόνο αυτά. Αυτά ήταν συμπεράσματα.

Οι αποδείξεις είναι άλλες. Και είναι σοβαρές. Είναι απτές που λέγανε παλιά. Αποδείξεις που πραγματικά τεκμηριώνουν το καθεστώς διακρίσεων που μας επιβάλλουν να ζούμε. Και που δεν έχουν καμία σχέση με το μοτό του τεε ότι ανόμοιες σπουδές δεν είναι δυνατόν να οδηγούν σε ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν πριν φτάσουμε στα επαγγελματικά δικαιώματα, που είναι και το επίμαχο σημείο βέβαια, αλλά δεν γίνονται. Και όχι από δική μας υπαιτιότητα.

Αποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη πολιτική συναίνεσης του ΤΕΕ είναι για τα μάτια του κόσμου και μόνο. Αποδεικνύοντας ότι η επιτηδευμένη αμέλεια των πολιτικών είναι πια σε σημείο του να πεις ότι όλα γίνονται προγραμματισμένα σε βάρος μας.

Λες και υπάρχει ένα κέντρο αποφάσεων που πάντοτε κινείτε εναντίον μας και εις βάρος μας.

Μονομερώς.

Λέω δε να αρχίσω από την παρούσα περίοδο, από αυτά που ζήσαμε πρόσφατα, και θα επεκταθώ προς τα πίσω ώστε αναδρομικά να τεκμηριώσω ακλόνητα τα επιχειρήματα μου.

Και θα δείτε ότι έχω δίκιο. Θα δείτε ότι ο a-tei είναι ακοίμητος φρουρός.

Ξεκινάμε με τον νόμο του κου Σπηλιωτόπουλου και καιρός νομίζω είναι να μάθετε την πραγματικότητα και το αληθινό του παρασκήνιο. Αυτό που με έκανε να γράψω στο θέμα του προηγουμένου άρθρου μου ότι είναι θετικό για τα ΤΕΙ. Αυτό θα το διαπιστώσετε στις τελευταίες λέξεις κυριολεκτικά του σημερινού κειμένου μου.

Δείτε πως. Σήμερα αποκαλύπτω την βρωμιά των πολιτικών.

Ως γνωστόν η ΝΔ επιχείρησε να λύσει το θέμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων παρουσιαζόμενη σε εμάς σαν τον μεσσία των τελευταίων 26 χρόνων. Το πόσο μεσσίας είναι το διαπιστώσαμε όλοι μας. Ξεκίνησε για να υπογράφει μόνος ο υπουργός τα ΠΔ των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η επόμενη εναλλακτική της ήταν το ακριβώς αντίθετο. Αυτή που ψηφίστηκε. Όπου έχουν λόγο για τα ΤΕΙ όλοι τους εκτός από εμάς. Η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα. Χωρίς καμία ενδιάμεση λύση. Ούτε η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση έπαιξε.

Να προσέξετε δε ότι στο νομοσχέδιο αυτό για τα ΤΕΙ αποτυπώθηκε η εικόνα της δημοκρατίας που ζούμε σήμερα. Και αυτό γιατί ενώ λένε ότι δημοκρατικό διάλογο έχουμε τεε στέλνει τον κο Αλαβάνο στα ΤΕΙ να βγάζει μονόλογους, ούτε συμμετέχουμε πουθενά, ούτε μας ρωτάει κανείς λες και δεν υπάρχουμε, αλλά και ούτε υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί π.χ. το περιεχόμενο των ΠΔ που ψήφισε το ΣΑΤΕ και περιμένουν υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργία. Το λέω αυτό γιατί κανονικά συνυπογραφή περιμένουν και όχι αλλαγή.

Μετά από το ΣΑΤΕ κλείδωσαν υποτίθεται. Οι ειδικοί μίλησαν και πάει και τελείωσε.

Η επικύρωση των πολιτικών λείπει. Το νομικό μέρος έκλεισε. Το πολιτικό μένει.

Εκεί που σας λέω ότι υστερούμε. Δημοκρατία άλλωστε μας λένε ότι έχουμε. Γιατί φοβούνται την δημοσιότητα και δεν τα βγάζουν στις εφημερίδες να ησυχάσουμε και εμείς. Φοβάται η δημοκρατία μας την δημοσιότητα; Μήπως δεν έχουμε δημοκρατία; Μήπως δεν έχουμε δημοσιογράφους; Μήπως δεν έχουμε και από τα δύο;

Μήπως για να εξασφαλίσουμε δημοκρατία πρέπει να κινηθούμε ανεξάρτητα από τα άλλα κόμματα; Που δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να την εξασφαλίσουν; Δεν μας έχει βγει μέχρι τώρα άλλωστε; Και περιμέναμε 26 χρόνια να μας βγει. Πόσο είσαστε διατεθειμένοι να περιμένετε ακόμη. Στα 35 τελειώνει ένας πλήρης επαγγελματικός βίος. Τι άλλο σαν απόδειξη θέλετε; Ρουσφέτι για δεύτερη ζωή περιμένετε από του πολιτικούς; Αυτός είναι ο λόγος της αυτοκαταστροφικής αναμονής σας;

Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο δημοκρατίας να μην έχουν συγκεκριμένοι πολίτες δικαιώματα και να μην ενοχλείτε κανένας πολιτικός; Αυτοί δεν είναι οι εγγυητές της εφαρμογής τους; Που είναι 26 χρόνια τώρα όλοι τους;

Που είναι οι «αριστεροί» που βράζουν στα κανάλια εάν θέλει να κάνει κάτι πρωτότυπο καμιά κραγμένη αδελφή; Μόνο οι αδελφές έχουν προβλήματα αυτοπροσδιορισμού σε αυτό τον τόπο; Μάλλον και αυτοί, όπως και οι άλλοι, πέρασαν ΣΥΡΙΖΑ από την δημοκρατία και την δικαιοσύνη αλλά δεν ακούμπησαν.

Να προσθέσω δε ότι αυτή την πρεμούρα της ΝΔ να κάνει την συγκεκριμένη αλλαγή για τα ΤΕΙ μόνο σαν προμελετημένη πράξη μπορούμε να την πάρουμε. Προμελετημένη και τίποτα άλλο.

Προσωπικά πιστεύω ότι το βαθύ κράτος του τεε, ξέροντας από πρώτο χέρι και καλύτερα από εμάς τις αλλαγές που έρχονται λόγω Ευρωπαϊκών Οδηγιών, προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα τα νώτα του ώστε οι επερχόμενες και αναπόφευκτες αλλαγές να τους κάνουν την μικρότερη δυνατόν ζημιά.

Αυτός είναι και ο λόγος της γενικευμένης επίθεσης που δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό σε όλα τα μέτωπα.

Και εκεί συγκεντρώνουν τις προσπάθειες τους.

Το αδύνατο τους σημείο όμως δεν είναι ούτε το πολιτικό (εκεί είναι πανίσχυροι αφού έχουμε ανίσχυρους πολιτικούς) ούτε το νομικό (που για λίγο καιρό ακόμη θα ανακατεύουν την τράπουλα με την ντόπια και σε παγκόσμια αποκλειστικότητα πατέντα και θα τους βγαίνει).

Το πρόβλημα τους συνάδελφοι είναι θεσμικό. Γιατί όπως έγραψα και σε παλαιότερες αναρτήσεις μου η συνταγή τους πια έχει παλιά και ξεπερασμένα υλικά.

Τα κόλπα τους δεν περνάνε πια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί διακρίσεις.

Δεν μπορεί να αποδεχθεί διακρίσεις γιατί αμετάκλητη απόφαση των λαών της είναι να ενωθεί. Και η ένωση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλληλοσεβασμό. Και η έλλειψη του σεβασμού των μελών τεε προς τους απόφοιτους των ΤΕΙ είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Είναι πραγματική. Είναι καθεστώς.

Έτσι η ένωση αυτή στον τόπο μας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ούτε με χάρες από τους πολιτικούς.

Και για να μην νομίζεται ότι υπερβάλω δείτε το πραγματικά άθλιο πρόσωπο της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Με αποδείξεις συνάδελφοι.

Θα γνωρίζετε βέβαια ότι τώρα πια, Σπηλιωτόπουλου και Καραμανλή θέλοντος, τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ θα πρέπει να βγουν μετά από κοινή συνεδρίαση του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ. Λόγους δημοκρατίας επικαλέσθηκε η ΝΔ και ο κος Σπηλιωτόπουλος προκειμένου να περάσει την διάταξη της ντροπής. Πολιτικούς λόγους δηλαδή και όχι νομικούς. Στα νομικά μια χαρά ήταν η διάταξη του άρθρο 18. No problem at all.

Να υποθέσω λοιπόν εγώ ο αγράμματος τεχνολόγος ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (όχι αφέντες δεν σας κάνω την χάρη) ότι το προϊόν αυτών των συνεδριάσεων θα πρέπει πάνω από όλα να είναι σύννομο. Θα πρέπει δηλαδή η διοικητική πράξη που θα εκδοθεί μετά την συνεδρίαση τους να ακολουθεί τους νομικούς και δικανικούς κανόνες της πατρίδας μας. Να δένει και με την υπόλοιπη νομοθεσία δηλαδή προκειμένου ο επερχόμενος νόμος που θα μας αφορά να πληροί τις προδιαγραφές του δίκαιου νόμου.

Αμ, δε!!!!

Σας το ξανάγραψα. Δεν τους βγαίνει πια η συνταγή. Είναι παλιά, όπως και τα υλικά που χρησιμοποιούν. Πέρασε η εποχή του βασιλιά που έκαναν ότι ήθελαν. Και σε λίγο περνάει και η εποχή των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Των μεταπολιτευτικών πολιτικών που αποδεδειγμένα πάλεψαν να διώξουν τον βασιλιά γιατί ήθελαν να γίνουν αυτοί βασιλιάδες στην θέση του βασιλιά. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στην Βουλή επί των ημερών τους. Αφήσαμε πίσω μας την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τρέχουμε ολοταχώς προς την κοινοβουλευτική δικτατορία θα έλεγα. Το αποδεικνύουν οι κληρονομικά μεταβιβαζόμενες βουλευτικές έδρες και τα έγχρωμα παιδιά που προσλαμβάνονται με το που αλλάξει το κυβερνών κόμμα. Και ας έχουν την δικαιολογία των εκλογών.

Το ξέρουμε όλοι μας. Τον χειρότερο μεταξύ των κάκιστων έχουμε να διαλέξουμε σαν κυβερνήτη. Και ο χειροτερότερος πολιτικός δεν είναι λύση πια για την πατρίδα μας.

Όσο για τους διπλωματούχους θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ άγρια για αυτούς εκεί έξω. Ανδρώθηκαν σε καθεστώς προστασίας και δεν το ξέρουν το νέο παιχνίδι.

Φοβούνται τα σκοτάδια.

Εκεί που μεγαλώσαμε εμείς. Στο κοινωνικό καιάδα που μας έριξαν για χάρη της λατρείας των διπλωμάτων τους. Αλλά εμείς επιβιώσαμε.

Δείτε τώρα πως τεκμηριώνεται το σκάνδαλο Σπηλιωτόπουλου.

Σας είπα ότι για να είναι σύννομη η απόφαση της συνεδρίασης του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ θα πρέπει η σύσταση τους να ακολουθεί τους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Δείτε τι λέει ο σχετικός νόμος Ν.3242/2004 (της ΝΔ και αυτός) στο άρθρο 7 παρ. 2 για την «Αμεροληψία των Διοικητικών οργάνων». Εκεί ο νομοθέτης αναφέρει ότι:

«Τα μονομελή όργανα, καθώς και τα μέλη των συλλογικών οργάνων, οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον: α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης ….γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερόμενους».

Άρα το οικοδόμημα Σπηλιωτόπουλου είναι σαθρό. Είναι επιλήψιμο. Δεν μπορεί να σταθεί σαν νόμος που θα αποδώσει δίκαιο. Δεν μπορούν οι άνθρωποι που ξιφουλκούσαν επί χρόνια κατά των ΤΕΙ να αποδώσουν δίκαια επαγγελματικά δικαιώματα στα ΤΕΙ. Έχουν ιδιάζουσα σχέση και εχθρότητα εναντίον μας.

Έτσι δεν το φωνάζει το δίκιο της η διάταξη αυτή ρε παιδάκι μου.

Μοιραίο είναι να απαιτήσουμε να καταργηθεί. Και θα καταργηθεί. Να είστε σίγουροι.

Άρα ούτε το πιέστηκαν για να αλλάξουν το περιβόητο άρθρο 18 μπορεί να σταθεί. Όπως ούτε το δεν ήξεραν. Νομική υπηρεσία σε κατάσταση προετοιμασίας νόμου είχαν στελεχωμένη από επαγγελματίες ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

Και σύμφωνα με το τεε, τον Επίσημο Σύμβουλο της πολιτείας, οι επιστήμονες ποτέ δεν κάνουν λάθη. Μόνο η μαστοράντζα των ΤΕΙ.

Και εγώ ο πολίτης τον πιστεύω τον επιστήμονα που το είπε. Ο κος υπουργός έχει γνώμη;

Άρα το μόνο που μένει είναι ότι το είχαν προγραμματισμένο το θάψιμο μας.

Όπως και εμείς έχουμε προγραμματισμένο το μαύρισμα τους στο αιώνα τον άπαντα.

Εκτός βέβαια από κάτι αγωγούλες αποζημιώσεων που πρέπει να διεκδικήσουμε για την 26-χρονη αστοχία των Ελληνικών κυβερνήσεων να βγάλουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Αστοχία που διαχρονικά εκνευριστικά είναι σε βάρος των ΤΕΙ βασισμένη σε αμέλειες πολιτικών.

Πολιτικών που πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν.

Τώρα εάν την συγκεκριμένη στιγμή υπήρχε δικός μας κομματικός σχηματισμός στην βουλή συνάδελφε και τους έπαιρνε με τις «πέτρες» (ποιητική αδεία εννοώ) κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου τότε όχι μόνο θα τον έπαιρναν πίσω τον νόμο αλλά να μην σου πω ότι θα τον «έτρωγαν» κιόλας.

Πάλι στον ύπνο σε έπιασαν κύριε Δημόπουλε. Αντί να παρακαλάς αλλαγή του άρθρου 18 θα έπρεπε τον νόμο αυτόν περί χρηστής διοίκησης να τον είχες κάνει σημαία. Και στο υπουργείο και στην βουλή και στον Τύπο. Αλήθεια τι γίνεται με την κα Μανίκα; Έχει νομικό σύμβουλο η Ένωση ή ακόμη;

Πάμε τώρα ένα βήμα πίσω χρονικά. Να δούμε και άλλες «ελλείψεις» τέτοιου είδους σε βάρος των ΤΕΙ και να δούμε πως θα μπορούσε να δράσει ένας κομματικός σχηματισμός των ΤΕΙ.

Το 2004 γίνεται κυβέρνηση μετά από 20 χρόνια η ΝΔ. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στο πρόγραμμα της υπήρχε η ρητή προγραμματική δέσμευση του να μας δώσει επαγγελματικά δικαιώματα. Να πετύχει δηλαδή εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι. Και πήρε την ψήφο μας για αυτό.

Αντί αυτού μόλις έγιναν κυβέρνηση, έντρομοι όλοι μας τους παρακολουθήσαμε να επιχειρούν να κάνουν εκκαθαρίσεις στο δημόσιο μέσω του νέου τότε δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (επιχείρηση που και στις ημέρες αυτές είναι σε εξέλιξη) και παράλληλα να κάνουν τους εργοδηγούς Τεχνολόγους Μηχανικούς (πράξη μη περιεχόμενη στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ).

Είμαστε όμως τυχεροί. Πάνω που αναρωτιόμασταν το γιατί, ευτυχώς που το τεε με τις δηλώσεις του ήρθε και μας έλυσε την απορία. Προσχεδιασμένο το είχαν και αυτό προσπαθώντας να πλήξουν διπλά τα ΤΕΙ. Ανεβάσανε τους εργοδηγούς στο επίπεδο των τεχνολόγων μηχανικών με σύμφωνη γνώμη του τεε το κατά που φαίνεται (τι διάολο τεχνικός σύμβουλος τους είναι, άλλωστε το είχε πει και ο Καραμανλής τίποτα δεν θα γίνεται επί ΝΔ χωρίς το τεε) και μετά άρχισαν να χρησιμοποιούν την αλλαγή αυτή σαν δικαιολογία στο πνίξιμο των ΤΕΙ λέγοντας ότι δεν μπορεί να θέλουμε εργοδηγούς να τους κάνουμε μηχανικούς δίνοντας τους αντίστοιχα δικαιώματα. Για εμάς, τους πραγματικούς Τεχνολόγους Μηχανικούς ούτε λόγος. Όταν τους συμφέρει μας παρακάμπτουν με ελαφριά πηδηματάκια.

Τώρα εάν με διαβάζει κανένας αμετανόητος ΝεοΔημοκράτης και μελετάει από μέσα του τα ανεξάρτητα μεταπτυχιακά που μας έδωσαν, να του πω προκαταβολικά το πώς να πεινάει κανείς με απλό πτυχίο ΤΕΙ είναι ακριβώς το ίδιο με την πείνα όταν έχεις και μεταπτυχιακό. Το λέω αυτό γιατί έχω μεταπτυχιακό και ξέρω από πρώτο χέρι.

Να μην υπολογίσω τα χαμένα χρόνια και τα χαμένα λεφτά.

Άρα δύο οι αμέλειες κατά των ΤΕΙ.

Πάμε λίγο ποιο πίσω ακόμη συνάδελφε.

Το 2001 το ΠΑΣΟΚ δια του κου Ευθυμίου αποφασίζει ότι τα ΤΕΙ πάει και τελείωσε.

Έχουν που έχουν χαρακτηριστικά ανώτατων σχολών, αποφάσισαν να τους τα αναγνωρίσουν δια νόμου κιόλας.

Διαβάζοντας τον νόμο, όπως αυτός ψηφίστηκε (τον Ν. 2916/01 εννοώ) διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι τα ΤΕΙ την εποχή εκείνη πρέπει να έπεσαν από τον ουρανό ακριβώς μπροστά από τον υπουργό. Γιατί από τον νόμο δείχνει να είναι άγνωστα στο κο Ευθυμίου. Λες και δεν προϋπήρχαν.

Το λέω αυτό γιατί διαβάζοντας τον προσδιορισμό τους σαν ΜΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ, όπως αυτός πέρασε τελικά στον νόμο, ο άσχετος αναγνώστης πιθανόν να νομίζει ότι οι σχολές αυτές δημιουργήθηκαν τότε ακριβώς.

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως Σοσια … ληστής υπουργός, αγνόησε τις εκατοντάδες ισοτιμίες όλων ανεξαιρέτως των Επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου του που ήταν διαθέσιμες την εποχή εκείνη και που με αυτές αξιολογούσαν τα ΤΕΙ σαν ισότιμα με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Του εξωτερικού θα μου πείτε, αλλά το Πανεπιστήμια, Πανεπιστήμια.

Η ποιότητα μετράει και όχι ο τόπος. Μας επέβαλαν την βασική αρχή αυτή και στην υπόθεση των κολλεγίων άλλωστε οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Πρόσφατα.

Αυτό έκρινε ο κος Σοσια…ληστης υπουργός που λέτε. Μάλλον το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μας κάνει σεμινάριο για να καταλάβουμε το μυαλό του Σοσια …. ληστή. Και εάν ο δάσκαλος είναι καλός θα μας μείνει και η ανάλυση του όρου. Και του Σοσια και του ληστή.

Όλοι, μα όλοι τότε φώναζαν ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα με Πανεπιστήμια. Και δεν ήταν όποιοι και όποιοι. Ήταν οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ οι αρμόδιοι από την πολιτεία για τις ισοτιμίες. Αυτοί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σαν δικαιολογία για το πάτημα μας όταν φτάνουμε μπροστά τους.

Και οι αυτοί ήταν και το ΔΙΚΑΤΣΑ και το ΙΤΕ.

Τρίτη παραλειψούλα συνάδελφε!!!! Πάλι σε βάρος των ΤΕΙ. Το θεωρείς τυχαίο;

Η Τέταρτη παράλειψη είναι κοντά. Πολύ κοντά.

Όταν πάμε στο ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως πήγα και εγώ όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου, όλοι όσοι προερχόμαστε από τα ΤΕΙ τρώμε πόρτα ως γνωστόν. Μας απαντάνε ένα ξερό ο αρχικός τίτλος σπουδών έχει προτεραιότητα και μας απορρίπτουν το μεταπτυχιακό χωρίς δεύτερη κουβέντα. Για λόγους προστασίας της «παρούσας εκπαιδευτικής πραγματικότητας» αποκάλυψε κάποια στιγμή ο Κόσμος του Επενδυτή.

Ανακαλύψαμε το πτυχίο προστάτη της κοινωνίας ενάντια στο πτυχίο υπηρέτης της κοινωνίας που πραγματικά έπρεπε να ήταν.

Λες και τα δύο χρόνια που πέρασα σε Πανεπιστημιακό περιβάλλον, με συνεχείς εξετάσεις δεν στάθηκαν ικανά να με μάθουν τίποτα συμπληρωματικό από αυτά που μου έδωσαν στα ΤΕΙ. Να σημειώσω ότι απόφοιτοι του ιδίου Πανεπιστημίου, και που φοίτησαν μαζί μου στο διπλανό θρανίο δοκιμαζόμενοι στις ίδιες ακριβώς εξετάσεις με εμένα, έρχονται στην Ελλάδα και γίνονται δεκτοί σαν διπλωματούχοι από το τεε. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι στα ΤΕΙ υπάρχει κάτι που σταματάει την διαδικασία της μάθησης για πάντα μάλλον. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως οι καθηγητές μου στο μεταπτυχιακό μπορούν και μεταδίδουν την γνώση τους στους άλλους αλλά όχι στους απόφοιτους των ΤΕΙ.

Και πάμε στο ψητό συνάδελφε.

Εμένα στο ΔΙΚΑΤΣΑ μου απόρριψαν το μεταπτυχιακό. Και για να μην σε τρώει η περιέργεια το έριξα στο Φάληρο να το ξέρεις. Τουλάχιστον να το φάνε τα ψάρια να χορτάσουν. Τόσα λεφτά μου κόστισε.

Δείτε την μεθοδευμένη παράλειψη. Και μαντέψτε. Πάλι κατά των ΤΕΙ.

Ποια είναι; Μα είναι απλό.

Αφού είναι το ΔΙΚΑΤΣΑ που αποφασίζει (τώρα έχουμε το ΔΟΑΤΑΠ που κάνει ακριβώς το ίδιο) και κανόνες δικαίου διέπουν τις αποφάσεις του, δεν πρέπει να εφαρμόζονται όλες; Στο ακέραιο;

Άρα αφού το έφαγα εγώ το μεταπτυχιακό μου στην μάπα, δεχόμενος την απόφαση της πολιτείας δια του ΔΙΚΑΤΣΑ ότι ο πρώτος τίτλος σπουδών μετράει, γιατί εφαρμόζουν μόνο την απόφαση αυτή που είναι όντως αρνητική και όχι και την άλλη που λέει ότι τα ΤΕΙ είναι Πανεπιστημιακά;

Γιατί εφαρμόζουν μόνο τις αρνητικές αποφάσεις για τις σχολές μας;

Μονίμως;

Που είναι η πολιτεία να αποδώσει τα νόμιμα;

Να επιβάλει το μέτρο;

Να σταματήσει το σπορ του δύο μέτρα και δύο σταθμά που ισχύει μέχρι σήμερα;

Εγγυημένη κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν έχουμε;

Η «δημοκρατία» του να κυβερνάνε αυτοί ξεπουλώντας εμάς λέω εγώ.

Ήταν ή δεν ήταν μελετημένη η παράλειψη πάλι κατά των ΤΕΙ; Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς σας ότι είναι τυχαίο πάλι;

Ακόμη πιστεύεις συνάδελφε ότι ένα δικό μας κόμμα δεν έχει έργο να κάνει;

Πάμε στην Πέμπτη παραλειψούλα.

Ο Ν. 318 καταργήθηκε. Το ξέρετε πια όλοι σας νομίζω. Και γυρίσαμε στο προηγούμενο καθεστώς. Στην ασάφεια του Ν. 1404/1983. Που πάει να πει ότι μας γύρισαν στα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών Υπομηχανικών και των ΚΑΤΕΕ. Και που δεν είναι εφαρμόσιμα σήμερα τα περισσότερα από αυτά. Νομικά γιατί εκεί που υπήρχε μια σχολή Υπομηχανικών με τα ΤΕΙ ξεφύτρωσαν δύο ή ακόμη χειρότερα η σημερινή σχολή δεν αντιστοιχεί σε σχολή Υπομηχανικών και Τεχνικά γιατί ο κόσμος προοδεύει και δεν μένει στάσιμος όπως στην Ελλάδα την χώρα των κομμάτων;

Την είδατε την παράλειψη ή σας ξέφυγε; Όχι μόνο δεν έχουμε ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τα λίγα που διαθέτουμε έχουν ξεπεραστεί από την παρούσα τεχνολογική πρόοδο. Άρα η πολιτεία μας κρατάει δέσμιους σε νόμους που δεν εφαρμόζονται (πχ ο παλιός αντισεισμικός που δεν ισχύει για κανένα παρά μόνο για τους αποφοίτους ΤΕΙ). Η επίκληση των μελών του τεε ότι κάτι έχουμε έχει να κάνει με τον νόμο και όχι το περιεχόμενο του. Το περιεχόμενο είναι ανεφάρμοστο στην σημερινή πραγματικότητα. Παρόλα αυτά ο νόμος υπάρχει. Και είναι σε γνώση όλων τους αυτή η αμέλεια. Το αποδεικνύει ο νόμος Ν. 1404/1983 εκεί που λέει ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των τότε ΤΕΙ θα βγουν έξη μήνες πριν την πρώτη αποφοίτηση (περί το 1985 δηλαδή).

Το καντράν γράφει πέντε παραλείψεις ήδη και έχουμε και άλλο.

Την έκτη παράλειψη.

Για να την δούμε θα πάμε ένα βήμα ακόμη πίσω. Στο 1989. Πολύ καλή χρονιά. Και για προσωπικούς λόγους. Όχι μόνο επαγγελματικούς.

Την χρονιά εκείνη, επειδή καμία κυβέρνηση και υπουργός παιδείας δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ, τον Ν. 1404/1983 εννοώ, έφτιαξε τον Ν. 1865/1989, με βάση τον οποίο τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ είναι ισότιμα με αυτά των ΤΕΙ. Τον ανάφερα και παραπάνω.

Μια ακόμη μεθοδευμένη παράλειψη προκειμένου τα ΤΕΙ να θαφτούν όσο ποιο καλά γίνεται.

Με τον νόμο αυτόν επιχειρήθηκε να φθαρεί το κουβάρι των ΤΕΙ και από τις δύο πλευρές του νήματος ταυτόχρονα. Επιχειρήθηκε να καθηλωθούν τα ΤΕΙ στο επίπεδο του Υπομηχανικού για πάντα.

Και το αποδεχθήκαμε. Όλοι μας. Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς μας. Μύτη δεν άνοιξε που λένε τόσα χρόνια.

Τώρα το πώς είναι δυνατόν να έχουμε ισοτιμία πτυχίων με ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Υπομηχανικούς και μόνο οι Υπομηχανικοί να έχουν ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο τους, η ψυχή και η καρδιά του λεχρίτη Έλληνα πολιτικού το ξέρει.

Το ξέρει και το τεε βεβαίως-βεβαίως.

Και εκεί είναι επαγγελματίες. Είναι σοβαροί. Είναι οι επίσημοι Σύμβουλοι της πολιτείας.

Δεν είναι ερασιτέχνες σαν του πολιτικούς μας.

Την ήξεραν αυτήν την αδυναμία και φρόντισαν κατάλληλα.

Παρουσίασαν που λέτε το 1997 μια αναλογιστική μελέτη (οικονομοτεχνική για να το κάνω λιανά) μέσω ΤΣΜΕΔΕ που εγκρίθηκε το 2000. Επί Σοσια…Ληστή υπουργού παρακαλώ και αυτό. Σαν και αυτούς που θέλουν να μας ξανακυβερνήσουν.

Στην μελέτη αυτή το έγκλημα κατά των ΤΕΙ απόκτησε και επιστημονικό υπόβαθρο με την ανάμιξη και άλλων Πανεπιστημονικών ειδικοτήτων. Όλοι τους να κάνουν καριέρα και λεφτά στην πλάτη των ΤΕΙ θέλουν. Και το πετυχαίνουν μέχρι σήμερα αφού εμείς ουσιαστικά δεν αντιδράμε.

Δείτε λοιπόν τι είδε και τι έκανε ο Πανεπιστήμονας για τα ΤΕΙ. Και μετά λέμε γιατί πάμε όσο άσχημα σαν χώρα.

Εάν ήταν ελληνική ταινία θα μπορούσαμε να την ονομάζαμε «Αμάρτησα για την άτιμη την Επιστήμη ρε γαμώτο».

Μην στεναχωριέστε όμως. Μετά την αποκάλυψη αυτή θα αισθανθείτε τυχεροί.

Αναρωτιέστε τι έκαναν;

Πήραν την κατάργηση των σχολών Υπομηχανικών και επένδυσαν πάνω της. Έγραψαν μυθιστόρημα δηλαδή. Όχι μελέτη στηριζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια.
Την περιέλουσαν με εικασίες. Έγραψαν αυτό που ήθελα και όχι αυτό που έπρεπε να αποδείξουν. Έγραψαν ότι τώρα πια που δεν υπάρχουν νέοι απόφοιτοι από τις σχολές των Υπομηχανικών το συνταξιοδοτικό σύστημα των ΤΕΙ (προσέξτε το φάουλ από τους Υπομηχανικούς στα ΤΕΙ κατευθείαν) είναι κλειστό αφού δεν παράγονται νέοι απόφοιτοι που με τις εισφορές τους να καλύψουν τους συνταξιούχους των σχολών τους. Και επειδή είναι άδικο για τους ήδη ασφαλισμένους διπλωματούχους να πληρώνουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των αποφοίτων ΤΕΙ θα πρέπει να αποκλειστούν αυτοί από το ΤΣΜΕΔΕ.

Συμπέραναν δε ότι έτσι προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Μας λένε δηλαδή, στηριζόμενοι σε ψευδή και ελλιπή στοιχεία, ότι το δημόσιο συμφέρον είναι οι ανασφάλιστοι τεχνολόγοι Μηχανικοί. Και όλα αυτά την στιγμή που συμβαίνουν τέσσερα διαμετρικά αντίθετα πράγματα:

1-το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ψάχνει απελπισμένα για νέους ασφαλισμένους, και μάλιστα με τα ανασφάλιστα τα δικά μας χρόνια απλήρωτα (άρα αφού δεν μας θέλουν πουθενά τα κόμματα γιατί να τα παρακαλάμε;) ,

2-το ΤΣΜΕΔΕ ενώθηκε με το Ταμείο των Δικηγόρων και των Ιατρών προτιμώντας να καλύψει τα ελλείμματα τους παρά να δεχθεί να ασφαλίσει τους Τεχνολόγους Μηχανικούς που μπορούσαν να δώσουν ζωή και διάρκεια στα οικονομικά του με την είσπραξη της συνδρομής των χιλιάδων αποφοίτων τους,

3-το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε και εφαρμόζει μεγάλες αυξήσεις (στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες) και που θα μπορούσαν να μην γίνουν καθόλου εάν επέτρεπαν την συμμετοχή των ΤΕΙ σε αυτό,

4-η πολιτεία μοντέλο, η Ελληνική, μέσα στο γενικό πνεύμα ξεχαρβάλωσης που επικρατεί δεν έχει βγάλει ακόμη νόμο για το που ασφαλίζονται οι των ΤΕΙ με αποτέλεσμα την αυθαιρεσία από όλους όσους συναλλάσσονται με απόφοιτους των σχολών μας.

Και όλα αυτά με την σφραγίδα του Σοσια…Ληστή υπουργού παρακαλώ. Όταν έχει σκοτωθεί κόσμος και κοσμάκης αγωνιζόμενος για την κοινωνική ασφάλιση.

Που είναι δικαίωμα για τον πολίτη και υποχρέωση για την πολιτεία. Ταυτόχρονα.

Και δεν έμειναν μόνο εκεί οι του υπουργείου. Έβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα.

Πρόβλεψαν οικονομική κατάρρευση του ΤΣΜΕΔΕ. Το ότι όχι μόνο δεν κατάρρευσε τίποτα αλλά ούτε καν ζορίστηκαν οικονομικά αφού κάλυψαν ελλείμματα άλλων ταμείων, δείχνει ότι η αναλογιστική μελέτη του 2000 δεν ήταν μαϊμού.

Ήταν ο Γκοτζίλα ο ίδιος. Γκοτζίλα σε μορφή μελέτης. Παραδοτέος δέσμιος σε Ελληνικό υπουργείο εντός φακέλου.

Και μια και το ανάφερα παραπάνω ας το αναλύσουμε να δούμε την ποιότητα των επιστημόνων της χώρας στην δράση τους κατά των ΤΕΙ. Να δούμε που έχασε η επιστημονική (;) επιτροπή που συνέταξε την αναλογιστική μελέτη = παραγγελιά για την εκτέλεση των ΤΕΙ.

Είδαν ότι οι σχολές Υπομηχανικών έκλεισαν. Άρα λογικό το ότι δεν υπάρχουν πια απόφοιτοι. Το είδαν όμως σαν μια καλή ευκαιρία να πιαστούν από κάπου προκειμένου να αποκλείσουν τα ΤΕΙ από το ΤΣΜΕΔΕ.. Και το έκαναν.

Και επικεντρώθηκαν μόνο σε αυτό «χάνοντας» όλη την υπόλοιπη νομοθεσία. Μάλλον επειδή τους βρήκαν σε μειοδοτικό διαγωνισμό έκαναν ότι και στον διαγωνισμό. Περιέλαβαν όσο το δυνατόν λιγότερους νόμους για να μην κουράζουν τον αναγνώστη υπουργό. Έτσι και αλλιώς ο αποκλεισμός μας από το ΤΣΜΕΔΕ είχε προαποφασιστεί. Τι θα κέρδιζαν με μερικές σελίδες παραπάνω; Τίποτα. Και θα χάλαγαν και το ραχάτι του Σοσια…Ληστή υπουργού.

Έτσι δεν είδαν τον νόμο Ν. 298/1976 που στο άρθρο 1 και 2 ορίζει ότι τα πτυχία ΚΑΤΕΕ είναι ισότιμα και ισοδύναμα με αυτά των Υπομηχανικών. Αρνητικό θα μου πείτε για τα ΤΕΙ αλλά η ισοτιμία είναι υπαρκτή και εφαρμόσιμη. Κανονικά σε μια πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της όσο εφαρμόσιμο είναι το αρνητικό άλλο τόσο εφαρμόσιμο θα έπρεπε να ήταν και το θετικό. Αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια και σε άλλα κράτη. Όχι στο Ελλαδιστάν. Ειδικά αφού το πτυχίο είναι το μοναδικό κριτήριο υπαγωγής των Υπομηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ. Για την ιστορία το θετικό της ισοτιμίας δεν πέρασε ποτέ στην διοίκηση. Και εκεί είναι μόνο το τεε που παίζει. Κανείς άλλος. Η διάταξη δε αυτή ήταν σε ισχύ την εποχή της «αναλογιστικής» «μελέτης» τους.

Δεν είδαν ούτε τον Ν. 915/1979 που το άρθρο 4 ασφαλίζει υποχρεωτικά τους απόφοιτους των σχολών Υπομηχανικών με μοναδικό κριτήριο την κτήση του πτυχίου τους. Κριτήριο ισότιμο και ισότιμο με αυτό των αποφοίτων ΚΑΤΕΕ. Που επίσης ήταν σε ισχύ την εποχή της «αναλογιστικής» «μελέτης» τους.

Δεν είδαν τον Ν. 1865/1989 που με την ισοτιμία πτυχίων ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ μεταβιβάζει το δικαίωμα της ασφάλισης μέσω του πτυχίου σε όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ με τον Ν. 1404/1983. Και αυτός ο νόμος ομοίως, ήταν σε ισχύ την εποχή της «αναλογιστικής» «μελέτης» αλλά μάλλον κρυμμένος. Δεν τον είδαν. Μάλτα γιοκ κατά το πολιτικότερον.

Άρα τα ΤΕΙ δεν έκλεισαν. Μόνο οι σχολές Υπομηχανικών. Και πριν γίνει αυτό ο νομοθέτης φρόντισε να μεταφέρει το δικαίωμα του τίτλου σπουδών για ασφάλιση στους αποφοίτους των σχολών που ακολούθησαν. Τα ΚΑΤΕΕ (Ν. 298/76 άρθρο 1 και 2 για τους ανήσυχους της ενημέρωσης).

Και δεν σταμάτησε εκεί ο νομοθέτης. Μεταβίβασε το ίδιο δικαίωμα και στους απόφοιτους ΤΕΙ με τον Ν. 1865/1989 (άρθρο 5 παρ. 1 για τους παραδόπιστους).

Να λάβετε δε υπόψη σας ότι όλοι αυτοί οι νόμοι κρίθηκαν ξανά και ξανά κατά την πορεία των ΤΕΙ προς την Ανώτατη παιδεία. Μιλάω για την νομοθετική κρίση που υπέστησαν όταν ψήφιζαν τόσο τον νόμο Ν.2916/01 όσο και τον Ν. 3549/07. Και βγήκαν μετά τις δύο επανειλημμένες αυτές κρίσεις αλώβητοι και ισχυροί.

Άρα καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. ΤΑ ΤΕΙ δεν έκλεισαν. Άρα έχουν απόφοιτους. Άρα υπάρχουν απόφοιτοι για να υποστηρίξουν με την συνδρομή τους την σύνταξη των παλαιοτέρων αποφοίτων των ΤΕΙ που θα συνταξιοδοτηθούν και ως εκ τούτου έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής στο ΤΣΜΕΔΕ.

Τι έπαθαν όμως οι «επιστήμονες» που μας απέκλεισαν χρησιμοποιώντας τις φαιδρές αντικειμενικά δικαιολογίες που είδατε;

Δεν νομίζετε ότι μετά από τόσα χρόνια αποκλεισμών από τα κοινωνικά δρώμενα λόγοι δημοκρατίας επιβάλουν να μάθουμε το γιατί;

Δεν νομίζεται συνάδελφοι ότι μια αποστολή της κομματικής ομάδας των αντιπροσώπων των ΤΕΙ είναι να φέρουν και ρωτήσουν τους συντάκτες της απαράδεκτης αυτής μελέτης ενώπιον επιτροπής της βουλής το τι έφταιξε που απέτυχαν τόσο τραγικά;

Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν έχουμε δικούς μας ανθρώπους εκεί μέσα. Στην Βουλή.
Μόνο με δικό μας κόμμα μπορούμε να βρούμε την δικαιοσύνη. Τα δικαιώματα που μας κλέβουν μεθοδικά 26 χρόνια τώρα. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ήταν αυτά αρκετά συνάδελφε για να σε πείσω ότι μια πολιτική κίνηση από μέρους μας έχει πολλά να κάνει; Να φέρει την αδικία στην επιφάνεια;

Σε ρωτάω να δω εάν σε κούρασα γιατί έχω και έβδομο.

Δες το και τελειώνω.

Το 1979, μια άλλη κυβέρνηση της ΝΔ, υπογράφει δια του κου Μητσοτάκη τον νόμο Ν. 915/1979 με τον οποίο τακτοποιούνται ασφαλιστικά οι ανασφάλιστοι τότε Υπομηχανικοί. Είχαν και αυτοί βλέπετε γνωρίσει την «θαλπωρή» των διπλωματούχων της εποχής εκείνης μεγαλώνοντας στην ανασφάλεια του να εργάζεσαι ανασφάλιστος. Όπως κάνουμε εμείς καλή ώρα τώρα.

Μια «θαλπωρή» που για να την ανταποδώσουν ήρθαν με τα πόδια από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα μέσα στο καταχείμωνο.

Βέβαια σαν κίνηση η ασφάλιση των υπομηχανικών είναι από μόνη της θετική. Και αυτό γιατί είχε και συνέχεια. Η ΝΔ τότε δεν στάθηκε εκεί. Το 1980 με δύο διαδοχικούς νόμους, τον Ν. 1027/1980 και τον Ν. 1028/1980 τακτοποίησε και τους έμμισθους Υπομηχανικούς.

Εάν όμως δεις κάτω από το καλό χαλί που όλοι μας τώρα θαυμάζουμε στο κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ της εποχής εκείνης θα βρεις τα σκουπίδια. Θα βρεις τις διακρίσεις κατά των ΤΕΙ. Θα βρεις την μικρή εκείνη παράλειψη που υπάρχει ακριβώς για να μας κάνει την ζωή δύσκολη. Να μας αποτρέπει δηλαδή να ασχοληθούμε με το επάγγελμα που σπουδάσαμε επενδύοντας τα νιάτα μας.

Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος.

Το 1979 όταν η ΝΔ υπέγραφε τον Ν. 915/89 για την ασφάλιση των Υπομηχανικών υπήρχαν ήδη τα ΚΑΤΕ που ιδρύθηκαν με τον Ν. 298/1976. Τρία χρόνια πριν δηλαδή από τον Ν. 915/79. Έτσι εάν λάβεις υπόψη σου το δεδομένο ότι ενώ τα πτυχία των Υπομηχανικών ήταν ισότιμα, ισοδύναμα και με κοινά επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ΚΑΤΕΕ την εποχή του Ν.915/79 που ασφάλιζε τους Υπομηχανικούς με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο τους και οι Τεχνολόγοι εξαιρέθηκαν τελικά από την ασφάλιση τότε είσαι στον σωστό δρόμο.

Εάν μάλιστα αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι ό νόμος Ν. 915/1979 που έβγαλε η ΝΔ τότε προκειμένου να ασφαλίσει τους Υπομηχανικούς είναι αντισυνταγματικός λόγω του αποκλεισμού των αποφοίτων ΚΑΤΕΕ τότε μπράβο σου. Το έπιασες το νόημα. Από την μία βόλευαν μια αδικία κάνοντας μια άλλη.

Θα μπορούσε όμως την εποχή εκείνη η ΝΔ να επικαλεσθεί ότι άφησε την λεπτομέρεια αυτή για αργότερα. Και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση. Και για να είμαστε δίκαιοι μαζί της οφείλουμε να την πιστώσουμε με αυτή την περίοδο χάριτος όσο και να διαφωνούμε μαζί της. Άντε δηλαδή να δεχτούμε πάλι μικροελλείψεις και καθυστερήσεις προκειμένου να φανούμε διαλλακτικοί. Εμείς που δεν έχουμε ούτε υστέρημα στον συγκεκριμένο τομέα.

Η περίοδος χάριτος αυτή όμως έληξε το 1992 όταν στο νόμο Ν. 2084/1992 ο νομοθέτης όριζε ότι οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται ασφάλισης στο οικείο Ταμείο.

Και τότε ήταν που το παρελθόν φώναζε ότι για τα ΤΕΙ το οικείο Ταμείο ήταν το ΤΣΜΕΔΕ.

Έτσι η σύνταξη της αναλογιστικής μελέτης μαϊμού, συγνώμη Γκοτζίλα ήθελα να πω, του 2000 ήταν μονόδρομος για το τεε προκειμένου να μας αποκλείσει από αυτό. Και είχαν εκτός από την πληροφορία και τα μέσα για να το κάνουν. Επικαλέστηκαν τότε ψευδώς την κατάρρευση του Ταμείου προκειμένου να κρατήσουν τις πόρτες του ΤΣΜΕΔΕ ερμητικά κλειστές στους αποφοίτους ΤΕΕ.

Το περιθώριο από τότε μέχρι σήμερα είναι για τους αποφοίτους ΤΕΙ αποκλειστικό.

Για όλους τους άλλους, από όπου και εάν προέρχονται (και με τα ίδια χρόνια σπουδών ακόμη), υπάρχει το τεε τις ασφάλισης και των απεριόριστων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για μας των ΤΕΙ τίποτα.

Συνάδελφε, μόλις έχεις δει την έβδομη αδικαιολόγητη διάκριση κατά των ΤΕΙ.

Και σε ρωτάω για μια ακόμη φορά.

Απέδειξα επαρκώς ότι η ελληνική πολιτεία καταπιέζει πολιτικά τους απόφοιτους ΤΕΙ υποχρεώνοντας τους να ζουν σε καθεστώς διακρίσεων;

Εγώ νομίζω πως ΝΑΙ.

Συμμερίζομαι άλλωστε και την άποψη για πιθανή αποτυχία μιας πολιτικής κίνησης από μέρους μας.

Και να ξέρεις ότι δεν την θέλω και εγώ την αποτυχία.

Άλλωστε η αποφυγή των αποτυχιών είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση ξέρεις. Με τις επιτυχίες έφτασε η ανθρωπότητα εκεί που έφτασε ξέρεις. Όχι με τις αποτυχίες.

Και επειδή η ποιο αποτυχημένη προσπάθεια είναι αυτή που δεν έγινε ποτέ, όπως μας συμβαίνει τώρα καλή ώρα, εγώ λέω να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Και να μην μείνουμε μόνο στην αποτυχία.

Τι λέτε;

Όλοι σας.

Περιμένω την άποψη σας.

Γεια σας.
Ένας αδούλωτος μηχανικός

Μήνυμα προς τους αναγνώστες διπλωματούχους:
Συνάδελφοι καταλαβαίνω και σέβομαι το δόγμα σας ότι ανόμοιες σπουδές δεν είναι δυνατόν να οδηγούν σε ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν το υιοθετώ αλλά είναι άποψη σας και πρέπει να την σεβαστώ. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές θα ήθελα να σας παρακινήσω να επιβεβαιώσετε το τίτλο σας σαν επιστήμονες πρώτα και μετά αυτό του ανθρώπου της κοινωνίας των πολιτών. Τα στοιχεία που αναφέρω παραπάνω είναι πραγματικά. Τολμήστε να αμφισβητήσετε την εικονική πραγματικότητα που σας έχουν σερβίρει για τα ΤΕΙ. Το 99% από τα παραπάνω δεν παραβιάζει ούτε στο ελάχιστο την βασική σας αρχή.

Και όμως δεν υπάρχει ορατή λύση στο ορίζοντα. Ούτε για εμάς ούτε για εσάς.

Μόνο ο στρατός των 600 ευρώ μεγαλώνει σε αυτή την χώρα. Τίποτα άλλο.

Δοκιμάστε να αμφισβητήσετε το κοινωνικό μοντέλο του μηχανικού που σας δείχνουν και θα δείτε ότι δεν είναι τα πράγματα όπως σας τα παρουσιάζουν.

Δεν είμαστε οι μπαμπούλες που χειρότεροι από εσάς ξαφνικά θα σας πάρουν τις δουλειές σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς.

Η συναίνεση είναι εφικτή μεταξύ μας. Αρκεί να βγάλουμε από την εικόνα τα ψέματα και την προπαγάνδα εναντίον των ΤΕΙ.

Την επιθετικότητα των ηγεσιών σας την αφήνουμε σε εσάς γιατί μόνο εσείς μπορείτε να βγάλετε εκτός εικόνας.

Σας περιμένουμε να συναντηθούμε στην μέση του δρόμου.

Μέχρι τότε, επειδή δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, θα παλεύουμε για την δικαίωση μας σε όλα τα μέτωπα.

Όσες πολιτικές συμμαχίες και εάν έχει το ΤΕΕ, όσες φιλίες οι δάσκαλοι σας, όσο πολιτικά ή προσωπικά θα ασχοληθεί ο πρόεδρος σας με εμάς, δεν παύουμε να είμαστε και εμείς πολίτες της ίδιας κοινωνίας όπως και εσείς.

Είμαστε το πολιτικό κεφάλαιο που διαχειρίζονται οι πολιτικοί.

Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Είμαστε κεφάλαιο. Και μάλιστα επενδεδυμένο.

Δεν γίνεται να εξαφανιστούμε (άρα το πρόβλημα μας θα υπάρχει όσο μας καταπιέζετε).

Η δε αξία μας αναμένεται να αυξηθεί στην επερχόμενη περίοδο κυβερνητικής αστάθειας λόγω περιορισμού της αυτοδυναμίας των κομμάτων.

Εδώ είμαστε να τα βρούμε.

Όσοι δε από εσάς χασκογελάτε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές να σας δείξω την γειτονική Τουρκία, που ενώ έχει τον Άπο φυλακισμένο στο νησί, στο Καντήλι αν και με υπέρτερες δυνάμεις (όσο και η αναλογία δυνάμεων μεταξύ τεε και ΤΕΙ) αναστενάζει παίζοντας στο παιχνίδι της διάλυσης της τον ρόλο του κομπάρσου και όχι του πρωταγωνιστή.

Και ο πραγματικός αντίπαλος των Τούρκων είναι ο ίδιος αντίπαλος που έχει το ΤΕΕ από εμάς.

Είναι η θέληση μας να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε ελεύθεροι.

Σας περιμένουμε να τα βρούμε μαχόμενοι.