Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

κον Μαγγίνα, ενταύθα.

Κύριε Μαγγίνα,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ αρχικά τόσο για την εκλογή σας όσο και για την θέση του Υπουργού Απασχόλησης που καταλάβατε. Άλλωστε η πριν τις εκλογές θητεία σας έδειξε ότι η κατάληψη της Υπουργικής αυτής καρέκλας απο εσας είναι εγγύηση για επιτυχία των δραστηριοτήτων του Υπουργείου σας και για την νέα περίοδο.

Ο σκοπός της σημερινής δημοσίευσηςμου είναι να σας υπενθυμίσω αρχικά τις εκρεμμότητες που έχει ο κλάδος των Μηχανικών ΤΕΙ για 2,5 δεκαετίες τώρα. Θα ήθελα να σας αναφέρω λοιπόν ότι οι Μηχανικοί ΤΕΙ περιμένουν την εκπλήρωση της υπόσχεσης της προηγούμενης κυβέρνησης για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αφορούν τα πτυχία των ΤΕΙ. Εκτός δε απο τα επαγγελματικά δικαιώματα να σας τονίσω ότι ούτε ο φορέας ασφάλισης μας έχει ορισθεί ακόμη απο το Υπουργείο σας και ο χρόνος μετράει απο το 1976 που ιδρύθηκαν τα ΚΑΤΕΕ. Το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορούσε τον χώρο εκφράσθηκε με τους νόμους 1027 και 1028 το 1980 και έδινε λύση για τους ανασφάλιστους έμμισθους Υπομηχανικούς που προηγούντο των Μηχανικών ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ. Είκοσι επτά χρόνια πρίν. Έτσι, με την νομοθετική σιωπή που ακολούθησε έκτοτε, έχουν μείνει ασφαλιστικά ακάλυπτες όλες οι γενιές αποφοίτων ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ τα 27 χρόνια αυτά που επιχειρούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Το 2007 βέβαια ο προκάτοχος σας κος Τσιτουρίδης εκδίδοντας τον νέο νόμο για το ΤΣΜΕΔΕ αγνόησε παντελώς τον κλάδο μας, το νόμο και το Σύνταγμα αφήνοντας μας και πάλι χωρίς ασφάλιση.

Άλλωστε το δίκαιο της ασφάλισης μας στο ΤΣΜΕΔΕ έχει εκτενώς αναλυθεί στα προηγούμενα άρθρα της θέσης αυτής και βασίζεται στο γεγονός ότι ασφαλίστηκαν στο Ταμείο αυτό οι Υπομηχανικοί με μοναδικό κριτήριο την κτήση του πτυχίου τους που είναι ισότιμο και ισοδύναμο με τα πτυχία ΤΕΙ (παράθεση νομοθεσίας στα προηγούμενα άρθρα).

Η βάση της απόρριψης μας στηρίζεται στην στρεβλή άποψη των μελών του ΤΕΕ αφ’ ενός οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με την ασφάλιση των Μηχανικών ΤΕΙ θα γίνει εξίσωση των ακαδημαϊκών προσόντων Διπλωματούχων Μηχανικών και Μηχανικών ΤΕΙ (δειτε σχετικο άρθρο απο το Ενημερωτικο του ΤΕΕ του κου Κιτσίκη που δημοσίευσα) και στις συνεχιζόμενες απορριπτικές αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου αφ’ ετέρου στις οποίες δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν όλη η διαθέσιμη νομοθεσία. Ο τελευταίος Υπουργός που δοκίμασε το φρούτο αυτό ειναι ο συνάδελφος σας κος Παναγιωτόπουλος ο οποίος εισέπραξε δυο αρνήσεις στο ερώτημα του για ασφάλιση των Μηχανικών ΤΕΙ στο εν λόγω Ταμείο.

Πιστεύω να συμφωνήτε μαζί μου, άλλωστε νομικά έχετε σπουδάσει, ότι με την έλλειψη της «ρητής» εκείνης διάταξης που όπως λέει και το ΤΣΜΕΔΕ θα του δώσει την άδεια να μας ασφαλίσει, η Ελληνική πολιτεία κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών της. Πως άλλωστε να δούμε το γεγονός ότι για μιά μόνο μερίδα αποφοίτων Μηχανικών κρατικών σχολών το κράτος αποφεύγει επιμελώς να νομοθετήσει τον ασφαλιστικό φορέα του όταν το έχει κάνει για όλους τους άλλους και μάλιστα έχοντας σαν κριτήριο τις ισοδύναμες και ισότιμες ιδιότητες των πτυχίων τους.

Να σας αναφέρω δε ότι έχω την εντύπωση πως το Υπουργείο, εξυπηρετόντας το ΤΕΕ θελημένα ή αθέλητα, αποφεύγει να νομοθετήσει επι δεκαετίες ελπίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει de jure (με νόμο) να το κάνει de facto (δια της επιβολής). Αυτό άλλωστε φώναζε η απαντητική επιστολή του κου Αλαβάνου (του προέδρου του ΤΕΕ) στην πρόσκληση της κας Γιαννάκου για τον εθνικό διάλογο για την παιδεία δια του οποίου υποτίθεται θα δίνονταν επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους πτυχίου Μηχανικού ΤΕΙ. Ενώ όλοι τους γνώριζαν ότι για 24 χρόνια δεν υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα για τα ΤΕΙ άφησαν τον κο Αλαβάνο να επιχειρηματολογεί εγγράφως ότι το γεγονός αυτό είναι σοβαρό και χρειάζεται μελέτη σε βάθος χρόνου για να καταλήξουν στο θέμα αυτό και οι σχετικές προυποθέσεις δεν υπήρχαν την περίοδο εκείνη.

Έτσι κύριε Μαγγίνα μου τόσο το Ταμείο όσο και εμείς οι Μηχανικοί ΤΕΙ, εσάς δείχουμε για υπεύθυνους. Βέβαια εμείς δεν έχουμε τα μέσα να σας επιρρεάσουμε αλλά να ξέρετε ότι το Ταμείο σας κατηγορεί εκ του ασφαλούς. Έχει το ΤΕΕ βλέπετε πισω του να καθαρίζει και εσας μπροστά του, τους πολιτικούς. Διψασμένους για ψήφους και εξουσία. Και αυτός ήταν ένας απο τους λόγους που ο προκάτοχός σας κος Τσιτουρίδης υποσχέθηκε ότι «τίποτα δεν θα γίνει επι ΝΔ χωρίς το ΤΕΕ».

Και εάν εσείς οι πολιτικοί τους σκύψατε το κεφάλι, εμείς να ξέρετε τους αντιστεκόμαστε.

Καθημερινά εγώ και οι συνάδελφοι μου στην μάχη της ζωής κύριε Μαγγίνα μου το αποδεικνύουμε. Αποδεικνύουμε ότι για τον κάθε Γολιάθ υπάρχει πάντα ένας Δαυίδ. Τους κοιτάμε κατάματα χωρίς φόβο. Και ας είμαστε προδομένοι απο εσάς τους πολιτικούς.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις και ειλικρινά θα ήθελα να πιστεύω να ανήκετε σ’ αυτές.

Και επειδή άνθρωποι της πράξης είμαστε λέω να σας δώσω την ευκαιρία να το αποδείξετε.

Εάν τολμίσετε βεβαίως.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Η μία συνισταμένη του προβλήματος, και η ποιό κρίσιμη, είναι το ΔΣ του Ταμείου. Εκεί παίζεται το όλο παιχνίδι. Εμείς ρωτάμε (κάνουμε αίτητση δηλαδή) το ΤΣΜΕΔΕ για ασφάλιση, αυτοί ψηφίζουν και μας απορρίπτουν δημοκρατικότατα και εσείς-το Υπουργείο δηλαδή- όταν εμείς σας διαμαρτυρόμαστε μας απαντάτε ότι πάγια θέση του Υπουργείου είναι η ασφάλιση των Μηχανικών ΤΕΙ στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά το Ταμείο διαφωνεί. Και επειδή το Ταμείο είναι αυτοδιοικούμενο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα κε Μαγγίνα μου. Όλα ωραία και καλά και προπάντων δημοκρατικά. Η Ελληνική τέχνη του δεν φταίω εγώ αλλά ο άλλος ανεπτυγμένη σ’ όλο της το μεγαλείο. Το τέλειο αποτέλεσμα της Ελληνικής διοικητικής πρακτικής του ΕΠΟΠΤΕΥΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΩ.

Αλλά ας το δούμε το θέμα μαζί ποιό κοντά. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Έτσι και αλλοιώς οι πλειοψηφίες των απορρίψεων μας είναι ισχνές. Είναι πάντα στο επίπεδο του 3-4 και 4-5. Μπορείτε άλλωστε να ρωτήσετε και τον κο Παναγιωτόπουλο γι’αυτό.

Ψάχνοντας λοιπόν κάποιος πληροφορίες για το ΤΣΜΕΔΕ και το ΔΣ του φθάνει κανείς στο site του ΤΣΜΕΔΕ και στην θέση http://www.tsmede.gr/indexx.asp?page=1. Εκεί διαλέγοντας την επιλογή ΔΙΟΙΚΗΣΗ ανακαλύπτει ποιά πρέπει να είναι η σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου κατα νόμο (ο πίνακας στην κορυφή σύμφωνα με τον Α.Ν. 2326/1940 όπως τροποποίηθηκε με τον Ν. 915/1979). Παρατηρόντας τον πίνακα αυτό κάποιος βλέπει ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι για την Διοίκηση του Ταμείου προβλέπονται ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ (δεν το επαναλαμβάνω κατα λάθος, υπομονή θα δείτε):

1-Τρείς (3) ασφαλισμένοι μέλη του ΤΕΕ εκ των οποίων ένας είναι από τους απασχολούμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ένας από τους μελετητές,
2-Ενας (1) ασφαλισμένος μέλος της ΠΕΔΜΕΔΕ ή ΠΕΔΜΗΕΔΕ (πρακτικά μέλος του ΤΕΕ), και
3-Ενας (1) ασφαλισμένος μέλος της ΕΜΔΥΔΑΣ (πρακτικά μέλος του ΤΕΕ και αυτός).
Εδώ λοιπόν εξαντλούνται κατά νόμο τα μέλη του ΤΕΕ, σύνολο πέντε, μ’ εξαίρεση τον ένα συνταξιούχο απο το ΕΣΤΑΜΕΔΕ που μπορεί να είναι Διπλωματούχος ή Υπομηχανικός.

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, κατά νόμο πάντοτε, ανήκουν στην ΕΕΤΕΜ (ένα), στην ΠΕΣΕΔΕ (ένα), στο ΥΠΕΚΑ (ένα), ο ειδικός σε θέματα Οργάνωσης (ένας), ο ειδικός σε θέματα Οικονομίας (ένας) και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ένας). Και αυτοί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΕΕ γιατί δεν το προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ας πάμε μαζί τώρα ποιό κοντά. Στα ονόματα. Όχι σ’ όλα. Δεν θα σε ζαλίσω τόσο πολύ κε Μαγγίνα μου. Θα κοιτάξουμε μαζί αυτά τα λίγα που κατα τον νόμο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΕΕ.

Διαβάζουμε λοιπόν:
1.Μπουγάς Χαράλαμπος Υπ. Απ.Κ.Π. (αντιπρόσωπος του Υπουργείου σας),
2.Λιάπη Μαρία αναπληρωματική Υπ. Απ.Κ.Π. (αντιπρόσωπος του Υπουργείου σας)
3.Μακέδος Κωνσταντίνος Υπ. Απ.Κ.Π. (αντιπρόσωπος του Υπουργείου σας) ,
4.Ρίζου Αννα Κυβερνητικός Επίτροπος ,
5.Περτζινίδου Μαρία Γ.Γ.Κ.Α. ,
6.Σακελαρίου Ευανθία αναπληρωματικη Κυβερνητικός Επίτροπος, και
7.Μπέκος Αθανάσιος Εκπρόσωπος Υπαλλήλων ΤΣΜΕΔΕ .

Πηγαίνοντας τώρα στην θέση http://teeserver.tee.gr/regdds/ όπου υπάρχουν τα μητρώα των μελών του ΤΕΕ και πληκτρολογόντας τα παραπάνω ονόματα βρίσκει κανείς τα εξής:
1.Μπουγάς Χαράλαμπος -Υπ. Απ.Κ.Π.- Αρ ΤΕΕ: 14915 Ομοτιμο Μελος ΕΜΠ-ΠΜ,
2.Λιάπη Μαρία- Υπ. Απ.Κ.Π. -Αρ ΤΕΕ: 48995 Τακτικο Μελος ΕΜΠ-ΠΜ
3.Μακέδος Κωνσταντίνος- Υπ. Απ.Κ.Π.-Αρ ΤΕΕ: 52496 Τακτικο Μελος ΑΠΘ-ΠΜ ,
4.Ρίζου Αννα Κυβερνητικός Επίτροπος Αν το Αννα προέρχεται απο το Αναστασία υπάρχουν δύο εγγραφές με Αρ. ΤΕΕ: 74672 και 71943,
5.Περτζινίδου Μαρία Γ.Γ.Κ.Α. .- Αρ ΤΕΕ: 56371 Τακτικο Μελος ΑΠΘ-ΠΜ,
6.Σακελαρίου Ευανθία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ, και ο
7.Μπέκος Αθανάσιος Εκπρόσωπος Υπαλλήλων ΤΣΜΕΔΕ που δεν ειναι δυνατόν να είναι μέλος ΤΕΕ.

Με απλή πρόσθεση λοιπόν κε Μαγγίνα μου διαπιστώνουμε ότι στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ μετέχουν πέρα των πέντε θέσεων ΤΕΕ που ορίζει ο νόμος σαν ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ και τέσσερα διαπιστωμένα επιπλέον μέλη ΤΕΕ τουλάχιστον ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Επίσης, με μιά απλή παρατήρηση κε Μαγγίνα ο αναγνώστης βλέπει ότι το Υπουργείο σας, πρώτο και καλύτερο, παραβιάζει τον νόμο έχοντας ΔΙΟΡΙΣΕΙ σαν αντιπροσώπους του στο ΤΣΜΕΔΕ μέλη ΤΕΕ, την ιδιότητα των οποίων ΩΦΕΙΛΕ να ελέγξει πριν τον διορισμό τους (το εποπτευω χωρις να ελεγχω που λέγαμε). Κανονικά στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει για σας το «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» αλλα την κατάσταση αυτή την κληρονομήσατε απο τα παλιά όταν ονειροπόλοι σοσιαλιστές στην προσπάθεια τους να παρατείνουν την ύπαρξη τους στην εξουσία βρήκαν την πατέντα του ΕΠΟΠΤΕΥΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩ, μοίρασαν εξουσία αν και δεν ήταν αυτή η λαική εντολή σε καμμία απο τις αναμετρήσεις που κέρδισαν, κατάσταση που εκμεταλεύτηκε δεόντος το ΤΕΕ και ο κος Τσιτουρίδης σας ο οποίος είχε την ευκαιρία να εξομαλύνει τα πράγματα και δεν το έκανε.

Και εδώ υπάρχει πρόβλημα.

Όχι μόνο γιατί ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι το Υπουργείο σας παραβαίνει πρώτο τον νόμο αλλά γιατί καταρέει και η εικονική πραγματικότητα που έχει στηθεί απο το ΤΕΕ τόσες δεκαετίες για τον ασφυκτικό έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ.

Έτσι κε Μαγγίνα μου σ’ εσάς πέφτει ο κλήρος να καθαρίσεται την κόπρο του Αυγείου στο Ταμείο αυτό που πορεύεται εν έτη 2007 με κανόνες και συνθήκες διχόνοιας και εθνοκάθαρσης.

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση σας και οι λόγοι είναι πολλοί.

Πρώτος λόγος είναι η σύγκρουση με το ΤΕΕ που καπελώνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ το ΤΣΜΕΔΕ τόσα χρόνια και το πολιτικό κατεστημένο που το επέτρεψε.

Άλλος λόγος είναι το δίλημα του πως πρακτικά θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Τα φτωχά νομικά που ξέρω με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να καταργηθούν όλες αυτές οι παράτυπες (κατα το διοικητικό δίκαιο) αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου. Μα τα χρόνια είναι πολλά όπως και τα χρήματα των ασφαλισμένων. Ίσως μια πολιτική λύση θα μπορούσε να περπατήσει αφού τεκμηριωμένοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος θα σας εμποδίσουν να ακυρώσετε αποφάσεις ΔΣ χρόων και χρόνων. Και ποιά είναι αυτή; Να ΔΙΟΡΙΣΕΤΕ στις ίδιες θέσεις και για τα ίδια χρόνια Τεχνολόγους Μηχανικούς.

Όπως και να έχει η καραμπινάτη παρανομία στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ είναι διαπιστωμένη και πρέπει να θεραπευτεί απο τους αρμόδιους. Δηλαδή εσάς κε Μαγγίνα κατα την Συνταγματική επιταγή.

Περιμένουμε να σας δούμε και να σας μετρήσουμε.

Καλή σας επιτυχία όπως και να έχει.

Περιμέναμε 24 χρόνια νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ακόμη λίγο.

Ένας μοναχικός και αδούλωτος Μηχανικος ΤΕΙ.