ΑΛΜΑ 3ο-Επαγγελματικά Δικαιώματα ΤΕΙ (....... ώρα να σας φύγει ο τάκος)
1-Την συνέντευξη του κου Στυλιανίδη στην δημοσιογράφο κα Μπενέκου όπου ανέφερε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ΤΕΙ με την κατάρτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σχολών που ακόμη δεν έχουν νομοθετηθεί «κινούνται στην εξομοίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με στόχο όχι την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων αλλά την αναβάθμιση των ΤΕΙ.». (σύνδεσμος εδώ)
2-Την ερώτηση της δημοσιογράφου «Παρατηρείται μία αντίδραση τις τελευταίες ημέρες από τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ στη δήλωσή σας ότι θα αναγνωρίσετε εντός του 2008 τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ. Ποιες είναι οι προθέσεις σας» στη οποία ο Υπουργός απαντώντας αυτός θα προχωρήσει όπως έχει δεσμευθεί τονίζοντας ότι «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της κοινωνίας.», που πολύ μα πάρα πολύ μου αρέσει (κρατήστε το και εσείς θα μας φανεί χρήσιμο σύντομα).
3-Οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας στις 6 Μαΐου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ όπου δήλωσε ότι τα κατασκευαστικά τμήματα των ΤΕΙ είναι σε επίπεδο βοηθών μηχανικών.
4- Η εμμονή του Υφυπουργού κου Ταλιαδούρου κατά την διάρκεια της απάντησης της επερώτησης των 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην αξιοποίηση της απόφασης 678/05 (κατάργηση 318) της Ολ. ΣτΕ σε βάρος των ΤΕΙ, η οποία, μετά και τους ν.2916/2001 και 3549/07 αποδεικνύει την εναγώνια προσπάθεια του Υφυπουργού να υποβαθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα μας με τις προτάσεις του, ώστε να ικανοποίηση το ΤΕΕ, όπως ορθά σχολιάζει η ΕΕΤΕΜ. (σύνδεσμος εδώ).
5-Την ομολογία του προέδρου του ΤΕΕ κου Αλαβάνου, όπου απαντώντας στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κου Παπανδρέου, αποκάλυψε ότι το ΤΕΕ συζητάει με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας πίσω απο κλειστές πόρτες για εμάς, χωρίς εμάς σε ένα διάλογο που βρίσκεται μάλιστα στο τέλος του. (σύνδεσμος εδώ)
Δεν θέλω να εκφρασθώ περί αντίληψης της Δημοκρατίας απο τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας γιατί θα είμαι υπερβολικά αγενής. Θα περιορισθώ προς το παρόν να σημειώσω ότι βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και ότι η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μας υπολογίζει για τέτοιους. Αν δε συνδιάσουμε την στάση του κου Στυλιανίδη και του κου Ταλιαδούρου με την στάση της απελθούσας προηγούμενης ηγεσίας της κας Γιαννάκου και του κου Καλού, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το αναλύσω ξανά ότι μία πρέπει να ειναι η στάση του κλάδου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όσο αφορά τον κο Καραμανλή.
ΜΑΥΡΟ και μόνο ΜΑΥΡΟ στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που μόνο δημοκρατία δεν αναδύει.
ΜΑΥΡΟ απο το 5% έως 19% της δύναμης του εκλογικού σώματος.
Μόνο αυτό μπορεί να φέρει σε ισορροπία το ισοζύγιο ισχύος και να εξασφαλίσει επαρκή ανταλλάγματα για την αλλαγή που έρχεται.
Και αυτό γιατί η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο μας κορόϊδεύει όπως μας κορόϊδευε και η προηγούμενη αλλά επειδή έχει εμπλουτίσει το ρεπερτόριο της.
Προσανατολίζεται να μας αφαιρέσει δικαιώματα.
Και όπως σωστά σας είχα επισημάνει αμέσως μετά τις εκλογές της ΕΕΤΕΜ, θεώρησαν το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΑΚΕ στις εκλογές μικρό και αναστρέψιμο. Για τον λόγο αυτό σας έλεγα ότι στην επόμενη συνάντηση μας με τον κο Καραμανλή, που είναι η επερχόμενη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ, θα μας αντιμετωπίσουν σε κατώτερη θέση απο αυτή που μας υπολόγιζαν πρίν απο τις εκλογές.
Το γεγονός αυτό επιτείνεται και απο τα θετικά πολιτικά αποτελέσματα που συλλέγει η ΝΔ απο τον στενό κομματικό περίγυρο του εθνικού οίκου ανοχής, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και το οριακό σημείο που έχουν φθάσει όλοι οι μεταπολιτευτικοί κομματικοί σχηματισμοί.
Αλλά και εμείς δεν είμαστε ανύμποροι.
Δημοκρατία έχουμε. Θυμάστε;
Και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και μονοπώλια.
Υπάρχουν εναλλακτικές και μάλιστα με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.
Και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα σας με επιβεβαιώνουν.
Όλα στο μυαλό του ανθρώπου είναι.
Εάν πιστέψουμε ότι μας αδικούν και μείνουμε στο παράπονο ρωτόντας μέσα μας το τι μπορώ να κάνω εγώ ο ανύμπορος, όπως κάνει και η ΕΕΤΕΜ χρόνια τώρα, τότε η υπόθεση μας θα εκφυλισθεί.
Και για να το κάνω λιανά, εάν εμείς αισθανόμασθε αδύνατοι και ανύμποροι, το ΤΕΕ αισθάνεται παντοδύναμο και Υπουργός μαζί με τον Υφυπουργό Παιδείας νιώθουν είναι στο απυρόβλητο, τότε τα δικαιώματα μας θα αρχίσουν να φθίνουν όλο και ποιό γρήγορα μέχρι τελικής επίτευξης του τελικού στόχου του ΤΕΕ που είναι η πλήρης εξάληψη τους.
Θα ήθελα δε να σας παρακαλέσω να μην το παρεξηγήτε το πράγμα. Δείτε το θετικά. Με αυτή την πρακτική άλλωστε και οι αγράματοι πρόγονοι μας ισχυροποιούσαν την κοινωνική τους θέση με το να συμπεθεριάζουνε κάνοντας γάμους με τις ισχυρές οικογένειες και όχι με τις αδύναμες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα με το ΤΕΕ και το Υπουργείο Παιδείας.
Αν τώρα σκέφτεστε ότι αυτό δεν είναι σωστό και δημοκρατικό να ξέρετε ότι δεν τους νοιάζει.
Ειδικά όπως συμπεριφέρετε και αντιδρά ο κλάδος.
Σαν τον τέλεια ΑΝΙΚΑΝΟ και ΑΔΥΝΑΜΟ οργανισμό.
Νομίζω ότι θα ειναι κατανοητή απο όλους σας η σκέψη ότι χρειαζόμαστε κάποια εφόδια για να αντισταθούμε και να μην μας εξαφανίσουν καθώς και συνοχή στις αντιδράσεις μας.
Προπάντων συνοχή.
Χρειαζόμαστε σταθερές για να πιαστούμε και να σταματήσουμε την διολήσθηση. Σε ποιό απλά ελληνικά, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση γατί η αποδοχή της διολήσθησης μόνο σε δυσμενέστερες θέσεις μπορεί να μας οδηγήσει.
Οι σταθερές αυτές πρέπει να είναι κοινής αποδοχής και αντικειμενικές.
Άρα μόνο ο νόμος μπορεί να μας εφοδιάσει με τέτοιες.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι οπλοστάσιο έχουμε.
Πρίν απο αρκετό καιρό δημοσίευσα ένα έγγραφο του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) χρονολογίας 1993 με βάση το οποίο η Ελληνική πολιτεία όριζε ότι το πτυχίο που παρέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Fachhochschulen είναι ισότιμο με αυτό των ΤΕΙ του τότε. Των ΤΕΙ του 1993. Το δημοσιεύω και σήμερα για να μην ψάχνεστε.
Επειδή το έγγραφο αυτό μάλλον το είδατε και δεν το εκτιμήσατε, καταγράφω το δίκαιο που αναδύει υπέρ των ΤΕΙ σύμφωνα με το ισχύον διοικητικό δίκαιο (για 2008 μιλάμε). Να θυμάσθε διαβάζοντας τις παρακάτω παραγράφους ότι όλη η διοικητική διαδικασία που θα δείτε απο εδώ και κάτω ήταν η απελπισμένη αντίδραση του ΤΕΕ το 1993 για την διπλή υποβάθμιση, και των ΤΕΙ και των Fachhochschulen, προσπαθόντας να αποφύγει το πικρό ποτήρι της ΕΕ. Πήγαν δηλαδή με ένα σπάρο για δύο τρυγώνια. Έκαναν όμως ένα στρατηγικό λάθος. Δεν υπολόγισαν τον ταχέως εξελισσόμενο λόγω ΕΕ κοινωνικό περίγυρο. Εδώ τότε μας ψέλλιζαν δειλά για εκσυχρονισμό την στιγμή που στην Ευρώπη οι κοινωνίες επαναστατούσαν και μεταμορφώνονταν σε πολυφυλετικές, πολυμορφικές και πολυπολιτισμικές μέσα σε καθεστώς πλήρους αναγνώρησης όλων των δικαιωμάτων που πρόβαλε η κάθε κοινωνική ομάδα. Εκεί δεν είχαν άλλη λύση. Εδώ όμως οι του ΤΕΕ αντέδρασαν άκαιρα με πρακτικές εθνοκάθαρσης και αποκλεισμών της διχαστικής εποχής των Βασιλικών Διαταγμάτων του 1940 στην εποχή της πλήρους δημοκρατίας που τότε άρχισε να ανατέλει και για τον τόπο μας. Να μην σας κρύψω δε ότι αυτή η ένδειξη αποπροσανατολισμού και απώλειας αντικειμενικού στόχου που δείχνει η κίνηση τους αυτή μου δίνει ελπίδες για την συνέχεια και την θετική εξέλιξη της υπόθεσης μας.
Δείτε λοπόν πως ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΜΕ ότι έχουμε δικαίωμα με την ΠΑΡΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για εγγραφή μας στο ΤΕΕ σαν ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ και με ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τα οποία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ τον κώλο τους κάτω να κτυπούν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γραμματείς και Φαρισαίοι.
Και αυτό γιατί διαγαλαξιακά απο κανένα νόμο δεν επιτρέπεται η αφαίρεση δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί κάτω απο συγκεκριμένο νομοθετικό καθεστώς. Ο πολίτης πάντα κρίνεται με την ευνοϊκότερη για αυτόν διάταξη και όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει δικαιώματα διώκεται.
Δικό σας.
1.Το 1992 σύμφωνα με την γενική απόφαση του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. περί Fachhochschulen (282/26.6.1992), και μετά απο αίτηση των πρώτων αποφοίτων των σχολών αυτών που αποφάσισαν να εργασθούν στην Ελλάδα, απορρίπτει την αίτηση τους και το ίδρυμα αυτό (το Fachhochschulen δηλαδή) ΔΕΝ αναγνωρίζεται ως ομοταγές των ημεδαπών τότε ΑΕΙ. Το ΔΙΚΑΤΣΑ βασίστηκε στο γεγονός ότι η διάρκεια σπουδών στα ιδρύματα αυτά είναι επτά (7) εξάμηνα, ενώ στα αντίστοιχα ημεδαπά είναι δέκα (10) εξάμηνα. Η κρίση αυτή του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ επικυρώθηκε δυο φορές από το ΣτΕ με τις αποφάσεις 3156/2001 & 1932/2002 του ΣΤ’ Τμηματος. Άρα πίσω δεν πάει. Μόνο εμπρός.
2. Το 1993 το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Π.Δ. 567/1984-ΦΕΚ 204 Α’ άρθρο 1 και 2) με την απόφαση του 32/7.12.1993 που σας παρουσιάζω εδώ ξανά, καθόρισε ότι τα πτυχία των αποφοίτων Fachhochschulen, χωρίς άλλο πρόσθετο προσόν, είναι ισότιμα με αυτά των Ανώτερων ΤΕΙ ομόφωνα. Την χρονική περίοδο εκείνη υπήρχαν στην χώρα μόνο τα Ανώτατα και τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έκτοτε με βάση την απόφαση αυτή του ΙΤΕ οι απόφοιτοι Fachhochschulen, ως κάτοχοι πτυχίου της Ανώτερης βαθμίδας σπουδών, επιχειρούν με την ιδιότητα και τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τεχνολόγου Μηχανικού των ΤΕΙ.
3. Την ιδία χρονιά, το 1993 δηλαδή, τα πτυχία των Ανώτερων ΤΕΙ, λόγω του Ν. 1865/89 (Άρθρο 5 παρ. 1) η έκδοση του οποίου προηγήθηκε των δυο αποφάσεων του ΔΙΚΑΤΣΑ και του ΙΤΕ περί Fachhochschulen, ήταν ήδη ισότιμα με αυτά των ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ του Ν. 298/76 και ΤΕΙ Ν. 1404/83. Δηλαδή τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ του Ν. 1404/83 την χρονιά εκείνη ανήκαν στην Ανώτερη Βαθμίδα Εκπαίδευσης μαζί με αυτά των Fachhochschulen. Άρα και το περίφημο Άρθρο 16 έτσι όπως είναι τώρα και μας ορίζει Ανώτερους μια χαρά άρθρο είναι. Δεν μας χρειάζεται καμμία αλλαγή. Μην σας παραμυθιάζει η ΝΔ. Μόνο το ΤΕΕ μπορεί να επωφεληθεί απο αυτή την αλλαγή και μόνο. Όχι εμείς. Θα βρούν την ευκαιρία που γύρευαν να χωρίσουν τα ΤΕΙ στα πρίν και μετά την έκδοση του Ν. 2916/2001.
4. Η απόφαση 32/7.12.1993 του ΙΤΕ εφαρμόζετε ανεπιφύλακτα από την Ελληνική Διοίκηση μέχρι σήμερα (δεκαπένετε χρόνια) με την έγκριση όλων των Υπουργών που θήτευσαν στο Υπουργείο Παιδείας. Και αυτό γιατί, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο εποπτευόμενο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά δημοσία υπηρεσία υπαγόμενη σ' αυτόν, και έτσι εαν ο κάθε Υπουργός (και πέρασαν πολλοί απο το 1993) ήθελε να κρίνει ότι η διοικητική αυτή πράξη που εκδόθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου δεν είναι νόμιμη, είχε την εξουσία και δέκαπεντε χρόνια καιρό, ασκώντας ιεραρχικό έλεγχο νομιμότητας που δικαιούται, να ακυρώσει την πράξη αυτή. Αλλά δεν το έκανε κανένας Υπουργός. Άρα η απόφαση είναι νόμιμη και προ πάντων εφαρμόσιμη σήμερα.
5. Ο νομοθέτης ασχολήθηκε διαχρονικά με τα ΤΕΙ και μετά από το 1983 όπου αυτά ιδρύθηκαν ως Ανώτερα ( Ν. 1404/83) και κατάρτησε δύο ακόμη νόμους, τον Ν. 2916/2001 και τον Ν. 3549/2007 με βάση τους οποίους τα μετέτρεψε σε Ανώτατα. Επίσης, ταυτόχρονα με την έκδοση των νέων τότε νόμων αναμόρφωσε τον Ν. 1404/1983 (ιδρυτικός των Ανώτερων ΤΕΙ) όσο θεώρησε απαραίτητο για την αναμόρφωση των Ανώτερων ΤΕΙ σε Ανώτατα χωρίς παράλληλα να τροποποιήσει τον Ν. 1865/1989 (παρ. 1 Άρθρο 5) και τις δύο φορές που ασχολήθηκε μ’ αυτά. Αποτέλεσμα της νομοθετικής διαδικασίας αυτής είναι ότι τα πτυχία των Ανώτερων ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ να είναι ισότιμα με τα πτυχία Ανώτατων ΤΕΙ διάρκειας σπουδών οκτώ εξαμήνων. Να σημειώσω εδώ ότι στα ΤΕΙ υπάρχει ένα εξάμηνο περισσότερο από τα επτά των Fachhochschulen και ότι ακόμη και σήμερα σε καμμία σχολή ενδιαφέροντος ΤΕΕ δεν έχουν ορισθεί επαγγελματικά δικαιώματα.
6. Η ισοτιμία των πτυχίων των Ανώτερων ΤΕΙ με αυτά των Ανώτατων την κρίσιμη στιγμή όπου τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε Ανώτατα με την έκδοση του Ν. 2916/2001 επιβεβαιώνεται τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου αυτού όσο και από τον ίδιο τον νόμο στο Άρθρο 5 παρ. 12γ. Εκεί ο νομοθέτης το λέει καθαρά. Τα πτυχία πρίν και μετά απο την εφαρμογή του νόμου είναι ισότιμα και με κοινά επαγγελματικά δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό δεν κατάργησε τον Ν. 1404/83 και τον 1865/89, αν και είχε αυτή την ευχέρεια όχι μία αλλά δύο φορές.
7. Η ίδια ισοτιμία μεταξύ των Ανώτερων και Ανώτατων ΤΕΙ επιβεβαιώνεται και από το σκεπτικό της αρνητικής για τον κλάδο απόφασης 2028/06 του Αρείου Πάγου (Β2’ πολιτικό τμήμα) και από την 161/2003 όμοια του ΣτΕ (Β1’ πολιτικό τμήμα). Έτσι, εάν ισχύει η αρχή της ισότητας έναντι των νόμων, η ισοτιμία αυτή ισχύει και για τα πτυχία Fachhochschulen.
8. Το 2003 οι απόφοιτοι των σχολών Fachhochschulen με εφαρμογή ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΟΜΟΥ, του Π.Δ. 165/2000, έγιναν δεκτοί στο ΤΕΕ σαν Διπλωματούχοι Μηχανικοί Ανώτατης Εκπαίδευσης αποκτώντας αντίστοιχα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα με μοναδικό προσόν το πτυχίο τους από τα Fachhochschulen και χωρίς καμία πρόσθετη εξέταση (αποφάσεις ΣτΕ 1333/2003, 1332/2003 και 1329/2003 τμήμα Δ’),
9. Τα ΤΕΙ έχουν γίνει πλέον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με δυο συνεχόμενους νόμους, τον Ν. 2916/2001-11.6.2001-ΦΕΚ 114 Α' και το Ν. 3549/2007-20.03.2007-ΦΕΚ 69 Α’, αλλά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ακόμη,
10. Με δεδομένη την συνέχεια της διοίκησης, η απόφαση 32/7.12.1993 του ΙΤΕ περί Ακαδημαϊκής ισοτιμίας των Ανώτερων ΤΕΙ του Ν. 1404/83 με τα Fachhochschulen είναι ακόμη και σήμερα εν ισχύ και μάλιστα μετά τις δύο προαναφερθέντες αναμορφώσεις του Ν. 1404/83 των Ανώτερων ΤΕΙ με τους Ν. 2916/01 και Ν. 3549/07 με βάση τους οποίους τα ΤΕΙ έγιναν Ανώτατα και με το Ν. 1865/89 οι ιδιότητες που προστέθηκαν μεταφέρθηκαν στους κατόχους πτυχίου ΚΑΤΕΕ και στους Υπομηχανικούς ελέω Ν. 298/1976.
11. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών ΤΕΙ δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, όπως ο Ν. 1404/83 (στοιχείο γ' της παρ. 2 του άρθρου 25) ορίζει. Αναγκαστικά λοιπόν οι απόφοιτοι ΤΕΙ επιχειρούν σε Μη Ρυθμιζόμενο Νομοθετικά Επάγγελμα από το 1983 με αποκλειστικό υπαίτιο γι’ αυτό την Ελληνική Διοίκηση.
12. Οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ γίνονται ήδη δεκτοί στο Σύλλογο Γερμανών Μηχανικών VDI σαν διπλωματούχοι Μηχανικοί με μοναδικό προσόν τους την κτήση του πτυχίου τους ισότιμα με τους αποφοίτους των σχολών Fachhochschulen. Έτσι η συνεχιζόμενη παραμονή των Μηχανικών ΤΕΙ της ημεδαπής εκτός ΤΕΕ και εντός VDI, χωρίς τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν χορηγηθεί στους κατόχους πτυχίου Fachhochschulen εδώ στην Ελλάδα, δημιουργείτε κώλυμα στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζοντας μονομερώς απο την Ελληνική πολιτεία την συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ.
13 (και το καλύτερο). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΣΤΡΑΝ κατά της Ελλάδος της 9.12.1994, παρ. 46 και 49, Δ 26, 239. Εκεί ο δικαστής αποφασίζει τελεσίδικα ότι, «... ανεξαρτήτως των ανωτέρω (ΣΓ: απο την εκάστοτε υπόθεση και το ιστορικό της δηλαδή), από τις αρχές του Κράτους δικαίου, οι οποίες κατοχυρώνονται όχι μόνο από το Σύνταγμα αλλά και με το άρθρο 3 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κυρώθηκε με το ΝΔ 196/1974 και απέκτησε ισχύ υπέρτερη από τυπικό νόμο, κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, συνάγεται ότι, εφόσον με βάση ορισμένο νομοθετικό καθεστώς αποκτήθηκαν δικαιώματα από τους διοικουμένους (ΣΓ: απόφαση ΙΤΕ 32/7.12.1993 και ΔΙΚΑΤΣΑ 282/26.6.1992), δεν είναι επιτρεπτό να καταργούνται τα δικαιώματα αυτά με νεότερο νόμο (ΣΓ: το ΠΔ 165/2000 με βάση τον οποίο οι απόφοιτοι Fachhochschulen έγιναν δεκτοί στο ΤΕΕ ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί με πλήρη δικαιώματα και εμείς οι ισότιμοι τους παραμείναμε χωρίς δικαιώματα), ο οποίος καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς ενώπιον της Διοικήσεως υποθέσεις (ΣΓ: εκκρεμμότητα έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων ΤΕΙ), εφόσον οι υποθέσεις αυτές παρέμειναν εκκρεμείς ενώπιον της Διοικήσεως αδικαιολόγητα επί μακρό χρονικό διάστημα με αποκλειστική υπαιτιότητα των διοικητικών οργάνων (ΣΓ: 25 χρόνια τώρα από την εποχή του 1404/83), με αποτέλεσμα να καταλαμβάνονται από τον νεότερο νόμο (ΣΓ: το ΠΔ 165/2000), ενώ αν τα αρμόδια διοικητικά όργανα προέβαιναν εγκαίρως στη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών (ΣΓ: στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ), όπως είχαν υποχρέωση, δεν θα καταλαμβάνονταν οι υποθέσεις αυτές από τον νεότερο καταργητικό των σχετικών δικαιωμάτων νόμο.»
Λένε δηλαδή όλα τα παραπάνω που διαβάσατε ότι το 2000 οι εκπρόσωποι της Ελληνικής πολιτείας επι Υπουργείας κου Ευθυμίου παρακαλώ απο την μία (και ο οποίος μαζί με το ΠΑΣΟΚ μας ΩΦΕΙΛΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ έκτοτε) και οι του ΤΕΕ απο την άλλη, συζητώντας πάλι πίσω απο κλειστές πόρτες, όπως συμβαίνει ακριβώς τώρα μετά την ομολογία του κου Αλαβάνου, έβγαλαν ένα αντισυνταγματικό Προεδρικό Διάταγμα (το 165/2000 που αφορά την μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 της τότε ΕΟΚ στην Ελληνική νομοθεσία) το οποίο για να είναι νόμιμο έπρεπε να συμεριλαμβάνει λόγω της ισχύουσας ακόμη και σήμερα απόφασης του ΙΤΕ, και τους ισότιμους απόφοιτους των σχολών ημεδαπής που ήταν και είναι τα ΤΕΙ.
Και ο κος Ευθυμίου όχι μόνο σαν Υπουργός αλλά και σαν ορκισμένος εγγυητής της εφαρμογής των Συνταγματικών μας δικαιωμάτων ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.
Και για να προλάβω κανένα παρεξηγημένο ΠΑΣΟΚο επιτρέψετε μου να παρατηρήσω ότι:
Α) Λόγος: ο κος Ευθυμίου είναι ένας καλός άνθρωπος. Αντίλογος: Οι κακοί είναι στην φυλακή.
Β) Λόγος: Δεν ήξερε. Αντίλογος: Εάν δεν ήξερε όχι για Υπουργός δεν κάνει αλλά ούτε για κλητήρας στην είσοδο του Υπουργείου του.
Γ) Λόγος: Τον πίασανε Κώτσο τα σαϊνια του ΤΕΕ. Αντίλογος: ότι και ο αμέσως επάνω.
Ύστερα απο όλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι ο υπολογιστής σας είναι ανέπαφος και όσοι φουντώσατε πήρατε χαπάκι και ηρεμίσατε. Σας είχα προειδοποιήσει άλλωστε.
Ας κάνουμε μιά στάση να πάρουμε ανάσα και να κάνουμε έναν προσωρινό απολογισμό.
Με μία αίτηση σας γίνατε μέλη στο Γερμανικό Επιμελητήριο το VDI. Απο την ανώνυμη και επι σαράντα-πέντε χρόνια ανύμπορη ΕΕΤΕΜ μπήκατε στα Γερμανικά σαλόνια με την μία.
Και αυτό σας δίνει δικαιώματα ξέρετε. Αυτά που θα ζητήσουμε κατ’ ευθείαν απο το ΤΕΕ με την αίτηση που θα σας παρουσιάσω στο επόμενο μου άρθρο στις επόμενες πέντε ημέρες.
Η κατάσταση εξελίσετε όπως ακριβώς σας την περιέγραψα. Τόσο ευθεία όσο και ο πύραυλος που κτυπά το πλοίο. Σύντομα δε θα σας δείξω ότι το θωρηκτο ΤΕΕ είναι χάρτινο και η δική μας μιζέρια, αδιαφορία, ανοργανωσιά, τσαπατσουλιά και υποχωρητικότητα το έκαναν να φαίνεται τεράστιο και ανίκητο.
Θα σας δείξω ότι με παρανομίες και ψέματα μας κρατάνε στο περιθώρειο τριάντα χρόνια τώρα. Και οι συνεργοί τους είναι οι πολιτικοί μας. Με τους οποίους θα λογαριασθούμε σύντομα. Οι άλλοι του ΤΕΕ δεν έκαναν παρά την δουλειά τους χρησιμοποιόντας ψεύτες που δήλωναν εθνοσωτήρες.
Μέσα στο πενταήμερο έχετε αρκετό χρόνο για τρία πράγματα.
Πρώτον. Να ρωτήσετε έναν δικηγόρο (θέλετε ειδικότητα Συνταγματικού Δικαίου ή Εργατολόγο και όχι διαζυγιολόγο) γιατι σε αρνητική απάντηση του ΤΕΕ θα σας χρειασθεί σύντομα.
Δεύτερο. Ψαχτείτε βαθεία μέσα σας. Δώστε απάντηση στο ερώτημα που σας έχω βάλει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Θέλετε το όνομα σας να μείνει στην ιστορία του τόπου; Θέλετε να φαίνεται στο μέλλον ότι και εσείς περάσατε απο εδώ; Θελετε να μείνουν ίχνη απο το πέρασμα σας απο αυτόν τον καταραμένο τόπο; Σεβόσαστε τα νιάτα και τις σπουδές σας;
Τρίτο. Μεταφράζετε επίσημα στα ελληνικά την βεβαίωση εγγραφής στο VDI.
Εάν απαντήσετε ναι, τότε ραντεβού σε πέντε περίπου ημέρες για την αίτηση στο ΤΕΕ.
Εάν η απάντηση είναι όχι, κάντε στην άκρη για αυτούς που θα τιμήσουν τους προγόνους μας. Παρακολουθήστε πως γράφετε η ιστορία. Μείνετε απλοί θεατές της.
Μύνημα προς τους Διπλωματούχους συναδέλφους: Φίλοι μου δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθανόσαστε πικρία και απογοήτευση με αυτά που διαβάσατε παραπάνω. Θύματα της ίδιας παράλογης πολιτικής είσαστε και εσείς όπως και εμείς. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι σε εμάς προσπάθησαν να μας μάθουν ότι είμαστε κατώτεροι την στιγμή που σε εσάς μάθαιναν ότι είστε ανώτεροι. Το πόσο πολύ και πόσο καλά σπουδάσατε δεν το κάνατε για τις συνδικάλες του ΤΕΕ που πρόσφατα σας φυστίκωσαν ανελεήτα με το νέο ασφαλιστικό και τις αυξημένες εισφορές την στιγμή που μας κρατάνε ανασφάλιστους, στερώντας μας την δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά το ΤΣΜΕΔΕ με χαμηλές εισφορές και τη δική μας συμμετοχή, αλλά για να προσφέρετε στην Ελληνική κοινωνία. Εάν ψάξετε βαθεία μέσα σας, βάζω στοίχημα για αυτό, ποτέ δεν είπατε στα 15 σας όταν προγραμματίζατε την ζωή σας ότι εγώ θα γίνω Διπλωματούχος Μηχανικός αλλά με την προυπόθεση τα ΤΕΙ να μην έχουν δικαιώματα. Αυτό προέκυψε αργότερα και το μόνο που εξυπηρετεί είναι αυτούς που τα λένε με Υπουργούς και ελέγχουν την Τράπεζα του ΤΣΜΕΔΕ. Είστε οι στρατιώτες που πάντα χωρίς διαιώματα εκτελούν διαταγές στον πόλεμο εξουσίας που παίζετε στο στενό περιβάλλον της δοιηκούσας του ΤΕΕ. Και να σκοτωθούμε εμείς στο επίπεδο μας να θυμάστε ότι οι στρατηγοί μας θα πίνουν και θα γλεντάνε στα μετώπισθεν και στο τέλος θα πάρουν και τις αποφάσεις για την εκεχειρία θα έρθει (θα κρίνουν εκ του ασφαλούς δηλαδή την είσοδο μας στο ΤΕΕ). Μην βάζετε λοιπόν υποψηφιότητα για θύμα. Αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα και στο τέλος θα τα βρούν. Δεχθήτε την αλλαγή που έρχεται. Είναι κοινωνική ανάγκη κόντρα σε ένα σύστημα. Θυμηθήτε ότι όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε το σύστημα ήταν εκεί, αλλά δεν δούλεψε γιατί οι κοινωνικές συνθήκες ήταν ώριμες για την αλλαγή οπως και τώρα εδώ. Μόνο εμείς μείναμε εκτός ΤΕΕ απο ολόκληρη την Ευρώπη.
Μύνημα πρός τον κο Στυλιανίδη και κο Ταλιαδούρο: Κύριοι, ο κλάδος περιμένει τριάντα χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα. Εάν αντι αυτών μας παραχωρήσετε χάντρες και καθρεπτάκια θα σας παραπέμψω να τα δώσετε στους Αρχιτέκονες Μηχανικούς Διπλωματούχους Παρισίου οι οποίοι με κανένα μάθημα ηλεκτρολογίας στο πρόγραμμα σπουδών τους, μετά το ΔΟΑΤΑΠ, εγγράφονται στο ΤΕΕ και αποκτούν δικαιώματα ηλεκτρολογικων που δεν έχουν οι απόφοιτοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕΙ που τα ηλεκτρολογικά είναι αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο επι τέσσερα συναπτά έτη σπουδών. Αυτοί μάλλον μπορούν να τα εκτιμήσουν καλύτερα απο εμάς. Να σας δηλώσω δε ότι εάν επιχειρηθεί απο το Υπουργείο σας κατα την διαδικασία έκδοσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων οτιδήποτε άλλο εκτός απο απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα όπως η νομιμότητα επιβάλλει θα μας βρείτε απέναντι. Όχι στο πεζοδρόμιο. Στο δικαστήριο. Όλους μαζί.
Γεία σας.
Ένας αδούλωτος Μηχανικός. (Βαγγέλη μου έβγαλα και το -Διπλ. Δεν χρειάζεται κολαούζος. Δείγμα διχόνιας είναι και απο αυτή μπουχτήσαμε. Εάν δεν την σκοτώσουμε εμείς οι αδικημένοι δεν θα πεθάνει ποτέ.)