Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Το άρθρο της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας. Πατέντες του παρελθόντος για την παράκαμψη των φορέων του Ελληνικού κράτους.

Συνάδελφοι,
Σήμερα σας παρουσιάζω ένα παλαιό άρθρο της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας, όπου σε μία πολύ καλή και συνοπτική δημοσιογραφική δουλειά, παρουσιάζεται και αναλύεται η αγωνία του κλάδου μας για αναγνώριση.

Μου το έστειλε φίλος της θέσης μας πρόσφατα. Και να ομολογήσω ότι κάποια απο τα αναφερόμενα δεν τα ήξερα. Τον ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Διαβάζοντας το λοιπόν να θυμάστε τα παρακάτω:
1-οι προσπάθειες αυτές που θα δείτε και θα διαβάσετε παρακάτω ήταν απο την αρχή καταδικασμένες. Και ο λόγος πολύ απλός. Όταν είσαι στην απέξω τριάντα χρόνια σαν και εμας, και διεκδικείς την είσοδο σου στο σύστημα, τότε, ποτέ μα ποτέ δεν είναι δυνατόν να πετύχει οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του. Για να ενταχθούμε σε αυτό νόμιμα, που είναι το επιθυμητό και το ζητούμενο, θα πρέπει να συναντηθούμε με αυτό. Να συγκρουσθούμε με αυτό, γιατί κακά τα ψέματα, παγιομένα συμφέροντα δεκαετιών έχουμε να ανατρέψουμε. Και ως γνωστόν τα παράλληλα δεν συναντιούνται ποτέ.

2-Η κοινωνική αδυναμία στον χώρο μας με την έλλειψη επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων υπάρχει με κρατική υπαιτιότητα και μόνο. Και αυτό λόγο της μονομερούς εξυπηρέτησης των συμφερόντων της συντεχνείας του ΤΕΕ απο την πολιτεία. Έτσι είναι φυσικό η απελπισία και η αγανάκτηση μερικών απο τους συναδέλφους να εκτονώνεται σε μεθόδους και πρακτικές που θα δείτε παρακάτω. Όσο για την παρεμβατικότητα νομικών να ξέρετε ότι και αυτή η πολιτεία την επιτρέπει ενώ θα έπρεπε να μας προστατεύει. Είναι η άλλη ισχυρή συντεχνεία της χώρας. Έτσι στο τρίγωνο ΤΕΕ, Δικηγόροι και ΤΕΙ πιέζεται και καταπιέζεται ο ανίσχυρος. Τα ΤΕΙ. Κλασσική περίπτωση διαπραγματευσης. Τελευταία αυτό το σύνδρομο το έννοιωσε και η ΕΕΤΕΜ στην Πάτρα. Ενώ οι συνάδελφοι έκαναν ότι και οι του ΤΕΕ μόνο αυτοι υπέστησαν κυρώσεις.

3-Για να πετύχει κάποια προσπάθεια αναγνώρισης μας απο την πολιτεία θα πρέπει να αναδύει δίκαιο. Δηλαδή με την πρώτη ματιά να λέει κάποιος ότι δίκιο έχουν. Και αυτό το ζητάς κατ’ ευθείαν στην πηγή, όπως ο πύραυλος κτυπάει το πλοίο. Στο ΤΕΕ. Για τον λόγο αυτό στο επόμενο άρθρο μου θα σας παρουσιάσω την νομική βάση με την οποία τεκμηριώνεται ότι με βάση το παρόν νομοθετικό καθεστώς της χώρας μας ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΕΕ ΣΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Και μην σας ακούσω να λέτε τι δεν κάνουν οι άλλοι για εσας. Μόνοι μας θα το διεκδικήσουμε. Η παλιοί λέγανε ότι η μάνα δεν ταϊζει το μωρό εάν αυτό δεν κλάψει. Και θα διαπιστώσετε ότι για κάθε Γολιάθ υπάρχει πάντα ένας Δαυίδ.

Δικό σας, και προσεγγίστε το με σκεπτικισμό.

«για την αναγνώριση του πτυχίου
Του ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Φωτ. ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στη χώρα της πατέντας, ακόμα και η επαγγελματική επάρκεια του γιατρού, του δικηγόρου ή του μηχανικού γίνεται αφορμή για να στηθούν τα πιο εκκεντρικά τεχνάσματα. Μια σειρά από τέτοιες αμφίβολης απόδοσης πατέντες που στοχεύουν σε παράκαμψη του ελληνικού κράτους, παρουσιάζει η «Κ.Ε.».

Στον ρόλο του εφευρέτη-ευρεσιτέχνη, μια δικηγόρος Αθήνας, αλλά και Βυτεμβέργης, που εκπροσωπεί πτυχιούχους από πολλές ειδικότητες. Επικαλούμενη την ελαστικότητα των κοινοτικών οδηγιών περί αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων (κυρίως 89/48, 85/93), επιχειρεί να παρακάμψει τους ελληνικούς φορείς αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (το ΣΑΕΙΤΤΕ και το ΔΙΚΑΤΣΑ) αλλά και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, όπως το ΤΕΕ. Λίγο παραπάνω από 30 χρόνων, η Κωνσταντίνα Φουντέα έχει καταφέρει με την δικηγορική της πολυδραστηριότητα να έχει μεγάλο πελατολόγιο αλλά, εξίσου, πολλούς εχθρούς.
Χρέωση 100 ευρώ.
Η προσωπική της ιστορία, όπως την διηγείται η ίδια, είναι από μόνη της ενδεικτική.
Σπούδασε Νομικά στη Γερμανία και κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα διεκδίκησε το δικαίωμα των δικηγόρων να μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από άλλη χώρα Ε.Ε., χωρίς να υπόκεινται στο ΔΙΚΑΤΣΑ και τις εξετάσεις των δικηγορικών συλλόγων.
Η δικαστική μάχη είχε αίσιο τέλος. Ηταν η πρώτη, όπως λέει η ίδια, ελληνίδα δικηγόρος, εγγεγραμμένη τόσο σε γερμανικό όσο και σε ελληνικό δικηγορικό σύλλογο. Οι ελπίδες που υπόσχεται η κ. Φουντέα κοστίζουν πολύ φτηνά.
Η δικηγόρος, για να εγγράψει τους πελάτες της σε επαγγελματικούς συλλόγους του εξωτερικού, χρεώνει γύρω στα 100 ευρώ, ποσό ελάχιστο μπροστά στα κέρδη που υπόσχεται στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προσδοκούν, αν δικαιωθούν, να αλλάξουν την επαγγελματική τους μοίρα. Αν πιστέψει κανείς τους ισχυρισμούς της κ. Φουντέα ότι έχει πάνω από 4.000 πελάτες, τότε ένας απλός πολλαπλασιασμός δείχνει ότι το εισόδημά της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Δουλειές με... φούντες.
Τι λένε όμως οι αριθμοί:
*Ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες πελάτες της έχουν αιτηθεί την εγγραφή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ομως, ο πρόεδρος του ΤΕΕ λέει ότι είναι λίγες δεκάδες.
*Ισχυρίζεται ότι έχει εγγράψει εκατοντάδες μηχανικούς στο γερμανικό σύλλογο VDI. Ομως, ο εκπρόσωπος του VDI Γκεόργκ Μάγιερ είπε στην «Κ.Ε.» ότι αυτοί δεν είναι παρά μερικές δεκάδες.
1. Πατέντα «VDI»: Η πιο διάσημη πατέντα της, η εγγραφή των πτυχιούχων μηχανικών στο γερμανικό VDI, το οποίο εμφανίζεται ως «επιμελητήριο». Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι θεωρούν ότι έχουν αποκτήσει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και ζητούν αλλαγή κλιμακίου στην υπηρεσία τους. Το πετυχαίνουν;
Για να βγάλει άκρη μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο νόμων, απόψεων και συμφερόντων, η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε στις τρεις αρμόδιες για το θέμα πηγές στο εξωτερικό:
*Στη διεύθυνση για θέματα κινητικότητας επαγγελματιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
*Στον κρατικό φορέα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων της Γερμανίας.
*Στο ίδιο το VDI, στο Ντίσελντορφ.
Τα νέα δεν είναι καλά για όσους αγόρασαν την πατέντα... Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους ελληνικών ΤΕΙ, το «μπάι-πας» δεν λειτουργεί. Αν στην Ελλάδα η πατέντα επικράτησε να λέγεται μπάι-πας, στην ευρω-αργκό της Κομισιόν την αποκαλούν ζιγκ-ζαγκ και έχουν γνωμοδοτήσει επ' αυτού: Σε σχετικό αίτημα του ΣΑΕΙΤΤΕ προς την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, η διευθύντρια Κατρίν Χελμάγιερ δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Κάποιος που πήρε στο Ην. Βασίλειο την αναγνώριση των διπλωμάτων του Τεχνολόγου Μηχανικού που απέκτησε στην Ελλάδα, χωρίς ποτέ να έχει κάνει σπουδές στο Ην. Βασίλειο, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτή την αναγνώριση για να αναγνωριστεί έπειτα στην Ελλάδα ως μηχανικός πανεπιστημιακού επιπέδου». Συνεπώς, το ΣΑΕΙΤΤΕ δεν αποδέχεται κανένα φάκελο υποψηφίου χωρίς σπουδές σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους σχολών χωρών Ε.Ε., η εγγραφή στο VDI είναι εντελώς περιττή.Το VDI, όπως δείχνουν και τα αρχικά του (Verein Deutscher Ingenieure, Σύλλογος Γερμανών Μηχανικών), είναι σύλλογος και όχι επιμελητήριο. Αφήνουμε στην Μπέκα Ντίτριχ (δ/ντρια του φορέα ελέγχου επαγγελματικών προσόντων της Γερμανίας) την απομυθοποίηση του δήθεν επιμελητηρίου: «Το VDI δεν είναι επιμελητήριο και γι' αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό ΤΕΕ. Είναι απλώς ένα σύλλογος μηχανικών στον οποίο η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική. Το VDI δεν πιστοποιεί επαγγελματικά προσόντα. Για να γίνει κανείς μηχανικός στη Γερμανία, πρέπει να δώσει εξετάσεις και να εγγραφεί σε κρατικούς φορείς!» Δηλαδή: είτε εγγραφεί κάποιος στο VDI είτε όχι, δεν κερδίζει τίποτα σε σχέση με τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Το μπάι-πας (παράκαμψη) των ελληνικών επιμελητηρίων μέσω Ευρώπης δεν πετυχαίνει.
2. Πατέντα «Κύπρος»: Προσπερνώντας την πιθανή αποτυχία της «πατέντας VDI», η δικηγόρος σκέφτηκε άλλο μονοπάτι: Αναγνώριση μέσω Κύπρου. Ο πτυχιούχος μηχανικός κάνει αίτηση στο ΚΥΣΑΤΣ (ανάλογο του ΔΙΚΑΤΣΑ). Το ΚΥΣΑΤΣ, όπως ισχυρίζεται η κ. Φουντέα, αναγνωρίζει την ισοτιμία του πτυχίου. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος εγγράφεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου. Ομως (και εδώ είναι η καρδιά της πατέντας), λόγω της διμερούς σύμβασης Ελλάδας-Κύπρου, ο υποψήφιος εγγράφεται αυτομάτως στο ΤΕΕ και τα επαγγελματικά του δικαιώματα υποτίθεται πως μεταφέρονται από την Κύπρο στην Ελλάδα! Ομως, ούτε το «κυπριακό κόλπο» πιάνει. Εξηγεί η Δέσποινα Ανδρίτσου, προϊσταμένη του ΣΑΕΙΤΤΕ: Η Κύπρος δεν είναι ακόμα τυπικά μέλος της Ε.Ε. Η ένταξή της θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά και απομένει να διασαφηνιστεί αν θα ισχύσουν και γι' αυτήν οι μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες νεοενταχθείσες χώρες.Ακόμα και αν οι μηχανικοί αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα στην Κύπρο, το μείζον θέμα θα εξακολουθήσει να είναι το αν σπούδασαν εκεί και όχι στην Ελλάδα. Οι απόφοιτοι ελληνικών σχολών (χωρίς σπουδές στο εξωτερικό) και πάλι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Στο ίδιο θέμα, παρεμβαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Αλαβάνος: «Δεν πρόκειται να εγγράψουμε υποψήφιους αυτομάτως, χωρίς να εξετάσουμε τους φακέλους».
3. Πατέντα «Τρίτος Κόσμος»: Οι πατέντες δεν αφορούν μόνο τους μηχανικούς. Γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επιχειρούν να προσγειωθούν στην ελληνική αγορά εργασίας, μεταβαπτισμένοι σε αναγνωρισμένους επαγγελματίες μέσω ευρωπαϊκών επιμελητηρίων ή επαγγελματικών συλλόγων. Η πατέντα δεν αφορά μόνο πτυχία Ε.Ε., αλλά και πάσης προέλευσης. Ηδη, όπως μας πληροφορεί η κ. Φουντέα, γιατροί εκτός Ε.Ε. εγγεγραμένοι σε ιατρικούς συλλόγους της Γερμανίας, αιτούνται την εγγραφή τους στη διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών. Και πάλι, το ΣΑΕΙΤΤΕ απαντά: «Το ζητούμενο, κάθε φορά, δεν είναι αν ο πτυχιούχος έχει εγγραφεί στο τάδε επιμελητήριο ή τον δείνα σύλλογο, αλλά αν στη χώρα υποδοχής (στη Γερμανία, στην περίπτωσή μας) μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα».Η κ. Φουντέα δεν πτοείται από την απορριπτική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επικαλείται αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην Ε.Ε. Προαναγγέλλει προσφυγές στα ελληνικά και κοινοτικά δικαστήρια. Διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό των πελατών της, που ζημιώθηκαν από τη μη εφαρμογή των οδηγιών. Αλλωστε, όπως λέει, η τωρινή προσφυγή της Κομισιόν κατά της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ως αφετηρία προφυγή πελατών της.Στην περίπτωση που η κ. Φουντέα διαψεύσει τους πάντες και τα δικαστήρια δικαιώσουν τους πελάτες της, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ιδίως στο δημόσιο) θα υποστεί σημαντική αλλαγή. Αν όχι, στους δεκάδες ή χιλιάδες πελάτες της δεν θα μείνει παρά η κορνίζα των γερμανικών «επιμελητηρίων».»

Μέχρι εδώ φθάνει ο Δημοσιογράφος.

Απο εδώ και πέρα αναλαμβάνει ο Μηχανικός.

Στο επόμενο ραντεβού μας να έχετε δίπλα σας υπολογιστή, εκτυπωτή και ηρεμιστικά.
Θα μου υποσχεθείτε ότι δεν θα σπάσετε τον υπολογιστή, θα τυπώσετε ότι σας δώσω και θα πιείτε τα ηρεμιστικά εάν φουντώσετε.

Ώρα είναι να δείτε πως μας κλέβουν την ζωήν.

Και είμαστε 340.000 άτομα. Παίζουμε 5% έως 19% του εκλογικού σώματος. Μην το ξεχνάτε αυτό, όπως η Διοίκηση της ΕΕΤΕΜ καλή ώρα;

Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν πολιτικές καρρίερες άλλων φτίαχθηκαν, κέρδη μεγάλα βγήκαν και όλα σε βάρος μας.

Καιρός για ανατροπές.

Ώρα να αρχίσουμε να λογαριαζόμαστε, όπως σας υποσχέθηκα, με όλους τους.

Γεία σας.
Ένας αδούλωτος Μηχανικός-Διπλ. (νέος κολαούζος, γιατί ο νέος είναι ωραίος).