Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Πως πήρε τα απεριόριστα επαγγελματικά του δικαιώματα το ΕΜΠ, και τώρα πίνουν νερό στην βρύση του όλες οι άλλες πολυτεχνικές σχολές της χώρας, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν το αξίζουν; Πως οεεεοοοο;


Την απάντηση την δίνει το ενημερωτικό τεύχος του τεε με αριθμό 2271 του 2003 που εκδόθηκε με την ευκαιρία του ταυτόχρονου εορτασμού για τα 80 χρόνια του τεε και τα 160 του ΕΜΠ την χρονιά εκείνη.

Διαβάστε το κείμενο στην φωτογραφία αυτούσιο.

Για να μαθαίνουν οι καινούργιοι και να θυμούνται οι παλιοί διπλωματούχοι.

Όσο για τα παιδιά τα δικά μας, τους τεχνολόγους, ή αλλιώς τους μάστορες, τους αγράμματους, τους επικίνδυνους κατά την πάγια ορολογία του τεε, αν και το κείμενο αναφέρεται σε παλιές ιστορίες, εκπαιδευτικά, ιστορικά και πολιτικά δεν έχει να μας μάθει απολύτως τίποτα.

Και αυτό γιατί όπως θα δείτε στο κείμενο στην ιστορία των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΕΜΠ υπάρχει ένας πολιτικός που είδε το φως το αληθινό και εν μία νυκτί στην κυριολεξία αποφάσισε ουσιαστικά το κλείσιμο των ανταγωνιστικών του τότε ΕΜΠ σχολών Ρουσσόπουλου προκειμένου να αρχίσει η μονοκρατορία των διπλωματούχων στην Ελλάδα.

Βέβαια στην εξιστόρηση του τεε δεν αναφέρεται καθόλου το όνομα του ανανήψαντος λαμπρού εκείνου πολιτικού.

Δεν πειράζει όμως.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε τον πολιτικό αυτό αλλά στις μέρες μας ο αντίστοιχος του λέγεται Κώστας Λαλιώτης ο οποίος με την ιδιότητα του υπουργού πε.χω.δ.ε. σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατάργησε το προεδρικό διάταγμα του νόμου 318 που όριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πολιτικών Μηχανικών ΤΕΙ με μια απλή υπουργική απόφαση. Τα αποτελέσματα της πράξης του τα γνωρίζετε. Έθαψε με αυτόν τον τρόπο τα ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ΤΕΙ μια και καλή. Γεια σας κύριε Δημόπουλε. Τι κάνετε; Όλα καλά; Να μαντέψω; Ακόμη τα ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Ωωωω, τι προτότυπο;;;;;; Μόλις 30 χρόνια είναι που συμβαίνει. Εχουμε καιρό.

Προσέξτε επίσης ότι η αντίληψη που έχουν οι διπλωματούχοι του τεε είναι ότι «Τα πτυχία έπαιξαν βασικό ρόλο…..» και για αυτό μας παίζουν όπως μας παίζουν. 

Να μην σας κρύψω δε ότι εδώ μπερδεύτηκα. Οι του τεε είναι διπλωματούχοι, έχοντας πτυχία που μάλιστα έπαιξαν ρόλο και σαν διπλωματούχοι κάνουν μεταπτυχιακά. Όχι μεταδιπλωματικά. Βυζαντινές τσιριμόνιες για να κρατούν οι συνδικάλες του τεε τους αποφοίτους ΑΕΙ σε χωριστά στρατόπεδα. Διαίρει και βασίλευε το έλεγαν παλιά.

Δικό σας (το αυθεντικό κείμενο είναι εδώ).

 
Γεια σας,
Ένας αδούλωτος Μηχανικός.

Με την ευκαιρία αυτής της δημοσίευσης προτείνω να διαπιστώσουμε εργαστηριακά την αποτελεσματικότητα του ΕΜΠ και του τεε στους στόχους που ορίζονται στην επετειακή αυτή έκδοση.
Πάρτε λοιπόν τρία μεγάλα τετράδια, μια και μπορεί το ένα να μην σας φτάσει, και σημειώστε την αποτελεσματικότητα της σύμπραξης ΕΜΠ και τεε στους τρεις στρατηγικούς στόχους όπως αυτοί περιγράφονται στο εορταστικό κείμενο που μόλις διαβάσατε:

1-Το ΕΜΠ και το τεε προάγουν την επιστήμη. Γράψτε τα 100.000 πρώτα επιτεύγματα της σύμπραξης που σας έρχονται στο μυαλό μια και τα ποσά που έχει ποντάρει πάνω στα δύο αυτά ιδρύματα το κράτος (δηλαδή όλοι μας) είναι τρομακτικά. Άλλωστε από το 1843 που λέει το κείμενο μέχρι σήμερα έχουν περάσει μόλις 170 χρόνια και εάν επιμερίσει κανείς τις χιλιάδες των διπλωματούχων στα 100.000 επιτεύγματα βγαίνει ένα πολύ μικρό νούμερο ανά διπλωματούχο. Σχεδόν μηδενικό. Ξεκινάτε για να προλάβετε τα λίγοτερα δυνατόν επιτεύγματα. Οσο καθυστερείτε να γνωρίζετε ότι αυτάτα επιτεύγματα αυξάνουν.

2- Το ΕΜΠ και το τεε αντιστρατεύονται όσους φαλκιδεύουν την ανάπτυξη της χώρας. Γράψτε οτιδήποτε υπέπεσε στην αντίληψη σας από τον δεύτερο και μετά μιας και το πρώτο είναι εύκολο. Το έχουμε εμπεδώσει πια ότι τα ΤΕΙ είναι ο ποιό επικίνδυνος εχθρός της χώρας και η ύπαρξη τους φαλκιδεύει την ανάπτυξη της χώρας στα σίγουρα. Γεια σας κύριε Τάσσιε. Τι κάνετε; Όλα καλά;

3- Το ΕΜΠ και το τεε καθοδηγούν και εμπνέουν τους διπλωματούχους μηχανικούς. Θέμα ελεύθερο και ανεξάντλητο. Εδώ έχετε πολλά να γράψετε. Δεν ξέρω τι σας έρχεται στο μυαλό αλλά εγώ θυμήθηκα την Εθνική οδό στην Μαλακάσα που έφυγε, τον Εθνικό δρόμο της Τρίπολης που επίσης έφυγε, την σιδηροδρομική σήραγγα στην Τρίπολη που φτιάχτηκε κοντή, την ΡΙΚΟΜΕΞ με το κτίριο πατέντα, την επιστημονική κατολίσθηση στα Τέμπη, τα κοντά μπαλκόνια των σταθμών του μετρό της Θεσσαλονίκης, την γέφυρα στην Ασπροβάλτα που έφυγε με μια βροχούλα, την γέφυρα της εθνικής στον νέο Παντελεήμονα που πάλι με μια βροχούλα είχε τις ίδιες περιπέτειες, τις κατολισθήσεις στην Εγνατία, το κάψιμο της Πελοποννήσου και της Αττικής περισσότερο από μια φορά, τις αρπαχτές στις πολεοδομίες, κλπ κλπ κλπ και όλα αυτά χωρίς το παντοτινό υποζύγιο ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει από τον θεσμοθετημένο σύμβουλο του κράτους το τεε ποιος φταίει και τι πλήρωσε για τις απώλειες που προκάλεσε. Εάν κάνω λάθος και δεν έχω πάρει είδηση την κοινοποίηση των ευθυνών στους υπεύθυνους από το τεε παρακαλώ να μου το πείτε να διορθώσω (anotata_tei@yahoo.gr). Πάντως, εάν δεν έχω κάνει λάθος, θα σας συμβούλευα να γράψετε στην κατηγορία αυτή με ρέγουλα. Όχι τίποτα άλλο, μην τρέχετε εν μέσω κρίσης να αγοράσετε και τέταρτο τετράδιο.

Γοια σας, γυια σας, γιια σας……..